Įkraunama...
Įkraunama...

NEW AGE (Naujasis Amžius). Tema krikščionims

Šiandien su "Naujojo Amžiaus" ideologija kasdien susiduriame kiekvienas. Dažnai to nė nežinodami, nesuprasdami, visi esame prie to "prisilietę". Visuomenė permirkusi "Naujojo Amžiaus" ideologine propaganda, nuo to atsiriboti ir išvengti darosi ypatingai sunku. Lyg maras, ji plinta visais įmanomais kanalais: knygynai lūžte lūžta nuo knygų, spauda, televizija, muzikos industrija, seminarai ir paskaitos, New Age palietė psichologijos mokslą, verslą, mediciną... daugiau mažiau kiekvieną gyvenimo sritį. Pasaulyje greitai išplitęs sąjūdis nepaliko nuošalyje ir Lietuvos. Turbūt dar "geležinės uždangos" suformuota lietuvio psichologija lemia su didžiuliu džiaugsmu ir "alkiu" sutinkamas "importuotas" naujoves, dažnai neįsigilinant, kas tai, kam tai ir kodėl, ne išimtis ir New Age su kariauna praktikų ir ideologijų. Kaip maži vaikai, dažnai susižavime naujai išvystu žaislu ir nesvarbu tuomet, ar jis pavojingas, ar ne, svarbiausia - smagu su juo žaisti. Toks "nefiltravimas" pridaro didžiulės žalos, tarp kurių didžiausia - dvasinė.
Informacijos lietuvių kalba, kurioje plačiau nagrinėtų New Age fenomeną, jo esmę, naudojamų praktikų ištakas, galimą pavojų ir įspėjančios apie šios ideologijos nesuderinamumą su krikščionybe yra apverktinai nedaug ir ji išlieka itin neakcentuota. Lyginant su New Age propaganda, tai - lašas jūroje. Daugeliui žmonių nėra prieinami tekstai anglų ar kitomis kalbomis, būtent tai paskatino sukurti šia temą.
New Age ideologija yra visiškai nesuderinama su krikščionybe. Tema aiškiai apibrėžta kaip kritinio pobūdžio remiantis krikščioniška teologija, todėl visa informacija bus pateikta būtent šiuo kampu, vertinant krikščionišku matu. Tema nėra skirta nagrinėti ir diskutuoti New Age ideologijos teisingumo-klaidingumo plačiąja prasme, tad, sąmoningi jos sekėjai te nesupyksta, kad čia jiems veikti tikriausiai nebus ką ir tik įneš nereikalingų "neigiamų vibracijų" į jų protus, tad, iš karto atsiprašau smile.gif
Daugeliui tai gali būti galimybė pagilinti žinias ar tiesiog įsigilinti į tai, ką daro, kokia to reikšmė ir galimos pasekmės. Na, atsargiai apčiupinėti žaislą, kuriuo žaidžia ar planuoju tą daryti, iš visų pusių, prieš sąmoningai pripažistant jį saugiu naudoti.
Tema turbūt aktualiausia praktikuojantiems krikščionims, tačiau ranka į tai numoti turbūt nederėtų ir kitiems, nes bet kuriam žmogui būtina domėtis tuo, kas tave supa, ne aklai priimti, bet domėtis, kas tai yra ir tik tuomet laisva valia nuspręsti, tinka tau tai ar ne. Daugybę dalykų, žinodami ir suprasdami jų pirminę reikšmę, mes turbūt niekuomet nedarytume.
Informacijos yra be galo daug, o laiko visuomet maža, tačiau tikiuosi pamažu pavyks aptarti daug įvairių sričių.
Neturėtų nustebinti, jei šioje temoje bus pateikta vertinimų ir tiesiog Rytų religijų ar ezoterinių praktikų, kurias ir New Age apjungia po savo sparnu ir kurių neįmanoma suderinti su krikščioniškąja teologija, nors daug krikščionių apie tai visai nesusimąsto.
Kviečiu forumietes pasidalinti savo turima informacija, įvairiomis nuorodomis su kritiniu vertinimu bei būtent neigiamomis patirtimis susidūrus su New Age, pvz. po bioenergetinių diagnostikų/gydymų/valymų, meditacijų, vizualizacijų, SILVA metodo, spiritizmų, dvasinių kontaktavimų, automatiniu rašymu, Helinger šeimos konsteliacijos (išdėstymo) terapijų, astralinių projekcijų, channeling (laidininkavimas/mediumai), holistine medicina ar įvairiomis kitomis ezoterinėmis praktikomis.
Esu tikra, ne vien man "galvą skauda" nuo tokios New Age propagandos ir kritinės informacijos stoka. Nebūkim stručiai ir galvos į smėlį nekiškim wink.gif Nagrinėkim, ieškokim, vertinkim, dalinkimės. New Age sklinda žaibo greičiu, randasi vis naujų praktikų, dalinkimės pastabomis ir įžvalgomis bei pasirodančiomis vengtinomis naujovėmis (sąlyginai naujomis). Taip pat klauskime ir ieškokime atsakymų apie konkrečias susidomėjimą sukėlusias praktikas ar reiškinius, keliančių neaiškumų dėl jų kilmės ir poveikio ar santykio ir suderinamumo su krikščioniška praktika. Yra knyga, kurios idėjas tiesiog įsimylėjote, bet nesate tikri dėl autoriaus ir šaltinio ir sąsajų su New Age? dalinkitės, ieškokim atsakymų kartu smile.gif

