Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas šiuolaikiniame name

QUOTE(Kirtiss @ 2012 03 02, 11:52)
todėl sutarus, kad darbai, įranga bus užsakomi pas juos, projektą galima gauti ženkliai geresnėmis, nei "kataloginėmis" kainomis  biggrin.gif.

Be abejo, perkant paketą - kaina visada parankesnė drinks_cheers.gif
Čia kolega abejoja pardavėjų sąžiningumu, todėl mąsto apie nepriklausomą projektuotoją. Truputi daugiau sumokės, bent jau ramiau miegos 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(D'Arbuzas @ 2012 03 02, 12:27)
Nesinori pradėti vėdinimo klausimo sprendimo nuo pardavėjų, nes, manau, kad kiekvienas pardavėjas stengsis prastumti savo produktą (nesakau, kad produktas blogas). Šiame etape man aktualiau profesionali konsultacija dėl galimų sprendimų, o tada jau galima galvoti ir apie pardavėjus.


Projektuotojai irgi neretai "prastuminėja" tai, kas jiems patogu, prie ko jie pripratę ir panašiai... mirksiukas.gif Projektuotojų, kaip ir pardavėjų yra visokių. Ir vieni, ir kiti nėra nei visažiniai, nei neklystantys. Nors esu "pardavėjų" kategorijoje, labai dažnai tenka koreguoti projektuotojų kūrybą ir dažnai jie patys pripažįsta, kad pakeitimus daryti būtina. Paprastai tokie projektų aptarimai baigiasi projektuotojo fraze: "darykite taip, kaip reikia, o projektą pakoreguosime pagal relią situaciją...". Visur, kur dalyvauja žmogus, įsivelia ir žmogiški faktoriai :-). Jei norite labai "teisingo" sprendimo, tai vienintelis patikimas būdas - įsigilinti kuo labiau į šitą sritį pačiam, kad galėtumėt objektyviai analizuoti pateikiamą informaciją ir atskirti, kur yra bandymas kažką prastumti, o kur protingi ir techniškai pagrįsti sprendimai... Aišku, šis kelias nėra pats paprasčiausias... biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Kirtiss @ 2012 03 02, 14:21)
Aišku, šis kelias nėra pats paprasčiausias...  biggrin.gif

Šis kelias sveiku protu nesuvokiamas, bet ko gero pats teisingiausias doh.gif kur mūsų darbo pasidalijimas, kur tikrasis profesionalizmas?
Jei su sveikata kas negero atsitiktų, juk nepulsime patys gilintis kaip čia koją susigipsuot ar apendicitą išsioperuot. O va statyboje visi privalo būti visažiniai - patikimų projektuotojų nėra?
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2012 03 02, 16:52)
patikimų projektuotojų nėra?


Be abejo yra. Bet žmogui, kuris nieko bendro su statyba iki tol neturėjęs, ar susidūręs su šita sritimi minimaliai... išsiaiškinti, kas patikimas, o kas ne, nėra taip paprasta. Be abejo yra patikimų, profesionalių projektuotojų ir apie tokius paprastai labai gerai žino tiek "pardavėjai", tiek šių projektuotojų paslaugomis pasinaudoję eiliniai žmonės. Bet čia jau kiekvienas turi savus būdus, kaip tą "patikimumą" įvertinti. Viskas ką norėjau pasakyti, tai kad projektuotojai kažkuria prasme irgi yra "pardavėjai"... jie pardavinėja savo projektus biggrin.gif Ir šitų "prekių" kokybė taip pat skiriasi biggrin.gif O kai pirmiausia keliamas klausimas "kokia protinga projekto kaina?", tai nesu tikras, kad paieškos tikrai juda teisinga linkme. Mano manymu, norint tikrai gero rezultato, klausimą reiktų formuluoti: "kas mieste x daro protingus vėdinimo sistemų projektus ir kiek tai kainuoja?". Bet klausimas buvo apie projektavimo kainą apskritai... taigi mes jau ir taip labai išsiplėtėme mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Kirtiss @ 2012 03 02, 17:24)
Be abejo yra. Bet žmogui, kuris nieko bendro su statyba iki tol neturėjęs, ar susidūręs su šita sritimi minimaliai... išsiaiškinti, kas

O kai pirmiausia keliamas klausimas "kokia protinga projekto kaina?",

Išaiškinti, kas yra geras projektuotojas - šansų yra. Bet ar tam žmogui verta gilintis pačiam į vėdinimą?

