Įkraunama...
Įkraunama...

Senelių globos (slaugos) namai

QUOTE(hobite @ 2012 08 28, 10:35)
Mano babute kaip partizanas tyli, nieko nesako. Tas dede jos mylimiausias sunus. Tai jei jis paprase, visko gali buti, kad ji tyli ir nieko nesako ir nesakys. Pensija jinai gauna maza, apie 500 litu ir ja atnesa pastininkas. 

Itariu viskas nunesta ir tie pinigai gaunami. Tie zmones turtingi, jie del pinigo viska padarytu.

Ok, suprantu - man reikia babutes pasa kaip nors atgauti is to dedes, kad galeciau dar tiksliau viska issiaksinti. Nors informacijos turiu uztektinai, kad galeciau eiti kalbetis ir aiskintis situacija.

O tai jūsų bobulė gal turi banko kortelę ir į tą sąsk. įplaukia tie pinigai. O dėdė gal žino sąsk. nr., kurį nurodė soc. paramos skyriuje(bobulės vardu) ir nuima ar kaupia pinigus toje sąsk.- kortelėje.
Nes soc. skyriuje, kai tvarkai dokumentus, reikia nurodyti kur pervesti pinigus (į sąsk. ar kad į namus atneštų).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cambala: 28 rugpjūčio 2012 - 13:01
QUOTE(cambala @ 2012 08 28, 14:01)
O tai jūsų bobulė gal turi banko kortelę ir į tą sąsk. įplaukia tie pinigai. O dėdė gal žino sąsk. nr., kurį nurodė soc. paramos skyriuje(bobulės vardu) ir nuima ar kaupia pinigus toje sąsk.- kortelėje.
Nes soc. skyriuje, kai tvarkai dokumentus, reikia nurodyti kur pervesti pinigus (į sąsk. ar kad į namus atneštų).

Paskambinau tam dedei, tai vakare pasiimsiu pasa g.gif Tikiuosi, kad nekils itarimu jiems, kad as informacijos ieskaus. Ryt ryte dumsiu tiesiai i socialini skyriu visko aiskintis.

Na, mano babute, kiek as zinau, niekada neturejo jokios banko saskaitos ir korteles. Tad jei viskas pervedama i kortele, tai naujai atidaryta tam specialiai skirta saskaita.

Na, ryt apie pietus viska jau zinosiu ir mastysiu a toliau daryti.
Atsakyti
QUOTE(lika28 @ 2012 08 28, 10:12)
Brangiosios, kurios vargstat dėl slaugos išmokų (virš 700 lt.)
Štai ką Jums reikia žinoti:
LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRO IR LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO Į S A K Y M A S
DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRO IR LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2005 M. GEGUŽĖS 4 D. ĮSAKYMO Nr. A1-120/V-346 „DĖL SPECIALIŲJŲ NUOLATINĖS SLAUGOS, NUOLATINĖS PRIEŽIŪROS (PAGALBOS), LENGVOJO AUTOMOBILIO ĮSIGIJIMO IR JO TECHNINIO PRITAIKYMO IŠLAIDŲ KOMPENSACIJOS IR TRANSPORTO IŠLAIDŲ KOMPENSACIJOS POREIKIŲ NUSTATYMO KRITERIJŲ SĄRAŠO, TVARKOS APRAŠO IR PAŽYMŲ FORMŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

2011 m. birželio 13 d. Nr. A1-282/V-603 Vilnius
1. Specialusis nuolatinės slaugos poreikis nustatomas asmenims, kuriems yra būtina nuolatinė slauga ir kurių fizinė ir psichinė negalia visiškai apriboja jų galimybes orientuotis, judėti, dirbti bei savarankiškai tvarkyti asmeninį ir socialinį gyvenimą pagal šiuos pagrindinius kriterijus:
................
1.3.3. Išdėstome 1.8 punktą taip:
„1.8. demencijos, kai yra ryškus (sunkus) pažinimo sutrikimas, vertinant pagal trumpą protinės būklės tyrimą (MMSE) nuo 0 iki 10 balų, pagal BLESSED demencijos skalę nuo 23 iki 28 balų (pateikta užpildyta MMSE lentelė, BLESSED demencijos skalė ir gydytojo psichiatro išvada);“.