Kas tas "Naujasis Amžius"?
Kad išvengčiau didelių kopijuotų tekstų, tiesiog įdedu šia nuorodą į oficialų Vatikano dokumentą "Jėzus Kristus - gyvojo vandens nešėjas", kuriame išsamiai nagrinėja sudėtingą New Age reiškinį, darantį įtaką daugeliui šiuolaikinės kultūros aspektų: kas tai yra, atsiradimo ir plitimo aplinkybes, ideologijos pamatus, kryptis, naudojamas praktikas bei jos santykį su krikščionybe. Dokumentas išties vertas dėmesio, ypač tiems, kurie tik paviršutiniškai arba apskritai negirdėję apie "Naująjį Amžių", o ypač krikščionims.
"Jėzus Kristus - gyvojo vandens nešėjas"
http://www.lcn.lt/b_...jo-vandens.html
Taip pat http://www.religija....vimosi-apzvalga

Sutrumpintai apie New Age
"New Age (Naujasis amžius) - sąjūdžių visuma, atsiradusi XX a. II pusėje. Tai ekonominiai, ekologiniai kultūriniai ir religiniai sąjūdžiai, kuriuos vienija tai, jog yra pasitelkiama magija, okultinės praktikos, idant žmogus pasiektų savo "dieviškumą" ir pasiruoštų naujosios – "Vandenio eros" atėjimui. "Vandenio era" pakeis suskilimą ir konfliktus lemiančią "Žuvų erą", ir tuomet laukiamas aukso amžius. Pagrindinę „Naujojo amžiaus” mąstymo matricą sudaro ezoterinė-teosofinė tradicija, kuri XVIII ir XIX a. buvo gana paplitusi tarp Europos intelektualų. Ji pirmiausia aptinkama tarp masonų, spiritizme, okultizme ir teosofijoje. New Age tapo labai populiarus kaip gana nerišli visuma pažiūrų, terapijų ir praktikų, kurios dažnai atsirenkamos ir jungiamos kaip patinka, nekreipiant dėmesio į galimus nesuderinamumus ar nenuoseklumus. Tai galima nusakyti kaip „šiuolaikinį pagoniškų religijų atgaivinimą, įsiterpiant Rytų religijų, šiuolaikinės psichologijos, filosofijos, mokslo bei 6-ajame ir 7-ajame dešimtmetyje išsirutuliojusios kontrkultūros įtakai. Pabrėžtinai teikiama pirmenybė rytietiškoms ar ikikrikščioniškoms religijoms, Rytų religinės praktikos perimamos dalimis, peraiškindamas jas taip, kad jos tiktų vakariečiams. Plačiai moko rytų misticizmo ir dvasingumo, metafizikos ir fizinių technikų.
Kai kurie autoriai „Naujojo amžiaus” dvasingumą laiko savotišku dvasiniu narcisizmu ar pseudomisticizmu. Įdomu, kad tokią kritiką išsakė pripažintas „Naujojo amžiaus” narys Davidas Spangleris, kuris vėlesniuose savo darbuose atsitraukė nuo ezoteriškesnių šios mąstymo pakraipos aspektų.
Pravartu tarti keletą žodžių apie koordinuotą „Naujojo amžiaus” kaip ideologijos skatinimą. reikėtų nurodyti, kad „Naująjį amžių” su tam tikromis tarptautiniu mastu įtakingomis grupėmis sieja tikslas dalines religijas pakeisti arba išstumti į nuošalę, idant atsirastų vietos visuotinei religijai, galinčiai suvienyti žmoniją.
Tinkamu krikščionišku žvilgsniu žvalgant „Naujojo amžiaus” mintį ir praktiką, negalima neįžiūrėti, kad „Naujasis amžius”, panašiai kaip II ir III amžiaus gnosticizmas, yra savotiška teiginių, kuriuos Bažnyčia įvertino kaip klaidingus, santrauka. Jonas Paulius II įspėja apie senųjų gnostinių idėjų grįžimą prisidengus vadinamuoju „Naujuoju amžiumi”. „Neapgaudinėkime savęs, jog tai atnaujins religiją. Tai tėra naujas būdas gnosticizmui praktikuoti – ta dvasios nuostata, kai Dievo gilaus pažinimo vardu galiausiai jo Žodis iškreipiamas ir pamainomas vien žmogiškaisiais žodžiais. Gnosticizmas niekada iki galo nebuvo palikęs krikščionybės teritorijos, jis visada šalia krikščionybės gyvavo, kartais įgydamas filosofinio sąjūdžio, tačiau dažniau religijos ar parareligijos, aiškiai, net jei tai ir nebuvo skelbiama, prieštaraujančios esminiams krikščionybės elementams, pavidalą”

