QUOTE(Rūta Mėta @ 2012 02 28, 20:41)

Ot, o petražoles tikrai pamiršau ir pastarnokus

O vat kas tie puteliai, teks pasidomėti

Ačiū
Dar geltekles pamirsau..
Va,
pvz.:
Valgomųjų pūtelių (Tragopogon porrifolius L. ) šaknys primena gelteklių. Jos labai maistingos, sandėliuojamos nepraranda kokybės. Šakniavaisiuose gausu baltymų, apie 8 proc. inulino, daug vitaminų, mineralinių medžiagų.
Tai dvimečiai šakniavaisiniai augalai, kilę nuo Viduržemio jūros pakrančių. Pirmaisiais augimo metais susiformuoja lapų skrotelė iki 1530 cm ilgio, 23,5 cm skersmens ir maždaug 30 cm ilgio šakniavaisiai pilkšvai gelsva luobele (minkštimas baltas) yra apaugę plonomis šaknelėmis. Rusijoje jie vadinami ožkabarzdžiais. Antraisiais metais birželio mėnesį pražysta gražiais melsvai violetiniais medingais žiedais. Juose subręsta stambios sėklos, kurios būna daigios 23 metus.
Išore pūteliai primena geltekles, skoniu šparagus, o maistui ruošiami kaip gelteklės ar pastarnokai. Gurmanai labai vertina prieskonines valgomųjų pūtelių savybes: saldoką, kiek aitrų skonį ir aromatą. Vartojami šakniavaisiai ir lapai. Šakniavaisiai verdami, kepami, troškinami. Tai puikus garnyras prie mėsos ir žuvies patiekalų, aromatingas prieskonis sriuboms. Patiekiami užpilti ištirpdytu sviestu ir pagardinti petražolėmis. Iš jaunų, sultingų lapų ruošiamos salotos (skaninamos citrinų sultimis). Be to, lapai geras pašaras galvijams, kiaulėms.
Augalams tinka lengvos priemolio ar priesmėlio dirvos su komposto ar perpuvusio mėšlo (45 kg / kv. m) priedu. Šviežias mėšlas, kaip ir kitiems šakniavaisiams, netinka.
Anksti pavasarį, ievoms sužaliavus, sėjama 1520 cm atstumais, 1,52 cm gylyje. Sėklos dygsta dvi tris savaites. Sudygę daigeliai išretinami, paliekami stipriausieji. Išretintus pūtelius neprošal papildomai patręšti karbamidu ar amonio saliet ra (30 g / 10 l vandens). Karštesnę vasarą juos būtina palaistyti.
Derlius raunamas rugsėjo pabaigoje ar spalio pradžioje. Labai svarbu pūtelių nesuvėlinti nuimti, nes šakniavaisiai gali suželti, minkštimas sumedėti. Apdžiovinti saulėje šakniavaisiai sluoksniuojami su smėliu ir laikomi 13 laipsnių temperatūros patalpoje. Valgomuosius pūtelius galima atželdinti kaip salotines cikorijas.
Dalį derliaus galima palikti žiemai. Šiuo atveju derlius imamas anksti pavasarį, kol dar augalai nepradėjo atželti.