Įkraunama...
Įkraunama...

Maisto netoleravimo testas

Ir tai tu pavadintum normalia mityba?? doh.gif Nenoriu kartotis, bet ar verta ismest 850Lt ant testo, kurio veikimo principas NERA moksliskai pagristas (tik teorinis ir itaigiai pateikiamas) ir ant mazo kaloringumo dietos iki 700kcal per diena???
Nu tikrai, davai merginos mokekit man 400Lt ir as jum pati sudarysiu dieta - per puse pigiau nei Tulcina lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Atsakyti
Ne, na čia jau tikrai apsėdimas kažkoks g.gif Tikrai nereikia specialaus mokslo baigti, o juo labiau tokius pinigus mokėti, kad suvoktum, jog gaunant tik 700 kalorijų svoris neišvengiamai kris. Ir visai nesvarbu, ar tu valgysi žuvį, mėsą ar gersi visiems uždraustą pieną. Na, bet jei yra tokių, kurie moka, bus ir tokių, kurie tokius testus atlikinės drinks_cheers.gif
Atsakyti
Populiarusis centras mausto klientus

L.T. žurnalistės atliktas eksperimentas parodė, kad Jelenos Tulčinos vadovaujami natūralios medicinos centrai iš savo lankytojų didžiulius pinigus ima už nieką. Pastaruoju metu itin išpopuliarėjusio Maisto netoleravimo testo (MNT) rezultatai Vilniuje ir filiale Kaune radikaliai skyrėsi, nors buvo ištirtas to paties žmogaus kraujas.

Daugelio moterų garbinami Žvėryno natūralios medicinos centras Vilniuje ir jo filialas Kaune „Echoton“. Du vienodi maisto netoleravimo testai. Visiškai skirtingi rezultatai ir didžiuliai pinigai už tyrimus. Absurdas ar skandalas, o gal sukčiavimas – nesutampantys 94 produktų testo rezultatai, iš jų net 47 prieštarauja vienas kitam. Pagal Žvėryno natūralios medicinos centre atliktą testą leidžiama valgyti vos 40 produktų, o Kauno – beveik dvigubai daugiau.
Tačiau pradėkime iš pradžių.

Manekenių kultas
Manekenių krašte Lietuvoje ypač nelengva gyventi tokioms, kurių figūra neatitinka 90/60/90 standarto. Nesijaučiau beviltiškai stora (tinkamo dydžio drabužių rasdavau normaliose parduotuvėse, nereikėdavo ieškoti, kur pardavinėja kažką panašaus į palapines), bet mintys apie tuos 15 kilogramų, susikrovusių per pastaruosius kelerius metus, nedavė ramybės. Kaip galima išlikti ramiai – kur pasisuksi, visur propaguojamas manekenių kultas ir siūloma „pagalba” metant svorį. Tik spėk rinktis: stebuklingos dietos, milteliai, tabletės, sporto klubai, kvėpavimo pratimai ar… kilogramus „ėdančios” kelnės. Baigiantis 2006-iesiems neramios mintys ėmė kamuoti vis dažniau. Tuomet ir sugalvojau, kad 30-metį – jis po dviejų savaičių – norėčiau atšvęsti „palengvėjusi”. Na ir kas, kad laiko liko mažai...

Didelė kaina
Prieš Naujuosius metus redaktorei pasisiūliau atlikti eksperimentą – savo kailiu išbandyti kokią nors dietą. Nusprendėme pasirinkti Žvėryno natūralios medicinos centro siūlomą Maisto netoleravimo testą, kainuojantį 900 litų. Apie ten vykstančius stebuklus buvome girdėjusios abi. Ypač reklamuodama šio centro paslaugas padirbėjo buvusi realybės dokumentikos „Baras“ dalyvė Ieva Kaminskaitė, neseniai prie jos prisidėjo aktorė Hana Šumilaitė.
Sutarėme – testą atliksiu, bet ko jau ko, o savo žarnų plauti neleisiu! Kai registravausi į šį centrą, mane perspėjo tyrimo išvakarėse nevalgyti po 20 val., o ryte prausiantis nenaudoti jokio muilo, nevalyti dantų. Kitaip tariant, ant kūno neturi būti jokios chemijos.
Sausio 16 dienos rytą į rankinuką įsimečiau dantų pastą ir šepetėlį, dezodorantą, išsikviečiau taksi (nenorėjau savo kūno kvapų demonstruoti viešajame transporte) – ir į Žvėryną.

