Įkraunama...
Įkraunama...

***Endometriozė***

user posted image

SENA TEMA


Simptomai


* Skausmas šlapinantis
* Kraujas šlapime
* Skausmingos mėnesinės
* Skausmingas tuštinimasis mėnesinių metu
* Nevaisingumas
* Gausios mėnesinės
* „Šokoladinės” išskyros kelias dienas prieš mėnesines ir po jų
* Nereguliarios mėnesinės
* Maudžiantis skausmas pilvo apačioje
* Skausmingi lytiniai santykiai
* Dubens skausmas


Atsiradimo priežastys

Tai nuo moteriškų lytinių hormonų priklausanti liga. Ligos priežastys nėra visiškai aiškios. Vyrauja kelios teorijos, aiškinančios jos atsiradimą.

Realiausia yra implantacinė teorija, kuri teigia, kad dėl įvairių priežasčių per mėnesines dalis atsisluoksniuojančios gimdos gleivinės ląstelių iš gimdos ertmės su krauju pro kiaušintakius patenka į pilvo ertmę ir implantuojasi kiaušidėse, kiaušintakiuose, gimdos raiščiuose, pilvaplėvėje, ant plonųjų ir storųjų žarnų.
Pagal kitą – embrioninę teoriją endometriozė atsiranda dėl įvairių pokyčių embrioniniu vystymosi laikotarpiu.
Trečioji – metaplazijos teorija teigia, kad endometriozės židiniai atsiranda tada, kai pilvaplėvė ir kiti audiniai, veikiami hormonų estrogenų, uždegimo metu susidarančių medžiagų prostaglandinų, mechaninių traumų, virsta audiniais, panašiais į gimdos gleivinę.
Didžiulę reikšmę endometriozės išsivystymui turi genetinis polinkis ir paveldimumas: jeigu artimiausios giminės (motina, seserys) serga endometrioze, tai rizika susirgti šia liga padidėja 7 kartus.
Visos moterys, sergančios endometrioze, turi imuninės sistemos defektų: sumažėja natūralių imuninių ląstelių – žudikų – aktyvumas, todėl organizmas nebeįstengia apsivalyti nuo gimdos gleivinės ląstelių, mėnesinių metu patekusių į pilvo ertmę, ir jų nesunaikina. Endometriozė traktuojama kaip autoimuninė bendra viso organizmo liga, kurios pagrindas – dideli imuninės sistemos pokyčiai.


Komplikacijos

1. Endometrioidinės kiaušidžių cistos gali plyšti, sukeldamos pavojingą gyvybei vidinį kraujavimą.
2. Endometriozė beveik visada sukelia nevaisingumą.
3. Endometriozės židiniai, kur jie bebūtų, gali suvėžėti (kai kurie šaltiniai teigia, kad NE)
4. Kitos komplikacijos priklauso nuo to, kokiuose organuose yra naujieji endometriozės židiniai:
Jeigu endometriozės židiniai yra žarnyne, virškinamajame trakte, bus pilvo skausmas, skausmingas tuštinimasis, kraujavimas iš tiesiosios žarnos, besikartojantys vidurių užkietėjimai.
Jeigu pažeisti šlapimo takai, vargina inkstų diegliai – aštrus skausmas juosmenyje, plintantis žemyn į tarpvietę, kirkšnis ir tos pusės šlaunį, šlapime atsiranda kraujo priemaiša.
5. Esant endometriozės židiniams plaučiuose ir bronchuose, periodiškai atsikosima krauju mėnesinių metu, gali būti gausesnis kraujavimas iš kvėpavimo takų.
6. Stuburo kanale ir nugaros smegenų dangaluose esantys endometriozės židiniai gali sukelti kraujavimą po voratinkliniu smegenų dangalu.
7. Kraujavimas iš šlapimo organų ir tiesiosios žarnos bei skausmingas tuštinimasis, sergant endometrioze, pasitaiko gana dažnai.
Medikamentinis/Chirurginis gydymasEndometriozės gydymas priklauso nuo ligos sunkumo, moters amžiaus ir sukeliamų simptomų. Gydymas yra kompleksinis – operacinis ir medikamentinis.
Būtina koreguoti nervų sistemos sutrikimus, vengti stresinių situacijų, psichoemocinių traumų, didelių fizinių perkrovų, reguliuoti darbo ir poilsio režimą, vartoti organizmą stiprinančius multivitaminus.