Juk žinote mūsų tautinę savybę, viską pradėti nuo kainos, o paskui apsypylti ašaromis, kai rezultatai nuvylia lūkesčius...visiškai standartinė situacija, šis forumas pilnas tokių perliukų kaip "kas gali rekomenduoti gerą xxx, tik ne brangininką, kosmonautų nenoriu" doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Kirtiss @ 2012 03 02, 16:24)
Be abejo yra. Bet žmogui, kuris nieko bendro su statyba iki tol neturėjęs, ar susidūręs su šita sritimi minimaliai... išsiaiškinti, kas patikimas, o kas ne, nėra taip paprasta. Be abejo yra patikimų, profesionalių projektuotojų ir apie tokius paprastai labai gerai žino tiek "pardavėjai", tiek šių projektuotojų paslaugomis pasinaudoję eiliniai žmonės. Bet čia jau kiekvienas turi savus būdus, kaip tą "patikimumą" įvertinti. Viskas ką norėjau pasakyti, tai kad projektuotojai kažkuria prasme irgi yra "pardavėjai"... jie pardavinėja savo projektus  biggrin.gif Ir šitų "prekių" kokybė taip pat skiriasi  biggrin.gif  O kai pirmiausia keliamas klausimas "kokia protinga projekto kaina?", tai nesu tikras, kad paieškos tikrai juda teisinga linkme. Mano manymu, norint tikrai gero rezultato, klausimą reiktų formuluoti: "kas mieste x daro protingus vėdinimo sistemų projektus ir kiek tai kainuoja?". Bet klausimas buvo apie projektavimo kainą apskritai... taigi mes jau ir taip labai išsiplėtėme  mirksiukas.gif


Aš tikrai neturiu nieko prieš pardavėjus ir tikiu, kad pasirinkus konkretų sprendimą pardavėjo konsultacijos ir patarimai labai svarbi proceso dalis. Kodėl nenoriu eiti tiesiai pas pardavėjus, nes jie dažniausiai neadekvačiai vertina "svetimus" sprendimus ir produktus (ir tai yra normalu).

Klausimą formuluoju tokį, koks man aktualus. Turiu keletą rekomenduotų projektuotojų ir prieš eidamas noriu žinoti kokia yra protinga tokių paslaugų kaina. Jeigu atkris turimi kandidatai, būtinai suformuluosiu klausimą kaip patarėt drinks_cheers.gif

Dėl patikimumo įvertinimo, asmeniškai man svarbu, rekomendacijos iš žmonių kuriais pasitikiu, kad jausčiau, kad žmogus domisi savo amatu, turi praktikos ir mes randame bendrą kalbą thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Pupcis @ 2012 02 27, 12:14)
Sveikučiai.
Gal išsiaiškinam vieną kartą koks oro kiekis reikalingas namo vėdinimui ...

Norėčiau visų dėmesiui pateikti straipsnį, kuris parengtas publikacijai Oro centras tinklapyje. Kaip tik - atsakymas į jūsų klausimą.

Yra dešimtys įvairių variantų, kaip galima vėdinti namą ir kiekviename - oro apykaita skaičiuojasi skirtingai.Trumpai išvardinsiu, pradedant nuo geriausiu:

1) Įrengiama recirkuliacinė kondicionavimo (ir orinio šildymo) sistema - oro kiekis į kiekvieną patalpą skaičiuojamas pagal vėsinimo (arba šildymo) poreikį, šviežio oro dalis (paimama iš lauko) skaičiuojama taip, kad užtikrinti priimtiną vėdinimo lygi visuose patalpose (žr. paskutinį punktą).

