Įkraunama...
Įkraunama...

Namai lietuviškais motyvais

QUOTE(sena pažįstama @ 2011 10 03, 10:37)
Buvau radusi straipsni, kad visi miestietiski baldai buvo "skolinto" stiliaus is visu krastu(Italijos, Prancuzijos, Vokietijos). Lietuviskos dvasios nebuvo ne kruopelytes.


Nesigincysiu, nes nesu baldu specialiste. Bet abejoju, ar buvo gaminamos tikslios kopijos, neinesant savo patobulinimu. Turiu keleta seneliu baldu ir jie man atrodo visai lietuviski, bent jau puosybos detalemis. Kiek vaiksciojau po "blusu" turgelius tose paciose Italijoje, Prancuzijoje ar Austrijoje, Vokietijoje kazkaip neteko matyti lietuvisku baldu analogu g.gif Neskaitant stiliui budingu bruozu. Kazkur skaiciau, kad "pilvotosios" jugendo indaujos budingos butent Lietuvai. Aisku, Lietuvos baldininku tradicijos neturejo pakankamai laiko issivystyti i aiskia savo mokykla. Vis tik bet kuri meno kryptis, kilusi kazkurioje konkrecioje salyje, paplisdavo i aplinkines ir adaptuodavosi.Todel baldus, pagamintus Lietuvoje laikau lietuviskais, nepaisant to, kiek jie pereme is kitu saliu. Na, sakykim, cia toks mano kompromisisnis poziuris.
Galu gale interjeras nera tik baldai, bet visuma. Ir jei lietuviai naudojo importinius baldus, tikriausiai komponavimas ir detales vis tik buvo savitos.

Bet vis tik isejo, kad pasigincijau rolleyes.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mot99: 03 spalio 2011 - 10:04
QUOTE(mot99 @ 2011 10 03, 11:55)
Nesigincysiu, nes nesu baldu specialiste. Bet abejoju, ar buvo gaminamos tikslios  kopijos, neinesant savo patobulinimu. Turiu keleta seneliu baldu ir jie man atrodo visai lietuviski, bent jau puosybos detalemis. Kiek vaiksciojau po "blusu" turgelius tose paciose Italijoje, Prancuzijoje ar Austrijoje, Vokietijoje  kazkaip neteko matyti lietuvisku baldu analogu  g.gif Neskaitant stiliui budingu bruozu.  Kazkur skaiciau, kad "pilvotosios" jugendo indaujos budingos butent Lietuvai. Aisku, Lietuvos baldininku tradicijos neturejo pakankamai laiko issivystyti i aiskia savo mokykla. Vis tik bet kuri meno kryptis, kilusi kazkurioje konkrecioje salyje, paplisdavo i aplinkines ir adaptuodavosi.Todel baldus, pagamintus Lietuvoje laikau lietuviskais, nepaisant to, kiek jie pereme is kitu saliu. Na, sakykim, cia toks mano kompromisisnis poziuris.
Galu gale interjeras nera tik baldai, bet visuma. Ir jei lietuviai naudojo importinius baldus, tikriausiai komponavimas ir detales vis tik buvo savitos.

Bet vis tik isejo, kad pasigincijau  rolleyes.gif


Aš irgi taip manau, kad lietuviai nebuvo atsiskyrėliai ir kas buvo pasaulyje, tas buvo ir čia. na, tas pasaulis gal Europa didžiąja dalimi apsiribojo biggrin.gif bet nesvarbu. Detalės, skonis, savitas suratimas apie grožį, manau buvo.

O kokios čia tos indaujos? g.gif nenusimanau apie tai
Atsakyti

Siek tiek apie lietuvisku baldu skirtumus nuo vakarietisku galima rasti cia. Bet tikrai labai "siek tiek". Vienok apie stilius visai idomi informacija.

