[quote=damke11,2012 08 25, 13:24]
kiekviena raide kazka reiskia. Va radau...pasiziurekim:
Vėžinių susirgimų klasifikacija
I. Epiteliniai organams nespecifiniai navikai.
Papiloma gerybinis dengiamojo audinio navikas. Tai išauga, kurios pagrindą sudaro j.a. stiebelis. Papilomos gali atsirasti odoje, burnos, VKT gleivinėje, ant balso stygų, šlapimo pūslėje.
Adenoma gerybinis liaukinio epitelio navikas. Formuojasi visuose organuose, kuriuose yra liaukų: virškinimo, kvėpavimo trakte, krūtyse, genitalijose. Atrodo kaip apskriti mazgai, gerai atsiriboję nuo aplinkinio audinio, inkapsuliuoti. Jei sudaro kabančias išaugas, tuomet vadinamos polipais.
Piktybiniai dengiamojo audinio navikai gali atsirasti iš gerybinių epitelio navikų, bet gali augti ir savarankiškai.
Plokščialąstelinė karcinoma. Esti išopėjusio mazgo pavidalo. Formuojasi odoje, apatinėje lūpoje, gimdos kaklelyje, gerklose ir kt.
Adenokarcinoma piktybinis liaukinio epitelio navikas. Būna mazgo, grybo, opos pavidalo. Kai matyti liaukų spindžiai tubulinė adenokarcinoma, kai susidaro išaugėlės į spindžius papilinė, o kai gamina gleives mukoidinė.
II. Egzokrininių, endokrininių liaukų ir epitelinio dangalo navikai (organams specifiniai navikai).
Seilių liaukų navikai. Gerybiniai navikai yra adenomos. Kartais pasitaiko ir piktybinių seilių liaukų navikų.
Lūpoje pasitaiko nepiktybinių papilomų. Dažniausiai apatinėje lūpoje. Tai plokščias, kietas, centre opėjantis darinys.
Liežuvio vėžys dažniausiai lokalizuojasi šaknyje. Labai plačiai metastazuoja.
Skrandžio gerybinis navikas dažniausiai polipas ar net polipozė. Piktybinis navikas adenokarcinoma. Dažniausiai mažojoje kreivėje.
Kepenų gerybinis navikas hepatoma. Piktybinis hepatoceliulinė karcinoma. Sudaryta iš atipiškų polimorfinių hepatocitų su daugeliu mitozių. Metastazuoja retai.
Kasa. Nepiktybiniai adenomos, tarp jų insuloma. Piktybinis adenokarcinoma, atsiranda iš kasos latakų epitelio arba iš paties liaukos audinio.
Plonosios žarnos navikai ypač retai pasitaiko.
LABAS
Storžarnės nepiktybiniai navikai polipai. Dažnai būna daugybiniai, linkę supiktybėti . Piktybiniai adenokarcinomos. Būna mazgo, opos pavidalo.
Tiesiosios žarnos navikai. Ir gerybiniai, ir piktybiniai panašūs į storžarnės navikus.
Kiaušidžių nepiktybiniai navikai serozinės arba mucinozinės cistomos. Piktybiniai navikai adenokarcinomos, dažnai papilinės.
Krūties nepiktybiniai intrakanalikulinės papilomos augančios krūties latakuose; fibroadenomos sudarytos iš liaukinio ir j.a. Piktybiniai adenokarcinomos. Spenelyje pasitaiko plokščių ląstelių navikas, prasidedąs stambiuose latakuose (Pedžeto liga).
Gimdos kaklelio nepiktybiniai navikai polipai. Piktybiniai adenokarcinoma, ar plokščialąstelinis vėžys.
Gimdos kūnas. Būna polipų. Dažniausiai nepiktybiniai: fibromioma ar lejomioma. Adenokarcinoma metastazuoja į dubens limfmazgius, vėliau į kitus organus.
III. Melaniną gaminančio audinio navikai.
Pigmentiniai apgamai dažniausiai nedidėja ir niekam netrukdo. Tačiau juos traumavus, kai kurie jų supiktybėja (melanomos). Tuomet pigmentinis apgamas pradeda augti, virsta plokščiu mazgeliu kuris išopėja.
IV. Nervų sistemos ir smegenų dangalų navikai.
CNS navikai: a) neuroektoderminiai. Iš jų gerybiniai astrocitoma (formuojasi smegenų žievėje ir smegenėlėse); oligodendroglioma (smegenų pusrutuliuose). Piktybiniai meduloblastoma.
1.. kraujagyslinės kilmės. Meningioma auga po kietuoju smegenų dangalu. Angiosarkoma. Retikulosarkoma.
VNS navikai. Nepiktybiniai ganglioneuromos (auga paravertebraliniuose ganglijuose); piktybiniai simpatogoniomos (simpatiniuose ganglijuose ar šerdiniame antinksčių sluoksnyje).
PNS navikai. Neurolemoma arba neurinoma. Neurofibroma.
V. Mezenchiminiai organams nespecifiniai navikai.
Gerybiniai navikai:
Fibroma. Tai pailgas, kartais panašus į polipą mazgelis. Fibroma esti trijų rūšių: minkštoji, kietoji, desmoidas (auga iš tarpraumeninio j.a. ir dažnai infiltruoja aplinkinius audinius).
Chondroma. Gerybinis hialininės kremzlės navikas.
Osteoma. Gerybinis kaulinio audinio navikas.
Osteochondromos.
Gigantoląsteliniai navikai (osteoklastomos). Tai stambūs navikai, dažnai krauju užpildytų cistų pavidalo, jie formuojasi ilguosiuose kauluose ar alveolinėje žandikaulio ataugoje.
Lipoma. Gerybinis navikas, sudarytas iš riebalinio audinio skiltelių.
