Įkraunama...
Įkraunama...

Vėjaraupiai

Vėjaraupiai

Vėjaraupiai (lot. varicella) – tai ūminė infekcinė liga, kuriai būdingas pūslelinis odos išbėrimas bei karščiavimas. Tai viena dažniausiai pasitaikančių infekcinių ligų po gripo ir ūminių virusinių viršutinių kvėpavimo takų ligų. Vėjaraupiais daugiausia serga 5-9 metų vaikai, tačiau gali sirgti ir naujagimiai.


SIMPTOMAI
- Galvos skausmas
- Apetito stoka
- Karščiavimas
- Sutrikęs miegas
- Pūslelės ant odos
- Niežulys
- Šašai
- Bėrimas ant veido, plaukuotos galvos dalies, liemens, rankų, kojų

Priežastys

Vėjaraupius sukelia Varicella-Zoster virusas. Užsikrečiama nuo sergančiojo vėjaraupiais oro lašeliniu, retai – tiesioginio kontakto būdu. Jis gali apkrėsti aplinkinius 2 dienas prieš išbėrimą, visą bėrimo laikotarpį ir 5 dienas po paskutiniojo bėrimo atsiradimo. Susidarius šašams, nuo ligonio jau neužsikrečiama. Vėjaraupių infekcija plinta oru kelių metrų nuotoliu, pavyzdžiui, kai vienas asmuo nusičiaudėja, o kitas įkvepia. Virusų patenka per kvėpavimo takus arba akių gleivines, nukeliauja į limfmazgius, o iš čia išplinta po visą organizmą.

Dažniausiai vėjaraupiais serga 5-9 metų vaikai. Kūdikiai iki 3 mėnesių serga labai retai, nes jų organizme dar tebėra apsaugojančios nuo šios ligos medžiagos, gautos iš motinos, jei ji anksčiau sirgo šia liga. Būdami tokio amžiaus greičiau sunegaluoja neišnešioti ir gimę mažo svorio vaikai, turintys nusilpusią imuninę sistemą. Dažniausiai susergama žiemą ir rudenį.

Ligos eiga


Pirmieji ligos požymiai pasirodo po 12-21 dienos nuo užsikrėtimo. Tiek laiko trunka vadinamasis inkubacinis (slaptasis) periodas. Staiga temperatūra pakyla iki 37,5-38,5 C; vaikas tampa vangus, blogiau valgo ir miega; vyresniems vaikams gali skaudėti galvą. Pagrindinis simptomas – bėrimas būdingais šiai ligai spuogais: iš pradžių atsiranda dėmelė, iš jos – pripildyta skaidraus skysčio pūslelė, šiai supliuškus, po 3-5 dienų susiformuoja šašelis. Viename plote galima rasti ir dėmelių, ir pūslelių, ir šašelių. Toks bėrimas atsiranda ant veido, plaukuotos galvos dalies, liemens, rankų, kojų. Ant delnų, padų spuogų paprastai nebūna. Neretai išberia gleivinę – burnos, lytinių organų. Čia pūslelės greitai trūksta ir susidaro kraujuojančių opelių, kurias skauda. Išbertas vietas labai stipriai niežti, vaikas kasosi, net draskosi. Beria 3-4 ir net iki 7 dienų. Po šašelio dar kokius 3 mėnesius gali likti dėmelė, kuri vėliau išnyksta. Paprastai randų bėrimo vietose nelieka. Kadangi vaikas labai kasosi ir dažnai nusidrasko iki žaizdelių, į kurias patenka nešvarumų, neretai spuogeliai supūliuoja, o išgijus, jų vietose lieka randelių. Vieną kartą persirgus vėjaraupiais, daugiau jie nebepasikartoja.