* jei nustatyta I endometriozės stadija, pacientės amžius ties menopauzės riba, nėra ryškių ligos simptomų, ligonė gali būti tik stebima;
*jeigu yra I endometriozės stadija jaunai moteriai arba II-IV endometriozės stadija bet kokio amžiaus moteriai, gydymas yra būtinas. Dažniausiai užtenka laparoskopinio operacinio gydymo būdo, tačiau labai išplitusios endometriozės atveju gali būti atliekama laparotomija ir radikali operacija – kiaušidžių, kiaušintakių ir visos gimdos pašalinimas.
* esant I-II ligos stadijai, jei moteris jauna ir ateityje nori turėti vaikų, tuomet atliekamas operacinis endometriozės židinių pašalinimas, o po to skiriami mažų estrogenų dozių monofaziniai geriamieji kontraceptikai 6-12 mėn. iš eilės. *Šie vaistai taip pat gali būti skiriami ir esant labiau pažengusiai ligai po pravesto 6 mėn. gydymo GnRH agonistais, norint išvengti ligos progresavimo.
*Skiriant progestinus (gestagenus), ligos gydymo efektas didesnis, bet pašaliniai reiškiniai taip pat stipresni. Jaunai moteriai sukeliama dirbtinė menopauzė. Gydoma 3-6 mėn. Papildomai pašaliniams reiškiniams sumažinti skiriamos normalios kasdieninės natūralių estrogenų dozės.
*Antiprogestinai padidina vyriško lytinio hormono testosterono kiekį kraujyje, iki minimumo sumažina estrogenų kiekį kraujyje, nutraukia ciklinius gonadotropinių hormonų kitimus, sukelia endometriozės židinių degeneraciją ir išnykimą.
*GnRH agonistai yra efektyviausi: jiems veikiant pradeda mažiau gamintis gonadotropinų, kiaušidės gamina mažiau lytinių hormonų ir vystosi dirbtinės menopauzės būklė. Šie vaistai purškiami į nosį arba leidžiami injekcijomis į šalia bambos esantį riebalinį paodį. Gydoma ilgiau negu 6 mėn.
*Gydant endometriozę, būtinai skiriami enzimai; jie sumažina sąaugų kiekį ir apsaugo nuo naujų endometriozės židinių atsiradimo.


Stadijos:

I stadija – pilvaplėvėje randami 1-3 cm paviršiniai židiniai, dešinėje kiaušidėje mažesni nei 1cm paviršiniai židiniai ir voratinklinės sąaugos;
II stadija – pilvaplėvėje matomi didesni nei 3 cm ploto gilūs židiniai, dešinėje kiaušidėje mažesni nei 1cm paviršiniai židiniai ir voratinklinės sąaugos, kairėje kiaušidėje mažesni nei 1cm paviršiniai židiniai;
III stadija – pilvaplėvėje didesni nei 3cm ploto paviršiniai ir gilūs židiniai, aplink dešiniąją kiaušidę ir dešinįjį kiaušintakį voratinklinės sąaugos, kairiojoje kiaušidėje 1-3 cm gilūs židiniai, ryškios sąaugos, aplink kairįjį kiaušintakį taip pat ryškios sąaugos, dalinai užakusi užgimdinė įduba;
IV stadija – pilvaplėvėje matomi didesni nei 3cm ploto paviršiniai ir gilūs židiniai, dešinėje ir kairėje kiaušidėje 1-3 cm gilūs židiniai ir ryškios sąaugos, aplink kairįjį kiaušintakį ryškios sąaugos, pilnai užakusi užgimdinė įduba.


DAUGIAU INFORMACIJOS APIE ENDO


NAUJOKĖMS PRIMENAM, KAD ENDOMETRIOZĖ DIAGNOZUOJAMA TIK LAPAROSKOPIJOS BŪDU, JOKIU KITU BŪDU JI NERANDAMA

Mes turime ENDO skyrelio paštuką, kur galite siųsti savo nuotraukytes susipažinimui į mūsų albumėlį: endometrioze@gmail.com.


Visoms linkiu kuo greičiau pasiekti savo tikslą


user posted image

ENDOMETRIOZĖS SARAŠĖLIS
Papildyta:
Plepučių apdovanojimai 4u.gif 4u.gif 4u.gif

sheila102 99 first.gif

irmuciukasss 54 second.gif

meskos 46 third.gif

assa.gif assa.gif assa.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *ziurkyte*: 12 vasario 2012 - 22:09
REGISTRAS NAUJOJ TROBELEJ!!!

Aciu ziurkytei uz siltus jaukius namelius.

Na irmuciuk, tai kaip ten tau reikalai?