Fibrolipoma. Kai tarp riebalinio audinio skiltelių yra j.a.
Miksoma. Retas gleivėjančio j.a. navikas. Jos būna širdyje, pilvo ertmėje aplink bambą.
Piktybiniai j.a. navikai sarkomos. Tai l. piktybiški navikai:
Fibrosarkoma. Tai sarkoma sudaryta iš pailgų atipinių ląstelių, gaminančių kolagenines skaidulas.
Chondrosarkoma arba osteosarkoma. Tai piktybiniai kremzlės ir kaulų navikai.
Hemangiomos. Tai gerybiniai kraujagyslių navikai. Augimas infiltracinis, bet nedestrukcinis. Dažniausiai odoje.
Limfangioma. Gerybinis limfagyslių sienelių navikas.
Hemangioendoteliomos, angiosarkoma. Tai piktybiniai navikai.
Rabdomioma. Tai skersaruožių raumenų navikas. Rabdomiosarkoma piktybinis.
VI. Kraujo gamybos organų navikai.
Hemoblastozės arba leukozės. Bei piktybinės limfomos.
VII. Teratomos.
Tai navikinės formos disembrioplazijos.
Piktybinių navikų skirstymas pagal TNM sistemą.
Sistemos taisyklės:
T pirminio naviko didumas;
N sritinių limfmazgių ir kai kurių gretimų sritinių limfmazgių būklė;
M tolimos metastazės.
Visi ligos atvejai turi būti patvirtinti morfologiškai;
Kiekvienos lokalizacijos navikui siūlomos dvi TNM klasifikacijos: prieš gydymą ir pooperacinė histopatologinė klasifikacija žymima pTNM.
TNM klasifikacija prieš gydymą:
T pirminis navikas;
TX negalima nustatyti naviko;
TO nėra pirminio naviko žymių;
Tis preinvazinė karcinoma (carcinoma in situ);
T1, T2, T3, T4 pirminio naviko matmenys ar vietinio išplitimo didėjimo laipsniai;
N sritiniai limfmazgiai;
N0 sritiniai limfmazgiai nepažeisti;
NX negalima nustatyti limfmazgių būklės;
N1, N2, N3 sritinių limfmazgių pažeidimo metastazėmis laipsnis.
P.S. tuomet, kai pirminis navikas tiesiogiai pažeidžia limfmazgius, vertinama kaip limfmazgių metastazės.
M tolimos metastazės;
MX neįmanoma išaiškinti ar yra tolimų metastazių;
M0 nėra tolimų metastazių;
M1 yra tolimos metastazės.
M1 kategorija gali būti papildoma kitais simboliais, atsižvelgiant į metastazių lokalizaciją:
Plaučių
PUL
Kaulų čiulpų
MAR
Kaulų
OSS
Pleuros
PLE
Kepenų
HEP
Pilvaplėvės
PER
Smegenų
BRA
Odos
SKI
Limfmazgių
LYM
Kiti organai
OTH
PTNM pooperacinė histopatologinė klasifikacija:
pT pirminis navikas;
pTX po operacijos histologiškai naviką sunku nustatyti;
pTis preinvazinė karcinoma (carcinoma in situ);
pTO tiriant preparatą histologiškai, naviko nerasta;
PT1, pT2, pT3, pT4 po operacijos histologiškai patvirtintas pirminio naviko matmenų didėjimo laipsnis;
pN ir pM atitinka N ir M kategorijas.
Naviko histologinė gradacija:
GX negalima nustatyti naviko diferenciacijos laipsnio;
G1 didelis naviko diferenciacijos laipsnis;
G2 vidutinis naviko diferenciacijos laipsnis;
G3 mažas naviko diferenciacijos laipsnis;
G4 nediferencijuotas navikas.
Papildomi simboliai:
y simbolis vartojamas tuomet, kai TNM ar pTNM kategorijos nustatomos po pirminės daugkartinės terapijos.
R naviko recidyvai identifikuojami priešdėliu r.
C faktorius:
Kai, nustatant TNM kategoriją, norima pabrėžti, kad informacija tikra, yra rašomas C, t.y. tikrumo faktorius. Nustatant TNM kategoriją, gali būti tokie apibrėžimai:
C1 nustatyta tik klinikiniu tyrimu;
C2 nustatyta remiantis specialiais diagnostiniais tyrimais;
C3 nustatyta po chirurginės intervencijos;
C4 ligos išplitimas nustatytas operacijos metu, visapusiškai ištyrus ligonį ir rezekuotą preparatą;
C5 nustatyta autopsijos duomenimis.
Recidyvinių navikų I klasifikacija:
Recidyvinio naviko buvimas ar nebuvimas po gydymo žymimas simboliu R.
RX negalima nustatyti ar yra naviko recidyvas po gydymo;
R0 nėra naviko recidyvo;
R1 mikroskopiškai nustatytas naviko recidyvas;
R2 makroskopiškai matyti naviko recidyvas
LABUKAS KAIP MERGINA GYVENI,AR JAU KAUPI JEGAS?KADA JAU TAU...ANTRADIENI?
QUOTE(Zvake @ 2012 08 25, 13:42)
Dėl M nesuklydau... Taip ir parašyta R0.. Gal jie patys suklydo.. Reikės prašyt, kad patikslintų sekantį kart kai nuvyksim.
Operacija jau padaryta.. Prieš gerą mėnesiuką. Po operacijos ir sužinojom, kad gyventoją išoperavo, nors prieš operaciją tikėjomės kad bus paprastas sukietėjimas koks..
Ir tų HER2 ir ER/PR išraše nebuvo paminėta.. Ar juos būtina žinot? Ar jei neparašė ir geri jie?
Operacija jau padaryta.. Prieš gerą mėnesiuką. Po operacijos ir sužinojom, kad gyventoją išoperavo, nors prieš operaciją tikėjomės kad bus paprastas sukietėjimas koks..