Papildyta:
Pradžiai noriu pasidalinti nuorodomis apie J. Marie Verlinde ir jo nuostabų liudijimą.
Tėvas Joseph Marie Verlinde daug metų domėjosi įvairiomis ezoterinėmis, okultinėmis praktikomis, sulaukęs dvidešimties pradėjo rimtai domėtis ir praktikuoti transcendentinę meditaciją ir jogą, keletą metų gyveno Indijos ašramuose, buvo populiaraus guru mokinys, "dešinioji ranka", toli pažengęs savo praktikose, įvaldęs įvairias galias ir gebėjimus (levitaciją ir kt.). Tačiau būdamas ten įtikėjo Jėzų ir sugrįžęs į Europą stengėsi suderinti Rytuose įgytą patirtį ir krikščionybę, veikė ezoterinėje Evangelijos aiškinimo grupėje ir dalyvaudavo jos adeptų susirinkimuose, taigi buvo inicijuotas į gana aukštą pažinimo lygmenį. Išsivadavęs iš savo klystkelių pasekmių, 1963 m. įšventintas kunigu, 1991 m. davė amžinuosius įžadus ir gavo brolio Joseph Marie vardą Šv. Juozapo Šeimos vienuolių brolijoje. Branduolinės chemijos ir filosofijos mokslų daktaras, teologijos magistras. Dėsto gamtos filosofiją ir epistemologiją Liono katalikų universitete ir fundamentinę teologiją Arso seminarijoje. Daugelio knygų ir straipsnių autorius. Kartu jis vykdo ir jau beveik tris dešimtmečius trunkančią švietėjišką misiją – bando analizuoti ir aiškinti New Age epochai priskiriamų netradicinių judėjimų paskirtį. Jo 2 dalių knygos "Ezoterikos įššūkis krikščionybei": "Kai uždanga plyšta" ir "Bevardė ir beveidė dievybė", kuriuose nagrinėja giliausius ezoterikos bei okultizmo užkulisius.

