Aš esu dariusi visokių pernai tų obuolių sūrių- ir su kava, ir su kakava, ir su šokoladu, ir su migdolais bei lazdynų ruešutais, saulėgrąžomis, su želatina, cinamonu, citr. vaisių žievelėmis, citrinų rūgštimi ir dar nepamenu kokių... Tik va mano šeima nevalgo

Tai kasmet tenka išmesti dalį, ir stovi dažniausiai visus metus šaldytuve- kol ima pelyti- o darbo tiek įdėta

- jie iš viso nepripažįsta jokių naminių-sodinių dalykų. Mano tėvai- viską įpratę tik pirkti, ir kas užauginta sode, kurį iš močiutės paveldėjo- nors ir patys užaugino- nevalgo- nes pripratę prie cheminės-nitratinės išvaizdos, prie to, kad pirktiniai vaisiai ir daržovės didesni, saldesni, ilgiau negenda ir geriau atrodo, kad juos lengviau darinėti, nes mažiau nuparkę ir didesni- tai vartoja tik pirktinius, o savo viskas sugenda, o ir šiaip jie daugiau mėsėdžiai ir sūraus maisto mėgėjai- o tokie visokie saldumyniniai-gardumyniniai dalykai jiems ne maistas, ir neina... Tortus ir pyragus (pirktinius) dar valgo- viso kito- įskaitant sūrius- nė pro kur
Obuolių daug būna, o šis sūris daug reikalauja jų- ir nebūtinai užima vietą šaldytuve bei cukraus per daug nereikalauja (o aš saldžiai nemėgstu)- tai verdu vis tiek, bet kai reik išmesti po tiek klapato, tai
Man patinka tas kažkoks pirktinis, kur suraikytas tokiomis gražiomis riekelėmis būna pardėse, ir putplastinėje lėkštelėje išdėliotos tos riekelės, ir su celoanu viskas aptraukta- lietuviškas, berods, toks, nepamenu kokios firmos- jo tokia gera forma- toks minkštas, bet tvirtas, kaip labai tvirta želė, bet rankose netįžta, ir toks rūgštelna- man tokio nepavyksta išgauti- nežinau kur paslaptis ten- nes tie kur namuose žmonės daro, man per saldūs, ir rūgšties nesijaučia, o džiovinti tokie kažkokie arba kieti ir sausi gaunasi, arba mikšti ir patižę kaip košė, arba normalūs, bet vis tiek paėmus į rankas- daugiau kaip džemas tokie- o va tie pirktiniai, tokie truputį kaip želiniai, ar kaip guminukai (minkštesni aišku, bet tokia netrupanti ir elastiga masė).. Tai labai norėčiau tokius išmokti daryti...
O šiaip džiovinti geriausiai orkaitėje- tik būtinai ant labai silpnos ugnies (gal net ant pačios silpniausios)- kitaip, laikant bute, o dar jei sūris ne pats mažiausias- gali supelyti- man bent jeu taip yra buvę, o ir džiūsta be proto ilgai, jei be orkaitės- pradžioje tai aš būtinai orkaitėje džiovinu- nes mūsų butas šiltas, salygų džiovinti šaltai, ir kad vėdintųsi, nėra- tai tokiomis sąlygomis greičiau varnoms dantys sudygs, nei tas sūris išdžius- kiek bandėm kambary be orkaitės- pelijo ir nedžiūvo, tai pradžioje orkaitėje būtinai- ant silpniausios ugnies- aš palikdavau ant silpniausios ugnies nustatytą orkaitę- ir sūrį su smarliniu sūrmaišiu- joje palikdavau visą laiką- ir kai gamindavau ką valgyti- plytą įjungdavau/išjungdavau tik iš rozetės, o orkaitės rankenėlė visad būdavo pasukta ant minimumo- todėl kai tik ką gamindavau- savaime įsijungdavo ir orkaitė kartu- ir džiovindavosi tas sūris- tai taip kažkiek dienų padžiovinus labai puikiai ir greitaisudžiūsta...
Dar, pamenu, mes mokykloje per darbų pamokas dar tarybmečiu darėme obuolių sūrį- tai mums mokytoja davė receptą, pagal kurį turėjome daryti, ir ten buvo nurodyta džiovinti saldainių dėžutėje, išklotoje traškančiu permatomu celofanu
Bet aš darau sūrmaišiuose- marliniuose ar plonos drobės..