Įžvelgiu asociaciją su viena savo gyvenimo patirtimi.
Istorijos ir laiko žaidimų bėgyje man susidarė tokios sąlygos, kad teko pažinti ir bendrauti su žmogumi iš praeito tūkstantmečio (

Taigi, mano senolė turėjo tam tikrą "priviligijuotą" lovą - labai minkštą ir pan. Mane, visišką dar vaiką, pasikviesdavo kartu miegoti. Bet pagrindinis jos tikslas buvo mane poterių išmokyti. Vaiko atmintis gera, tame nebūtų buvę jokių problemų, tačiau aš karts nuo karto užduodavau klausimų iš to teksto, kurį mokiausi. Visada būdavo tvirtas ir griežtas atsakymas :" Klausinėti nevalia". Ir tik dėl to, galvoju, ji manęs nebeprisiviliodavo į tą puikią lovą. Bet kodėl nevalia? Galvoju, jog ji paprasčiausiai nežinojo atsakymų į mano užduodamus klausimus. Pasakei nevalia, ir tvarka

O kai skaitydavo maldaknygę, man kildavo įtarimas, jog ji maldaknygę atsiversdavo tik tam, kad man nekiltų abejonių, jog ji gerai moka skaityti. O iš tiesų viską varė iš galvos, mintinai.
Bet kokį besąlygišką ji turėjo tikėjimą! Tai tikrai nepriklausė nuo skaitomų žodžių. Ir kokios stiprybės tai priduodavo jai. Mirties nebijojo, net mirtimi nevadino. "Išvažiuosiu (paminėdavo vietovę, kur ilsisi jos protėviai)". Sklido tikras natūralus nemeluotas jausmas. Gulinčių protėvių bei jaunesnių už save kape gailėdavosi tokiu aspektu, kad jų nėra kartu šalia. Bet ateis laikas, susitiks.
Aš labai seną jos jaunystės nuotrauką parsivežiau pas save - leidau sau to paprašyti, pasisavinti, nes jaučiau didelį poreikį.
Ir kartais pažiūriu į ją - neskaitant galvos apdangalo su plunksna, kokia tvirtybė veide. Žvilgsnis ne griežtas, veidas gražus, bet jame jaučiasi tvirtybė. Nesuprantu, iš ko ji sklinda...
Bet ji niekad gyvenime nebuvo "kilimėliu po kojomis". Neskaitant laikmečio papročių ir tradicijų. Kartą ir piršlius, kaip man pasakojo, ne pirminėje stadijoje atleido nuo pareigų (

Taip kad besąlygiškas tikėjimas turi privalumų.
Ir prie to protėvių kapo, kur raidės giliai į akmenį įkaltos ir nepavaldžios laikui, visada kažkokį ypatingą jausmą pajaučiu. Lankymas man ne prievolė, o poreikis.
Tai, jei jūs tikite tomis maldelėmis, tik džiaugtis ir baltai pavydėti belieka...