Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas šiuolaikiniame name

Nuorodą į prieš tai buvusią diskusiją
Atsakyti
Žiūriu pavadinimas panaujintas smile.gif.
Atsakyti
QUOTE
Klausimas tik kokiu būdu nustatyti skledžių atidarymo kampą ir kokiu būdu difuzorius suderinti


Primečiau, kaip aš daryčiau. Žinodamas, kokių oro srautų norėčiau primesčiau jį procentaliai, tada apskaičiuočiau ortakių oro pasipriešinimą, ir kokį pasipriešinimą reikia sukurti sklendžių pagalba, kad ortakyno kanalų pasipriešinimas procentais atitiktų norimus oro srautus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 26 vasario 2012 - 02:51
Sveikučiai.
Gal išsiaiškinam vieną kartą koks oro kiekis reikalingas namo vėdinimui smile.gif Gražiai, su pagrindimu, be kvailų ginčų (kad nebūtų kitiems nuobodu skaityti).
Vilienė teigia, kad mano namui (bendras plotas 300m2 be garažo, vėdinamas plotas mechaninės ventiliacijos pagalba 255m2) būtinas debitas yra 170m3 (tiesa sakant iš kur tas 0,3 x 560m3 = 168 nesupratau). Tai pats mažiausias kieno nors pasiūlytas debitas. Tas skaičiavimas 30m3 vienam žmogui, gal ir geras, tačiau... Bent jau kiek aš žinau, pas vokiečius parinkinėjant debitą ima: padavimas 30 vienam žmogui, ištraukimas iš virtuvės 60, iš vonios 40, iš WC 20. Pvz. yra namas 150m2 su virtuve, dviem vonios kambariais, vienu WC ir jame gyvena 4 žmonės. Skaičiavimas: padavimas 30x4=120m3, ištraukimas 60+2x40+20=160m3. Imamas didesnis skaičius t.y. 160 ir patikrinama minimali oro kaita 160/150 (namo vėdinamas plotas) x2.5 (patalpų aukštis) = 0,43h-1. Minimali oro kaita pas juos turi būti 0,3h-1. Toks skaičiavimas tinka pasyviam namui. Nors tiesą sakant aš nesuprantu kuo skiriasi pasyvaus namo vėdinimas ir "eilinio". Pas mane namas ne pasyvus smile.gif Pagal Vilienės pasiūlymą mano atveju gautųsi 170m3/255x2.5 = 0,27h-1. Neužtikrinama minimali oro kaita skaičiuojant pagal Vokietijoje taikomą normą... Lietuvoje pagal STR taikomos šiek tiek kitokios normos (oro kiekiai didesni). Aš ėmiau už pagrindą oro kaitą 1h-1 ir pagal tai susiskaičiavau oro kiekius. Finale gavosi (dabar jau tiksliai susiskaičiavau) padavimas/ištraukimas po 490m3/h. Dėl tokio skaičiavimo nesigailiu. Didesni ortakiai- tilesnė sistema (nesigilinant į detales). Dabar jei paimti Alasca rekupus. R700- rekomenduojamas vėdinamas plotas 230m2. Pagal Vilienę reikėtų imti R500 (300-350m3), tačiau su juo rekomenduojamas vėdinamas plotas 160m2.
Mintas sukritikavo mano sprendimą dėl ortakių išdėstymo. Nesuprantu kodėl turi skirtis oro kiekis išdėstant ortakius vienokiu ar kitokiu būdu. Taip, aš dariau padavimą ir ištraukimą iš tos pačios patalpos, bet nesakiau, kad kiekvienoje patalpoje taip dariau. Padavimą/ištraukimą turi darbo, laisvalaikio, vaikų (3), tėvų miegamasis. Svetainė "sujungta" su virtuve, todėl svetainėj tik padavimas, virtuvėj ištraukimas (ir ne 60, o 113m3/h). Hole padavimas, tambūre (kad batai nesmirdėtų), vonioj ištraukimas ir pan. Ortakių išdėstymas manau individualus kiekvienu atveju ir priklauso nuo patalpų išplanavimo. Jei miegamasis jungtas su rubine, tai ir darai miegamajam padavimą, rubinėj ištraukimą. Pas mane nesujungtas. Klausimas ar bus gerai, jeigu padarysi padavimą kažkuriuose kambariuose, o ištraukimą vien tik vonioje ir toje vonioje bus ištraukiamas visas paduodamas oro kiekis (tada tai tikrai "ciongas" per durų apačią bus). Ventiliatoriai san. mazguose manau irgi būtini, ypač kai tame san. mazge kartu ir tualetas. Prausiantis duše, visa patalpa būna paskendusi garuose, ir manau, labai gerai jei tuos garus ištraukia atskiras ventiliatorius, veikiantis pagal drėgmės daviklį. Kaip ir pasinaudojus tualetu, kuo greičiau "kvapelis" pašalinamas, tuo geriau. Nemanau, kad čia verta taupyti.
Neteigiu, kad Vilienė nesamones skaičiuoji, bet 0.27h-1 oro kaita neatrodo per maža?
Atsakyti
QUOTE(Pupcis @ 2012 02 27, 12:14)
Vilienė teigia, kad mano namui (bendras plotas 300m2 be garažo, vėdinamas plotas mechaninės ventiliacijos pagalba 255m2) būtinas debitas yra 170m3 (tiesa sakant iš kur tas 0,3 x 560m3 = 168 nesupratau).