2) Vėdinimo sistema turi bent dalinai atlikti kondicionavimo funkciją panaudojant gamtos išteklius (t.y. - be kompresoriaus). Pvz., pasinaudojant tuo kad, naktį oro temperatūra yra ~10ºC žemesnė nei diena, tokia sistema, kai oras lauke yra vėsesnis nei patalpoje - įsijungia pilnu pajėgumu, kelis kart padidina oro apykaitą ir atvėsina vidines senas, baldus ir viską kas yra patalpoje. Diena sienos atiduoda sukauptą "vėsuma", tačiau tai trunka lėtai, kuo pasėkoje patalpose ilgai išlieką mažesnė temperatūra nei lauke. Priklausomai nuo tuo kiek gerai sistema sugebėjo per naktį atvėsinti senas, galima pasiekti efekto kai patalpos bus pakankamai vėsios iki pat vakaro.
Taigi - oro apykaita skaičiuojama pagal tai, kokį kondicionavimo efekto norima pasiekti. Orientacijai: pilnavertis efektas pasiekiamas kai oro kaita yra 1500-2000 m³/h . namukui, jei langai yra pakankamai apsaugoti nuo saulės.

3) Kondicionavimas panaudojant geoterminę energija (ŽŠ) . Čia, apykaitą skaičiuojama irgi priklausomai nuo tuo kokį vėsinimo efekto norima pasiekti, tačiau už pagrindą priimamas ne dienos/nakties vidutinis temperatūrų skirtumas, o žiūrima į tai iki kokios temperatūros ŽŠ sugeba atšaldyti lauko orą.

4) Tik vėdinimas, t.y sistema kuri turi užtikrinti norimą oro kokybę:
...


... tiesinys kitame poste

P.S. Bučiau dėkingas už pastabas ir straipsnio turiniui ir formai
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ed@: 03 kovo 2012 - 20:46
QUOTE(D'Arbuzas @ 2012 03 01, 23:06)
Gal galite apšviesti kiek protinga mokėti už vieno aukšto trobelės vėdinimo sistemos projektą / konsultacijas? Domina ne pardavėjų projektai ir konsultacijos...

Neaiškinsiu kaip nustatomos kainos įstaigose kurie tik projektuoja (dažniausia net neišeidami iš savo kabinėtu). Ten retai daro individualių namų projektus, jiems paprasčiau padaryti kokios nedidelės mokyklėles šildymo-vėdinimo rekonstrukcijos projektą ir pasiimti keliasdešimt t. Lt.

Mūsų firmoje projektavimo kaina priklauso:
- nuo sistemos tipo(tik vėdinimas, ar vėdinimas + kondicionavimas, ar dar ir orinis šildymas, ir t.t);
- projekto sudėtingumo ir apimties (aukštų bei patalpų skaičiaus, ar yra ypatingos paskirties patalpos);
- papildomų darbų apimties (namo planų paruošimas AUTOCAD formate, specialus pritaikymas į patalpos dizainą, nestandartinio valdymo projekto parengimas, derinimas Priešgaisriniame departamente ir/ar Higienos centre).

Dažniausia projektavimo kaina įkalkuliuojama į bendrą sistemos įrengimo sąmatą.
Jei užsakomas tik projektas - tada skaičiuojama atskirai, tačiau tuomet minimali kaina - 400Lt. Nesvarbu ar tai namo projektas, ar vieno kambario - vis tiek kaina nebūtu mažesnė nei 400Lt.
Atsakyti
Ventiliacininkai, patarkit.
Rekuperacinė vėdinimo sistema, įrenginys Systemair.
Pasidariau du oro paėmimo taškus - iš šiaurinės ir iš pietinės namo pusės.
Mintis ta, kad oro temperatūros skirtumas saulėtą dieną kartais būna iki 10 laipsnių, perjungiu žiemą iš pietų, vasarą iš šiaurės.
Klausimas toks. Ar verta papildomai pasidaryti pietinėje namo pusėje, grubiai tariant, plokščią juodą iš vienos pusės apšiltintą dėžę ir orą siurbti per ją. Oras sušiltų dar labiau ir mažiau veiktų el. tenas vėdinimo įrenginyje.
Ar perspektyviau daryti vandeninį įeinančio oro pašildymą nuo saulės kolektoriaus arba dujų katilo (tokia opcija yra numatyta vėdinimo įrenginyje).
>?
Atsakyti
QUOTE(300inis @ 2012 03 08, 14:10)
Ventiliacininkai, patarkit.
Rekuperacinė vėdinimo sistema, įrenginys Systemair.
Pasidariau du oro paėmimo taškus - iš šiaurinės ir iš pietinės namo pusės.
Mintis ta, kad oro temperatūros skirtumas saulėtą dieną kartais būna iki 10 laipsnių, perjungiu žiemą iš pietų, vasarą iš šiaurės.
Klausimas toks. Ar verta papildomai pasidaryti pietinėje namo pusėje, grubiai tariant, plokščią juodą iš vienos pusės apšiltintą dėžę ir orą siurbti per ją. Oras sušiltų dar labiau ir mažiau veiktų el. tenas vėdinimo įrenginyje.
Ar perspektyviau daryti vandeninį įeinančio oro pašildymą nuo saulės kolektoriaus arba dujų katilo (tokia opcija yra numatyta vėdinimo įrenginyje).
>?