Tyrimas

Vėjaraupiai, dėl būdingo bėrimo, dažniausiai diagnozuojami remiantis ligos klinika. Svarbu epidemiologiniai duomenys (kontaktas su sergančiuoju vėjaraupiais, anksčiau persirgti vėjaraupiai), rizikos veiksnių įvertinimas. Kai kuriais atvejais diagozei patvirtinti gali būti taikomi specialūs tyrimai.
Medicininis gydymas

Jei pastebėjote, kad vaiką išbėrė, nedelsdami kreipkitės į savo gydytoją. Vėjaraupiais sergantis vaikas paprastai gydomas namie pagal gydytojo nurodymus ir nesunkiai pasveiksta. Kadangi tai labai užkrečiama liga, nuo ligos pradžios vaikas izoliuojamas 10 dienų. Bendravusieji su sergančiuoju, laikinai izoliuojami ir stebimi nuo 11 iki 21 dienos. Kol vaikas karščiuoja, turėtų gulėti lovytėje. Vėjaraupių gydymas – simptominis, taikomas pagal reikalą. Niežuliui palengvinti vartojami antihistamininiai preparatai. Jei temperatūra aukštesnė kaip 38,5 C, duoti vaistų nuo temperatūros. Sergantiesiems vėjaraupiais negalima skirti aspirino – tai gali sukelti Reye sindromą. Priešvirusinių vaistų efektyvumas gydant vėjaraupius abejotinas. Geriausias efektas gaunamas, kai vaistai skiriami anksti – 1-2 bėrimo dieną. Antivirusiniai vaistai skiriami tiems, kurių imuninė sistema nusilpusi, išsivystęs nervų sistemos pažeidimas.

Natūralus gydymas

•Kad vaikas kasydamasis nesusižalotų odos, reikėtų trumpai nukirpti jam nagus, išvalyti panages, galima užmauti pirštines. Būtina švariai ir dažnai plauti rankas.
•Maudyti, kai nukris temperatūra.
•Išmaudžius šluostyti švariu, karštu lygintuvu išlygintu rankšluosčiu.
•Dažnai keisti baltinius ir patalynę.
•Maitinti šiltu, minkštu ar skystesniu maistu. Galima vaikui pasiūlyti valgyti per šiaudelį. Nesiūlyti aštrių, sūrių produktų, citrusinių vaisių.
•Ligonio kambarį gerai vėdinti, grindis šluostyti drėgnu skuduru, valyti dulkes.
•Stengtis pralinksminti vaiką, atitraukti jo dėmesį nuo ligos, pasiūlyti jam naujų žaidimų. Taip ligonis užsimirš, rečiau kasysis, neliūdės ir greičiau sveiks.


Komplikacijos


Pasitaiko bakterinių odos ir paodžio infekcijų (abscesas, flegmona, celiulitas, rožė), nervų sistemos pažeidimų (encefalitas, cerebelitas, meningoencefalitas, mielitas), kvėpavimo organų infekcijos (obstrukcinis laringitas, pneumonija, sinusitas, vidurinės ausies uždegimas).


Patarimai ir profilaktika

Pagrindinis profilaktikos būdas – skiepai nuo vėjaraupių. Vėjaraupių vakcina apsaugo nuo vėjaraupių, ypač nuo sunkių ir komplikuotų formų. Rekomenduojama skiepyti visus, vyresnius nei 9 metų amžiaus, suaugusiuosius, kurie niekuomet nesirgo vėjaraupiais. Vaikams rekomenduojama vakciną įskiepyti su MMR vakcina. Vaikams iki 12 metų skiepijama viena vakcinos dozė, o vyresniems bei 12 metų ir suaugusiems asmenims, nesirgusiems vėjaraupiais – dvi dozės 1 mėn. tarpu. Povakcininis efektyvus 95 %. Labai retai po skiepijimo gali atsirasti keletas vėjaraupiams būdingų pūslelių odoje. Aplinkiniams tokios pūslelės nepavojingos, nes vakcininis virusas į aplinką neišsiskiria. Negalima skiepyti nėščiųjų, alergiškų želatinai ar antibiotikui neomicinui, bei asmenų, kurių imuninė sistema nusilpusi.


