Įkraunama...
Įkraunama...

Kastracija ir sterilizacija, visi "už" ir "prieš"

QUOTE(Viluša @ 2013 05 18, 20:48)
Čia jau į lankas nuvažiavote... doh.gif
Kastracija atliekama patinams - prapjaunamas kapšelis ir pašalinamos sėklidės. Sterilizacija yra patelės kiaušidžių ir gimdos pašalinimas.
http://www.kaunasvet...i-kada-ir-kodel

No po to, kai mano namine kate kuri yra kastruota ( Ovariohisteroektomija) ji neturi rujos. Sia savaite sterilizavau (padaryta Histerektomija ) dvi laukines katytes ir joms kita diena pasireiske ruja. Nesupratau kas darosi ir pradejau dometis. Perskaiciau sita straipsni:

http://mypets.lt/152...-sterilizacija/

Citata:

Ovariohisteroektomija – kiaušidžių ir gimdos pašalinimas. Šis sterilizacijos metodas vadinamas kastracija ir atliekamas katėms, vyresnėms, nei vieneri metai, gimdžiusioms ir turėjusioms patologinius procesus gimdoje.

Uzsieniniame nete is vis gimdos pasalinima vadina sterilizacija, o gimdos ir kiausydziu pasalinima vadina kastracija. kaip supratau ruja pasireiskia ar ne priklauso nuo to ar yra kiausides ar ne.

Bet as ne veterinare todel 100 procentu nesakysiu kad tai yra tiesa. Bet, manau kad nusprendzius daryt katei operacija reikia suvokti, kad jei bus pasalinama tik gimda ruja liks. Bent jau man tai butu svarbu. Tik tiek ir norejau pasakyti.
Atsakyti
Ir dar prabegau greitom per uzsieniniu vet kliniku pricelistus, tai ten aiskiai net isskyria:
Kates sterilizacija, kaina, kates kastracija, kaina.

O pas nus dazniausiai tik raso kates sterilizacija, katino kastracija. Ir zmogus nujes daryti katei operacija gali tiketis kad po operacijos ruja dings, o paskui paaiskeja, kad niekur ji nedingsta. Ir nesupranti kodel. pradedi dometis ir suzinai, nes kate buvo sterilizuota o ne kastruota. manau, todel ir kainos kai kuriose klinikose yra kitokios.
nes vienur daroma kastracija, kitur sterilizacija.

Tiesiog noriu iskelti si klausima, kad zmones nueje i veta zinotu ko reikia klausti. nes bent jau as manau, kad tai yra labai svarbu. Vienas dalykas del "mur-mur" efekto, o kitas dalykas del kiausidziu augliuku. Is esmes, mano kate yra dar gyva tik todel kad jai jos buvo pasalintos. Todel jeigu zmogus svarsto operuoti kate, manau jau geriau pasalinti ir kiausides.

Siaip aisku, butu gerai, kad vetai aiskintu si skirtuma. O lietuviskame internete is vis puse straipsniu yra versti is ru kalbos, o kita puse parasyta kliniku. ir jie gal kad nepainioti klientu pasako, kaciu sterilizacija, katinu kastracija. Ir apibrezia taip, kaip yra daroma ju klinikoje. O is esmes viskas yra daug sudetingiau.

Man bent jau tai nebuvo paaiskinta. Gerai, kad mano katei auglys buvo salinamas toje pacioje klinikoje ir jie savo failuose surado jos istorija ir zinoja, kas ir kada padaryta. O taip, tai net nezinau.

Ir siaip as kai ejau "sterilizuoti" kate tikejausi kad mur mur dings. Jie ir dingo. Ir nezinau ka daryciau, jei po operacijos grizus namo katei prasidetu mur mur. As savo kate kastravau todel, kad nenorejau kad ji eitu toli nuo namu. Norejau kad ji gyventu name ir nelakstytu per katinus. Nes mano pries tai buve du augintiniai/ katinai taip ir zuvo po masinu ratais. Todel as nenorejau, kad si istorija pasikartuotu. jei katei butu pasalinta tik gimda, ji ir toliau varytu ieskot katino. Ir tai tikrai nebutu tai ko as tikejausi eidama i klinika.

Zodziu, todel ir keliu si klausima. jei jums svarbu tik kad nebutu kaciuku, tada sterilizacija, pigiau, paprasciau itt. Bet jei jums svarbu kad nebutu rujos, kad sumazetu augliuku rizika, tada jums reikia kastruoti kate.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Eroni: 18 gegužės 2013 - 23:39
QUOTE(Eroni @ 2013 05 17, 13:09)
Na, pas Grey ir Oniks pjuviai pilvo srityje. Bet jie apie 5-6 cm tik.