Filmuke "Nuo guru iki Jėzaus" J.M.Verlinde dalinasi savo istorija ir kelio į krikščionybę atradimu bei aiškina iš ezoterikos kylantį pavojų ir kodėl Rytų praktikos yra niekaip nesuderinamos su krikščionybe, viską paremdamas savo asmenine patirtimi. Nuostabi, jaudinanti istorija.
http://www.egzorcist...uoguruikijezaus

Taip pat įdomios jo paskaitos, kurios paremtos gilia asmenine patirtimi ir išgyvenimais. Kas visgi nulėmė Rytų praktikoje giliai pažengusio ir galias įgijusio žmogus atsivertimą, kodėl okultizmo praktikavimas yra pavojingas (pvz. energetinių kanalų atvėrimas) ir kodėl New Age dievas - "beasmenė energija" yra nepajėgi numalšinti gilaus dvasinio troškulio, kurį jaučia kiekvienas žmogus. Daug ką pasakanti visko "išragavusio" žmogaus patirtis.
Straipsniai "Apie kelią į krikščionybę"(I) http://www.bernardin...scionybe-i/5850
(II) http://www.bernardin...cionybe-ii/5847
(III) http://www.bernardin...-iii/5844/print
(IV) http://www.bernardin...cionybe-iv/5132
(V) http://www.bernardin...scionybe-v/5129
(VI) http://www.bernardin...cionybe-vi/5837








Atsakyti
Tema įdomi, tik labai jau daug iškart informacijos pateikta...
Nesusipažinusiam žmogui sunkoka susigaudyti, o tie, kurie savo ar ne savo valia pasidavę "New Age" įtakai turbūt aplamai žiūrės priešiškai arba ignoruos..

O į tuos tinklus dauguma žmonių dabar vienaip ar kitaip įtraukti-nes teorijos skamba patraukliai, ir iš pirmo žvilgsnio atrodo net neprieštarauja krikščioniškoms vertybėms...Bent jau Dievas tuose dalykuose ne svetima sąvoka..
Informacijos gausa dažnai mus nuveda klystkeliais...

Dabar kaip tik skaitau Verlinde knygą "Ezoterikos iššūkis krikščionybei"..Tiesa pasakius, joje daugiau informacijos apie okultinius sąjūdžius ir praktikas negu pas mus knygynuose vis dar pardavinėjamoj "Okultizmo enciklopedijoje"...Turbūt logika čia ta, kad priešą reikia pažinti ir atskirti rolleyes.gif
Atsakyti
Norėjau paklausti dėl J.Murphy knygų "Jūsų pasąmonės galia" ir aplamai visokios saviugdos literatūros. Čia prie New Age priskirti?
Atsakyti
QUOTE(Pareigyte @ 2011 09 17, 08:20)
Norėjau paklausti dėl J.Murphy knygų "Jūsų pasąmonės galia" ir aplamai visokios saviugdos literatūros. Čia prie New Age priskirti?


Taip- prie newage.
Atsakyti
Ar yra kažkoks kriterijus, leidžiantis atskirti new age literatūrą nuo kitos? Juk knygoj neparašyta, kad aš va "new age'eris", priklausau tam ir pan. ax.gif sakykim kad ir ta pati vizualizacija atrodo toks nekaltas dalykas, gi niekas iš išorės tavęs neverčia atsiverti ar atverti savo kažkokių čakrų ir pan., tiesiog sudarytas įspūdis kad tai paties žmogaus galimybės, jo pasąmonės galia, kuria tinkamai pasinaudojus, pagerinsi savo paties gyvenimą, santykius ar kt. Tai čia labai plonytė riba, aš galvoju. Toks pačios Anastazijos knygos... Tuo labiau, kad rašo apie taiką, meilę gamtai ir aplinkiniam pasauliui ir t.t. O panašios literatūros šiais laikais labai daug... Tuo labiau, kad išlavintą intuiciją šiais laikais turi nedaugelis... Kaip manot, kur tas kabliukas arba kriterijus, leidžiantis atskirti kas yra kas? smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Pareigyte @ 2011 09 17, 07:20)
Norėjau paklausti dėl J.Murphy knygų "Jūsų pasąmonės galia" ir aplamai visokios saviugdos literatūros. Čia prie New Age priskirti?


