Įkraunama...
Įkraunama...

Knygos, knygos, knygos...*69 Namučiai...

J. Guillou "Blogis"
user posted image

Jeigu dabar būtumėm mokykloje, tai pasakyčiau: pakelkite, vaikai rankas, kurie nėra gavę lupti nuo tėvų, neragavę beržinės košės, nebuvo subarti ar apšaukti. Manau, kad atsirastų ne vienas toks vaikas. Bet tai, ką patyrė pagrindinis knygos veikėjas - Erikas, žodžių žiauru ar baisu neužtenka.
Knygos autorius - Jan Guillou - žymus švedų rašytojas ir žurnalistas. Už šnipinėjimą sėdėjęs kalėjime, kuriame ir nusprendė pradėti rašyti knygas. "Blogis" - tikrais faktais paremta knyga. Ir tai liūdina dar labiau. Norėčiau, jog tai būtų tik fikcija, tik autoriaus fantazijos. Deja. Blogis supa mane, blogis supa tave, blogis supa mus visus ir visur.
J. Guillou
Visa istorija vyksta Švedijoje, 6 -jame dešimtmetyje. Nuo pat pirmų knygos puslapių, rašytojas supažindina mus su Eriko blogiu - tėčiu, kuris kone kasdien jį muša už nieką (juk netyčia numesti šakutę nuo stalo nenusikaltimas?). Išmestas iš mokyklos, Erikas patenka į Šjernsbergo internatinę mokyklą, kur tikisi, kad mokytojai mokys, susiras draugų, ir niekada neteks naudoti smurto prieš kitus. Tačiau čia, Šjernsbege, savos taisyklės, savi įstatymai. Mažieji turi paklusti gimnazistams, taryboms, kurios labiau primena teismo parodiją. Juk visi esam girdėję istorijų, kaip naujokai turi skalbti vyresnių kojines, nubėgti nupirkti cigarečių ar pakloti lovas. Bet už atsisakymą tai daryti, niekas neapipila tavęs išmatomis, nedaužo su peiliu per galvą ir nenupliko karštu vandeniu. Ir štai atsiranda naujokas - Erikas - kuris paprieštarauja tokiems įsakymams ir bando pakeisti sistemą. Žinot, kas buvo skaudžiausia man? Tiksliau nesuvokiama, jog mokytojai žino, kas vyksta tarp mokinių, bet nieko nedaro. Užsidaro savo kambary, įsikiša ausų kamštukus arba paleidžia muziką, jog nieko negirdėtų. Skaitai ir jauti, kaip verda tavyje pyktis, kaip norisi sušaukti, jog darykit, ką nors, negi galit tai leisti!
Knyga mane sužavėjo ne pačiu blogio pateikimu, ne žiauriomis scenomis, o bandymu paaiškinti šį penalizmą. Ypač smagu buvo skaityti Eriko ir vienintelio jo draugo Pjero pamąstymus apie blogį, jo prigimtį. Man tai - blogio psichologiją nagrinėjanti knyga.
Rekomenduoju perskaityti visiems, kuriems patinka tokios tematikos knygos, kurie skaitė A. Burgess "Prisukamas apelsinas" ir ypač paaugliams. Visiškai nenustebau perskaičiusi knygos anotacijoje, kad išleidus ją Švedijoje, daugeliui paauglių ji tapo kultinė knyga, padėjusi atrasti skaitymo džiaugsmą.

Ekranizacija
- 2003m pasirodė ir šios knygos ekranizacija "Ondskan" (Evil). Perskaičiusi knygą, iš karto parsisiunčiau filmą ir pažiūrėjau. Norėjau dar labiau sustiprinti tą pojūtį, kuris liko perskaičius knygą. Prikalbinau netgi draugą pažiūrėti kartu, kuris knygų visai neskaito. Tačiau ekranizacija likau labai nusivylusi. Per daug nereikalingų scenų, neparodytos visos, mano nuomone, svarbios scenos. Ypač, tos, kurios paaiškina Eriko elgesio priežastį. Filmas lyginant su knyga, man pasirodė tarsi jaukus pasivaikščiojimo po ramunių pievelę. Todėl eilinį kartą sakau, kad pirmiausiai perskaitykit knygą ir tada žiūrėkit filmą.
Atsakyti
QUOTE(Dorifore @ 2012 01 10, 01:09)
Ryt pradedu skaityti pirmą iš iššūkio knygą J. Austen "Puikybė ir prietarai".