TAIGI slaugos išmokai gauti turi būti užpildyti šie visų svarbiausi dokumentai su balais nurodytam tarpe:
1. MMSE lentelė (surinkti nuo nuo 0 iki 10 balų):
http://www.alzheimer.....o lentele.pdf
2. Blessedo demencijos skalė (surinkti nuo 23 iki 28 balų) http://www.alzheimer.....jos skale.pdf
3. gydytojo psichiatro išvada

Jei pagal šias (MMSE ir Blessed) lenteles surenkat balus nurodytam tarpe - jums PRIKLAUSO slaugos išmoka, galima ir reikia kreiptis į NDNT. Jei nesurenkat tokių balų NEVERTA niekur toliau kreiptis, nes nepriklauso. Geriau pasirūpinkite, kad šios lentelės rodytų reikiamus balus!

Jei Jūsų ligoniai gulėjo psichiatrinei tai išrašuose iš ligoninės gali būti nurodyti šie balai.

Ačiū, lika28,labai išsami info.
Atsakyti
QUOTE(cambala @ 2012 08 28, 22:36)
Ačiū, lika28,labai išsami info.

tikrai, šaunuolė 4u.gif
Atsakyti
Lika28 - ačiū Jums! 4u.gif
Atsakyti
Perskaiciau sia tema, taciau neatradau ar kas nors turi geru atsiliepimu apie pensionatus Vilniuje.. g.gif Turiu mociute, kuri dabar yra naujajame reabilitacijos centre Gemma (4men nemokamai) Taip issireklamavo pries atsidarant, prisieme zmoniu, o ten dabar taip baisu su slauga... verysad.gif Salygos kuo puikiausios, taciau valdzia pradejo taupyti..diena 46 zmones slaugo tik 1 slauge, kuri ir patiekia maista, ir sutvarkyti turi senelius. Aciu Dievui nepataupe ir surado valytoja, nors anksciau ir slaugytojos valydavo. Pasidare net ir maisto trukumas. Sian pvz. vakarienei 1 blynas. Ar tai normalu??? Nu zodziu cia pasakoti galima laaabai daug....

Gal gali kas parekomenduoti Vilniuje koki pensionata?
Atsakyti
Justuke, ačū Jums labai 4u.gif už suteiktą info apie demencija sergantiems ligonių artimiesiems., t.y. apie nemokamas paskaitas Šeškines poliklinikoe demenciją sergantiems ir jų artimiesiems smile.gif 4u.gif . j
Buvau paskaitoje antradienį, rugsejo 18 d. Psichiatrė viską išdeste super, tik va problema pas mus, kad mes ne Vilniuj gyvenam... Jei Vilniuj gyventumėm - tai manau labai geras sprendimas su ligoniukais - dienos centras. Ten ligoniukai prižiūrimi visą dieną (darželis suaugusiems, kurie negali savimi pasirūpinti, o artimieji jų dirba...).
Gerai, kad organizuojamos tokios paskaitos - randi nors vieną ar kelis ats į savo kls.
Kažkada klausiau, ar buvo minty pas mane kls apie tokius ligoniukus užsieny( Vokietija, Didižioji Britanija). Tai ten dienos centras yra visiškai priimtinas dalykas, artimieji gali dirbti, gyventi pilnavertį gyvenimą tol, kol jų artimasis bus užimtas, t. y. tą dieną ar kitas gyvens 'vaikų" darželye tarp suaugusiųjų senjorų. O vakare Juos parveža į namus. Tai yra šaunu, vis kažkokia išeitis ligonio artimieisems...
4u.gif
Atsakyti
QUOTE(cambala @ 2012 09 20, 00:47)
Justuke, ačū Jums labai 4u.gif už suteiktą info apie demencija sergantiems ligonių artimiesiems., t.y. apie nemokamas paskaitas Šeškines poliklinikoe demenciją sergantiems ir jų artimiesiems smile.gif  4u.gif . j
Buvau paskaitoje antradienį, rugsejo 18 d. Psichiatrė viską išdeste super, tik va problema pas mus, kad mes ne Vilniuj gyvenam... Jei Vilniuj gyventumėm - tai manau labai geras sprendimas su ligoniukais - dienos centras. Ten ligoniukai prižiūrimi visą dieną (darželis suaugusiems, kurie negali savimi pasirūpinti, o artimieji jų dirba...).
Gerai, kad organizuojamos tokios paskaitos - randi nors vieną ar kelis ats į savo kls.
Kažkada klausiau, ar buvo minty pas mane kls apie tokius ligoniukus užsieny( Vokietija, Didižioji Britanija). Tai ten dienos centras yra visiškai priimtinas dalykas, artimieji gali dirbti, gyventi pilnavertį gyvenimą tol, kol jų artimasis bus užimtas, t. y. tą dieną ar kitas gyvens 'vaikų" darželye tarp suaugusiųjų senjorų. O vakare Juos parveža į namus. Tai yra šaunu, vis kažkokia išeitis ligonio artimieisems...
4u.gif

