
sveikutes,is senosios temos ikelsiu naudinga info,kuria pasidalino,Rasma,aciu jai

kas jau zino,nesupykit,naujokem bus naudinga
ingiu viskąč surašyt pati, tai dalį percituosiu surinktos inf-jos, dalį papildysiu
"Daržoves, kurios kaupia nitratus, galima mirkyti vandenyje. 1-2 val. vandenyje mirkytų salotų nitratų kiekis sumažėja 25-30 proc., svogūnų laiškų - 35-40 proc., kopūstų - 25 proc.
Mirkant parūgštintame vandenyje nitratų sumažėja apie 1520 % daugiau, negu mirkant neparūgštinus (parūgštintame vandenį actu arba vitaminu C)
Gamybai reikėtų naudoti tas daržovių dalis, kuriose kaupiasi mažesnis nitratų kiekis, pavyzdžiui, nulupus agurką bei nupjovus prie kotelio esančią (23 cm) dalį, nitratų kiekis sumažėja 1520 proc.
Kenksmingos medžiagos visada kaupiasi arčiau stiebo juos nupjaustykite. Taip pat pašalinti reikia išorinius lapus, kotą, galima ir šerdį.
Nerekomenduojama valgyti arbuzo minkštimo esančio prie žievės, čia kaupiasi kenksmingos medžiagos.
Ruošiant salotas labiau kaupiančias nitratus daržoves reikia maišyti su mažiau nitratų turinčiomis daržovėmis.
Daugiausiai nitratų sukaupia šakniavaisinės daržovės: salierai, burokėliai, griežčiai, ridikėliai (visų šalinti tą dalį kuri būna ties lapais). Nitratų ženkliai sumažinsime Iš šakniavaisinių daržovių - morkose (šalinti šerdį) nitratų susikaupia mažiausiai.
Nemaži nitratų kiekiai aptinkami ir Pekino kopūstuose (šalinti kotą, išorinius lapus), poruose (šalinti dalį prie šaknies), cukinijose (šalinti dalį ties koteliu ir žievę - tas pats ir agurkams), kaliaropėse (šalinti dalį prie lapų), salotose (šalinti apatinę dalį prie šaknies), špinatuose (šalinti kotelius, stambesnes 'gyslas'), svogūnų laiškuose (šalinti baltas apatines dalis).
Kopūstui reikia šalinti išorinius lapus, mesti lauk išpjautą kopūsto kotą ir storas 'gyslas', žiediniam kopūstui ir brokoliui - kuo daugiau pašalinti kotelius, paliekant vertingiausius žiedynus. Paprikai, pomidorui reikia šalinti 'vidurius', t.y. sėklas.
Daržoves pjaustyti reikėtų prieš pat valgant. Mat pjaustytuose žalumynuose nitratai tuoj pat virsta nitritais. Tą procesą galima sulėtinti į daržoves įpylus aliejaus geriausia saulėgrąžų arba alyvuogių.