Įkraunama...
Įkraunama...

Šiaulių miesto lopšeliai - darželiai

Tai cia matyt skaitosi senas istatymas, jei nuo kitu metu sausio pirmos kazkas keiciasi? O sitame pateiktame istatyme tai tikrai neradau, kad butu parasyta, kad butent piena duoti su vaisiais, ar mesa idaryta persikais.. Meniu sudaro pats darzelis. Tai idomu ar tikrai kas nors keisis nuo tos sausio pirmos..
Atsakyti
QUOTE(Raganaa999 @ 2012 12 11, 18:55)
Tai cia matyt skaitosi senas istatymas, jei nuo kitu metu sausio pirmos kazkas keiciasi? O sitame pateiktame istatyme tai tikrai neradau, kad butu parasyta, kad butent piena duoti su vaisiais, ar mesa idaryta persikais.. Meniu sudaro pats darzelis. Tai idomu ar tikrai kas nors keisis nuo tos sausio pirmos..


O kas turi keistis, jei sis istatymas isigaliojo nuo s.m liepos 1d.?

Istatymas reglamentuoja kokiomis normomis privaloma vadovautis sudarant meniu. Taipogi, jog meniu turi buti privalomai derinamas su teritoriniu sveikatos visuomenes centru ir igyvendinamas tik jam palaiminus.
Jame nurodomi norminiai aktai kuriose ivardintas draudziamu tiekti produktu aprasas ir pan... pan...
Atsakyti
QUOTE(Raganaa999 @ 2012 12 11, 16:42)
Ir apskritai idomu butu paskaityt kas tai per istatymas? Juk nera nurodyta kokie patiekalai turi but, ar yra? Pacios seseles tebegalvoja meniu? Gal galima ji sudaryt toki, kad valgytu dauguma vaiku..  g.gif  Juk ir dabar visose darzeliuose meniu skirtingas..

Pas mus tai is kazkokios knygeles sudarinejo dienos meniu..Dietologes sudarineta,dar darzeliui berods virs 100lt ji kainavo g.gif Ir privalejo darzelis ja isigyt sake..
Pas jus ne? g.gif
Atsakyti
Nezinau apie jokias knygas.. bet man tai normalus tas musu meniu dabartinis smile.gif
Janna, as matau kad nuo liepos isigaliojo, bet kaip kazkuri cia rase, kad nuo kitu metu keiciasi viskas.. tai va ir klausimas, kaip keiciasi. As irgi suprantu kad istatyme tik nurodyta ko negalima kas galima ir pan., bet meniu gi nesudarinejami? Juos sudaro pats darzelis? Taigi reiskias ir nebutina duot piena su vaisiais ir pan.
Atsakyti
Istatymas tikrai ne senas, jis galiojantis nuo liepos 1 dienos smile.gif

o knygutes pirko darzeliai beveik visi. butent tose knygutese ir yra siulomas meniu ikimokyklinukams... is ju susidaro kiekvienas darzelis savo valgiarasti 15 dienu ir pagal ji maitinasi smile.gif 4u.gif
Atsakyti
Taip, istatyme bendros gaires numatytos.
Apie kitu metu pradzia nieko neteko girdeti g.gif Nemanau, kad taip greitai, vos po pusmecio butu keiciamas sis.... nors... ka gali zinot.

Is pastarojo matau, kad meniu sudaryti yra darzelio prerogatyva atsizvelgiant i vaiku amziu, kaloriu kieki ir ivairoves procentini santyki (darzovs/mesa/......). Paskui vyksta derinimas su VSC.
Apie privaloma ar rekomenduotina konkretu meniu nieko jame nei poistatiminiuose aktuose neminima (nebent neradau).

Pienas ir vaisiai - ES finansuojama programa. Nors, kiek pamenu dar mano vyresnele lankydama darzeli pries gerus 5-6metus visuomet parsinesdavo vaisiu arba pasiimant ja is darzelio kramtydavo koki nors vaisiu.

Apie privalomai meniu taipogi negirdejau (progai pasitaikius -uzklausiu. butu idomu paciai pavartyti. o gal kas zino jos autoriu?). Darzelio administracija per susirinkima apie tai net neuzsimine, nors meniu klausimas buvo placiai diskutuojamas. g.gif

Pienas su vaisiais greiciausiai bus variantas, kai vaikai pavakariams ar vakarienei gauna pieno produktus ir isdalinami vaisiai. Vieni suvalgo juos tuojau pat, kiti nesasi namo g.gif Maniske dazniausiai arba rubineje besirengdama sukramto, arba parsinesa namo.