Malonus aptarnavimas
Viename prabangiausių sostinės rajonų įsikūrusiame medicinos centre lankytojų tą rytą netrūko. Skoningai įrengtame laukiamajame jauku, šilta, o svarbiausia – jokios panikos. Juk čia ne valstybinė, o privati klinika. Galima išgerti arbatos – bent jau padėta įvairių paketėlių ir indų su karštu vandeniu. Galima žiūrėti televizorių, tačiau ten rodo tik suplonėjusias moteris, kurios beria pagiriamuosius žodžius centrui. Spėjau pamatyti jau minėtą Ievą ir nepažįstamą moterį. Užpildžiau reikalingus dokumentus – sutartį su centru kiek nerūpestingai, o anketą apie sveikatą – dėmesingai. Maža ką. Visos personalo moterys labai malonios ir mandagios: „Ačiū, prašom čia, malonėkite palaukti, prašom užeiti čia.”

Mokėkite papildomai!
Kol tyrimui imama kraujo iš venos, seselė pasiūlo tuo pačiu paimti kraujo ir iš piršto: už 20 litų nustatys cholesterolio kiekį kraujyje, dar už tiek pat – ir cukraus. Atsisakau.
Tačiau malonumo žiūrėti procedūrą, kurios metu nustatoma, ką galima valgyti, o ko būtina atsisakyti, nė už ką nepraleisiu. Kaip ir pažadėjo, iš centro paskambino ir pranešė, kada bus atliekamas tyrimas.
Įbėgu į kabinetą, o tyrimas jau prasidėjęs. Ant stalo stovi mikroskopas, po kurio didinamuoju stiklu guli kraujo lašai, šalia jo kompiuterio ekrane rodomas kovinis animacinis filmas, kuriame mano limfocitai kaunasi su netinkamu maistu. Čiumpu užrašų knygutę ir fiksuoju kiekvieną gydytojos žodį. Tačiau kai gydytoja paklausia, kodėl tai darau, knygelę sukišu atgal į rankinuką – kad nesukelčiau įtarimų.

Tiria ne tik maistą
Ko gero, būtų pats laikas paaiškinti, kas yra tas mistinis Maisto netoleravimo testas. Kaip rašoma Žvėryno natūralios medicinos centro interneto svetainėje, MNT – tai esą pirmoji moksliškai pagrįsta, laiko išbandyta ir patikima maisto produktų nesuderinamumo tyrimų metodika, skirta lėtinei maisto alergijai nustatyti.
Neva tuomet, kai maistas patenka į organizmą, pirmiausia į jį reaguoja virškinamoji ir imuninė sistema. Jei maistas iki galo nesuvirškinamas, imuninė sistema priima jį kaip alergeną, ima gamintis antikūnai. Tyrimo metu paėmus kraujo mėginį stebima, kas vyksta, kai į kraują patenka maisto medžiagos. Kraujo ląstelės limfocitai, atsakingos už imunitetą, neva žūva, jei produktas netinka.
Iš viso išbandoma 150 produktų. Tiesa, ne viską galima pavadinti maistu – dar tiriamas ir formaldehido, aspirino, aspartamo, MCG (vegeta), maisto dažų, naftos teršalų, pelėsių bei balkšvagrybio poveikis organizmui.

Ką galima, ko – ne
Iš gydytojos bandau išgauti kas kelias sekundes trumpėjantį tinkamų produktų sąrašą. Kai priartėjame prie žuvų, juokais maldauju gydytojos palikti nors kelias rūšis. Kraują tirianti medikė prašo kantrybės – testo rezultatai paaiškės po poros valandų. Lemtinga valanda atėjo: gaunu produktų sąrašą, kuriuos valgydama lieknėsiu. Aiškinuosi, ką reiškia lentelės su produktų sąrašais. Šalia kiekvieno produkto nupiešti keturi langeliai. Jeigu jie visiškai tušti – produktas tinka idealiai. Jeigu pirmasis ir antrasis langeliai nuspalvinti žalia spalva – šiuos produktus taip pat galima valgyti.
Tačiau jeigu bent vienas šalia produkto esantis langelis (nesvarbu, kuris – pirmas ar ketvirtas) nuspalvintas raudona spalva, jį kuriam laikui reikės išbraukti iš savo raciono. Patys pavojingiausi tie produktai, kurių ketvirtasis langelis pažymėtas raudona spalva.
Tačiau tai dar ne viskas – gydytoja ištiesia atmintinę, kurioje paaiškinama, ko dar teks atsisakyti, jei noriu sulieknėti. Nieko naujo nesužinau, nes išvardyti dalykai – kone visų dietų pagrindas. Negalima vartoti alkoholio, pieno produktų, majonezo, įvairių padažų, saldumynų (kakavos – taip pat), miltinių patiekalų – duonos, makaronų, picos, rūkytų produktų ir produktų, keptų su tešla ir kiaušiniais, kavos. Žalioji ir juodoji arbatos, pasak tyrimo, man irgi netinka. Gydytoja leido gerti tik vaisinę ir žolelių arbatas, kurias galima pasaldinti fruktoze, taip pat – negazuotą vandenį.

