Nežinau, kas čia nutiko, bet nepavyko jau du gaminti kremai. Kas keisčiausia, kad jie gaminti buvo ne kartą. O šįkart pateikė keistas staigmenas.
Pvz. kremas paakiams. Jį gaminau su emulsikliu Olivem 1000.
19 proc. aliejų (1g mango sv. ir 1 g kviečių gemalų aliejaus), 76 proc. hidrolato, 2,9 proc. emulsiklio. Dar pridėjau 2 l. Q10, 0,1 g kofeino, 4 l. petražolių ištrauka (caprylyje), 1 l. Miros EA ir 2 l. Naticido.
Kremo tekstūra gavosi gal kiek tirštoka, bet panašios ir norėjau. Žodžiu, fazės susijungė, viskas gražiai išsiplakė. Kitą dieną iš šaldytuvo išėmusi tepiausi - viskas gerai. Dar kitą dieną pamačiau kreme nematytą dar dalyką - tarsi ledo "adatėles". Labai plonos, permatomos, kelių mm, kietos. Nesuprantu kodėl ir kaip jos susiformavo. Negi dėl lašo Miros EA galėjo taip nutikti? Nes manoji Mira lyg pradėjusi oksiduotis, na bent dangtelis, bet pati EA masė tiršta. Daugiau jau nesugalvoju, ką dariau ne taip. Mango sv. gali gumulėlius priduoti, bet ne tas "adatėles"

Gaila, kad išmečiau kremą, o tada tik prisiminiau, kad galėjau nufotografuoti
Nepavyko dar vienas intensyvus kremas riebiai-mišriai veido odai. Gaminau sesutei ir nepavyko

Atsiskyrė truputis vandens ir kreme randu lyg vėl susikristalizavusio vaško mažutes plokšteles, gumuliukus. Gaminau su ester de sucre ir Olivem 1000.
Su emulsikliais tai turėjo viskas būti gerai, nes dariau pagal Aloniuko receptą. Gali būti, kad padauginau EA ir jie padarė nestabilią emulsiją? Gaminau ~ 22 ml kremo, o EA naudojau: 5 l. Arbatmedžio, 2 l. Manuka, 3 l. Pelargonijų, 3 l. Bergamotės, 3 l. greipfruto, 1 l. atlasinių kedrų.

Bijau, kad būsiu "persūdžiusi" su EA (net 17 l.).

Kaltinu EA dėl vandens atsiskyrimo, bet kodėl tos baltos lyg ir emulsiklio plokštelės atsirado?

Atrodo kaitinau iki 75 C. Pradžioje irgi viskas gražiai susijungė, labai gera buvo kremo tekstūra. Po poros dienų truputis vandens paviršiuje atsirado, o besitepant pamačiau tas baltas vaško plokšteles.
Įmantrių priedų nedėjau: pieno rūgšties (5 l.), perlamutro, šilko, alantoino, ožkos pieno, arrow root miltelių.
Dabar bandysiu ester de sucre bandyti derinti su emulsikliu Nr. 2. Gal pastarasis ne toks įnoringas

(dėl kaitinimo temperatūrų). Dar toks klausimas - Olivem 1000 kaitinant iki 56 C gaunasi stabili emulsija, ar būtina pasiekti 75 C? Nes kaip tik termometro baterija išsieikvojo

Tai iš akies šildžiau. Anksčiau irgi iš akies gamindavau, gaudavosi. Kas čia užėjo
Gal kuriai panašūs dalykai buvo nutikę, o gal galit paneigti/pritarti mano abejonėms. Norisi iš klaidų mokytis, bet kartais sudėtinga išnarplioti/atrasti, kur ta klaida.
Papildyta:
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 09 10, 18:22)
Ką dar išskaičiau, ir praktiškai pati panašiai seniai taip darau: kai pasiekia reikiamą temperatūrą, dėl geresnio sterilizavimo pataria dar 20 min. palaikyti apie 70C, kad idealiai viskas ištirptų ir susivienodintų temperatūros. Aš tiek neišlaikau, bet šiaip truputį pašildau, ir išjungus dar pamaišau indeliuose neištraukus iš karšto vandens, o dabar bandysiu ilgint šildymo laiką, mane argumentai įtikino. Tame bloge aiškina, kad kuo vienodesnė (ir ne per žema) temperatūra, tuo geriau susidaro micelės ir gaminys būna stabilesnis bei genda mažiau.
kodėl reikia šildyti Tik reikia svert prieš ir po šildymo, kad įvertinti nugaravusio vandens kiekį ir kompensuoti.
Didelis dėkui už tiek daug naudingos info
Aš paprastai taip pat palaikau ilgiau abi fazes karštame vandenyje. Aišku ne 20 min. Kokias 5-7 min. Tačiau reiks dabar pabandyti apsišarvuoti kantrybe ir pašildyti ilgiau.