Aš irgi šitą įsigijau. Tik prieš tai noriu pabaigti "Storą sąsiuvinį", kuris šokiravo, trinktelėjo ir apskritai užmušė jau nuo pat pradžių... nebuvau skaičius specialiai apie ką ta knyga, tai va toks pirmas įspūdis... unsure.gif
Beje, gal kas skaitėt "Ulisą"? Patiko? smile.gif

Sveikos 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo _Night_: 11 sausio 2012 - 01:11
Vilnietės, kadangi seniai jau buvom susitikę biggrin.gif , tai tinkamės sausio 22d. Europoj prie fontanėlio 4u.gif

O registruojuos su Jennifer Anselm ,,Pasidalinkime meilužiu''.
Atsakyti
QUOTE(katilina @ 2012 01 11, 00:25)
Kadangi nauja tema, tai pasisakysiu, ką skaitau. Šį kartą dvi knygas paeiliui, nes nė vienos neišeina paskaityti ilgesnį laiką, tad tenka daryti pertraukas:
Isabel Allende "Afroditė".


Man sita knyga nepaprastai patiko, tiesiog spinduliuoja meile gyvenimui, mastui ir vienas kitam wub.gif

O as registruojuosi naujoje temoje su J. Cronin "Pereja". Jau ipusejau, bet tokia vidutiniska man, nors mintis ir idomi g.gif
Atsakyti
Vanduo drambiams ir Čekuolis 4u.gif

kaip šiemet su knygų muge planuojat?
Atsakyti
QUOTE(katilina @ 2012 01 10, 23:24)
Nagi labai gerai. Smagi knyga, jau spėjau sočiai prisijuokti. Tik skaitau nelabai didelėm dozėm, kažkaip gan greit pasidaro per daug jos.

Dori, o aš pavydžiu, kad skaitai "Puikybę ir prietarus".  smile.gif Bet nenustebsiu, jei ji tau visai nepatiks.


Man ji irgi labai patiko drinks_cheers.gif net savo įsigijau biggrin.gif Tai buvo pirmoji mano skaityta Allende knyga.

Kažkodėl ir man taip atrodo ax.gif Na, bet tikiuosi, Dori, tau ji patiks, nes man tai viena geriausių ir gražiausių istorijų drinks_cheers.gif
Priėjau išvadą, kad esu didelė anglų klasikų gerbėja - man patinka jų rašymo stilius, subtilus humoras wub.gif Laukiu nesulaukiu, kada susikaupsiu Dikenso "Pikviko užrašams", nes skaičiau, kad tai - vienas puikiausių humoro pavyzdžių anglų literatūroje ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo nihilistė: 11 sausio 2012 - 14:45
QUOTE(Vessta @ 2012 01 11, 12:16)
Vilnietės, kadangi seniai jau buvom susitikę  biggrin.gif , tai tinkamės sausio 22d. Europoj prie fontanėlio 4u.gif

O registruojuos su Jennifer Anselm ,,Pasidalinkime meilužiu''.

tai jau tikrai labai seniai smile.gif bet aš turėsiu tavęs atsiprašyti, nes tikriausiai nespėsiu nei vienos tavo kygos perskaityti.

O šią knygą kažkada seniai skaičiau, bet pamenu labai skaniai ir smagiai kikenau. Patiko ji man.
Atsakyti
Kai knygų daug yra ,nežinau kurios ir griebtis smile.gif Pradėjau V.Bennett "Žmonių karalienė".

Ar kuri skaitėt "Guldo žuvų knygą"? Kažkaip įsivaizdavau įdomesnę,nors gal ir įdomi tik man per daug šlykštu rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Vessta @ 2012 01 11, 13:16)
Vilnietės, kadangi seniai jau buvom susitikę  biggrin.gif , tai tinkamės sausio 22d. Europoj prie fontanėlio 4u.gif


bigsmile.gif bigsmile.gif

O tavęs kartais nemačiau netyčia prie Mickevičiaus bibliotekos? Pasisveikinau, bet nesuvokiau su kuo biggrin.gif
Atsakyti
Sveikos 4u.gif

Pati registruojuosi su Jaunosios savižudės, bet numanau, kad jos taip ir nepaliesiu dar ilgą laiką, kadangi šį savaitgalį teks skirti Škėmos ,,Balta drobulė'' smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Gegytė @ 2012 01 11, 16:53)
bigsmile.gif  bigsmile.gif

O tavęs kartais nemačiau netyčia prie Mickevičiaus bibliotekos? Pasisveikinau, bet nesuvokiau su kuo biggrin.gif


schmoll.gif man ten per toli badziotis biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Vessta @ 2012 01 11, 17:13)
schmoll.gif man ten per toli badziotis biggrin.gif
Galvojau tu ten buvai blush2.gif bigsmile.gif
Atsakyti