Papildyta:
Atidariau nauja temą, nes senoji prieš keletą dienų jau baigta. Pervertusi keletą psl.neradau info, o tik klausimus apie šią ligą, tad įkeliau iš vienos mamytės nuorodos informaciją. Siūlyčiau ją visda turėti pirmame temos psl. wink.gif

Maniskiai turbut jau prades... darzelio grupeje jau visi prasirgo, o mes dar ne... sian suradau vienam vaikui koki 20 spuogeliu...kol kas mazuciu...
O ar gali vaikas viduriuoti sergant vėjaraupiais?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ligita33: 14 birželio 2012 - 21:19
mano mazoji jau trecia diena kaip serga vejaraupiais. Sakyciau sunkiai, nes labai kasosi, daug isberta, o ir sia nakti visai nemiegojo neturejo sau vietos. Duodu tavegilio jai du kartus per diena. O gal yra kazkoks veiksmingas tepalas ar puskiklis?
GAL KAS NORS TURIT NEBENAUDOJAMAS JAU POXCLIN PUTAS? MIELAI PRIIMTUME. I AZ.
O kaip tos putos kam teko susidurti ar jos tikrai efektyvios, vertos demesio? aciu
Atsakyti
QUOTE(Knopkute3 @ 2012 06 17, 12:10)
mano mazoji jau trecia diena kaip serga vejaraupiais. Sakyciau sunkiai, nes labai kasosi, daug isberta, o ir sia nakti visai nemiegojo neturejo sau vietos. Duodu tavegilio jai du kartus per diena. O gal yra kazkoks veiksmingas tepalas ar puskiklis?
GAL KAS NORS TURIT NEBENAUDOJAMAS JAU POXCLIN PUTAS? MIELAI PRIIMTUME. I AZ.
O kaip tos putos kam teko susidurti ar jos tikrai efektyvios, vertos demesio? aciu

mes taip pat sergame jau 4 diena...mergytei 3m. bet nepasakyciau kad labai stipriai nors isberta tai visur lb lb .... tik ant veiduko nedaug ..naudojam ir gydomes su poxclin putomis bei salicilo spiritu... siaip neblogos putos jos ramina niezuli todel mergaite nesikaso gal tik galvyteje kurie sunkiau prieinami spuogai tai tuos kasosi... bet tikiuosi kas pasibaigs sita bjauri liga... sveikit visi kas jau sergate ...o mamytem kantrybes smile.gif
Atsakyti
Ir mes turim tokią bėda: mūsų didysi brolis apsirgo vėjaraupiais. Visas nubertas doh.gif Išleidau vyrus pas gydytoją. Tai ta išrašė tik Octenisept ir clemastinusm nuo niežulio. Ir apie zelionką ar spiritą nieko nesakė. Bet tas octenispet tik dezinfekuoja, bet nedžiovina.
Atsakyti
mano mažasis sūnus (4 m) irgi susirgo vėjaraupiais, užvakar vakare šiek tiek pakilo temperatūra ir atsirado nedaug spuogelių, vakar ryte nuėjom pas gydytoja, diagnozė pasitvirtino; vakar šiaip visai nedaug buvo spuogiukų, užtat šįryt kai atsikėlė, tai jau buvo jų daug... mums patarė gerti antialerginius (aš Zyrtek pirkau), o tepti spuogiukus patarė Amalgel'iuA g.gif šiaip tai ten geriami vaistai nuo skrandžio negalavimų, ji man visa tai ir pasakė, bet atseit veikliosios medžiagos l.tinka spuogelių džiovinimui, na išties patepus kai apdžūna tas skystis, atrodo, kaip kreidelė sudžiūvus. o zelionka sakė tepti nebent didelius labai ar ten kur nesimato. na pažiūrėsim... tikiuosi, viskas baigsis greitai ir neskausmingai smile.gif
kantrybės mamytėms ir sveikatos visiems ligoniukams 4u.gif
Papildyta:
kažin, o prausti po dušu galima ligos metu? ir kaip prižiūrėti lytinius organus, ar irgi tiesiog patepti spuogiukus, ir tiek?

ligita33 dar klausė dėl viduriavimo, šiaip tarsi nebūdingas simptomas, bet maža kaip kas į ką gali reaguoti.. sveikit 4u.gif

Papildyta:
dar klausimas naudojančioms octenisept'ą, ar užpurškus ant spuogiukų vizualiai matosi, kurie patepti ir kurie ne?
Atsakyti
Sveikos, mamos,

Mano maziukas 1,5 m. irgi susirgo, tad jungiuosi prie Jusu. Labai prastai 3 naktis miegojo, praktiskai be miego, bet paskaicius cia forume nusiraminau, kad taip buna.