http://dvylikakedziu...hp/bald-stiliai
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mot99: 03 spalio 2011 - 10:34
QUOTE(sena pažįstama @ 2011 09 28, 12:12)
Noreciau papriestarauti, nes bent jau Lietuvoje niekas tuo metu nezinojo apie jokius fensui ir kitokius mui biggrin.gif Langai buvo i visas puses, net i siaure.
Jei troba buvo dvieju galu, tai durys dazniausiai budavo is siaures ir is pietu. Per vienas duris(siaurineje puseje) per priemene patekdavo i virtuve(su duonkepe), todel del kaitros kepant duona vasara virtuve budavo siaurinej-vakarinej pusej. Tuo tarpu veranda buvo laikoma prabangos, elegantiskumo simboliu, ja irenginedavo pietineje puseje, kad visada butu silta, jauku, sviesu, per veranda priimdavo svecius, virtuve palikdavo tik kaip seimininkes darbo kambari, kuri nevalia sveciui rodyti, is verandos paprastai eidavo dar viena didesne priemene, kurioje budavo durys i gyvenamuosius kambarius.
Ir siaip kiek teko lankytis senovinese trobose, jei troba dvieju galu, tai tai "eismas ratu" gaudavosi, tai yra, per visus kambarius, negrizdamas atgal, galejai apeiti visa troba.

Tikrai taip, musu sodyba kaip tik tokio isplanavimo, gali apeiti ratu, o namo viduriukyje slepiasi kamara. O siaip pasivaiksciojus kaime po sodybas darosi baisu. Daug aplink prisipirke ju poilsio tikslais ir grazina kaip kas ismano bet mano akimis ziurint tai doh.gif Labai populiarus apkalimo budas "ryzom" pusapvalem rastu imitacijos lentelem. Kieme uzrioglinta didziule sakota pavesine su kokiu zaliu bitumo stogu ir plastmasines stirnos pieveleje. Arba kaip tik netoliese namuka apkale tokiom lentom kaip tvoros buna -su zieve sonuose (atsiprasau nemoku pavadint).

QUOTE(mot99 @ 2011 10 03, 09:52)
Lietuviskas interjeras tai ne vien kaimiskas. Juk buvo dvarai, buvo turtingu miestieciu namai - parketas ir kilimai, ir silkines uzuolaidos, ir prabangus, drozineti baldai, porceliano indai, sietynai  ir  t.t..
Kazin ar verta kaimo detales kelti i miesto namus - verciau palikti sodybai. O miesto murinukui puikiausiai tiktu miestietiskos detales. Na nesiziuri mieste tasytos lentos ar kaimiskos skrynios... Juk ir paryzietiskuose namuose niekas nekuria provanso. Kiek teko lankytis paryzieciu namuose, niekur nemaciau kaimietisku akcentu, tik naturalu virsma is seno, priimant naujas detales. Ir JOKIU IMITACIJU.Tiesiog keliu simtu metu interjeras naturaliai kinta su laikotarpio isradimais. Manau kazkas panasaus ir pas mus turetu buti. Tiesiog isivaizduojant, kaip proseneliu, seneliu namai butu kite laike, jei nebutu karai ir tarybinis laikotarpis isblaske. Bent as nesiekiu atkurti autentisko tarpukario interjero, nes manau, kad jis naturaliai nebutu islikes, o butu pakites su laiku, prisiemes technikos pazanga ir naujas detales. Juk kartais buna, kad uzeini i senus, dar smetonisku inteligentu namus, kuriems pavyko isgyventi, ir randi kuo autentiskiausia interjera. Gana riogliskus baldus, sienini laikrodi, tebemusanti valandas, nertas staltieseles ir siek tiek aptriususius kilimus. Ach, koks mielas tas tikras, gyvas, neimituotas stilius.

Na, bet kai kurios tarpukario detales vertos islaikyti, arba ir atkurti, pvz durys, langai. Baldai kai kurie gal ir riogliski, gal nelabai funkcionalus, bet pvz smetoniskas pietu stalas , arba kokie kresliukai gali buti labai funkcionalus.
Va pvz tokios durys iskart duoda namams tam tikra dvasia (foto virsuje)
http://www.dolena.lt...es-vidaus-durys
Atsakyti
QUOTE(pasikeitusi @ 2011 10 03, 13:18)
Na, bet kai kurios tarpukario detales vertos islaikyti, arba ir atkurti, pvz durys, langai. http://www.dolena.lt...es-vidaus-durys


