Penktadienis, birželio 1 diena.
Rytas išaušta niūrus ir lietingas. Gal dėlto, kad šiandien paskutinė diena Slovakijoje?

Šios dienos planas - Demeniovo stalaktitų - stalagmitų urvai, Oravos pilis ir tada jau Lenkija, link Krokuvos.
Demeniovo urvuose kažkada labai seniai esu buvusi, tačiau ir šį kartą buvo labai gražu. Tai vieni iš gražiausių urvų Europoje (nors kiti sako, kad Slovėnijoje matę daug gražesnių). Nuo Liptovski Mikulaš urvai nutolę apie 12km. Kadangi jau birželio 1, į urvus įleidžia nuo 9 val kas valandą, kaina 7 eurai. Šalia mokamas parkingas, bet nebeprisimenu, kiek kainavo (gal 3 eurus). Apie 1,15km trasa praeinama maždaug per valandą. Keletą kartų per dieną organizuojamos 90 minučių ekskursijos, praeinant šiek tiek ilgesnę trasą. Tiesa pasakius, bilietų galėjome nepirkti (būtume sutaupę), nes tuo pat metu atvažiavo 3 autobusai, pilni vaikų nuo 7 iki 12 metų su mokytojomis. Jie irgi ėjo 9 valandą į urvus, tai į mano rodomus bilietus niekas net nežiūrėjo. Buvome vieninteliai turistai tarp vaikų ir mokytojų, tai, matyt, pagalvojo, kad mes irgi kartu su tais vaikais
Urvuose ekskursija, žinoma, slovakų kalba. Kai tiek vaikų, tai nuolat skambėjo šššššššš. MB vieną kartą net lietuviškai vieną nenustygstantį vaikėzą aprėke, tai tas net pasimetė nieko nesuprasdamas

Bet šiaip urvai tikrai įspūdingi

Nors fotografuoti negalima, vis tik keletą kadrų padariau

Kadangi lijo, tai šalia urvų viskas atrodė taip padūmavę. Bet man pasirodė tikrai gražu - miškas, kalnai

Papildyta:Iš urvų važiuojame į paskutinę mūsų numatytą aplankyti vietą Slovakijoje - Oravos pilį. Pilis pastatyta 1241 metais, iš pradžių buvusi gotikinė, vėliau perstatyta į renesanso ir neogotikinį stilius. Dirba nuo 8:30 iki 17:30, kaina 6 eurai, fotografavimas 4 eurai, parkingas šalia 3 eurai. Įleidžia vėlgi tik su gidu tam tikru laiku, susidarius grupei. Ekskursija po pilį trunka 1,5 valandos, viskas slovakų kalba

Bet per tiek dienų buvimo mes jau pradėjome kažkiek suprasti, kas sakoma

Pilis tikrai laaaabai įspūdinga, tiek išorėje, tiek viduje, labai rekomenduoju aplankyti

Atvažiuojame į Oravske Podhradie miestuką, ir prieš mus iškyla

Keletas miestuko vaizdų

Keliukas į pilį (vėl į kalną

)

Būdami pilyje, pasirenkite daug laipioti įvairiais laipteliais - iš pradžių vis į viršų, o pabaigoje žemyn. Toliau daug nepasakosiu - tegul nuotraukos kalba už mane

Papildyta:Pagrindinis pilies kiemas

Einame į vidų

Papildyta:Vaikštome po pilies sales

Skanaus

Ši spinta simbolizuoja 4 tuo metu žinomus žemynus - Europą, Aziją, Afriką ir Ameriką

Interjero detalės

Papildyta:Didikų giminių herbai

Kariniai rakandai

Trumpam išlendame į lauką

Papildyta:Tais laiptais dar lipsime

Vėl vaikštome po sales

Papildyta:Slovakijos gyvūnų ekspozicija

Papildyta:Esame jau gana aukštai

Vėl salėse

Paprastų slovakų kasdienio gyvenimo atributai

Papildyta:

Nai ir pagaliau atsiduriame aukščiausioje pilies vietoje - mano mėgstamas tapybinis peizažas

Papildyta:Deja, ekskursija jau prie pabaigos, tai tenka leistis žemyn

Pabaigoje užsukame į pilies koplyčią

Koplyčioje - nedidelė bažnytinių reikmenų ekspozicija

Papildyta:Kriptoje palaidoti pilį valdę didikai

Paskutinė atsisveikinimo su pilimi ir Slovakija nuotrauka

Šalia pilies miestukyje papietaujame koliboje ir sukame į Lenkiją. Ilgiau užtrunkame prie Krokuvos dėl kamščių, bet pavakare juos pravažiuojame. Važiuojame link Varšuvos ir dairomės nakvynės. Neužilgo dešinėje kelio pusėje pamatome užrašą Zajazd ir nočlegi. Stojame ir užsukame. Viduje kelios moteriškės rengiasi rytdienai, kuomet čia bus švenčiamos krikštynos bei pirma komunija. Angliškai jos nekalba, bet nakvynę gauname - 120 zlotų su pusryčiais. Vadinasi Zajazd na Wesolej, šalia Slomniki kaimelio. Nežinau, ar rekomenduočiau. Bet pernakvojimui mums tiko. Čia pat esančioje kavinėje ir pavakarieniaujame.