QUOTE(Zilvinas @ 2006 01 12, 18:03)
Dar karta pacituosiu:
Šalčiui ne, arba kas ta No frost
Dinaminės šaldymo sistemos šaldytuvuose šaltą orą, iš kurio yra pašalinama drėgmė, tiekia ventiliatorius.
...
Tačiau ir tokie modeliai turi trūkumų. Didžiausias trūkumas sausumas. Iš cirkuliuojančio kameroje oro visiškai pašalinama drėgmė, todėl iš produktų drėgmė taip pat išgaruoja. Hermetiškose pakuotėse laikomam maistui tai nebaisu, tačiau žalumynai, vaisiai ir daržovės greičiau vysta, sūris ir dešra greičiau džiūsta.
Kad nebūtų sausumo naudojama mišri atšaldymo ir atitirpinimo sistema: savaiminio atitirpimo (verkianti sienelė) šaldytuvo kameroje, No frost šaldiklyje. Tokiu atveju drėgmė kondensuojasi ant pačios šalčiausios galinės šaldytuvo kameros sienelės. Jos lygis lieka natūralus, o papildomas ventiliatorius maišo orą, kad pasiskirstytų daug tolygiau.
Šie modeliai kainuoja brangiau, bet išsaugo geresnes maistines savybes.
Kad dar geriau išsaugoti maistines savybes, sugalvojo nuline kamera. Bet joje turi būti drėgna, o ne sausa, kad maisto produktai išbūtų šviežesni.
Reziume: pliusai yra, kai šaldytuvo kameroje yra "verkianti sienelė", dar geriau kai yra papildomas ventiliatorius, kuris maišo ora, o dar geriau kai yra nuline kamera; minusas kai šaldytuvo dalyje yra "No-frost" sistema (nekalbu apie šaldiklio skyrių)
Tu visiškai teisus. Maistas prarandą kažkokį procentą drėgmės - tačiau ne tiek, kad pamatytum plika akimi - tai daugiau yra mitas, kad "maistas sudžiūva" "No-frost" šaldytuvuose - bet kokiame šaldytuve maistas praranda kažkiek drėgmės - tik šaldytuvuose su "No-frost" sistema gal truputį daugiau. Bet tai nereiškia, kad jis netenka visų savo maistinių savybių. O be to - juk nieks nelaiko, tarkim sūrio padėto neįpakuoto.
Bet kokiu atveju, kad taip neatsitiktų (kalbu apie drėgmę) - reikia mokėti tinkamai išdėstyti maistą šaldytuve:
1. Maistą laikyti indeliuose, maišeliuose ar pan.
2. Daržoves ir vaisius laikyti tam skirtuose stalčiuose.
3. Žuviai, mėsai - geriausiai tinkama yra esanti virš vaisių ir daržovių stalčiaus.
4. Virš šių produktų esančioje lentynoje tinkamiausia temperatūra laikyti sūrį, sviestą.
5. Dar aukščiau galite laikyti konditerijos gaminius.
6. Durelių lentynose - žemiausioje laikykite piena, kefyrą, jogurtą, aukščiau uogenes, džemus.
7. Kiaušinius laikykite skirtoje lentynėlėje.
Šaldytuve žemiausia temperatūra yra apačioje, o aukščiausia viršuje. Jei yra "No-frost" sistema - ji visur apylygė.
Bet kokiu atveju, aš drįsčiau teigti, kad mes čia diskutuojame apie LABAi nežymų drėgmės iš maisto produktų netekimą ir apie labai nežymius temperatūros skirtumus tarp lentynų šaldytuvo kameroje. Taip, kad šaldytuvas su "No-frost" sistema yra tikrai geras pasirinkimas.