Vilienė buvo pateikęs šiuos apskaičiavimo būdus:
1. 4 gyventojai po 30m3 - 120m3/h
2. 60x1 virtuvė + 40x2 san mazgai - 140m3
3. 0,3 x 560m3 - 168~170m3/h
skaičiuoji pagal kiekvieną būdą atskirai ir sprendi ar pasitenkinsi mažiausia oro kaita ar pasirinksi didžiausią. Tavo pacituotas būdas yra kada skaičiuojama oro kaita tavo name per valandą. Lietuvoj laikoma, kad kaita turėtų būti apie 0,5 karto per valandą, pasyviuose namuose taikomas mažiausias Vokietijoje leidžiamas kaitos dydis 0,3 karto per valandą, taigi tavo 560m3 name pakeitus per valandą tik 0,3 oro dalį, ta dalis būtų 168 m3.

Šis dydis visai normalus, bet tik kai kalba eina apie oro padavimą gyvenamosiose patalpose, o ištraukiamas sanitariniuos mazguos, vonioje ir virtuvėje. Sakykim kad pas tave yra trys miegamieji ir svetainė, tai 168m3 reiškia, kad gali į visas šias 4 patalpas padavinėti po 42m3 oro, o tai net daugiau nei reikia vienam žmogui. Jei padavinėti į du kambarius vieno žmogaus normą 30m3, tai kitiems dviem jau lieka 108m3. Teisingiau būtų skaičiuoti pagal nuolatinį žmonių kiekį patalpose. Sakykim du vaikų kambariai po vieną žmogų, tai po 30m3, miegamajame du žmonės 60m3 ir svetainė 60m3-90m3 ~180m3-210m3 visam namui. (Čia labai primityvus greito oro poreikio primetimo būdas, ventiliacijos specialistai montuojantys šią sistema turėtų taikyti detalesnius skaičiavimo metodus)

Tau šis kiekis netinka, nes tavajame variante, kai oro padavimas ir ištraukimas yra visose patalpose, prie šio paduodamo oro reikėtų dadėti dar tokiu pat principu į kitas patalpas. Gausis tikrai daugiau.


QUOTE
Tai pats mažiausias kieno nors pasiūlytas debitas.