DAMKE 11 ATSIUNTE LENTELE SU RAIDEMIS,TAI RO NERA NAVIKO RECIDYVO

Žinant tą R0 iššifravimą, tai man kažkaip keistai atrodo, kad iš kart po operacijos įrašė šitą reikšmę..
Ar ne po kažkurio laiko čia turėtų būti ji įrašoma.. bent jau po gydymo..
dina1, o gal galit papasakoti, koks jums yra skirtas gydymas. Kiek chemijų jum skyrė? Ar bus spinduliavimas.... Kiek laiko jūs jau žinote savo diagnozę

dina1, o gal galit papasakoti, koks jums yra skirtas gydymas. Kiek chemijų jum skyrė? Ar bus spinduliavimas.... Kiek laiko jūs jau žinote savo diagnozę

QUOTE(dina1 @ 2012 08 25, 12:25)
mano irgi kruties ca50,4 .2a st tik pas mane NoMo.R raides nera turbut netokia raide iraset?
QUOTE(Zvake @ 2012 08 25, 19:19)
Žinant tą R0 iššifravimą, tai man kažkaip keistai atrodo, kad iš kart po operacijos įrašė šitą reikšmę..

operacija turejau kovo 29d.gavau 8 chemijas.jau praejau 6.keturias gavau raudonas,dabar gaunu paklitakseli kartu su herceptinu.pas mane yra her2[3+]tai man tinka biologine terapija tai yra herceptinas.kai baigsiu chemija gausiu 25 spindulius.o ta biologine lasinsiuos metus...paskui 5 metams hormonu terapija nes turiu estrogenu ir progesteronu.o kiek metu jusu artimam zmogui?
QUOTE(Zvake @ 2012 08 25, 19:19)