Oho kokie dideli bigsmile.gif
Šiaip normaliai pilvo pjūvis būna 1,5-2 cm (bent jau pas mano pažįstamas gydytojas) - tokie greitai gyja ir katei diskomfortas mažesnis smile.gif

QUOTE(kaubojey @ 2013 05 18, 12:17)
Pasiskambinau daktarui. Sakau taip ir taip. O jis sako, kad aitrus kvapas sisiuko nebedings, reikia smėlį gerą parinkt, o katės atseit ir toliau norės, nes jau bandė vieną kartą lipt, nesvarbu, kad neišėjo.

Veterinaras neteisus. Po kastracijos kvapas sumažėja, nes nebelieka hormonų, atsakingų už "katino kvapą". Tik, kaip Pujolis ir saką, geriau nelaukti, kol katinas neprižymėjo per daug - nes paskui tas kvapas traukia šlapintis būtent tose vietose ir išnaikinti šį potraukį yra sunkoka.

QUOTE(Viluša @ 2013 05 18, 20:48)
Čia jau į lankas nuvažiavote... doh.gif
Kastracija atliekama patinams - prapjaunamas kapšelis ir pašalinamos sėklidės. Sterilizacija yra patelės kiaušidžių ir gimdos pašalinimas.

Grįžtam vėl prie lituanistinės diskusijos biggrin.gif Abu Jūsų parašyti pavyzdžiai yra kastracija:

- sterilizacija - tai gebėjimo daugintis panaikinimas,
- kastracija - tai lyties organų pašalinimas.
Sterilizacija yra platesnė sąvoka, nei kastracija. Bet kuri kastracija kartu yra ir sterilizacija, o vat sterilizacija nebūtinai turi būti kastracija (jei, pvz., perrišamos tik kiaušidės).

Gyvūnams kiaušidžių perrišimas nėra praktikuojamas, jiems išimami visi lyties organai - tiek sėklidsė, tiek kiaušidės kartu su gimda. Dėl to veterinarijoje visi gyvūnai yra kastruojami. Tik nuo senų laikų likęs pavadinimas, kad kastruojami patinai, o sterilizuojamos patelės - lengviau atskirti smile.gif

QUOTE(Eroni @ 2013 05 19, 00:36)
O pas nus dazniausiai tik raso kates sterilizacija, katino kastracija. Ir zmogus nujes daryti katei operacija gali tiketis kad po operacijos ruja dings, o paskui paaiskeja, kad niekur ji nedingsta. Ir nesupranti kodel. pradedi dometis ir suzinai, nes kate buvo sterilizuota o ne kastruota. manau, todel ir kainos kai kuriose klinikose yra kitokios. nes vienur daroma kastracija, kitur sterilizacija.

Kaip jau sakiau, veterinarijoje gyvūnai dažniausiai kastruojami, nesvarbu, kad tai vadinama sterilizacija. Bent jau mus mokino šalinti viską - ir gimdą ir kiaušides. Nežinau, gal kurioje klinikoje dar daro ir kitaip, bet tokių nepažįstu ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Eroni @ 2013 05 18, 23:55)
No po to, kai mano namine kate kuri yra kastruota ( Ovariohisteroektomija) ji neturi rujos. Sia savaite sterilizavau (padaryta Histerektomija ) dvi laukines katytes ir joms kita diena pasireiske ruja. Nesupratau kas darosi ir pradejau dometis.

Čia kurioje klinikoje daro tik gimdos pašalinimą? Tai nėr geras sprendimas katėms...
Atsakyti
QUOTE(kykute @ 2013 05 20, 11:51)
Čia kurioje klinikoje daro tik gimdos pašalinimą? Tai nėr geras sprendimas katėms...

Na reik pasakyti kad cia jos sterelizuotos pagal P-S-P programa. Per prieglauda tartasi, todel nezinau ar tai yra standartas toje klinikoje. Bet nelabai noreciau ivardinti klinika, nes man dar tikrai teks ten lankytis su visom laukinukem. O ju cia daug! Ir nenoretusi, kad butu daugiau.

Pjuvis yra didesnis nei iprasta nes abi kates buvo nestukes.