Kaip minėjau, pas tave organizuotas oro padavimas ir ištraukimas visose patalpose individualiai. Esant tokiai vėdinimo schemai niekada neužteks oro, paskaičiuoto pagal PN įrengtos ventiliacijos schemos metodiką.


QUOTE
Taip, aš dariau padavimą ir ištraukimą iš tos pačios patalpos, bet nesakiau, kad kiekvienoje patalpoje taip dariau.


Automatiškai gali nutikti taip, kad tose patalpose, kuriose ventiliacija nepadaryta, oro kaitos gali iš viso nebūti, nes visose aplinkinėse patalpose ir paduodant ir ištraukiant tą patį kiekį, nebus kaip šviežiam orui nutekėti į neventiliuojamas patalpas. Teoriškai bus kažkas panašaus, kaip kad atidarius spintą pasijunta, ten užsistovėjusio ir drabužių kvapo prisisotinusio, oro kvapas.


QUOTE
Jei miegamasis jungtas su rubine, tai ir darai miegamajam padavimą, rubinėj ištraukimą.


arba galima rūbinėje padaryti groteles į koridorių ir nors tiesiai iš miegamojo ištraukiama nebus, bet oras iš miegamojo judės į rūbinę, iš rūbinės per groteles į koridorių iš koridoriaus į sanitarinį mazgą ar vonią iš kur jau būtų ištraukiamas vėdinimo sistemos. Patalpose yra ribotas žmonių kiekis, miegamajame paprastai būna du žmonės, tada abu gauna 60m3 į miegamąjį paduodamo oro ir abiem gerai. Vienas išėjo į vonią, tai miegamajame likęs gaudamas 60m3 tikrai viso kiekio neiškvėpuoja, ir ta likusi neiškvėpuota 30m3 oro dalis per rūbinę ir koridorių atėjusi į vonią pasiekia ten esantį žmogų ir jis gali puikiausiai ten jaustis gaudamas gal ir nevisai šviežio (vis tik praėjo dar ir pro rūpinę su koridoriumi) oro, bet kadangi oras bus praėjęs pro nuolat ventiliuojamas patalpas, tai jokių kvapų tame ore tikrai neturėtų jaustis. Vonioje žmonės būna tikrai ženkliai trumpesnį laiko tarpą, nei gyvenamosiose patalpose, tad "mažiau šviežias" oras, tikrai neturėtų sukelti kokių nors nepatogumų.


QUOTE
Pas mane nesujungtas. Klausimas ar bus gerai, jeigu padarysi padavimą kažkuriuose kambariuose, o ištraukimą vien tik vonioje ir toje vonioje bus ištraukiamas visas paduodamas oro kiekis (tada tai tikrai "ciongas" per durų apačią bus).


smile.gif per miegamojo duris turės pratekėti tiktai į miegamąjį paduodamas oras, didesnis oro kiekis turės papulti pro vonios duris.

Spėju sutiksi, kad per vonią ištraukiant miegamųjų ir vaikų kambarių orą, bendroj sumoj iš jos bus ištraukiama ženkliai intensyviau, nei kad vonioje įrengus atskirą oro padavimą ir ištraukimą, ir tikrai nereikės jokio papildomo išmetimo į lauką. DEU juk sakė, kad ilgiau dirbdamas toks oro ištraukėjas deharmonizuos rekuperacinės sistemos darbą sukurdamas minusinį slėgį patalpose, be to tai konkretus šalčio tiltelis į turėtų būti pačią šilčiausią patalpą name - vonią.

QUOTE
Ventiliatoriai san. mazguose manau irgi būtini, ypač kai tame san. mazge kartu ir tualetas.


Kai į vonę paduodamas ir ištraukiamas tik voniai paskaičiuotas oro kiekis, tai tikrai ventiliacijos gali neužtekti, o daryti pakankamai intensyvę ventiliaciją patalpose, kuriose pastoviai nebūnama tikrai nemanyčiau, kad protingas pasirinkimas, tuomet atskiro oro kanalo išmetančio orą tiesiai į lauką, tikrai nereikėtų atmesti.