JO, apie kantrybe mes kalbejom?? Jetus negasdinkit kad ir jus jos nebeturit tongue.gif Rimtai taip noretusi nors kokio patarimo ka daryti su smegenais, kad jie mastytu apie viska isskyrus TAI g.gif
Atsakyti
QUOTE(kokyte @ 2012 02 12, 23:48)
As lankausi Kaune VK pas D.V. , man ji visai patiko, tokia nevyniojanti nieko i vata, bet mano patirtis dar ne pati didziausia tik 2 IUI, tai ne kazin kokia as ir patareja  4u.gif

as irgi buvau karta pas sia daktare, tik vln...man irgi patinka...viska desto taip kaip yra, nei gasdina, nei perdaug optimistiskai nuteikia..nu ta prasme tokia reali gydytoja ax.gif
Aciu ziurkytei uz naujus namucius wub.gif tegu buna jie vaisingi:)
As gyvuoju galima pasakyti gerai:) po tu apziuru mane biski patepliojo..ner ko noret-3 per savaite... pradejau gert dufa, magni..dabar lyg viskas gerai...uztat ir nezinau ka del rytojaus daryti...gyd.nori daryt echo..kad matyti kaip ta puslyte gimdoje paaugo...ar matosi trynio maiselis jau...ar leist daryt echo..ar palikt viska likimo valiai...man nieko neskauda...jei but tikrai negimdinis, tai jau gal butu ir skausmai apsireiske..tai va tokioj nezinioj db esu.. g.gif bijau as tu makalavimu po vidu...
Visoms, kurios bando IUI-vaisingo menesio 4u.gif
Kimberley-jamu virusiuka ir laikau kumstukus uz jusu augima:)
Papildyta:
beja sveikinimai sheilai atsidurus plepuciu virsuje:))) jau nusibodo but pirmoje vietoje lotuliukas.gif first.gif
Atsakyti
QUOTE(meskos @ 2012 02 13, 13:10)
Tu man dar primink tau mm pramuse 4 sav lygiai po ..??as jau panikuot pradedu ax.gif


už nepilnų 4 savaičių 4u.gif Pažiūrėjau tiksliai, 01,08 persileidau, 01,30 jau susirgau 4u.gif

QUOTE(irmuciukasss @ 2012 02 13, 14:03)
beja sveikinimai sheilai atsidurus plepuciu virsuje:))) jau nusibodo but pirmoje vietoje lotuliukas.gif  first.gif


lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif aš tai išvis kritau smarkiai iš lyderių pozicijos lotuliukas.gif
Atsakyti
Sveikos.
*Ziurkyte*, ačiū už naujus namus 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(kimberley7 @ 2012 02 13, 11:07)
Pasakiau tik savo tevams  blush2.gif (nu negalejau tyleti), sunui irgi dar nesakem, nes tada jau tikrai visi suzinos  doh.gif MB tevams planuojam per Velykas pasakyti, o kiti suzinos kai jau pilvukas bus  nestuke.gif  4u.gif Kol kas reikia gerti magni, kad  leliukas tvirciau isitvirtintu
Siunciu visom virusiuka
  2.gif  2.gif  2.gif


Ilgokai as cia nebuvus, ir wau naujos geros zinios smile.gif Lengvo nesiojimo dziaugmo wub.gif wub.gif

Ziurkytei aciu uz naujus grazius namus smile.gif Jau toks grazus kudikelis smile.gif Kad kiekviena siais metais po toki grazuoliuka turetume wub.gif

As sakiau nieko nebeplanuosiu, kol MB nebaigs gerti savo vaistu, bet kazkaip atejo naujas ciklas ir vel trukt uz vadziu vel is pradziu ax.gif ax.gif Jau gal kitaip ir gyvent nebemoku, nes tik tos vieninteles mintys galvoj sukas.
Atsakyti
QUOTE(fenk-ju @ 2012 02 13, 14:49)
As sakiau nieko nebeplanuosiu, kol MB nebaigs gerti savo vaistu, bet kazkaip atejo naujas ciklas ir vel trukt uz vadziu vel is pradziu  ax.gif  ax.gif Jau gal kitaip ir gyvent nebemoku, nes tik tos vieninteles mintys galvoj sukas.


drinks_cheers.gif ir man tas pats 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
Ziurkyte aciuks.gif