lABAI ŠAUNU, BET, JEI NE KIEKVIENA BOBUTĖ sutinka tan būti... Mano mamai dar tik pradžia, savęs ji, ačiū die dar ne žaloja, kitų nuostolių irgi nedaro, bet išeiti jau bijo, nes pasiklysta, valgyti visiškai nebeverda, tik mes su sese pakaitomis, į parduotuvę irgi nenueina, kartais būna ateini, viskas tuščia, sėdi ir nežino nei ką valgė, nei ką veikė, ar prausėsi, ar ne... bet, kad ją prikalbintį į darželį, tai jaučiu grūstų mane lauk su tokiais pasiūlymais; ji labai jau baisiai bijo visokių senelių namų.
Atsakyti
QUOTE(lelijabalta1 @ 2012 09 20, 19:26)
lABAI ŠAUNU, BET, JEI NE KIEKVIENA BOBUTĖ sutinka tan būti... Mano mamai dar tik pradžia, savęs ji, ačiū die dar ne žaloja, kitų nuostolių irgi nedaro, bet išeiti jau bijo, nes pasiklysta, valgyti visiškai nebeverda, tik mes su sese pakaitomis, į parduotuvę irgi nenueina, kartais būna ateini, viskas tuščia, sėdi ir nežino nei ką valgė, nei ką veikė, ar prausėsi, ar ne... bet, kad ją prikalbintį į darželį, tai jaučiu grūstų mane lauk su tokiais pasiūlymais; ji labai jau baisiai bijo visokių senelių namų.

Dienos centras ne senelių namai. Ten susirenka panašiomis ligomis sergantys pacientai. Dienos metu su jais užsiima , kad jie neliktu tarp keturių sienų, kad bendrautų, būna pamaitinti, periodiškai įvertinami psichiatro, psichologo. Labi šauni pagalba ir pačiam sergančiam, ir artimiesiems. Jei įdomu galima paskaityti paskaitos mokomąją medžiagą
http://www.poliklini...e...256&Lang=LT
Kviečiam apsilankyti ir kitose paskaitose.
Atsakyti
QUOTE(justukė @ 2012 09 20, 20:10)
Dienos centras ne senelių namai. Ten susirenka panašiomis ligomis sergantys pacientai. Dienos metu su jais užsiima , kad jie neliktu tarp keturių sienų, kad bendrautų, būna pamaitinti, periodiškai įvertinami psichiatro, psichologo. Labi šauni pagalba ir pačiam sergančiam, ir artimiesiems. Jei įdomu galima paskaityti paskaitos mokomąją  medžiagą
http://www.poliklini...e...256&Lang=LT
Kviečiam apsilankyti ir kitose paskaitose.

Aš tai tą suprantu ir žinau, bet gi mama, ji serga, ir tikrai nenorėtų nieko apie tai net girdėti... ji iš vis visą gyvenimą nelabai jau buvo bendraujanti, aišku ji nenori būti viena tarp 4 sienų, bet tik ne su svetimais. aš ir pati dirbu soc. centre, kur žmonėms teikiam paslaugas į namus - vaikštau pas senus ir neįgalius žmogiukus, visokių jų yra, bet visi priima ... mano mama nė iš tolo neįsileistų į savo namus jokių.....na ji tokio jau būdo.
Atsakyti
Labas, gal kas nors galėtų patarti, kaip elgtis tokioj situacijoj:

92 metų bevaikė, buvusi "Kauno ponia", kenčianti nuo parkinsono, ir dabar visiškai nebevaikštanti, po ligoninės (ten pateko namuose išgriuvusi) pervežta į Kauno Panemunės palaikomojo gyd. ligoninę, bet atsisako ten likti (sako, aš tam ubagyne neliksiu, geriau namie pasmirsiu).
Dokumentų neturi. Kažkur namie paslėpė, ir sako, kad niekas niekada neras jų... Namų raktų niekam neduoda (jie pas kaimynę, kuri ją gulinčią ir rado). Kaimynė irgi niekam raktų neduoda... Bet ir pati bobulę slaugyt atsisako... Soc. darbuotojai panikoj, nes palikti jos vienos niekaip negalima, o ji namo veržiasi...
Įgaliojimo tvarkyti jos reikalus ji niekam neduoda. Pensija eina į banko sąskaitą, kurios ji irgi niekam nepatiki tvarkyti... Pas gydytojus irgi už ją niekas negali nueiti...
Vienu žodžiu, nuolatinės slaugos ji neturi, nes neprašo ir niekam neleidžia to padaryti. Pampersams reikia pinigų, o prie sąskaitos, kaip sakiau, niekas negali prisiliesti.
Aš esu pagal jos testamentą buto paveldėtoja (neprašiau to, nieko man nereikia), todėl į mane kreipėsi tie visi soc. darbuotojai, kad KAŽKĄ daryčiau. Nesu artima giminaitė - ji mano senelio sesuo.
Artimiausi giminaičiai (sūnėnas, dukterėčios) nuo jos visiškai atsiribojo ir nieko bendro turėti nenori. Ji su visais mirtinai susipykusi. Bijau, kad ir su manim tuoj susipyks...
Pati gyvenu Vilniuje, auginu epileptiką vaiką, esu iš tų "ubagų", kuriuos bobulė taip niekina. Neturiu galimybės jos pasiimti, o ir ji sako, kad iš Kauno niekada niekur nevažiuos...
Įkalbėti jos pasilikti toj slaugos ligoninėj praktiškai neįmanoma, nors va rytoj važiuosiu pasiskolinusi pinigų, bandysiu pakalbėt. Su ja kalbėt - kaip su radija...
Gydytoja, su kuria šįryt kalbėjau, sako, kad ji dar protinga, tad neveiksnia jos tikrai negali pripažint.
Taigi, patarkit, ką man daryti:
1. kaip paimti jos pasą iš jos namų (man ji irgi nesako, kur jis)? Gal su policijos pagalba?
2. ar įmanoma kokiu nors teisiniu ir teisėtu būdu priversti ją toj ligoninėj pagulėti, na nors kol sugalvosim, kaip jai padėti?
3. ar apskritai aš, kaip tolima giminaitė, turiu kokių nors teisių (pav., kreiptis į jos šeimos gydytoją)?

Atsakyti
QUOTE(lelijabalta1 @ 2012 09 20, 19:36)
Aš tai tą suprantu ir žinau, bet gi mama, ji serga, ir tikrai nenorėtų nieko apie tai net girdėti... ji iš vis visą gyvenimą nelabai jau buvo bendraujanti, aišku ji nenori būti viena tarp 4 sienų, bet tik ne su svetimais. aš ir pati dirbu soc. centre, kur žmonėms teikiam paslaugas į namus - vaikštau pas senus ir neįgalius žmogiukus, visokių jų yra, bet visi priima ... mano mama nė iš tolo neįsileistų į savo namus jokių.....na ji tokio jau būdo.

Va tap ir pas mane su mama grynai taip kaip pas lelijabalta1. Ir su parduotuve ir su valgymu. Nežino mano mama valgė ar ne, o organizmas pagyvenęs, maisto sveiko ir vitaminingo reikia. Jei nenuvažinėčiau, pati mano mama nieko nevalgytų, tik gulėtų ar sėdetų... o dar kai mato kartais dalykus, kurių nėra ar girdi kažkokius balsus verysad.gif ... Bijau jau ją vieną palikti, nakvoti kartais pasilieku. Vis šnekinu kartu apsigyventi, bet nenori, tiksliau nesupranta kad serga, kad jai reikalinga priežiūra nuolatinė. Bet čia vėl krūva problemų kitokių, ir viskas ne taip greitai darosi. Siūliau jai ir auklę nusamdyti, sakau dieną pabus, valgymą paruoš, pačiai linksmiau bus, o ir man dirbti norisi ir ne tik norisi, bet ir reikia. Ne, sako, aš pati galiu apsitvarkyti ir valgyt pasidaryti doh.gif ... Ir žinau 100%, kad mano mama taip pat svetimo žmogaus neįsileis. Turbūt ir dienos centro nelankytų, matau, kad remiasi į mane ir dar nors trp pasitiki tik manim.
Bet šiaip galvoju, kad tas dienos centras visai geras sprendimas. kaip pasakojo per paskaitą - ir bandeles jie ten kepa ir ryte spaudą peržiūri. O dėl lankymo jo tai tikrai, viskas nuo žmogaus priklauso. Juk pagyvenę ligoniukai taip pat asmenybės, turinčios vidue kažkokių tai norų ar svajonių.