QUOTE
Kaip ir pasinaudojus tualetu, kuo greičiau "kvapelis" pašalinamas, tuo geriau. Nemanau, kad čia verta taupyti.


Jei iš tualeto bus ištraukiamas į gyvenamas patalpas paduodamas oras, tai jo bus ištraukiama tikrai daugiau nei skaičiuotum vienam ten sėdinčiam žmogui 30 m3 ir kas svarbiausia, didesnis ištraukimas iš tualeto absoliučiai nedidins rekuperatoriaus našumo reikalavimų.


QUOTE
Neteigiu, kad Vilienė nesamones skaičiuoji, bet 0.27h-1 oro kaita neatrodo per maža?


Jei pas tave 560m3 oro, tai Vielienė buvo teisus, padauginkim iš 0,3 ir gaunam 168m3, jei būtų paskaičiavęs 0,27 karto, tai būtų 151,2 m3 oro. Nebent neteisingas patalpų oro kiekis pateiktas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 27 vasario 2012 - 15:45
Ech Mintas neįsiskaitai ką parašau. Nėra pas mane vonioje ir padavimo ir ištraukimo per rekuperatorių. Padavimas yra hole (galima vadinti jį ir koridoriumi), o ištraukimas vonioje ir tambūre. Miegamajame oras cirkuliuoja, tik miegamajame, nes ten ir padavimas ir ištraukimas, o hole cirkuliuoja link vonios ir tambūro. Nė vienoje patalpoje nebus jokio užsistovėjusio oro (aišku, jei gerai išbalansuosiu srautus). Miegamajame daryti grotelių ar tarpų po durimis nenorėjau ir niekada nenorėsiu. Miegamajame reikia šiek tiek privatumo smile.gif O vonios papildomas ventiliatorius, tegu traukia tuos kūbus, kada reikia traukti. Nesusidarys name joks vakumas. Juntamas vakumas. Drėgmę išsiurbs per 5-10min. Menki čia šilumos nuostoliai bus. O tie 30 kubų vienam žmogui, turi priklausyti ir nuo vėdinamo ploto. Pvz yra patalpa 15m2 ir paduodam mes ten 30 kubų, imant aukštį 2.5m, gaunam oro kaitą 0.8h-1, o jei patalpa 30m2 ir paduodam tuos pačius 30 kubų, gaunam kaitą 0.4h-1. Skirtumas juk yra.
Atsakyti
QUOTE(Pupcis @ 2012 02 27, 13:14)
(tiesa sakant iš kur tas 0,3 x 560m3 = 168 nesupratau).

560m3 - jūsų namo kūbai, radau jūsų poste. 0,3 - minimalus pasikeitimas per valandą, yra tokia sąlyga, viena iš trijų. Visos trys turi būti patenkintos, reiškia iš trijų priimate didžiausią reikšmę. Galite pastudijuoti pats.
Papildyta:
QUOTE(Pupcis @ 2012 02 27, 13:14)
Nors tiesą sakant aš nesuprantu kuo skiriasi pasyvaus namo vėdinimas ir "eilinio". Pas mane namas ne pasyvus smile.gif 

Pasyvaus ir "eilinio" namo vėdinimas - ne taip iškeltas klausimas. Reikėtų lyginti "sandaraus" (toks privalo būti PN) ir "eilinio", kiauro namo vėdinimą. Skirtumas toks, kad sandarus vėdinasi tik per vėdinimo sistemą, eilinis - per nesandarumus konstrukcijose ir per sistemą, jei tokią turi. Manau net eiliniam namui galima taikyti PN oro kiekius, nuo to blogiau ne bus.
Atsakyti
Gal galite apšviesti kiek protinga mokėti už vieno aukšto trobelės vėdinimo sistemos projektą / konsultacijas? Domina ne pardavėjų projektai ir konsultacijos...
Atsakyti
QUOTE(D'Arbuzas @ 2012 03 02, 00:06)
Gal galite apšviesti kiek protinga mokėti už vieno aukšto trobelės vėdinimo sistemos projektą / konsultacijas? Domina ne pardavėjų projektai ir konsultacijos...


