Noriu pasidalinti receptais, kuriuos radau;
Su pienu (šį radau forum house forume):
10 l vandens;
1 l pieno (nepasterizuoto);
20 lašų jodo.
Purkšti nuo grybinių ligų. (Taip pat šis purškalas tinka, norint gauti greitesnį derlių, tada jodo užtenka 5-6 lašų, tinka ir paprikom, baklažanam).
Pernai atsimenu buvom radę derliaus paankstinimui purkšti reikia pušų pumpurų nuoviru (negarantuoju, kad čia išskaičiau, bet kažkur išskaičiau ir užsifiksavo).
Šiuos receptus radau knygoje "Ekologinė daržininkystė" (kažkaip panašiai vadinasi), surašau, kuriuos nusirašiau:
Galima daryti ne tik dirvinio asiūklio nuovirą, bet ir srutas:
1 kg džiovintų arba 10 kg šviežių asiūklių užpilti 100 l vandens ir palikti stovėti 3 savaites. kiekvieną dieną pamaišyti. Perkošti, skiesti 1:20 ir purkšti, veikia kaip nuoviras nuo grybelinių ligų ir erkių. (Dariau pernai panašiai, gal tik skiedžiau iš akies ir kiekis buvo kibiras, o ne 100 litrų, tikrai gerai veikia, maras neužpuolė, o rūdys apmažėjo)
Nuo amarų ir voratinklinių erkių puršti dilgėlių srutomis.
Ąžuolų lapų srutos:
1 kg šviežių arba 150 gr džiovintų lapų užpilti 10 l šalto vandens, palikti 2-3 savaites. Skiesti 1:10, purkšti nuo graužiančių ir siurbiančių kenkėjų ir nuo skruzdžių.
Česnakai su skystu muilu:
150 gr smulkinto česnako sumaišyti su 2 šaukšteliais parafino ir palikti stovėti 24 h. 100 gr skysto muilo įmaišyti į 10 l vandens, visus ingredientus sumaišyti, nufiltruoti, naudoti neskiestą. Nuo bakterinių ligų. (Mes su kaimyne, pasirauginam česnako bamblių ir tuo smirdalu nupurškiam arba česnaką pasmulkinam, užpilam vandeniu, palaikom kokią dieną ir nupurškiam).
Samanų ekstraktas nuo visų rūšių grybelinių ligų:
50 gr sausų samanų iš pievelės užpilti 10 l vandens ir palikti stovėti 24 h, naudoti neskiestą.
Svogūnų lukštų nuoviras nuo pomidorų maro:
20 gr svogūnų lukštų užpilti 1 l vandens ir palikti stovėti 5 dienas. Naudoti neskiestą.
Dar vienas svogūnų lukštų purškalas:
500 gr svogūnų lukštų užpilti 5 l vandens ir palikti stovėti 5-7 dienas. Skiesti nuo 1:10 iki 1:20. Nuo braškių pilkojo puvinio, degulių, bulvių maro ir morkinių musių.
Tai va tiek prisirašiau receptų, kuriais dalinuosi su jumis gal kam pagelbės, o dabar planuokit į kokias bačkutes kokį raugaliuką raugsit, pirmiausia reikia užsiraugti dilgėlių, kai tik tos pasirodys, po to asiūkliai, po to česnakai ir taip toliau, ir joks maras neįveiks mūsų pomidorų. Vat kiek prirašiau