Panasiu duru dar daugybe islikus Kauno centre esanciuose namuose. Net su originalia furnitura ir stiklais. Bet kiek man teko matyti, jos nera skaisciai baltos, o dramblio kaulo spalvos. Langu taip pat. Zinoma ir tokias duris ir langus be kalbu verta islaikyti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mot99: 03 spalio 2011 - 12:32
QUOTE(mot99 @ 2011 10 03, 13:28)
Panasiu duru dar daugybe islikus Kauno centre esanciuose namuose. Net su originalia furnitura ir stiklais. Bet kiek man teko matyti, jos nera skaisciai baltos, o dramblio kaulo spalvos. Langu taip pat. Zinoma ir tokias duris ir langus be kalbu verta islaikyti.

Taip, tikrai jos dramblio kaulo spalvos. Tik man visada atrode, kad tokia spalva tiesiog pasidarius nuo senumo g.gif
Atsakyti
QUOTE(*Star* @ 2011 10 03, 09:05)
tada ant jos reik pasodint babučiukę ir bus tvarka  biggrin.gif

ir kad kojas laikytų kaip tos kėdės biggrin.gif

QUOTE(mot99 @ 2011 10 03, 09:52)
Lietuviskas interjeras tai ne vien kaimiskas.
Kazin ar verta kaimo detales kelti i miesto namus - verciau palikti sodybai. 


niekad net minties nekiltų to daryti schmoll.gif , kalbėdama apie medinius daiktus ir vežimo ratus tik sodybą ir įsivaizuoju (tiesiog mum tai aktualu šiuo metu rolleyes.gif ) jei ketinčiau statyti namą mieste, tai būtų visai kiti norai ir visai kita kryptis rolleyes.gif

bet ištiesų miesto ir dvarų baldai ir interjerai, o tiksliau jų formos, buvo visiškai atėję iš europos, tiesiog iš šalių, kurios kultūrine, o ir ekonomine prasme buvo kur kas labiau pažengusios (ai, nu kaip ir šiandien biggrin.gif ). ir beje keliavo jie labai įvairiais būdais - tiek patys meistrai važiuodavo ten mokytis (daugeliu atveju tai buvo privaloma tampant amatininku), taigi grįžę atveždavo ir naujas amato žinias ir madas; tiek plisdavo visokie ornamentų katalogai, kurį nusipirkęs meistras kaip vadovėlį atsiverčia ir kopijuoja; tiek įrankiai (tarkim štampai su tam tikru ornamentu), tiek medžiagos, tarkim kokie gobelenai sienų apmušalams, ir pagaliau patys daiktai.
ir nors tos formos ištiesų šiek tiek įgydavo vietinių bruožų, bet savitos mokyklos (plačiąja prasme) ar naujos kokybės neišvystė, kaip tarkim vienintelis vilniaus barokas, (yra tokia sąvoka, nes jis būtent turėjo savitumą, kuriuo išsiskyrė iš visų kitų europos vietovių barokų, bet jis gali būt sunkiai įžvelgiamas, jei neesi ekspertas). na dar šiek tiek smetiškas kauno laikotarpis, bet ten deja, vos tik beįsivažiuojant užėjo ir nutraukė karas.
plačiaja prasme tos europietiškų stilių formų kopijavimas čia įgydavo vieną garantuotą bruožą tai tikrai - supaprastinimą, o kai kada ir suprimityvinimą biggrin.gif viskuo, ir mastelio, ir išraiškingumo, ir skoningumo, ir t.t. prasme, bet tai ne savitumas, tai būdinga bet kuriems periferiniams taškams, tokiems kaip lietuva smile.gif, ir tai kaip sakiau nepadeda sukurti naujos kokybės.


QUOTE(*Star* @ 2011 10 03, 10:21)
šiuolaikiniai dizaineriai nelabai stengiasi, o gal jų tiesiog niekas ir nemoko ir neskatina to daryt.

mokint moko, bet reikia, kad jie to norėtų biggrin.gif o jei rimtai, toks uždavinys - pateikti interjere "lietuviškumą" šiuolaikiškai ištiesų nelengvas net profesionalui. kaip tik dėl minėtų priežasčių to lietuviškumo lengviausia rasti kaimo aplinkoj, (juolab, kad miestuose gyveno persimaišę daug tautybių, kur lietuviai nebuvo dauguma 4u.gif ).