Šiaip, standartinis įkainis oficialiam vėdinimo sistemos projektui yra apie 3 Lt/m2. Jeigu tai projektas, kurį daro projektuotojas, kurio specializacija būtent tokios sistemos, jis išmano ką daro, ir daro projektus pats, o ne pasirašinėja studentų-praktikantų projektėlius, tai už tokį projektą tikrai mokėti verta. O jei tai neatitinka mano paminėtų sąlygų, tai patikėkit, "pardavėjų projektai" bus žymiai vertingesni mirksiukas.gif , nors už juos dažniausiai nemokėsite.
Atsakyti
QUOTE(Kirtiss @ 2012 03 02, 09:47)
Šiaip, standartinis įkainis oficialiam vėdinimo sistemos projektui yra apie 3 Lt/m2.

Na jei pastatas 5000m2 tai įkainis atrodo labai realus, bet jei 120m2 - abejoju, kad gausite kokybišką projektą už 360Lt, na nebent minėtą studento-praktikanto atliktą ir tik pasirašytą biggrin.gif Kainoje tikrai yra dugnas, manau už vėdinimą teks mokėti min 700-800Lt.
Bet kokiu atveju projektavimas būtinas, ar nepriklausomo projektuotojo, ar pardavėjo.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2012 03 02, 10:43)
Na jei pastatas 5000m2 tai įkainis atrodo labai realus, bet jei 120m2 - abejoju, kad gausite kokybišką projektą už 360Lt, na nebent minėtą studento-praktikanto atliktą ir tik pasirašytą biggrin.gif Kainoje tikrai yra dugnas, manau už vėdinimą teks mokėti min 700-800Lt.
Bet kokiu atveju projektavimas būtinas, ar nepriklausomo projektuotojo, ar pardavėjo.


Be abejo galima rasti ir kas paprašys po 10 Lt/m2, bet realu gauti gerą, kokybišką projektą ir už mano minėtą kainą. Jūsų paminėti 700-800 yra labiau "kataloginė" kaina, kurią paprastai galima "derinti" biggrin.gif. Be to, kalbant apie "pardavėjus", tai dažniausiai jie turi arba savo atestuotus projektuotojus, arba tokius, su kuriais glaudžiai bendradarbiauja ir todėl sutarus, kad darbai, įranga bus užsakomi pas juos, projektą galima gauti ženkliai geresnėmis, nei "kataloginėmis" kainomis biggrin.gif.
Atsakyti
QUOTE(Kirtiss @ 2012 03 02, 10:52)
Be abejo galima rasti ir kas paprašys po 10 Lt/m2, bet realu gauti gerą, kokybišką projektą ir už mano minėtą kainą. Jūsų paminėti 700-800 yra labiau "kataloginė" kaina, kurią paprastai galima "derinti"  biggrin.gif. Be to, kalbant apie "pardavėjus", tai dažniausiai jie turi arba savo atestuotus projektuotojus, arba tokius, su kuriais glaudžiai bendradarbiauja ir todėl sutarus, kad darbai, įranga bus užsakomi pas juos, projektą galima gauti ženkliai geresnėmis, nei "kataloginėmis" kainomis  biggrin.gif.


Nesinori pradėti vėdinimo klausimo sprendimo nuo pardavėjų, nes, manau, kad kiekvienas pardavėjas stengsis prastumti savo produktą (nesakau, kad produktas blogas). Šiame etape man aktualiau profesionali konsultacija dėl galimų sprendimų, o tada jau galima galvoti ir apie pardavėjus.
Atsakyti