Sveikos,
QUOTE(slyva @ 2012 09 06, 14:20)
I darzeliu tema... Darzelyje sutiko pasistengti priziureti musu maista, tiek dietologe, tiek virtuve, bet tik pasistengti, o ne privalomai duoti vaikui valgyti tik tai ka gali

Nors tiek. Visi labai geranoriski.
Skambinau i svietima paklausti del maisto pritaikymo vaikams, kurie alergiski, tai ten apie ta SAM isakyma nieko nezino! Ir dar net apreke, kad kaip gi as isivaizduoju alergisko pienui vaikui mityba??? Siaip jau aisku labai paprastai, nes trecius metus valgo be pieno ir gyvas

O kad atskirai ruostu, tai cia jau reikia atskiro etato! Stai kaip sneka svietimo skyrius. Va ir dar, klausiau del maitinimo isskaiciavimo, jei mums netinka darzelio maistas ir pvz atsinesam is namu. Moketi privaloma, net jei ir nevalgai, o is namu nesti maista negalima!!!! Labai idomus dalykai... Ziiuresim kaip mums cia seksis. Kol kas darzelyje buvom pora kartu po pora valandu, valgyt nereikejo

Kita savaite jau bus kitaip.
QUOTE(NaujokeBN @ 2012 09 06, 15:02)
Musu darzelio direktore kalbejo lygiai ta pati - savo maista nesti griestai draudziama, juk ir ju maista kontroliuoja ten visokie higienistai, turi buti tam tikras kaloriju kiekis, maisto medziagu, gaminama svieziai ir tik darzelio virtuveje.
O atskiram etatui del mano vienos vaiko, sake neturi galimybiu skirti. Bet juk vaiku alergisku dabar daug!!! Bent pries rinkimus kas nors ka nors pazadetu...
QUOTE(slyva @ 2012 09 06, 15:46)
Musu darzelyje leido nesti savo maista, ir pasildys jei reikes. BET neprinesiosi kasdien 3 patiekalu, o ir reikes vis tiek uz darzelio maitinima, kuris mums netinka, moketi
O tos kalorijos ir visa kita, tai irgi biski juokinga, kai vaikui netinka tie produktai. Tai ar geriau, kad vaikas gaus tai kas tinka, bet ne visai pagal standartus, ar geriau tegu suvalgo kiek priklauso kaloriju ir kt. reikiamu maisto medziagu, o po to vaiksto nusidraskes, jei ne iki kokio soko daeitu

Kai kur perlenkiama lazda.. Tai ta proga dar ir i SAM paskambinau, kurie ta isakyma isleido

Sake, privalo pritaikyti maitinima. Ty nereikia gaminti visai kito atskiro patiekalo, sudarineti naujo meniu, bet pvz, jei verda kose piene, tai privalo alergiskam vaikui isvirti kose kitam puode be pieno. Manau daug nereikalaujama...
Rugseji dar eisim vel pas alergologe, paprasysiu dar is jos kokios pazymos, kad darzelis geriau isivaizduotu musu situacija.
Bandysim graziai kaip nors tartis. Sake, yra buve ir anksciau alergisku vaiku darzelyje, tai visi stengesi, kazka savo nesdavo, kazko neduodavo, ir pan. Kai palankysim bent savaite kita ir valgys darzelio maista, ziuresim kas cia mums gausis
O ka jus del darzelio nusprendet? Pamenu, kazkuri mama rase, kad atsisake siemet darzelio, del nepritaikyto maitinimo. TIk nepamenu nicko, gal cia jus ir raset
į darželio temą, kadangi pati esu teisininkė, tai labai daug studijavau ir domėjausi šia situacija.
Iki liepos 1d. darželiai galėjo Jums aiškinti, kad nesteigs naujo etato, negamins ir pan.
Aš iki to laiko pati gaminau, nešiau savo maistą ir jį šildė. Gaminau visos dienos maistą. Aišku buvau labai dėkinga, kad jį priėmė ir dar atsilygindavau už "vargą"
Nemokėti už maistą negalima, jeigu būni darželyje ilgiau nei 4 valandas. Leidimą nemokėti turi duoti darželio steigėjas, tai yra nelabai imanoma, kai tokios eilės ir paklausa. Todėl šiuo klausimu mažai ką laimėsite.
Nuo liepos 1d., darželiai
privalo alergiškiems vaikams skirti adaptuotą maitinimą, Vadovaujantis 2011 m. lapkričio 11 d. LR sveikatos apsaugos ministro įsakymo Nr. V-964 "Dėl maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo" 29.3. punktu
Pristačius gydytojo raštišką nurodymą (Forma Nr. 027-1/a).
Tokiam vaikui sudaromas atskiras meniu, derinamas su Visuomenės sveikatos centru. Tiek Veterinarijos tarnyba, tiek Visuomenės sveikatos centras šią situaciją žino.
Jeigu darželis nesutinka vykdyti šio įsakymo reikia kreiptis į darželio steigėją- Savivaldybės švietimo skyriu.
Jeigu nesiseka su daželiu bendrauti žodžiu, siūlyčiau kreiptis raštu, t.y. rašyti prašimą, nurodant, kad pagal pridedamą pažymą prašote, kad būtų organizuojamas vaiko maitinimas, vadovaujantis aukščiau minėtu mano įsakymu, sudarant galimybę susipažinti kuo bus jis keičiamas įprastas vaikų maistas- Jūsų vaikui.
Mūsų darželio administracija nelabai geranoriškai reagavo gavusi mano tokį prašymą, bet vedėja apsiklausinėjusi per švietimo skyrių netgi galimybę mano vaiką pervesti į alergiškų vaikų darželį, nuleido rankas ir maitina mano vaiką.
Aišku situacija dabar pas mus tokia, kad jau galime valgyti ir miežius, rūgius, kviečius ir pieno produktus (pavasarį bėrė nuo visko). dabar negalime tik kiaušinio.
O man akys prašvėsiejo, nes iki tok iki 24 val. gamindavau darželiui maistą.
Tikiuosi padėjau kažkam