Vakar narsydama inete, radau vienas vaiku meniu rekomendacijas, kur buvo rekomenduoama kaip gaminti jei vaikas nevalgo vieno ar kito produkto. Berots, ten radau eilute "mesa+dziovinti vaisiai".
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo janna: 12 gruodžio 2012 - 09:43
Žinau, kad darželyje "Ežerėlis" nuo rugsėjo 1d. tikrai bandė įdiegti meniu pagal tą "sveikuolišką knygą", ją ir tėveliams buvo leista pavartyti, per susirinkimą buvo pasakyta, kad vaikus sveikai maitins.....Auklėtojos kraipė galvas, nes ir suaugęs ne kiekvienas suvalgys kotletą su persiku viduj, o ką kalbėti apie vaikus...dar lyg minėjo, kad buvo maltinukas iš pusiau kiaulienos, pusiau žuvies.....Nu žo, dabar jau lyg ir susmuštiniai pusryčiams atsirado. Matyt, nelabai pasiteisina naujasis meniu. Mūsų "Varpelyje" meniu normalus. Žuvis būna 2kart savaitėje - vieną dieną troškinta, sekančią dieną - žuvienė ( iš likučių turbūt) biggrin.gif Smirda visas darželis tuomet žuvim huh.gif
Atsakyti

kiek girdejau,tai daug darzeliu atsisako maitinimo tokio pagal dietologu knyga,nes vaikai buna pusbadziu visa diena.
Atsakyti
Bet juk ir nera privaloma pagal ta knyga meniu sudarinet? Cia patys darzeliai susimasto eksperimentus daryt?
Atsakyti
QUOTE(Raganaa999 @ 2012 12 10, 22:43)
Pas mus irgi sake atsizvelgia sudarydama meniu sesele ka vaikai valgo ir ko ne.. t.y. jei kazko nevalgo is to produkto gamina kazka kitka is jo, kad tik valgytu smile.gif Labai idomu koks tas naujasis meniu bus. Pas mus nepastebejau kad kas pasikeite butu, dar matyt nebando naujojo.. nors retai ir tepaskaitau ka duoda, nes valgom mano abu viska biggrin.gif


na pupų Pėde irgi yra naujoviškas meniu. PVZ vienasyk ryte buvo šaldytos daržovės( aišku buvo šiltos, bet kol jas pradėjo valgyti tapo šaltos)- morkos, žirneliai ir t. t. plius davė ryte kefyro su bandele. Na iš vaikų niekas tų daržovių tikrai nevalgėm visi laukė tos bandelės.
Poto karto kažkaip daugumoj jau vėl įvairi košė buvo. Bet šiaip būna dienų, kad parėjusi taip valgo, tarsi nieko nebūtų valgiusi. Sumokėjus pinigus norėtųsi, kad vaikas būtų bent kažką užvalgęs. Šiaip tai ir aš pati rytais nevalgiau vien tik pašildytų šaldytų daržoviųsmile.gif)
Atsakyti
QUOTE(lulzim @ 2012 12 13, 23:22)
na pupų Pėde irgi yra naujoviškas meniu.  PVZ vienasyk ryte buvo šaldytos daržovės( aišku buvo šiltos, bet kol jas pradėjo valgyti tapo šaltos)- morkos, žirneliai ir t. t. plius davė ryte kefyro su bandele. Na iš vaikų niekas tų daržovių tikrai nevalgėm visi laukė tos bandelės.
Poto karto kažkaip daugumoj jau vėl įvairi košė buvo. Bet šiaip būna dienų, kad parėjusi taip valgo, tarsi nieko nebūtų valgiusi. Sumokėjus pinigus norėtųsi, kad vaikas būtų bent kažką užvalgęs. Šiaip tai ir aš pati rytais nevalgiau vien tik pašildytų šaldytų daržoviųsmile.gif)

Na matyt neuzmaciau. Mat retai teziuriu ka jie valgo, nes maniskiai abu valgo viska smile.gif O jei kartais ko nesuvalgytu tai nelabai pergyvenu, svoriu nesiskundziam smile.gif Paskutinias dienas dabar paziuriu, ieskodama tu nauju patiekalu, bet tikrai kol kas nepastebejau nieko keisto smile.gif
O maniskiai kai apetitu nesiskundzia, tai as nieko pries kad ir darzoves duos rytais biggrin.gif Na bet jei kotletai su kokiai persikais tai jau keistokai sakyciau.. dicke jauciu iskrapstytu ta persika, nemegeja ji idaru tokiu biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Raganaa999: 14 gruodžio 2012 - 08:46
QUOTE(lulzim @ 2012 12 13, 21:22)
  PVZ vienasyk ryte buvo šaldytos daržovės(


va va, šiemet ir pas mus atsiradusios tos šaldytos troškintos daržovės, bet būna pavakariams...tik aš pati jų vienų nevalgyčiau, man tada reikia ryžių ar mėsos prie jų, o mano vaikas tokių išmislų išvis burnon neima schmoll.gif

Privaloma meniu sudaryti pagal tą knygą ar ne - nežinau....tikiuosi, kad ne....nes ir taip grįžta dažnai namo alkanas, o jei dar pradės kotletus gaminti su džiovintais vaisiais - tai visai kapiec bus doh.gif
Atsakyti