Turek savo galva....
Papildyta:
QUOTE(Wild-One @ 2011 09 17, 15:03)


Vizualizuoja net vaikai. Vizualizacija niekada nepriestaravo jokioms krikscionybes tiesoms, greiciau atvirksciai.
Nesuprantu kaip galima is braskiu, kumpio, pieno ir silkes gaminti salotas? Taip ir cia. Praktiskai bet kuri dvasine veikla, literatura, kuri nera krikscionybe (net jeigu jai ir nepriestarauja) priskiriama newage... !
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *Mirabella*: 17 rugsėjo 2011 - 15:12
QUOTE(*Mirabella* @ 2011 09 17, 15:10)
Turek savo galva....
Papildyta:
Vizualizuoja net vaikai. Vizualizacija niekada nepriestaravo jokioms krikscionybes tiesoms, greiciau atvirksciai. 
Nesuprantu kaip galima is braskiu, kumpio, pieno ir silkes gaminti salotas? Taip ir cia. Praktiskai bet kuri dvasine veikla, literatura, kuri nera krikscionybe (net jeigu jai ir nepriestarauja) priskiriama newage... !
Na Jūsų nuomonė aiški ir suprantama, Mirabella, ačiū 4u.gif norėčiau išgirsti ir kitų nuomonių, kad ir dekor 4u.gif slidus reikalas ir mąstymas sava galva nevisada reiškia savas mintis... 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(dekor @ 2011 09 17, 08:56)
Taip- prie newage.

O taro kortos irgi yra newage? biggrin.gif O pavyzdziui spiritizmo seansai - newage? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Jordina @ 2011 09 17, 15:46)
O taro kortos irgi yra newage?  biggrin.gif O pavyzdziui spiritizmo seansai - newage?  g.gif
Aš galvoju čia jau "old age" - klasikiniai okultizmo reiškiniai, kai tiesiogiai žaidžiama su anuo pasauliu. New age galbūt labiau paslėptas po gerumo, meilės, taikos, nekaltumo popierėliu, kai nežinai, kad užsiimi kažkuo galbūt rimtesniu 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Wild-One: 17 rugsėjo 2011 - 18:07
QUOTE(*Mirabella* @ 2011 09 17, 16:10)
Turek savo galva....


norėčiau tavo galvą turėti...
Atsakyti
QUOTE(Wild-One @ 2011 09 17, 18:06)
Aš galvoju čia jau "old age" - klasikiniai okultizmo reiškiniai, kai tiesiogiai žaidžiama su anuo pasauliu. New age galbūt labiau paslėptas po gerumo, meilės, taikos, nekaltumo popierėliu, kai nežinai, kad užsiimi kažkuo galbūt rimtesniu  4u.gif

O kokiu budu ir koki okultizma galetu slepti pavyzdziui vizualizacija?..
Atsakyti
QUOTE(Wild-One @ 2011 09 17, 13:03)
Ar yra kažkoks kriterijus, leidžiantis atskirti new age literatūrą nuo kitos? Juk knygoj neparašyta, kad aš va "new age'eris", priklausau tam ir pan.  ax.gif


Vat būtent tas įvilkimas į gražų popierėlį ir yra pavojingiausia...
Tikrai, iškart sunku susigaudyt...Bet ėmus giliau domėtis, pradedi ir atsirinkt...


QUOTE(Wild-One @ 2011 09 17, 16:06)
Aš galvoju čia jau "old age" - klasikiniai okultizmo reiškiniai, kai tiesiogiai žaidžiama su anuo pasauliu. New age galbūt labiau paslėptas po gerumo, meilės, taikos, nekaltumo popierėliu, kai nežinai, kad užsiimi kažkuo galbūt rimtesniu  4u.gif


drinks_cheers.gif


QUOTE(Pareigyte @ 2011 09 17, 18:04)
norėčiau tavo galvą turėti...



lotuliukas.gif thumbup.gif


QUOTE(Jordina @ 2011 09 17, 19:39)
O kokiu budu ir koki okultizma galetu slepti pavyzdziui vizualizacija?..


Manau, kad gali neslėpt jokio okultizmo, o tik geriausius ketinimus ir tinkamą psichologinį nusiteikimą..
Kita vertus, vizualizacija nuo seno buvo vienas iš magijos elementų...Juk čia irgi naudojamas įsivaizdavimas, kad turi įvykt tas ar anas dalykas- kažkoks priešas ima ir nusisuka galvą, išnyksta ar pan. (gryna juodoji magija)..Galbūt vien minčių tam ir neužtenka-vyksta gilesnis ir platesnis ritualas-beje aš detalių nežinau ir žinot nenoriu... schmoll.gif

Žodžiu, žiūrint kas, kaip, kam ir kur tą vizualizaciją naudoja... rolleyes.gif
Atsakyti