Įkraunama...
Įkraunama...

Tulžies akmenligė

TULŽIES PŪSLĖS AKMENLIGĖ

Tulžies pūslės akmenligė- tai tulžies pūslėje ar ( ir) kepenų bei tulžies latakuose iš tulžies ingredientų susidarantys akmenys, kurie gali nesukelti jokių simptomų arba pasireikšti skausmo priepuoliais.

SIMPTOMAI

- Pykinimas
- Pilvo pūtimas
- Gelta
- Odos niežėjimas
- Tamsus, drumstas šlapimas
- Šviesios išmatos
- Maudimas dešinėje pašonėje
- Skausmas po dešiniuoju šonkaulių lanku

PRIEŽASTYS

Tulžies pūslės akmenų formavimuisi įtakos turi amžius (su amžiumi rizika didėja), lytis ir hormonai (dažniau serga vaisingo amžiaus moterys, taip pat vartojančios estrogenų, nėščiosios), medžiagų apykaitos sutrikimas (nutukimas, miksedema, cukrinis diabetas), mityba (badavimas, daug cholesterolio ir mažai skaidulų turinčio maisto vartojimas, parenterinis maitinimas (kai dėl sunkios būklės neįmanomas normalus maitinimas ir skiriama maitinamųjų mišinių į veną), padidėjęs eritrocitų irimas (hemolizė), lėtinės kepenų ir tulžies pūslės ligos, klubinės žarnos pašalinimas ir ligos (pvz., Krono liga), paveldimumas. Dėl šių priežasčių didėja tulžies klampumas, sutrinka jos rūgščių apykaita ir motorika, tulžis ilgiau užsilaiko pūslėje, iškrenta į nuosėdas, kurių daugėjant susidaro akmenų. Akmenys gali būti bilirubininiai (gana retai, pvz., esant hemolizei), cholesteroliniai ir mišrūs (dažniausiai). Jų dydis būna labai įvairus. Skausmus dažniausiai sukelia smulkūs akmenukai.

LIGOS EIGA

Labai dažnai tulžies pūslės akmenys jokių nusiskundimų nesukelia ir randami atsitiktinai. Simptomus sukeliančiai tulžies pūslės akmenligei būdingi skausmo priepuoliai, trunkantys nuo keliolikos minučių iki kelių valandų, dažnai atsirandantys pavalgius riebaus, aštraus maisto. Stiprus spazminis, diegiantis skausmas jaučiamas viršutinėje dešinėje pilvo dalyje ar duobutėje po krūtinkauliu ir gali plisti į dešinį petį, nugarą. Atsiranda pykinimas, vėmimas, neretai skausmo priepuolio metu pasireiškia gelta – pagelsta akys, oda, pašviesėja išmatos, patamsėja šlapimas. Praėjus skausmo priepuoliui dar kelias dienas gali būti jaučiamas maudimas dešinėje pašonėje. Lengvesniais atvejais skausmo priepuolių nebūna, tačiau skundžiamasi maudimu, sunkumu po dešiniuoju šonkaulių lanku, šleikštuliu, pilvo pūtimu, ypač po riebaus maisto. Tulžies pūslės akmenys gali nesukelti jokių simptomų (gana dažnai). Akmenligės priepuolių kartojimosi dažnis būna labai įvairus – nuo vienintelio epizodo iki labai dažnų priepuolių. Skausmo priepuolis gali trukti iki kelių valandų, dažnai paskyrus vaistų gana greitai praeina. Įstrigus akmeniui latakuose neišvengiamai vystosi komplikacijos ir tokiu atveju būtina operuoti.

TYRIMAS

Akmenligės priepuolio metu kraujo tyrime padidėja eritrocitų nusėdimo greitis, leukocitų skaičius, neretai – ir bilirubino, kepenų fermentų kiekis. Atlikus echoskopiją, o kartais ir rentgenologinį tyrimą, nustatomi akmenys tulžies pūslėje ar latakuose. Jei įtariami tulžies latakų akmenys, gali būti atliekamas specialus rentgenologinis tyrimas, kai endoskopinio tyrimo metu į tulžies latakus suleidžiamas kontrastas – ERCP (endoskopinė retrogradinė cholangiopankreatografija). Šio tyrimo metu galima ne tik nustatyti, bet ir pašalinti akmenis iš latakų.