QUOTE(sena pažįstama @ 2011 10 03, 10:37)
Buvau radusi straipsni, kad visi miestietiski baldai buvo "skolinto" stiliaus is visu krastu(Italijos, Prancuzijos, Vokietijos). Lietuviskos dvasios nebuvo ne kruopelytes.


drinks_cheers.gif tą ir norėjau pasakyt.


QUOTE(pasikeitusi @ 2011 10 03, 13:18)
  Labai populiarus apkalimo budas "ryzom" pusapvalem rastu imitacijos lentelem. Kieme uzrioglinta didziule sakota pavesine su kokiu zaliu bitumo stogu ir plastmasines stirnos pieveleje.

siaubo filmas.. ph34r.gif dar visokie netikri gandrai medžiuose ir kiemuose mane "šugalina".. biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 03 spalio 2011 - 19:58

QUOTE(pasikeitusi @ 2011 10 03, 13:18)

Va pvz tokios durys iskart duoda namams tam tikra dvasia (foto virsuje)
http://www.dolena.lt...es-vidaus-durys


QUOTE(mot99 @ 2011 10 03, 13:28)
Panasiu duru dar daugybe islikus Kauno centre esanciuose namuose. Net su originalia furnitura ir stiklais. Bet kiek man teko matyti, jos nera skaisciai baltos, o dramblio kaulo spalvos. Langu taip pat. Zinoma ir tokias duris ir langus be kalbu verta islaikyti.

bet gi čia paprasčiausios filinginės durys, kokias ir dabar dar daug kas mėgsta ir su lietuviškumu nesieja. g.gif arba aš ne ten žiūriu g.gif . man tai jos nelabai.. ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 03 spalio 2011 - 21:25
QUOTE(trr @ 2011 10 03, 21:50)
>ir kad kojas laikytų kaip tos kėdės  biggrin.gif
>siaubo filmas..  ph34r.gif  dar visokie netikri gandrai medžiuose ir kiemuose mane "šugalina"..  biggrin.gif


> lotuliukas.gif
> na, plastmasiniai ir lieka plastmasiniai biggrin.gif Biržų mieste gyvena toks žmogeiukas, kuris savo kiemą papuošęs drožinėtais gyvūnais. Dar kitas savo kieme pasistatęs malūnėlį, dar kokį ten žaisliuką su trispalve. Bet rankų darbas.
tai tokie dalykai man žaismingai atrodo, aišku, dažnai perlenkiama lazda, bet jei žmogui nageliai miežti kažką meistravot, kodėl ne, tą tuščią pievelių ir poros spygliuočių madą pagyvina. Eini gatve, ir yra kur akis paganyt biggrin.gif

O aš pati turiu porą baravykų molinių nusipirkusi mugėj. Ir visai jie įdomiai žolėj žiūrisi. Žodžiu keramika kieme, ar tai būtų grybas, ar sraigė, man priduoda žaismingumo. Aišku, tai su lietuvybe gal ir nieko bendra neturi, bet ne plastmasė, o rankų darbas. na, yra ir menininkų kurie savo kiemą kokia meniška skulpūrėle pasipuošia. Žinau vieną dailininkę keramikę, kuri ir savo kieme savo stiliaus skulptūrėlių bent kelias turi.
O kad ir tie patys rūpintojėlai ar pan, man sakau, žaismingumo prideda. Tik jau ne cilindru susuktas tvoros gabalas, akmenų pripiltas schmoll.gif Nu čia tai gal tiktų tas žodis šugalina lotuliukas.gif
Papildyta:
beje, dar į tą pačią puošybos temą. Aš, važiuodama savo kaimo keliais irgi turiu kur akis paganyti biggrin.gif Žmonės su polėkiu, sakyčiau. Vienas viską baltais dažais dekoruoja spalvina, visokius raštus vingriuoja, kitas motociklo griaučius prie daržinės prikabina. Tikrai pakelia nuotaiką biggrin.gif Aišku, galima sakyt neskoninga ir tt, bet mane žavi tokie sumąstymai. tai juk žmogaus būdą, charakterį, galų gale supratimą apie humorą atspindi. smile.gif Jei namai turi SAVO detalę, manau, kad tai yra įdomu, drąsu ir sveikintina.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *Star*: 03 spalio 2011 - 21:41
QUOTE(*Star* @ 2011 10 03, 22:40)

