OK.

Kad nereaguotumėte gynybiškai, identiteto praradimo pavyzdžius demonstruosiu savimi. Man identitetas - visapusiškas kalbinis, teritorinis ir moralinis priklausymas tautai.
Kiek procentų kalbos per dieną kalbu lietuviškai? 20-30. Dirbu ne su lietuviais, savo kalba kalbu tik namuose. Laikui bėgant į galvą pirma ateina žodis svetima kalba, paskui lietuviškai. Užsienyje gimusių vaikų lietuvių kalba (nenoriu nieko įžeisti) vystosi primityviame lygyje, kad ir kaip stengiamės.
Jeigu sutampa švenčių datos, tai kaip jos švenčiamos yra tik paviršiumi panašu, dvasia vistiek ne ta. Yra dienų, pvz.: Vasario 16 d., Mindaugo karūnavimo, Joninės, kurios nešvenčiamos. Tą dieną dirbu, aplink šventinės nuotaikos nerasta.
Prarandamas fizinis ryšys su savo šalimi, su artimaisiais. Seku žinias, susiskambinu kasdien, bet nuvažiavus atostogų stebiuosi, kiek visko įdomaus įvyko, o aš neturėjau progos prisidėti. Ne tik šeimos rate, bet ir visuomeninėje veikloje, kurioje mielai dalyvaudavau.
Prarandamas moralinis ryšys su savo šalimi.Dabar man vis mažiau rūpi, kokios problemos slegia žmones. Aš nuo jų tolstu, deja. Bet nepasiekiau ir nepasieksiu tokios stadijos, kai plūstama Lietuva, menkinami jos žmonės. O taip daro nemažai emigrantų. Vien ko vertos frazės komentaruose - žlugusi šalis, runkelių šalis, už jokius pinigus negrįšim, ką man ten veikti. Žinau, kad tai žemo intelekto žmonės, kurie apsisukę plūstų ir užsienio šalį, jei tik pablogėtų sąlygos. Lietuvai sunku, bet ji tikrai ne žlugusi.
Pasikeičia net socialiniai įpročiai. Pradedame stebėtis, matot lietuviai nepasitinka plačiomis šypsenomis ir nepuola sveikinti nepažįstamojo. Stebėdavausi, kol nepamąsčiau giliau - taip niekada nebus, nes lietuviai taip niekada nesielgė. Ne kartą įsitikinau, kad bambeklyje daugiau nuoširdumo nei išsišiepėlyje.
Ir paskutinis retorinis klausimas - kas nutinka bendravimui? Kai iššifruoju, kad turiu reikalų su tautiečiais, užkalbinu. Trumpas labas, aha, gyvenu, aha, viskas gerai ir bėga. Būna, kad šnibždėti ima, jeigu aplink vietiniai klausosi. Nesuprantu, ar gėda kalbėti savo kalba?
Taigi, merginos, nebevarginsiu jūsų savo rašliava apie lietuviškumo praradimus. Džiaugiuosi už jus, jeigu jums panašūs dalykai neaktualūs. Sėkmės ir būkite laimingos kur begyventumėte.