O, kas per diskusija

Vaikelio atributu as irgi nesuzenyciau su islydejimu miegot. Man atrodo, tai turetu but atskiras net nezinau kas - tostas, zaidimas ar pan vakaro metu

Tokia mano nuomone. O va ka ten det - cia jau is vis tyliu, nes pati dar nezinau... Dar esu ieskojimuose ir nieko kaip man atrodo tinkancio neuztikau
Vakar tikrai labai patiko pasiskaityt ta nuoroda, kur esu imetus, apie senus vestuviu paprocius... Va keletas man uzkliuvusiu idomiu dalyku, kas tingi iekot nuorodos
Išvykimas iš namų taika su gyvaisiais ir mirusiais
Senovėje svarbus būdavo atsisveikinimas su tėvais. Prieš kelionę link bažnyčios tėvai vaikus palaimindavo. Vienas iš simbolinių ritualų išlydint nuotaka tris kartus apvedama aplink židinį (laikui bėgant židinį pakeitė stalas), kad gyvenimas būtų laimingas, darnus ir visada sėkmė lydėtų. Šia tradiciją galima panaudoti ir mūsų dienomis.
Buvo tikima, kad vestuvėse dalyvauja mirusių protėvių vėlės, piktosios dvasios bei demonai, todėl visi kai įmanydami stengdavosi nuo jų apsisaugoti. Laikas nuo nuotakos išvykimo iš savo namų iki įėjimo į vyro namus pilnas magijos, burtų. Mūsų protėviai tikėjo, kad piktosios jėgos bijančios ugnies, aštrių, ypač metalinių daiktų, triukšmo ir kt., todėl nuotaką veždavo triukšmaudami, šūkaudami, barškindami barškalais, šaudydami, skambindami varpeliais, mušdami būgną. Nuotaka po sijono pamušalu įsisiūdavo čenaką, įsmeigdavo dvi sukryžiuotas adatas, tai atbaidydama piktas dvasias. Panašiai triušmauti važiuojant link bažnyčios galėtų ir visa svita, kad apsaugotų jaunuosius nuo blogio jėgų.
Pagal senovės papročius, link altoriaus jaunoji ir jaunasis eina kartu, sukibę už parankių, o pabroliai ir pamergės už jų. Tuokiantis jaunoji laikydavo savo bate pinigėlį, kuris turėdavo prišaukti turtus. Po jungtuvių, einant iš bažnyčios, jaunuosius galima apibarstyti grūdais, simbolizuojančiais vaisingumą, turtus, gerovę panaišiai elgdavosi ir mūsų protėviai.
Pagal senovės tradicijas, nuotakos ir pamergės nebūdavo nešamos per tiltą tai sovietmečio išmislas. Tiltas mūsų protėviams simbolizavo jungtį tarp mirusiųjų ir gyvųjų pasaulių. Tačiau seniau vyravo sakralinis septynių tiltų pervažiavimas. Kadangi numeriai taip pat turi maginės galios, jais buvo sekama. Todėl jauniesiems ir juos lydintiems būtų visai įdomu paieškoti septynių tiltų tiltelių, kuriuos įveikus lydėtų laimė.
Tik parvykus namo, jaunuosius tėvai turėtų pasitikti su vandeniu, duona, druska ir ugnimi, simbolizuojančiais amžiną meilę, apsaugą nuo blogio, materialinę ir dvasinę gerovę. Vanduo ir duona taip pat buvo laikomi amžinosios jungties simboliais. Išgėrusi vandens ir paragavusi duonos marti tapdavo sava.
Stalo išpirkimo tradicija taip pat aktuali švenčiant vestuves pagal senovės papročius. Už stalo jaunuosius pasitikdavo čigonais, elgetom ir kitokiais herojais persirengę svečiai, jaunieji. Piršliai, sutuoktiniai, pabroliai turėdavo išsipirkti stalą, dovanodami įvairias gėrybes, kol pagaliau įtikdavo. Pasak vestuvinių papročių tyrinėtojų, tai siejama su piktųjų dvasių atbaidymu, jas apgaunant ir pakišant netikrą nuotaką.
Suartėjimo šokiai marčia priimama į vyro giminę
Po valgių sekdavo šokiai. Apeiginiais suartėjimo šokiais laikomi ne tik simbolinis pirmasis jaunųjų valsas, bet ir piršlio bei piršlienės linksmas trepsiukas, pabrolių, pamergių šokis. Savitas paprotys, kurį galima pritaikyti šiais laikais: vestuvininkai sustodavo ratu su degančiomis žvakėmis. Rato viduryje nuotaka šokdavo su visais jaunojo pusės vyriškiais. Taip vykdavo marčios priėmimas į vyro bendruomenę. Tad šokant pagal linksmą liaudies muziką, griežiant tikriems muzikantams, panaudojus šių papročių akcentus, būtų paįvairinamas vestuvių scenarijus.
"Guldytuvės, kad miegelis būtų saldus
Viena svarbiausių senovės apeigų buvo jaunųjų guldytuvės. Guldant jaunuosius į lovą, jaunosios motina šalia padėdavo keletą kepalų duonos, kad užtikrintų jauniesiems šviesų, gražų rytojų. Kitur, suguldę jaunuosius, svečiai kurį laiką barškindavo rakandais, taip nuvydami piktąsias dvasias. Galima būtų panašiai sugalvoti ir šių dienų vestuvėse, kad ne tik paguldyti jaunuosius, bet ir palaiminti jų miegą.
QUOTE(*Lelija* @ 2012 03 13, 12:17)
Manau, kad be reikalo uzsiduodi tokiais pergyvenimais. O kiek poru po graziausiu ir istaigingiausiu vestuviu issiskiria? tada irgi viskas primins ir skaudins.
Ne mums spresti, koks bus likimas, o linketi geru, graziu ir mielu dalyku nera blogai

svarbu geri norai ir linkejimai, o kaip bus - vienas Dievas tezino...
As irgi seimos zidini visad atidedu pries 12

Kaip bus si kart - nezinau, nes ji organizuos muzikantas...