Skurdus valgiaraštis

Ypač mane nuliūdino žinia, kad bus galima valgyti labai mažai rūšių vaisių – tik granatus, figas, citrinas ir bananus.
Iš uogų „leido“ valgyti slyvas, serbentus, avietes ir girtuokles (arba mėlynes). Įdomu tai, kad mano kraujas buvo alergiškas visų rūšių mėsai – matyt, nuo jos per
12 metų mano organizmas visiškai atprato (aš 12 metų nevalgau mėsos). Po tyrimo paaiškėjo, kad galiu valgyti tik trijų rūšių žuvį – karpį, lydeką ir plekšnę. Džiaugiausi, kad galiu valgyti patiekalus iš sojų pupelių. Gydytoja kaip riebalus pasiūlė naudoti sojų aliejų, kiti esą man netinka. Kiek optimistiškiau nuteikė daržovių „skyrelis“ – tokių, kurias rekomenduojama valgyti, liko gana daug. Kad negalima valgyti bulvių – suprantama. Nustebino tik tai, kad draudžiamos, regis, tokios „nekaltos“ daržovės kaip agurkai ir kopūstai.
Iš grūdinių kultūrų galėjau valgyti tik ryžius, nors rugiams taip pat „degė žalia šviesa“. Duonos negalima valgyti, nes ją kepant dedama mielių, kurios man netinka.

Konsultuos pusmetį
Netiko ir nikotinas, tačiau gydytoja, paklausta, ar būtina mesti rūkyti, atsakė filosofiškai: „Na, viso gyvenimo per dieną nepakeisi.“ Beje, teko girdėti, kad kai kurių žmonių organizmai nikotiną pagal šį tyrimą toleruoja.
Gydytoja sudarė valgiaraštį keturioms dienoms – ryte vaisius arba pusė stiklinės uogų, pietums – žuvis, leidžiamų daržovių salotos, vakarienei keptos daržovės, ryžių košė ar daržovių salotos. Rotacija: tuos pačius produktus galima valgyti tik kas 5 dienas. Po mėnesio turėsiu vėl pas ją apsilankyti. Iš viso centras mane konsultuos visą pusmetį – tai įeina į tuos pačius 900 litų.

Papildomi tyrimai
Kita stotelė – Kauno natūralios medicinos centras „Echoton“. Į Kauną lygiai po trijų dienų važiavau užsiregistravusi svetima pavarde – kad niekas nieko neįtartų, kitaip eksperimentas nueitų šuniui ant uodegos. Pačiame Kauno centre, Maironio gatvėje, įsikūręs centras atrodo gerokai mažesnis nei Vilniuje, tačiau čia taip pat jauku, o žmonės dar malonesni ir šiltesni.
Stamboka seselė, kuriai taip pat nepakenktų pasidaryti MNT, ima kraujo iš venos, o gydytoja šalia jau tyrinėja kažkieno kito kraują. Šneki moteris prasitaria apie šio natūralios medicinos centro rekordą – 170 kilogramų svėrusią ir pasitelkus MNT 100 kilogramų atsikračiusią moterį. „Jeigu laikysitės nurodymų, jums taip pat pasiseks“, – drąsina ji. Seselė pasisiūlo atlikti ir kitus tyrimus. Ištiria cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat šlapimą. Ir be jokių papildomų mokesčių!
Vėliau apsilankau pas gydytoją, kuri ne tik paklausinėja apie sveikatos būklę, bet ir visą nuo galvos iki kojų apčiupinėja.