Nežinau kokio dydžio Jūs tą dėžę įsivaizduojate ir kaip ją planuojate įrengti, bet nedarant didelių skaičiavimų ir labai nesigilinant, visgi pamąstykite pats: oras per tą dėžę judės pakankamai dideliu greičiu, taigi realiai oras, patekęs į šitą dėžę turės mažai laiko perimti šilumą iš pašilusių dėžės sienelių (beje, dėžės šiltinimas-izoliavimas šiuo atveju būtų neracionalus, nes tokiu atveju tos šilumos iš juodo dėžės paviršiaus viduje esantis oras gautų dar mažiau) Oro susilietimo su šiltu paviršiumi plotas bus sąlyginai mažas (mažesnis, nei žemės šilumokaičio atveju, o galite pasidomėti, kokio ilgio trasos reikia po žeme, norint, kad žemės šilumokaitis duotų efektą). Be abejo viskas priklauso nuo to, kaip įrengsite tokią dėžę (gal ta dėže Jūs paversite visą šiaurinę namo sieną, kuri salės beje gauna mažiausiai, ir oro kanalą išvingiuosite joje biggrin.gif ), kiek Jums kainuos medžiagos ir darbai, bet labai nesigilinant į detales spėju, kad tai nebus labai racionalus ir ekonomiškai naudingas sprendimas.

O apie vandeninius oro šildytuvus rekuperacinėje sistemoje buvo gana daug diskutuota šioje temoje anksčiau - pasinaudokite Vilienės nuoroda pirmoje jo žinutėje.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kirtiss: 08 kovo 2012 - 15:09
QUOTE(300inis @ 2012 03 08, 13:10)
Pasidariau du oro paėmimo taškus - iš šiaurinės ir iš pietinės namo pusės.
Mintis ta, kad oro temperatūros skirtumas saulėtą dieną kartais būna iki 10 laipsnių, perjungiu žiemą iš pietų, vasarą iš šiaurės.
Klausimas toks. Ar verta papildomai pasidaryti pietinėje namo pusėje, grubiai tariant, plokščią juodą iš vienos pusės apšiltintą dėžę ir orą siurbti per ją. Oras sušiltų dar labiau ir mažiau veiktų el. tenas vėdinimo įrenginyje.
Ar perspektyviau daryti vandeninį įeinančio oro pašildymą nuo saulės kolektoriaus arba dujų katilo (tokia opcija yra numatyta vėdinimo įrenginyje).
>?

padaryti skirtingose vietose sviezio oro pasiurbimo angas manau yra logikos, bet daryti juoda dezute, kad ji daugiau prikaistu, manau beprasmis darbas, nes nemanau, kad spes susilti oras, kol jis bus siurbiamas be ta dezute.
Del vandeninio pirminio sildytuvo, tiesiog pasiskaiciuokite, jo atsiperkamuma t.y. kiek pinigu investuosite i vandens sildytuvo irengima ir kiek prarastumete pinigu, jei butu naudojamas elektrinis sildytuvas... Manau negreit atsipirktu tas vandens sildytuvas...
Atsakyti
Na gerai, smalsučiams.
Izoliuoti reikėtų tą pusę, kuri negaus saulės, t.y. esančią prie sienos. Čia tas pats, kaip saulės kolektorius. "Dėžė" - papildomas šilumokaitis -būtų tik pietinėje pusėje, nes nematau prasmės paimti iš oro papildomai šilumos šaltojoje pusėje. Tai, manau, ir taip aišku turėtų būti.
"Dėžė" gali būti nebūtinai tokios formos, kaip ją įsivaizduoja tūlas komentatorius - tai gali būti plokščias stačiakampis vamzdis, paverstas 30 laipsnių kampu (nes žiemą saulė žemiau) ir einantis palei cokolį, tarkim, 10 metrų.
Atsakyti