Niekas nieko nekepate
as kepu vis savo standartines, bet karts nuo karto ir viena kita nauja varijanta!
Kvietine duona su skaldytais kvieciais

Raugui: 120 g pilno grūdo kvietinių miltų
120 g vandens
12 g raugo starterio
Sumaišyti viską ir palikti šiltai iki 18 val rūgti.
Plikiniui: 150 g skaldytų kvietinių grūdų
150 g verdančio vandens
12 g druskos
Grūdus užplikyti verdančiu vandeniu, įmaišyti druską ir palikti brinkti 16 val kambario temperatūroj. Aš kitą kartą daryčiau taip: į grūdus suberčiau druską ir užpylus šaltu vandeniu pastatyčiau virti. Kai užvirs, uždengčiau puodą ir ant silpnos ugnies virinčiau 10 min. Nukelčiau nuo ugnies ir palikčiau vėsti kiek reikia.
Tešlai: viso raugo
viso plikinio
300 g Šiaulių kvietinių miltų (tipo 812)
100 g pilno grūdo kvietinių miltų
170 g vandens
1 a.š. medaus
Sudėti visus produktus į kombaino indą ir minkyti tešlą. 7 min. Tada uždengti ir kildinti 2 val šiltai, po 1 val perlankstyti / pertasyti.
Iš pakilusios suformuoti kepaliuką, kurį dėti į kildinimo krepšelį ir uždengus toliau kildinti. Man reikėjo iš namų lėkti, tai stačiau iškart šaldytuvan 4 val o vėliau dar 1 val kambario temperatūroj palaikiau. Normaliai galima nuo 2 iki 4 val kildinti. Tiesiog priklauso kiek šilta kildinant

Kepti reikia pirma 15 min prie 250° duodant garų. Po 15 min praverti orkaitės duris, išleisti garus ir prisukus karštį iki 190° pabaigti duonelę dar 40-45 min kepti. Skanaus!
**************
100% rugine duona su tamsiu alumi
Raugui:230 g rupaus malimo ruginių miltų (tipo1150)
230 g vandens
23 g raugo starterio (aš ėmiau šiek tiek daugiau, nes dėjau kvietinį)
Sumaišyti viską ir padėti šiltai kilti 15-18 val. Geriausia temperatūra virš 24°.
Tešlai: viso raugo
240 g pilno grūdo ruginių miltų
220 g rupaus malimo ruginių miltų (tipo 1150)
12 g druskos
~240 ml tamsaus alaus
Taip, daugiau jokie skysčiai nesipila!
Pilno grūdo miltus užpilti alumi ir palikti 1-2 val brinkti. Tada šį brinkinį dėti su likusiais produktais į kombaino indą ir užminkyti tešlą. 7 min! Suformuoti kepaliuką ir dėti į kildinimo krepšelį. Uždengti ir kildinti šiltai. Aš kildinau virš 3 val ir mano akimis dar per mažai buvo. Kepant man jis beveik nepakilo daugiau. Tad kitą kartą dar ilgiau kildinčiau. Tiesiog priklauso nuo temperatūros kurioje kyla, nuo 120 iki 240 min.
Kepti reikia pirma 15 min prie 250° (duodant garų), vėliau dar 45 min prie 180°. Ataušinti ant grotelių ir skanaus!