Skirtingi rezultatai
Testo rezultatų sulaukiu po kelių valandų. Labai malonus senučiukas gydytojas domisi, kodėl testo darytis atvažiavau į Kauną, o nesikreipiau į Žvėryno medicinos centrą. Meluoju girdėjusi, kad Kaune „tiesiog viskas geriau“. Nekantrauju pamatyti „kaunietiško“ MNT rezultatus, nors širdyje kažkodėl tikiu, kad jie bus jeigu ne identiški, tai bent jau panašūs.
Tačiau gauta informacija apstulbina. Rezultatai ir džiugina – Kauno tyrimas daug „tolerantiškesnis“, todėl valgiaraštis pagal jį turtingesnis, – ir liūdina, nes nebesuprantu, kuriuo testu tikėti: ar Vilniaus, ar Kauno. Beje, Kaune irgi gaunu atmintinę. Ji nuo vilnietiškosios skiriasi vienu punktu – čia apie alkoholio nevartojimą nėra nė žodžio. Autobusu riedėdama atgal į Vilnių suskaičiuoju skirtumus: nesutampa 94 produktų testo rezultatai, iš jų net 47 visiškai priešingi. Pagal Žvėryno natūralios medicinos centre atliktą testą leidžiama valgyti vos 40 produktų, o pagal Kauno – beveik dvigubai daugiau. Tiesa, kelis produktus, kurie Vilniuje buvo leistini, Kaune man uždraudžia valgyti – pavyzdžiui, gaminius iš sojų pupelių, karpį.
Pasirodo, net vištieną ir kalakutieną galiu valgyti. Vietoj karpio atsirado dar 10 žuvų rūšių, labai padaugėjo ir vaisių – mano organizmas nebus nuodijamas, jei valgysiu mangus, kriaušes, obuolius, abrikosus, persikus, mandarinus, greipfrutus, persimonus, nektarinus bei apelsinus. Dilemą išsprendžiau taip: dvi savaites valgysiu tai, ką leido Vilniuje, o kitas dvi – tai, ką patarė Kaune.
Atsakyti
Ciocia Polia, tai visgi kuriuo planu vadovaujiesi, Vilniaus, kauno ar savo??
Beje 10 balų už išsamų, su komentarasi pasakojimą.
Atsakyti
QUOTE(Deborah @ 2007 02 04, 16:27)
Ciocia Polia, tai visgi kuriuo planu vadovaujiesi, Vilniaus, kauno ar savo??
Beje 10 balų už išsamų, su komentarasi pasakojimą.

Ėėėė, neeee, brangute nono.gif CP dar ne tokia durna, kad vadovautųsi kažkieno planais cool.gif
Beje, sudarau planus: kaina tik 200 litų. Vietoj Tulčinos 900. Be to, patyrusių dietologų komanda konsultuoja ne pusmetį, o cielus metus biggrin.gif
Atsakyti
eina peklon.... doh.gif nėr žodžių po tokio straipsnelio (jei tai teisybė)
Atsakyti
as dariausi ta tyrima, nes niekas man normaliai po visu istyrimu poliklinikoje ir santariskese negalejo pasakyti, kodel organizmas ziauriai skyscius uzlaiko (is ryto atsikelus organizme - ne slapimo puslej- uzsilaikydavo apie 3litrus skysciu) doh.gif + odos problemeliu turiu. Ir ka - visiskas Sh.... is didziosios raides schmoll.gif Nu toks briedas, kad zodziu truksta ...
Atsakyti
na sakykim,svorio numesti tikrai glaima ir paciam susidarius savo programa,bet man pvz visada buvo ir yra baisi problema-alergija,paima ir ishlenda visur tokios baisios demes,tokiu atveju gal ir apsimoketu pasidaryt?ar ne?
Atsakyti
QUOTE(eglincia @ 2007 02 05, 14:42)
na sakykim,svorio numesti tikrai glaima ir paciam susidarius savo programa,bet man pvz visada buvo ir yra baisi problema-alergija,paima ir ishlenda visur tokios baisios demes,tokiu atveju gal ir apsimoketu pasidaryt?ar ne?



tada jau geriau nueiti i alergologini issitirti. Jie kitokiu principu nustatineja. Aisku, ne tokiai gausybei produktu, bet kazkaip patikimiau atrodo. O naturalios med centre pas tulcina, tai dar baisiai savo visas kitas proceduras kisa. Ir jei tau, neduokdie, dieta nepades, tai bus galima viska sukarti ant to, kad kitu proceduru nesidarei.
Taip zmones sukusta, bet tikrai del tu "tinkamu" produktu valgymo, o nuo kiekio, kuri to centro dietologas leidzia suvalgyti...
Atsakyti
SUper lotuliukas.gif Bet tai čia seniai buvo aišku, kad visiška nesąmonė testai šie.
Atsakyti
na tyriausi as alergologiniam,kazkaip ten nedaug tu maisto produktu,tai tik pagrindinius zinau...na dabar bandau laikytis grieztos dietos,jei ji man nepades,gal vertetu nueit sita daikta isbandyt,bet manau pades bigsmile.gif
Atsakyti
as ir dariau MNT, siaip didziuasia problema buvo zarnynas tai po jo valymo tikrai palengvedavo ir kol valgiau maista pagal programa tokia lengva jauciausi o kaip tik nusizengiu tai pilvas apsunksta. ai net nzn ar cia padeda labai ar ne, bet vel nuo pirm pradesiu grieztai(bent pasistengsiu)
Atsakyti