is kaimo parsiveziau daug grietines. suvalgyt kaip prieda prie patiekalu nespesim-suges. zinau vieninteli recepta, kur galima daug jos sunaudot - medaus pyraga, bet jo nemegstu. na, sviesto sukt irgi nesiruosiu
. gal kas zinot koki patiekaliuka kur jos sueitu nemazai? is anksto dekui
| QUOTE (vejvaike @ 2004 07 07, 11:00) |
| is kaimo parsiveziau daug grietines. suvalgyt kaip prieda prie patiekalu nespesim-suges. zinau vieninteli recepta, kur galima daug jos sunaudot - medaus pyraga, bet jo nemegstu. na, sviesto sukt irgi nesiruosiu |
Jei nemegsti medaus torto, siulau daryti braškių tortą
Reikia braškių, litras grietines vanilinio cukraus, cukraus, citrinos, želatino.
Darbas:
Gamybos procesą pradedu užpildama puse stiklinės pravėsusio virinto vandens porą šaukštū želatinos. Ją reikia bent pusvalandį pabrinkinti. Paskui nuplaunu ir nuvalau braškes.Po to indelyje su vandeniu kaitinu puodelį su išbrinkusia želatina. Kai vanduo "vonelėje" užvirs, reikia maišyti želatiną kol ji galutinai ištirps. Kol želatina šyla, į aukštasienį indą supilu grietinę, cukrų, vanilinį cukrų, citrinos sulčių biški ir truputį paplaku mikseriu. Kai cukrus išmaišomas, plakdama pilu ištirpusią želatiną. Ir gerai išmaišau. Braškes, gražios, švarios, sudedu į formą, forma gali būti kokia tik norite, aš net dariau salotineje, ir užpylu jas grietinė. O tada į šaldytuvą, ir laukiam kol sustings. Kad iš formos išimti, galima formą tiesiog idėti trumpam į šilta vandenį ir grait apverčiam. Papuošti galima plaktą grietinele ir braškem. Aš asmeniškai, nemegstu kai per daug saldų, tai tiesiog išspaudžiu daugiau citrinos sulčių..
Papildyta @ [mergetime]1089194732[/mergetime]
Dar galima pagaminti kąstynį, darbo daug, bet kas megsta tai labai skanu.Čia receptas iš žemaičių valgių:
1,5 l geros kaimiškos grietinės, arbatinis šaukštelis sviesto, 50 g kmynų, druskos.
Šaukštą grietinės ir šaukštelį sviesto sukti mediniu šaukštu moliniame inde. Susidarius kruopelytėms, sukti įstačius į kitą indą su karštu vandeniu (neperšildyti!). Iškėlus iš vandens vėl dėti šaukštą grietinės ir šildant sukti. Taip kartoti kol bus sudėta visa grietinė. Baigiant sukti masė turi būti vientisa, balsvos spalvos. Pradėjus masei tirštėti sudėti kmynus. Bus kastinys su kmynais. Vietoje kmynų įdėjus kvapiųjų pipirų, bus kastinys su pipirais. Be pipirų ir kmynų, žemaičiai dar vartoja česnako sultis, mėtas. Aguonas, svogūnų laiškus. Dažyti kastinius galima kiaušinių tryniais, morkų bei burokėlių sultimis.
Kastinys valgomas su karštomis bulvėmis, išvirtomis su lupenomis. Žemaičiai kastinį valgo ir su kiaušiniais, duona, košėmis.
Sukant liesą arba kasdienį kastinį, be jau minėtos grietinės ir sviesto bei prieskonių, dar naudojamas ir rūgęs pienas (nuo 1,5 iki 0,5 l). Kasdienį arba liesą kastinį sukame taip pat, kaip ir šventinį, tik šiuo atveju reikia būti atidesniam, kad patiekalas nebūtų persuktas ir peršildytas. Pradedama sukti kaip ir šventinį. Po to sukant ir pašildant vis įdėti po šaukštą grietinės ir rūgusio pieno arba kefyro.
Margas pyragas
3 kiausiniai,
1 stikline miltu,
1 stikline cukraus,
200 g. grietines,
3 saukstai kakavos,
1 saukstelis kepimo milteliu.
Kiausinius isplakti su cukrumi iki purios mases,supilti grietine,vel paplakti,supilti miltus ir kepimo miltelius.Viska gerai ismaisyti,tesla padalinti per puse,i viena puse pilti 3 saukstus miltu,i kita - 3 saukstus kakavos.as dar i balta dali dedu aguonu,o tamsia razinu,bet nebutina.Forma istepti sviestu,tesla pilti saukstu pakaitom,tai sviesia,tai tamsia,arba jei tingisi,tai pilti pirma viena,po to kita.Temperaturos ir kepimo laiko tiksliai nezinau,visada ziuriu is akies.Kol kepa pyragas paruosti krema:isplakti grietine su cukrumi ir citrinos rugstimi.Iskepusi pyraga perpjauti per puse,pertepti kremu,virsu taip pat aptepti kremu,papuosti.As,kai tingiu,netepu jokiais kremais,labai skanu ir be nieko.Skanaus.
3 kiausiniai,
1 stikline miltu,
1 stikline cukraus,
200 g. grietines,
3 saukstai kakavos,
1 saukstelis kepimo milteliu.
Kiausinius isplakti su cukrumi iki purios mases,supilti grietine,vel paplakti,supilti miltus ir kepimo miltelius.Viska gerai ismaisyti,tesla padalinti per puse,i viena puse pilti 3 saukstus miltu,i kita - 3 saukstus kakavos.as dar i balta dali dedu aguonu,o tamsia razinu,bet nebutina.Forma istepti sviestu,tesla pilti saukstu pakaitom,tai sviesia,tai tamsia,arba jei tingisi,tai pilti pirma viena,po to kita.Temperaturos ir kepimo laiko tiksliai nezinau,visada ziuriu is akies.Kol kepa pyragas paruosti krema:isplakti grietine su cukrumi ir citrinos rugstimi.Iskepusi pyraga perpjauti per puse,pertepti kremu,virsu taip pat aptepti kremu,papuosti.As,kai tingiu,netepu jokiais kremais,labai skanu ir be nieko.Skanaus.
Kaskur skaiciau kad kastini galima trinti ne saukstu o mikseriu- gaunasi tas pats ir nepalyginamai lengviau!!!
Aš tai pasidarau tokį desertą. Žodžiu paimu kokį pusę to didesnio indelio grietinės, įdedu į ją cukraus, rūgštelės ir gerai išplaku su mixeriu. Ištraukiu iš kameros kokių šaldytų vyšnių ar mėlynių ir suberiu. Grietinė sustingsta, o tada

Tik va aš su pirktine taip darau.. man kaimiška kai nepatinka išvis,tai neeksperimentuoju
Tik va aš su pirktine taip darau.. man kaimiška kai nepatinka išvis,tai neeksperimentuoju
del svieto ir kastinio - rankomis abiem atvejais beviltiskai daug darbo...
as retkarciais padarau sviesta su prieskoniais: imi grietine , pridedi megstamu prieskoniu (pipiru, cesnaku, ...), druskos ir plaki virtuviniu kombainu - pavirsta i sviesta per minute. aisku, tai ne kastinis, bet gana skanus dalykas gaunasi su karstom bulvem, pvz.
as retkarciais padarau sviesta su prieskoniais: imi grietine , pridedi megstamu prieskoniu (pipiru, cesnaku, ...), druskos ir plaki virtuviniu kombainu - pavirsta i sviesta per minute. aisku, tai ne kastinis, bet gana skanus dalykas gaunasi su karstom bulvem, pvz.









