Tortą dariau 28 cm skersmens - toks didukas

3 morenginiams lakštams reikės :
9 baltymai
360 g cukraus
240 g kapotų lazdyno riešutų
4,5 v.š. krakmolo.
Grietinėlės kremui reikės:
250 g grietinėlės
1 v. š. cukraus
80 g kapotų lazdyno riešutų.
Kijevo torto kremui reikės:
3 tryniai
200 g cukraus
200 g pieno
300 g sviesto
1 v. š. kakavos.
Morenginių lakštų aptepimui reikės:
150 g šokolado
šaukštas sviesto
Morengiukams, papuošimui reikės:
1 baltymo
40 g cukraus
0,5 šaukšto krakmolo
120 g kapotų lazdyno riešutų
Morenginiai lakštai:
Išplakame baltymus iki minkštų putų. Tada po truputį beriam cukrų. Kai įbertas cukrus visiškai ištirpsta tuomet įberiam dar ir taip kol suberiam visą. Baltymai turi gautis blizgūs ir apvertus dubenį nekristi ir nečiuožti lauk.
Į dubenį su išplaktais baltymais persijoti krakmolą per sietą ir ant viršaus suberti riešutus.
Labai atsargiai išmaišyti.
Masę dėti skardą ant kepimo popieriaus ir paviršių labai gerai išlyginti. Aš masę dėjau ne į formą, bet tiesiog ant kepimo popieriaus, ant kurio buvau nusipaišiusi apskritimus. Vienu kartu kepu du lakštus. Taigi, ir masės reikia daryti tiek, kiek iš karto ruošies kepti, kad ji nelauktų ir nesukristų. Nes kepimas trunka labai ilgai darant.
Dėti į įkaitintą iki 170° C orkaitę
Po 20 min. sumažinti temperatūrą iki 150° C ir kepti dar 1 val. 40 min.
Iškepęs lakštas lengvai nusiima nuo popieriaus. Jei ji dar yra prilipęs, tai dar reikia padžiovint.
Aš pirmu kepimu kepu du lakštus, o antru kepimu kepu trečią lakštą ir morengiukus papuošimui.
Kremas.
Grietinėlę išplakti su cukrumi iki standžių putų. Suberti riešutus ir atsargiai išmaišyti.
Kijevo torto kremas.
Trynius ištrinti su cukrum, supilti pieną ir kaitinti labai intensyviai maišant kol sutirštės iki virimo. Ataušinti.
Į minkštą sviestą po šaukštą įplakti ataušusią trynių ir pieno masę ir pabaigoje kakavą.
Surinkimas.
Ištirpinti sviestą su šokoladu. Visiškai ataušusių 2 lakštų po vieną pusę plonai aptepti ištirpintu šokoladu (aš tai darau peiliu) ir dėti keletui minučių į šaldytuvą, kad sustingtų. Arba aš vieną dieną išsikepu lakštus, kitą dieną iššokoladinu, o trečią-valgymo - dieną sutepu kremais. Aptepimas šokoladu reikalingas tam, kad apsaugotų morenginį lakštą nuo grietinėlės, nes morengas nuo jos tirpsta. Tie lakštai, kur bus tepti su Kijevo kremu, tepti šokoladu nereikia.
Taigi į serviravimo lėkštę dedam šokoladu apteptą lakštą šokoladine puse į viršų. Tuomet dedam grietinėlės kremą. Dedam antrą šokoladu apteptą lakštą šokoladine puse į apačią. Dedam Kijevo torto kremą. Dedam trečią lakštą ir vėl Kijevo torto kremą. Tuo pačiu kremu ir aptepam visą tortą. Apibarstom kapotais lazdyno riešutais ir aš dar apdėlioju mažais morengiukais.

Šaltinis SM ir čia SM