Siaip patikekit diskonforto nejaucia. 3 diena po operacijos sekmingai kazkoki pauksciuka sudorojo. Ir vakar speju irgi, nes kazkaip jau daug plunksnu aplinkui, ir pauksciukai buriais paskui jas skraido biggrin.gif

Siaip as nezinau ar tik gimdos pasalinimas yra gera ar ne. Bet kaip supranti kai tie pjuviai yra tik 2 cm tai tik gimda ir yra salinama. Ar ne? nes pasiziurejus i kates anatomija kazkip neisivaizduoju kaip galetu kiausides istraukti per tokia skylute.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Eroni: 20 gegužės 2013 - 16:16
QUOTE(Eroni @ 2013 05 20, 16:16)
Na reik pasakyti kad cia jos sterelizuotos pagal P-S-P programa. Per prieglauda tartasi, todel nezinau ar tai yra standartas toje klinikoje. Bet nelabai noreciau ivardinti klinika, nes man dar tikrai teks ten lankytis su visom laukinukem. O ju cia daug! Ir nenoretusi, kad butu daugiau.

Pjuvis yra didesnis nei iprasta nes abi kates buvo nestukes.

Siaip patikekit diskonforto nejaucia. 3 diena po operacijos sekmingai kazkoki pauksciuka sudorojo. Ir vakar speju irgi, nes kazkaip jau daug plunksnu aplinkui, ir pauksciukai buriais paskui jas skraido biggrin.gif 

Siaip as nezinau ar tik gimdos pasalinimas yra gera ar ne. Bet kaip supranti kai tie pjuviai yra tik 2 cm  tai tik gimda ir yra salinama. Ar ne? nes pasiziurejus i kates anatomija kazkip neisivaizduoju kaip galetu kiausides istraukti per tokia skylute.

Kaip keista, ten kur aš darau PSP, katėms šalina viską. g.gif
Atsakyti
QUOTE(Colomba @ 2013 05 20, 17:33)
Kaip keista, ten kur aš darau PSP, katėms šalina viską.  g.gif

O kokio ilgio buvo pjuviai? Irgi trumpuciai?
Atsakyti
QUOTE(Eroni @ 2013 05 20, 20:23)
O kokio ilgio buvo pjuviai? Irgi trumpuciai?

Nedideli. Bet tikrai viską pašalino. Ir kates savo ten pat sterilizavau, irgi viską šalino. Pjūviai nedideli, su paslėpta siūle.
Atsakyti
QUOTE(Eroni @ 2013 05 20, 17:16)
Siaip as nezinau ar tik gimdos pasalinimas yra gera ar ne. Bet kaip supranti kai tie pjuviai yra tik 2 cm  tai tik gimda ir yra salinama. Ar ne? nes pasiziurejus i kates anatomija kazkip neisivaizduoju kaip galetu kiausides istraukti per tokia skylute.

Gimda yra gerokai didesnė už kiaušides, tai jau jei išsitraukei gimdą, neproblema išimti ir kiaušides - jas palikti yra negerai sveikatos atžvilgiu.
Aišku, jei katė neštukė, pjūvis gaunasi didesnis, priklausomai nuo gimdos dydžio.
Atsakyti
Labas, turiu klausimeli del pasiruosimo kastracijai. Pirmadieni 10 val vezu kastruoti patinelio 9men. Vet gydytoja minejo kad neserti. O kiek laiko tai ir nepaklausiau. Kiek laiko iki OP neseerti katino? Vandens galima?
Atsakyti
QUOTE(zemaituke @ 2013 05 22, 12:30)
Labas, turiu klausimeli del pasiruosimo kastracijai. Pirmadieni 10 val vezu kastruoti patinelio 9men. Vet gydytoja minejo kad neserti. O kiek laiko tai ir nepaklausiau. Kiek laiko iki OP neseerti katino? Vandens galima?

Vakarienę dar paduokit, o jau nuo kokios 20-21 val. maistą patraukit. Vandenį lakti galima.
Atsakyti
Esu dviem rankom ir kojom UZ katyciu sterilizacija, kastracija thumbup.gif ir galu gale itikinau savo tevuka, kad reikia pagailet ir sterilizuot jo dvi kates ( mat anksciau tevukas porino ,kad sterilizuotos kates jam peliu tvarte negaudys doh.gif ), mat tas pastovus morcius po langais, apmyztos durys, jau nekalbu kaip alinamos kates per metus atsivedancios ne viena ir ne dvi vadas doh.gif verysad.gif bet pagyvenusio zmogaus isitikinimus sunku perlauzt, aciu Dievui man pasiseke thumbup.gif
TIK dabar man kylo toks skausimelis, kada gi tas kates galima sterilizuot, g.gif nes jos arba morciuojasi arba nescios vaiksto, pertraukos nebuna jokios unsure.gif ar galima nestuke.gif katyte sterilizuoti?
Atsakyti