MEDICININIS GYDYMAS

Jei akmenligė nesukelia jokių simptomų, gydymas neskiriamas. Simptominė tulžies pūslės akmenligė gydoma vaistais arba chirurginiu būdu. Jei akmenys nesukėlė komplikacijų, neužkemša išėjimo iš tulžies pūslės, yra nedideli, nesukalkėję (t.y.sudaryti iš cholesterolio) ir jų nedaug, galima juos tirpdyti vaistais (apie metus laiko skiriama ursodezoksicholinės rūgšties arba chenodezoksicholinės rūgšties) arba sutrupinti specialiu metodu (litotripsija). Jei skausmo priepuoliai dažni ar atsirado komplikacijų, būtina operuoti. Operacija atliekama laparoskopiniu (tulžies pūslė pašalinama specialiu aparatu pro pradurtas pilvo sienoje skylutes) arba laparotominiu (pilvo siena prapjaunama) būdu. Tulžies latakų akmenys gali būti pašalinti ERCP metu. Pasireiškus akmenligės priepuoliui, skiriama spazmus mažinančių vaistų (no-spa, papaverinas, buskopanas), analgetikų (analginas, baralginas ir kt.), atsiradus uždegimui – antibiotikų (dažnai amoksicilinas, ciprofloksacinas, cefalosporinų grupės ir kt.). Jei dėl akmenligės jaučiamas dažnas maudimas dešinėje pašonėje, gali būti skiriama tulžies išsiskyrimą gerinančių vaistų – rovacholis, cholenzimas, alocholis, cholagonas.

NATŪRALUS GYDYMAS

Beržo lapų nuoviras (1:20) gydo tulžies uždegimus bei akmenligę.

Arbūzus reikia valgyti sergant tulžies pūslės bei inkstų akmenlige.

Tulžies išsiskyrimui:

Tulžies išsiskyrimą paskatins smėlyninių šlamučių žiedų arbata. 1 valgomąjį šaukštą žiedų užpilkite stikline verdančio vandens, perkoškite ir gerkite po 0,5 stiklinės 2–3 kartus per dieną prieš valgį.

Trilapių puplaiškių lapai 30,0 g

Pelynų žolė 20,0 g

Pipirmėčių lapai 50,0 g

1 valgomąjį šaukštą mišinio užpilkite stikline verdančio vandens, 15 min. pakaitinkite vandens vonelėje, 45 min. aušinkite, perkoškite ir gerkite po 0,5 stiklinės 2 kartus per dieną prieš valgį.

Išpūstiems viduriams, lėtam virškinimui:

Kmynų vaisiai 20,0 g

Valerijonų šaknys 20,0 g

Pipirmėčių lapai 20,0 g

Ramunėlių žiedai 40,0 g

1 valgomąjį šaukštą mišinio užpilkite stikline verdančio vandens, 10–15 min. pakaitinkite vandens vonelėje, 45 min. aušinkite, perkoškite ir gerkite po 1 stiklinę prieš naktį.
Atsakyti
maniau,kad po operacijos daugiau nebepatirsiu to skausmo, bet sendiena vel tas pats skausmas aplanke mane, net papusryciauti nespejau, kaip sueme desiniajame sone, kaip ir anksciau verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(cvetocik @ 2012 06 14, 17:26)
maniau,kad po operacijos daugiau nebepatirsiu to skausmo, bet sendiena vel tas pats skausmas aplanke mane, net papusryciauti nespejau, kaip sueme desiniajame sone, kaip ir anksciau verysad.gif

kaip negerai unsure.gif o ka vakar valgei??? ir primink kiek laiko praėjo po operacijos? g.gif
Atsakyti
QUOTE(pupele99 @ 2012 06 14, 19:39)
kaip negerai  unsure.gif  o ka vakar valgei??? ir primink kiek laiko praėjo po operacijos?  g.gif

nieko tokio nevalgiau nuo ko galetu skaudeti, jei nuo maisto manau vakar vakare butu skaudeje g.gif rytoj bus savaite.. bijau,ar tik nebus latake akmenuku uzsilike, chirurgas perspejo, kad taip gali buti unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(cvetocik @ 2012 06 14, 21:10)
nieko tokio nevalgiau nuo ko galetu skaudeti, jei nuo maisto manau vakar vakare butu skaudeje g.gif rytoj bus savaite.. bijau,ar tik nebus latake akmenuku uzsilike, chirurgas perspejo, kad taip  gali buti unsure.gif

pas mane siandien savaitė suėjo ax.gif vajei, bet čia negerai... o nesakė ką daryt tokiu atveju,jei pradės skaudėti? ir ar jau praėjo skausmas,ar tebeskauda?
Atsakyti
QUOTE(pupele99 @ 2012 06 14, 20:16)
pas mane siandien savaitė suėjo  ax.gif vajei, bet čia negerai... o nesakė ką daryt tokiu atveju,jei pradės skaudėti? ir ar jau praėjo skausmas,ar tebeskauda?