QUOTE(irmuciukasss @ 2012 02 13, 16:03)
-As gyvuoju galima pasakyti gerai:) po tu apziuru mane biski patepliojo..ner ko -noret-3 per savaite... pradejau gert dufa, magni..dabar lyg viskas gerai...uztat ir nezinau ka del rytojaus daryti...gyd.nori daryt echo..kad matyti kaip ta puslyte gimdoje paaugo...ar matosi trynio maiselis jau...ar leist daryt echo..ar palikt viska likimo valiai...man nieko neskauda...jei but tikrai negimdinis, tai jau gal butu ir skausmai apsireiske..tai va tokioj nezinioj db esu.. g.gif bijau as tu makalavimu po vidu...
-Kimberley-jamu virusiuka ir laikau kumstukus uz jusu augima:)

-Tavo vietoj kazkiek palaukciau, jei tikrai nieko neskauda, nes kiek skaciau turi buti nezmoniskas skausmas doh.gif jie gi daro vaginalini echo, o leliukas dar toks mazutis, kam labiau traumuoti ji verysad.gif Kiek p/l mmm jums savaiciu?
-Aciu, o mes uz jus friends.gif
Atsakyti
Atsiliepiant į ką tik užbaigtą temą - nelaukiu mm penktadienį smile.gif Bet jau papulius skauda, tai spėju sulauksiu unsure.gif O sekantį ciklą būsim atskirai su mb per O, tai galėsiu truputį pailsėt nuo įvairių minčių biggrin.gif
Ačiū už naują temelę, tikėsimės ir čia bus bent viena džiugi naujiena 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(irmuciukasss @ 2012 02 13, 15:03)
ar leist daryt echo..ar palikt viska likimo valiai...man nieko neskauda...jei but tikrai negimdinis, tai jau gal butu ir skausmai apsireiske..tai va tokioj nezinioj db esu.. g.gif bijau as tu makalavimu po vidu...
Visoms, kurios bando IUI-vaisingo menesio 4u.gif
Kimberley-jamu virusiuka ir laikau kumstukus uz jusu augima:)
Papildyta:
beja sveikinimai sheilai atsidurus plepuciu virsuje:))) jau nusibodo but pirmoje vietoje lotuliukas.gif  first.gif

oi irmuciuk kaip tau dabar neramu 4u.gif , bet as turbut dar palaukciau iki kitos savaites ax.gif nu bet vel kai pagalvoji jei gine sako negi ji tau linkes blogo blush2.gif
sunku nuspresti manau sirdele pati pasakys 4u.gif
na mes iui nesiruosiam bet stimuliacija pradejom , tad tikiuosi kad pavyks blush2.gif



as ir griebiu kimberley virusiuka 4u.gif
dabar lauksim is irmuciuko lauksim kiek reikes blush2.gif 4u.gif
na del plepuciu tai kazkaip nesitikejau blush2.gif
Papildyta:
QUOTE(nagla-nachale @ 2012 02 13, 19:35)
Atsiliepiant į ką tik užbaigtą temą - nelaukiu mm penktadienį  smile.gif Bet jau papulius skauda, tai spėju sulauksiu  unsure.gif O sekantį ciklą būsim atskirai su mb per O, tai galėsiu truputį pailsėt nuo įvairių minčių  biggrin.gif
Ačiū už naują temelę, tikėsimės ir čia bus bent viena džiugi naujiena  4u.gif

'
mes kartu su tavim nelauksim mmm 4u.gif


beje ziurkyte kokie namuciai wub.gif wub.gif wub.gif
Papildyta:
QUOTE(fenk-ju @ 2012 02 13, 15:49)
As sakiau nieko nebeplanuosiu, kol MB nebaigs gerti savo vaistu, bet kazkaip atejo naujas ciklas ir vel trukt uz vadziu vel is pradziu  ax.gif  ax.gif Jau gal kitaip ir gyvent nebemoku, nes tik tos vieninteles mintys galvoj sukas.


pas mus tas pats vis sakau nu si cikla neskaiciuokim ir tik malonumui bet tai tik iki 8cd ir tadap prasideda OT gadinimai doh.gif .
beje dabar galvoju g.gif mes metus laiko gal ir daugiau isvis neskaiciavom nei O (tiesa pasakius net nelabai ka apie ja zinojau blush2.gif ), nei dariau OT tik smagiai smileysex.gif bet va nieko, tad pradejom skaiciuot vel nieko, o dabar tikiuos kad stimuliaciju uzteks , nu ziuresim ax.gif
Atsakyti
Registruojuosi i naujus namelius ir gaudau virusiukus ax.gif
Tikiuosi si temele vel pasibaigs geromis naujienomis mirksiukas.gif
Atsakyti
Aciu uz naujus grazius namucius, registruojuosi ir tikiuosi, kad jie mums visoms bus laimingi 4u.gif
Gaudau virusiukus, kuo ju daugiau tuo didesne tikimybe pagauti biggrin.gif
Atsakyti