Papildyta:
QUOTE(Ziwiliux @ 2012 09 21, 12:12)
Labas, gal kas nors galėtų patarti, kaip elgtis tokioj situacijoj:

92 metų bevaikė, buvusi "Kauno ponia", kenčianti nuo parkinsono, ir dabar visiškai nebevaikštanti, po ligoninės (ten pateko namuose išgriuvusi) pervežta į Kauno Panemunės palaikomojo gyd. ligoninę, bet atsisako ten likti (sako, aš tam ubagyne neliksiu, geriau namie pasmirsiu).
Dokumentų neturi. Kažkur namie paslėpė, ir sako, kad niekas niekada neras jų... Namų raktų niekam neduoda (jie pas kaimynę, kuri ją gulinčią ir rado). Kaimynė irgi niekam raktų neduoda... Bet ir pati bobulę slaugyt atsisako... Soc. darbuotojai panikoj, nes palikti jos vienos niekaip negalima, o ji namo veržiasi...
Įgaliojimo tvarkyti jos reikalus ji niekam neduoda. Pensija eina į banko sąskaitą, kurios ji irgi niekam nepatiki tvarkyti... Pas gydytojus irgi už ją niekas negali nueiti...
Vienu žodžiu, nuolatinės slaugos ji neturi, nes neprašo ir niekam neleidžia to padaryti. Pampersams reikia pinigų, o prie sąskaitos, kaip sakiau, niekas negali prisiliesti.
Aš esu pagal jos testamentą buto paveldėtoja (neprašiau to, nieko man nereikia), todėl į mane kreipėsi tie visi soc. darbuotojai, kad KAŽKĄ daryčiau. Nesu artima giminaitė - ji mano senelio sesuo.
Artimiausi giminaičiai (sūnėnas, dukterėčios) nuo jos visiškai atsiribojo ir nieko bendro turėti nenori. Ji su visais mirtinai susipykusi. Bijau, kad ir su manim tuoj susipyks...
Pati gyvenu Vilniuje, auginu epileptiką vaiką, esu iš tų "ubagų", kuriuos bobulė taip niekina. Neturiu galimybės jos pasiimti, o ir ji sako, kad iš Kauno niekada niekur nevažiuos...
Įkalbėti jos pasilikti toj slaugos ligoninėj praktiškai neįmanoma, nors va rytoj važiuosiu pasiskolinusi pinigų, bandysiu pakalbėt. Su ja kalbėt - kaip su radija...
Gydytoja, su kuria šįryt kalbėjau, sako, kad ji dar protinga, tad neveiksnia jos tikrai negali pripažint.
Taigi, patarkit, ką man daryti:
1. kaip paimti jos pasą iš jos namų (man ji irgi nesako, kur jis)? Gal su policijos pagalba?
2. ar įmanoma kokiu nors teisiniu ir teisėtu būdu priversti ją toj ligoninėj pagulėti, na nors kol sugalvosim, kaip jai padėti?
3. ar apskritai aš, kaip tolima giminaitė, turiu kokių nors teisių (pav., kreiptis į jos šeimos gydytoją)?

Eina sau, kaip baisu verysad.gif .
O tai kaip ją be dokumentų į ligoninę paguldė?
Gal toks patarimas (aišku gal ir nelabai tinkamas, bet vertėtų pamąstyti): Na su galva tai bobutei negerai tikrai, ką viena gydytoja sako dar ne viskas, gal reiktų paklausyti kitos. Jei bobutė turi sūnėną ir dukterėčių, tai tegu jie kreipiasi į teismą, kad pripažintų ją neveiksnia. Tokiu būdu bobutei būtų skirtas globėjas(turbūt jūs teisiškai tiktumėte).
O pas bobutės šeimos daktarę tikrai galite ir Jūs kreiptis, gal kažką padės tokiu atveju. Tos klinikos, kuriose dirba šeimos gydytojai, turi savo soc. darbuotojus. Tokiu klausimu tikrai turėtų pas juos nukreipti konsultacijoms.
Atsakyti