ATVESKITE VAIKĄ Į KAMBARĮ, KURIAME BUS ĖRIUKAS IR BANANAS. PAŽIŪRĖKITE, SU KUO VAIKAS ŽAIS, O KĄ VALGYS. (Dr. Douglas N. Graham)
Žalias, gyvas maistas (ang. raw food, living food) tai termiškai neapdorotas maistas. Toks maistas gaminamas naudojant ne aukštesnę nei 42 C temperatūrą (jei išvis ji yra naudojama). Tokiu būdu maiste išsaugomos veiklios maistinės medžiagos, nesunaikinami enzimai bei fermentai, vitaminai ir kitos naudingos medžiagos, esančios maisto produktuose. Taip pat nesukuriami toksiški ar sunkiai pasisavinami junginiai, kurie atsiranda maisto produktus veikiant aukštesne temperatūra. Šios mitybos racioną sudaro vaisiai, daržovės, daiginti ankštiniai, grūdai, sėklos, mirkyti arba sausi riešutai. Ne veganai valgo žalius, nepasterizuotus gyvulinės kilmės produktus, tokius kaip: pienas, sviestas, kiaušiniai, vytinta mėsa. Visi šie produktai valgomi atskirai arba juos kombinuojant, taip pat jie gali būti apdorojami smulkinant malant, džiovinant (iki 42 C), fermentuojant rauginant, spaudžiant sultis. Šios mitybos virtuvė niekuo nenusileidžia daugumai įprastos virtuvės gaminių įvairumu. Gaminami įvairiausi "žalieji" tortai, pyragai, kokteiliai, duonelės, sausainiai, picos, makaronai ir t.t. (gaminti žalią maistą galite išmokti pas mus kursuose). Tik šie gaminiai yra gyvi, termiškai neapdoroti, lengviau pasisavinami, maistingesni. Žaliojoje mityboje didžiają dalį sudaro kultūriniai (salotos, špinatai, morkų stiebai, mongoldai, prieskoninės žolelės ir kt.), laukiniai (pienės, garšvos, dilgėlės, liepų lapai ir kt.) žalumynai. Iš jų gaminamos salotos, spaudžiamos sultys arba gaminami žalieji kokteiliai.
Žaliasis kokteilis (angl. green smoothie) tai itin maistingas gėrimas, turtingas chlorofilo, turintis daug skaidulų ir lengvai virškinamas. Žaliųjų kokteilių pagrindą sudaro įvairūs vaisiai, vanduo ir žalumynai. Pasaldinti galima natūraliais saldikliais (medumi, agavos nektaru, stevija). Rekomenduojama kokteilio sudėtis - 60 proc. prinokusių vaisių ir 40 proc. žalumynų. Šie komponentai gerai sutrinami trintuvu (ang. blender), taip gaunamas žaliasis kokteilis. Kokteiliai padeda įprasti reguliariai valgyti žalumynus.