dabar nebeskauda.. jis man pasake, kai tik i palata parveze po operacijos, tai as tuo momentu nieko nebepaklausiau unsure.gif is ligonines apskritai kitas isleido, nes mane operaves chirurgas atostogu isejo doh.gif
Atsakyti
QUOTE(cvetocik @ 2012 06 14, 21:43)
dabar nebeskauda.. jis man pasake, kai tik i palata parveze po operacijos, tai as tuo momentu nieko nebepaklausiau unsure.gif is ligonines apskritai kitas isleido, nes mane operaves chirurgas atostogu isejo doh.gif

na aišku gerai būtų pasikonsultuoti su daktaru, įdomu ką tokiu atveju reiktų daryti g.gif gal tie akmenukai iš latakėlių pasišalins patys g.gif svarbiausia, kad nepasikartotų tau skausmeliai. o ar tau normaliai į tuliką nueiti sekasi? aš tik vakar nuėjau,kažkaip labai ilgai negalėjau blush2.gif o siusiukas labai tamsus ryte būna, nežinau ar čia normalu... mąstau, gal čia dar valosi organizmas ax.gif
Atsakyti
QUOTE(pupele99 @ 2012 06 14, 21:11)
na aišku gerai būtų pasikonsultuoti su daktaru, įdomu ką tokiu atveju reiktų daryti  g.gif  gal tie akmenukai iš latakėlių pasišalins patys  g.gif  svarbiausia, kad nepasikartotų tau skausmeliai. o ar tau normaliai į tuliką nueiti sekasi? aš tik vakar nuėjau,kažkaip labai ilgai negalėjau  blush2.gif  o siusiukas labai tamsus ryte būna, nežinau ar čia normalu... mąstau, gal čia dar valosi organizmas  ax.gif

i tulika normaliai man einasi ax.gif
o tu siulus jau ejai issitraukt, ar dar eisi? man pasake,kad rytoj jau galesiu (israse parasyta po 9-14 paru) ir jai noriu pati galiu issitraukt doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cvetocik: 14 birželio 2012 - 20:41
QUOTE(cvetocik @ 2012 06 14, 22:40)
i tulika normaliai man einasi ax.gif
o tu siulus jau ejai issitraukt, ar dar eisi? man pasake,kad rytoj jau galesiu (israse parasyta po 9-14 paru) ir jai noriu pati galiu issitraukt doh.gif

oho, nu geras, pati išsitrauk biggrin.gif man tai jau ištraukė siūlukus pirmadienį, tai po operacijos buvo tepraėję 4 dienos. Bet viskas normaliai atrodo, tik dar juoktis, kosė, čiaudėt labai skauda doh.gif
Atsakyti
QUOTE(pupele99 @ 2012 06 14, 21:51)
oho, nu geras, pati išsitrauk  biggrin.gif  man tai jau ištraukė siūlukus pirmadienį, tai po operacijos buvo tepraėję 4 dienos. Bet viskas normaliai atrodo, tik dar juoktis, kosė, čiaudėt labai skauda  doh.gif

pati tai tikrai netrauksiu schmoll.gif persiklijuodama pleistrus suskaiciavau 5 siules doh.gif
o koset, ciaudet,juoktis ir man skauda, net nusiziovauti normaliai negaliu doh.gif

kuriam laikui nedarbinguma israse?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cvetocik: 14 birželio 2012 - 21:12
QUOTE(cvetocik @ 2012 06 14, 23:08)
pati tai tikrai netrauksiu schmoll.gif persiklijuodama pleistrus suskaiciavau 5 siules doh.gif
o koset, ciaudet,juoktis ir man skauda, net nusiziovauti normaliai negaliu doh.gif

kuriam laikui nedarbinguma israse?

na, aš šian jau buvau darbe biggrin.gif galėjau aišku dar prasitęst, bet kadangi dirbu tokį darbą, kai vasarą laisvas beveik grafikas, tai ir nebepratęsiau nedarbingumo, nuėjau, porą valandėlių pabuvau,prasiblaškiau... nes jau nuobodu labai namie sėdėt ax.gif o kaip tau?

as tai savo siūlių ir nemačiau, nes buvo pleistriukai, kurių sakė man nekliudyti. o šiandien tai jau eisiu prausti po dušu, vakar nuėmiau jau visus pleistrus iš smalsumo blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(pupele99 @ 2012 06 14, 22:20)
na, aš šian jau buvau darbe  biggrin.gif  galėjau aišku dar prasitęst, bet kadangi dirbu tokį darbą, kai vasarą laisvas beveik grafikas, tai ir nebepratęsiau nedarbingumo, nuėjau, porą valandėlių pabuvau,prasiblaškiau... nes jau nuobodu labai namie sėdėt  ax.gif o kaip tau?

as tai savo siūlių ir nemačiau, nes buvo pleistriukai, kurių sakė man nekliudyti. o šiandien tai jau eisiu prausti po dušu, vakar nuėmiau jau visus pleistrus iš smalsumo  blush2.gif

man iki pirmadienio israse, bet liepe pas seimos gyditoja kreiptis pratesimui.
as imsiu kiek tik imanoma smile.gif
Atsakyti