Dar prie pokalbio apie polisorbatą: sutinku kad aliejų HLB ir emulsiklių (tai iš esmės gana skirtingos medžiagos) ne vienas ir tas pats. Bet kartais taisyklės galioja plačiau (pvz kai kas kas galioja muilams tinka ir kosmetikai) arba turi išimčių. Ricinos aliejus su savo HLB irgi naudojamas kaip prasiskverbimo gerintojas,kartu jis okliuzyvas (tada mažiau nusigaruoja EA ar išdžiūna aktyvai), tai aromaterapeutai mišiniuose beveik visada siūlo naudoti iki 5 proc. ricinos aliejaus, ir jis išimtis iš kito dėsningumo, kad kuo klampesnis tuo blogiau skverbiasi.... Dar prasiskverbimas priklauso nuo nesočiųjų rūgščių kiekio, kuo didesnis, tuo paprastai giliau, geriau skverbiasi;kuo didesnis aliejaus IOD, tuo geriau skverbiasi; kuo mažesnė saponifikacijos reikšmė tuo geriau; kuo trumpesnė anglies atomų grandinė tuo geriau; kuo mažiau lecitino aliejuje tuo geriau; jojobos aliejus su tiesia atomų grandine ir esteriai skverbiasi geriau negu trigliceridai; kartais kelių aliejų mišinys pagerina prasikverbimą ( apytikris vertimas iš Len Price "Carrier oils for aromatherapy and massage". Yra išimčių.. Stiprina prasikverbimą jojobos aliejus, nors jo grandinė ilga, gal stipriausiai iš visų aliejų. Anksčiau buvau skaičiusi kad europoje ketinta uždrausti naudoti alyvuogių aliejų priemonėse vaikams iki tam tikro amžiaus, atrodo iki 6 metų, nes stiprina tą prasiskverbimą. Tik aš tai nesakau kad negalima daryti su juo masažo, pati labai mėgstu alyvuogių aliejų.
Tai dabar galvoju kad pramoninėje kosmetikoje tam ir naudojamas dažniausiai migdolų, abrikosų aliejus, ne vien iš skūpumo, bet kad nesigertų kas nereikia, jis pats nelabai gerai skverbiasi (gal čia nebeaiškiai išsireiškiu, labiau kalbu apie patekimą į gilesnius sluoksnius, medžiagų pernešimą).
Saule/Guoda, polysorbatas 80 ne vaistas žvynelinei, tik pagalbininkas vaistams pernešti, ir dar pramonei aktualus kad pigus. Aš žinoma neturiu ir net jei turėčiau kartu su juo nenorėčiau naudoti hormonų, o va vitamino D3 dėjau. Dar vaistai paprastai tepami ant nedidelio ploto, tai ten didesnis polysorbato kiekis būna santykinai mažas, palyginus su tuo kiek ant kūno patenka ištepus visą kūną kūno kremu, taigi vien su polysorbatu kremų daryti neketinu taip pat. Jau anksčiau ant savo eksperimentinio triušio išbandžiau geriamą D ir įsitikinau kad lengvina būklę. Dabar bus metus laiko atliekamas tyrimas su savanoriais kuriems kartą per mėn. suleis 100 000 TV vit. D.Naujojoje Zelandijoje
Alioniuk, kelis kartus skaičiau tavo straipsnelį apie emulsavimą, didelis dėkui dar kartą. Bet gal tu dar turi informacijos kurie emulsikliai su kuriais nedera? Ne pavadinimais, bet kurios grupės su kuo. Aš tik radau kad katijoniniai nesuderinami su organiniais anijoniniais. Gal dar yra ko negalima dėt į krūvą?