Įkraunama...
Įkraunama...

Mūsų turtingas ir nuostabus daržas, 8 tema

QUOTE(Dzhine @ 2012 02 28, 14:31)
Gal jau buvo kalbeta, tad nepykit, jei kartosiuosi, kokio gylio indo reiketu sejant svogunus? Tokio kaip porams (geliu lovelio) ar pakaktu kazko seklesnio?


mes sejom i deze, kurios gylis panasus i geliu lovelio g.gif Nezinau, ar tikrai tiek reikia, bet darem taip.
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2012 02 28, 14:38)
mes sejom i deze, kurios gylis panasus i geliu lovelio  g.gif Nezinau, ar tikrai tiek reikia, bet darem taip.


Leiskite pasicekavinti, o kokia ta jusu deze?
Atsakyti
QUOTE(Dzhine @ 2012 02 28, 14:43)
Leiskite pasicekavinti, o kokia ta jusu deze?


leidziu biggrin.gif Tokia nemaza.. gal 50x30cm g.gif Medine.
Atsakyti
Ačiū Saintlina, keista, bet laisvų dėžių namuose kaip tik neturiu biggrin.gif Manau, puikiai išsiversiu su gėlių loveliais smile.gif
Atsakyti
QUOTE(*MONAMI* @ 2012 02 28, 14:28)
taip taip,o dar +20%jei turit ačiū pinigėlių  mirksiukas.gif


O, matai...
sito neturiu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Dzhine @ 2012 02 28, 14:50)
Ačiū Saintlina, keista, bet laisvų dėžių namuose kaip tik neturiu biggrin.gif Manau, puikiai išsiversiu su gėlių loveliais smile.gif


ale tikrai keista - neturet namie laisvu deziu biggrin.gif biggrin.gif
Tikrai issiversi ir su loveliais smile.gif
Atsakyti
QUOTE(matuke @ 2012 02 28, 12:40)
dar idomu kad ant pakelio parasyta jog dera tais paciais metais  g.gif

Kiek skaitinėjau, tai pirmais m. būna uogų kukliai, bet būna, o antrais jau normalus derlius turėtų būt smile.gif
Atsakyti
Šiandien paskaičiau Elzės Jansonės (latvių žolininkė) knygutėje, kad mūsų klimato žmonėms reikia valgyti daug šakniavaisių g.gif Tai sėdžiu ir galvoju, kuo be bulvių, morkų ir burokų dar pasilepinti g.gif Ai, dar ropės ir ridikai g.gif Topinambai g.gif Ir daugiau nesugalvoju g.gif
Atsakyti
QUOTE(Rūta Mėta @ 2012 02 28, 20:25)
Šiandien paskaičiau Elzės Jansonės (latvių žolininkė) knygutėje, kad mūsų klimato žmonėms reikia valgyti daug šakniavaisių  g.gif Tai sėdžiu ir galvoju, kuo be bulvių, morkų ir burokų dar pasilepinti g.gif Ai, dar ropės ir ridikai g.gif Topinambai g.gif Ir daugiau nesugalvoju g.gif

Saknines petrazoles, pastarnokai, puteliai, pasariniai burokai (sake daug vitaminu labai smile.gif ), salierai..
Atsakyti
QUOTE(madmuazele @ 2012 02 28, 21:29)
Saknines petrazoles, pastarnokai, puteliai, pasariniai burokai (sake daug vitaminu labai smile.gif ), salierai..

bigsmile.gif Ot, o petražoles tikrai pamiršau ir pastarnokus doh.gif O vat kas tie puteliai, teks pasidomėti g.gif Ačiū 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Rūta Mėta @ 2012 02 28, 20:41)
bigsmile.gif Ot, o petražoles tikrai pamiršau ir pastarnokus doh.gif O vat kas tie puteliai, teks pasidomėti g.gif Ačiū 4u.gif


Dar geltekles pamirsau..
Va, pvz.:

Valgomųjų pūtelių (Tragopogon porrifolius L. ) šaknys primena gelteklių. Jos labai maistingos, sandėliuojamos nepraranda kokybės. Šakniavaisiuose gausu baltymų, apie 8 proc. inulino, daug vitaminų, mineralinių medžiagų.

Tai dvimečiai šakniavaisiniai augalai, kilę nuo Viduržemio jūros pakrančių. Pirmaisiais augimo metais susiformuoja lapų skrotelė iki 15–30 cm ilgio, 2–3,5 cm skersmens ir maždaug 30 cm ilgio šakniavaisiai pilkšvai gelsva luobele (minkštimas baltas) yra apaugę plonomis šaknelėmis. Rusijoje jie vadinami ožkabarzdžiais. Antraisiais metais birželio mėnesį pražysta gražiais melsvai violetiniais medingais žiedais. Juose subręsta stambios sėklos, kurios būna daigios 2–3 metus.

Išore pūteliai primena geltekles, skoniu – šparagus, o maistui ruošiami kaip gelteklės ar pastarnokai. Gurmanai labai vertina prieskonines valgomųjų pūtelių savybes: saldoką, kiek aitrų skonį ir aromatą. Vartojami šakniavaisiai ir lapai. Šakniavaisiai verdami, kepami, troškinami. Tai puikus garnyras prie mėsos ir žuvies patiekalų, aromatingas prieskonis sriuboms. Patiekiami užpilti ištirpdytu sviestu ir pagardinti petražolėmis. Iš jaunų, sultingų lapų ruošiamos salotos (skaninamos citrinų sultimis). Be to, lapai – geras pašaras galvijams, kiaulėms.

Augalams tinka lengvos priemolio ar priesmėlio dirvos su komposto ar perpuvusio mėšlo (4–5 kg / kv. m) priedu. Šviežias mėšlas, kaip ir kitiems šakniavaisiams, netinka.

Anksti pavasarį, ievoms sužaliavus, sėjama 15–20 cm atstumais, 1,5–2 cm gylyje. Sėklos dygsta dvi tris savaites. Sudygę daigeliai išretinami, paliekami stipriausieji. Išretintus pūtelius neprošal papildomai patręšti karbamidu ar amonio saliet ra (30 g / 10 l vandens). Karštesnę vasarą juos būtina palaistyti.

Derlius raunamas rugsėjo pabaigoje ar spalio pradžioje. Labai svarbu pūtelių nesuvėlinti nuimti, nes šakniavaisiai gali suželti, minkštimas – sumedėti. Apdžiovinti saulėje šakniavaisiai sluoksniuojami su smėliu ir laikomi 1–3 laipsnių temperatūros patalpoje. Valgomuosius pūtelius galima atželdinti kaip salotines cikorijas.

Dalį derliaus galima palikti žiemai. Šiuo atveju derlius imamas anksti pavasarį, kol dar augalai nepradėjo atželti.

Atsakyti
Aha, pūteliai arba ožkabarzdžiai. Naudingai apie juos ir skaniai prirašyta ir kaip žydi gražiai bigsmile.gif Gal kas auginote arba sėklyčių pirkt matėte g.gif
Atsakyti