Kadangi Damke čia jau beveik viską iššifravo, tai kaip ir neturiu ką pridet. Tik R0 keista, kad įrašė pirmą kartą atsiradusiam augliui - juk recidyvas tai yra atkrytis po kažkurio gydymo laiko, kaip aš suprantu - 3mėn - 6mėn ir tt. . Tumoras - navikas - auglys. ER/PR raiška irgi turi būti, tik arba 0 arba skaičius, kaip ir HER 2, jei navikas nejautrus hormonams prie ER/PR raidžių tb 0. Visus šiuos skaičius jums turėjo padaryti prieš operaciją .
54 metai... Mums skyrė tik 4 chemijas.. Dabar susirūpinau kodėl tiek mažai..
Kaip pernešate šias chemijas? Kada laukti plaukų nuslinkimo.. kažkaip šitas fatas labiausiai baugina, nes nuo to momento labiausiai supranti, kad turi kovot su tokia baisia liga..
Iš pasakojimų supratau kad mum ir yra skiriamos tos raudonos kas 3 savaites.. O kokiame mieste jūs gydotės?
Sveikatos ir išvermės atlaikant gydymus
Kaip pernešate šias chemijas? Kada laukti plaukų nuslinkimo.. kažkaip šitas fatas labiausiai baugina, nes nuo to momento labiausiai supranti, kad turi kovot su tokia baisia liga..

QUOTE(dina1 @ 2012 08 25, 19:50)
operacija turejau kovo 29d.gavau 8 chemijas.jau praejau 6.keturias gavau raudonas,dabar gaunu paklitakseli kartu su herceptinu.pas mane yra her2[3+]tai man tinka biologine terapija tai yra herceptinas.kai baigsiu chemija gausiu 25 spindulius.o ta biologine lasinsiuos metus...paskui 5 metams hormonu terapija nes turiu estrogenu ir progesteronu.o kiek metu jusu artimam zmogui?
QUOTE(Druida @ 2012 08 25, 12:15)
Mano yra dešinės krūties invazyvi duktalinė karcinoma T2 V1 G3 (C50.9) HER2(+1) ir dar visokių raidžių yra n1 M2 2kl
V1 - nerandu tokio šifravimo....
HER 2 - neigiamas, būtų gerai, tik nežinau PR/ER raiškos...
M2 - jūs nesuklydot?
C50.9 - kokiu pagrindu auglio vieta nenustatyta?
QUOTE(dina1 @ 2012 08 25, 19:50)
dar norejau paklaust,kur operavo jusu artima?
QUOTE(Zvake @ 2012 08 25, 19:59)
Iš pasakojimų supratau kad mum ir yra skiriamos tos raudonos kas 3 savaites.. O kokiame mieste jūs gydotės?

Kiekvienam skiriama individualiai, gydytojai jau sprendžia. Gal mano, kad tiek užtenka, o gal bus dar kitos rūšies chemija (pvz aš turėjau 4FAC+4taxotere, bet jums nebūtinai taip bus). Nuo raudonos plaukeliai nuslenka antros sav pabaigoj po chemijos. Iš tiesų plaukeliai yra smulkmena palyginus su liga, bet psichologiškai nepasiruošusiems būna smūgis. man atrodė, kad aš suvokiau tai, ir peruką buvau pasiruošus, tačiau, kai pradėjo slinkti kuokštais, naktį turėjau širdies priepuolį, reiškia buvau visai psichologiškai nepasiruošus. Jei kraujas geras, tokia chemija lašinama kas trys sav. Jums išrašė pasitikrinti kraują po savaitės, po trijų?
QUOTE(Zvake @ 2012 08 25, 19:59)

as gydausi kaune.tai po 4 gali pakeisti kanors.dazniausiai taip buna.man tai plaukai maziausiai rupi

Ačiū už atsakymus
Mes gydomės Šiauliuose (mano mamai čia šita liga nustatyta, bet jaučiuosi kaip kad ir man). Dabar kaupiu sąrašą klausimų kuriuos reikės pasiklausti, nes labai čia viskas nauja ir neaišku mum

Mes gydomės Šiauliuose (mano mamai čia šita liga nustatyta, bet jaučiuosi kaip kad ir man). Dabar kaupiu sąrašą klausimų kuriuos reikės pasiklausti, nes labai čia viskas nauja ir neaišku mum

Laba merginos
Dar noriu paklausti dėl pasitikrinimo.Pvz,važiuojant tikrintis pirmą kartą po gydymo,sakykim VUOI patikrins per vieną vizitą,ar gali tekti dar važiuoti
Ir kas turėjot reikalų su žarnynu,pas ką rekomenduotumėte registruotis
mūsų vietinis daktaras rekomendavo gyd,Petrulį

Dar noriu paklausti dėl pasitikrinimo.Pvz,važiuojant tikrintis pirmą kartą po gydymo,sakykim VUOI patikrins per vieną vizitą,ar gali tekti dar važiuoti

Ir kas turėjot reikalų su žarnynu,pas ką rekomenduotumėte registruotis