QUOTE(Agneam @ 2012 11 23, 16:39)
Aciu uz atsakymus

ta prasme iki pagrindo? tai cia prie pat ziedstiebio prazios (prie pat lapu) kirpt ar virs to pirmojo narelio?
Tos rudos saknys tai jos kietokos. Jas taip paprastai pasalint ir cinamonu apibarstyt kirpimo vieta?
As paziurejau ir vazonelio dugna, tai saknys apacioj baltos (nesausos). Nieko blogo cia?
o aš nekirpčiau ir pažiūrėčiau ką pati orchidėja "pasakys" - gali būti, kad atsibus miegantys pumpurai ir išleis naujus žiedynus arba tas senas žiedstiebis paruduos ir tada jau jį nukirpsit prie pagrindo. Galima pabandyt "pažadint" pumpurus, tai yra ties kiekvienu nareliu yra pumpurą dengianti "odelė" tai ją nagu iš šono galima gražiai nukrapštyt nepažeidžiant pumpurėlio - dažnai po tokios procedūros iš akutės ima augt naujas žiedynas
Aš anksčiau visad peržydėjusį žiedstiebį nukirpdavau, bet kelios orchidėjos, kurioms pamiršau tą procedūrą iš kart atlikt, labai gražiai iš pumpurų naujus žiedus išleido ir aišku tokiu būdu žydi daug gausiau (o šalia gražiai užsiaugino ir naują žiedstiebį).
Be abejo atsižvelgiu koks tas likęs senas žiedstiebis - jei ilgas, neišsišakojęs, neišvaizdus, tai jau tikrai kerpu, bet jei tvirtas, gražiai nuaugęs, tai visad palaukiu pačios orchidėjos "nuomonės"
Rudos šaknys gali būti gyvos, tik jų apvalkalas (velomenas) gali būti pažeistas kieto vandens arba trąšų

Bet tokios šaknys sugeba puikiai funkcionuoti. Bet kaip yra jūsų atveju bent iš įdėtos nuotraukos aš nesuprantu, neįžiūriu
Apačioje baltos šaknys todėl, kad negauna šviesos - kad būtų žalios jos turi vykdyti fotosintezę, o tam reikalinga šviesa. Bet phalaenopsiai tam turi lapus, ir šaknys vykdo gal pusę procento jiems reikalingos fotosintezės (iš esmės tai jokios reikšmės augalo gyvavimui neturi)