Dar patarimas Jums; gerai apziurekite visas slaptas vieteles, radau spuogu uz ausu raukslyteje ir jau dideliu spuogu ranku ir koju tarpupirsciuse.

Sekmes
Atsakyti
QUOTE(liepaegle @ 2012 06 21, 08:36)
dar klausimas naudojančioms octenisept'ą, ar užpurškus ant spuogiukų vizualiai matosi, kurie patepti ir kurie ne?

nesimato schmoll.gif octeniseptas yra bespalvis, tai kas ten gali matytis.
ligoninėje patariam tepti vadinamąja zelionke mirksiukas.gif LT kurį laiką buvo ,,mada" atsisakyti jos, nes atseit žalinga ir pan., tačiau dabar ir vėl prie jos grįžtama, nes jos dezinfekuojamasis poveikis toks pats, kaip pvz., ir octenisepto, o didžiausias privalumas, jog patepus spuogiuką iškart gali pamatyti, jog jis jau pateptas mirksiukas.gif taip pat tuo pačiu galima stebėti, kaip spuogelis nyksta ir ar neatsiranda naujų wink.gif
QUOTE(Susena @ 2012 06 20, 10:41)
Ir mes turim tokią bėda: mūsų didysi brolis apsirgo vėjaraupiais. Visas nubertas doh.gif Išleidau vyrus pas gydytoją. Tai ta išrašė tik Octenisept ir clemastinusm nuo niežulio. Ir apie zelionką ar spiritą nieko nesakė. Bet tas octenispet tik dezinfekuoja, bet nedžiovina.

kaip matau turit mažiuką vaikutį ...geriau būtų vyresnėlį izoliuoti nuo mažojo- jis per mažas susirgti vėjaraupiais ax.gif gal nesusirgs... blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Stikliukė: 27 birželio 2012 - 15:48
Sveikos mamytes,
gelbekit, kur rasti nusipirkti POXCLIN putas? Dukriukas visa isberta, nera laisvos vieteles, visa galvyte, ant lytiniu lupyciu, ant veiduko viso, kunelis, baisu... verysad.gif Tepam betadinu, nes liepe gydytoja, tai net nezinau ir geriam zyrteka, bet sianakt labai niezejo jai, tai likom be miego doh.gif
Atsakyti
renatabux, laikykitės 4u.gif putų mes nenaudojom, tai negaliu tuo klausimu padėt.. o Zyrtekas maniškiui gan neblogai padėjo, dienom išvis beveik nesikasė, o pora naktų buvo neramesnių, per miegus truputį kasėsi vaikas, bet nebaisiai.
Atsakyti
Dukra susirgo prieš pora savaičių, tai liko vos keli nenukritę šašiukai, o prieš 4 dienas susirgo sūnelis verysad.gif Tai tikras košmaras, taip smarkiai išbertas, kad sveikos vietos nėra, labai daug ant veiduko, net kiaušiukai visi išberti. Pas dukrą didelių ir vandeningų buvo labai nedaug, o pas berniuką jų daugybė, be to jis nesiduoda tepti, verkia, tai vietoj mažų žalių taškelių išterliotas žaliai visas doh.gif Kuo galima tepti vietoj zelionkės? Nes mes jau visi namie žali vaikštom doh.gif
Atsakyti
Merginos, o i lauka galima eiti, jei nebera temperaturos, bet dar truputi beria? Gyvename nuosavame name, tai nieko neuzkresim, nes po savo kiemuka vaiksciotume? Labai jau prasosi mazoji i lauka, net gaila zuikio.
Atsakyti
QUOTE(renatabux @ 2012 06 30, 18:05)
Merginos, o i lauka galima eiti, jei nebera temperaturos, bet dar truputi beria? Gyvename nuosavame name, tai nieko neuzkresim, nes po savo kiemuka vaiksciotume? Labai jau prasosi mazoji i lauka, net gaila zuikio.

Jei būsite savo kieme,tai drasiai galite eiti. mirksiukas.gif
Atsakyti