> na, plastmasiniai ir lieka plastmasiniai  biggrin.gif Biržų mieste gyvena toks žmogeiukas, kuris savo kiemą papuošęs drožinėtais gyvūnais. Dar kitas savo kieme pasistatęs malūnėlį, dar kokį ten žaisliuką su trispalve. Bet rankų darbas.


drinks_cheers.gif mediniai paties šeimininko daryti malūnėliai, skulptūrėlės ar neaiškios kilmės nameliai, net jei kreivi šleivi, yra kokiu tūkstantį kartų geriau nei tie sustingę plastikiniai klonai. rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(*Star* @ 2011 09 28, 10:56)
Pasidairiusi  "Siūlo" parduotuvėje tokių nuostabių užuolaidų prisižiūrėjau, kad pačiai baisiai knieti tokias įsigyti. Bet kaip su jų priežiūra, ar jos nesusitrauks?  g.gif gal ir kvailas klausimas, aišku.
na, man natūralus pluoštas labai prie širdies. Juolab, kad šiuolaikinėmis technologijomis ir iš to paties lino tiesiog stebuklai kuriami... ax.gif


QUOTE(sena pažįstama @ 2011 09 30, 08:15)
Bandysiu ieskoti kokiu uzuolaidu, margintu kvadrateliais zaliais ir rudais, jei pasiseks-drobiniu ar lininiu, tokia pacia ir staltiese organizuosiu

vilniuje kalvariju g audinių pardėj tiek grozio šia tematika wub.gif ir kainos labai padorios... aš manau visus namo langus aprengsiu būtent iš ten rolleyes.gif

kokia smagi tema wub.gif kadangi pribrendo reikalas naujam namui, o jis bus statomas kaime, tai kažkaip pirma mintis buvo- senoviska lietuviska troba... bet informacijos tikrai skurdžiai, o ir kažkokių patogumų nesinori atsisakyti...
kadangi statysim siaudinį-molini nama, tai jau issiaiskinau kaip pasidaryti molinę aslą wub.gif tai visur kur, buvo numatytos plytelės- bandysiu daryt b9tent taip ax.gif jei pavyks pasipasakosiu..
Atsakyti
QUOTE(akvilyte @ 2011 10 04, 09:11)
vilniuje kalvariju g audinių pardėj tiek grozio šia tematika  wub.gif  ir kainos labai padorios... aš manau visus namo langus aprengsiu būtent iš ten  rolleyes.gif

kokia smagi tema  wub.gif kadangi pribrendo reikalas naujam namui, o jis bus statomas kaime, tai kažkaip pirma mintis buvo- senoviska lietuviska troba... bet informacijos tikrai skurdžiai, o ir kažkokių patogumų nesinori atsisakyti...
kadangi statysim siaudinį-molini nama, tai jau issiaiskinau kaip pasidaryti molinę aslą  wub.gif  tai visur kur, buvo numatytos plytelės- bandysiu daryt b9tent taip ax.gif  jei pavyks pasipasakosiu..


bigsmile.gif o, kaip įdomu. Bet jūs čia žadat statyti tą tokį apvalų namą, ar vis tik medinį tik vidus šiaudai molis?

man rodosi, kad Vilniu, Kalvarijų g ir yra "Siūlo" produkcija prekiaujama mirksiukas.gif Tik įdomu kokios kainos Vln smile.gif

Žodžiu jei kada kuri darysit ekskursiją į Šiaurinę Lietuvos dalį ir planuosit užsukt į Biržus, tai turbūt aktualu bus prisimint, kad lino parduotuvėlė yra su vietine produkcija. Visu asortimentu, kuris turbūt vežamas į Vilnių. Ir interjero detalių galima vietoj įsigyti mirksiukas.gif

Na, tai ne reklama, bet informuoju besidominčias 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *Star*: 04 spalio 2011 - 07:34