Įkraunama...
Įkraunama...

Laidotuves

Tai va....aš jau kiek daugisu kaip trys mėnesiai po visko....ir galiu pasidalinti ko reikėjo ir kaip vyko...
1. Greitoji, deja, pavėlavo...beliko konstatuoti mirtį
2. Greitoji pati iškviečia policiją, kol ji atvyksta gali laukyi, gali ir nelaukti, jei jai viskas aišku. Kol laukia, užpildo iškvietimo kortelę.
3. Iki atvykstant policijai, mirusiojo liesti, judinti, keisti padėtį ir pan. negalima.
4. Nesmurtinės mirties atveju sulauksit greičiausiai vieno tyrėjo, kuris apžiūrės mirusijį, paklausinės truputį apie tai ar lietėt, kaip viskas nutiko ir užpildys kartu anketą.
5. Jei nuspręs, kad skrodimor nereikia (mirtis nuo senatvės, ligos), tai pasakys, kad galit kviestis iš laidojimo namų.
6. Kviečiat iš laidojimo namų, jie turi paimt kūną per porą valandų. Iš kur kviestis siūlau pagal galimybę pasidomėti iš anksto, nekalbu apie netikėtą nelaimę....užuojauta sielvartaujantiem....tada, aišku, tenka ieškoti tuo metu...
7. Laidojimo namų darbuotojai atvažiavę pasiimti kūno, tarkim nakties metu, paprašys jūsų kontaktų, kad ryte sukontaktuoti dėl sutarties.
8. Vykstate i laidojimo įmonę dėl sutarties ir aptariate paslaugas, kurias užsakysite. Svarbu nuspręsti ar jūs patys važiuosite pasiimti laidojimo pašalpą ar patikėsite tai įmonei. Siūlau įgalioti juos pasiimti patiems, nes sutaupysite laiko ir ta suma sumažės išlaidos. Taip pat svarbu laidojimo vieta, jei neturite, laidojimo įmonė galės patarti, bet įvertinkite, kad skirtingos kainos kapinėse, jei imsite mokamą vietą.....taciau dar negalite pasirašyti sutarties niekur, nes :
9. Su mirties fakto pirminiu dokumentu keliaujate pas to žmogaus daktarą ir jis išrašo medicininį mirties liudijimą, su kuriuo ir mirusiojo pasu keliaujate i civilinės metrikacijos skyrių, kur paliekate pasą jau visam laikui ir gaunate oficialų mirties liudijimą. Va dabar jau galite pasirašinėti laidojimo namuose, nes jiem būtent to liudijimo reikia. Derinate salės nuomą, laikus, virtuvėlė praverčia, pagalvokit apie užkandžius ar pan.
10. Lekiate pas kunigą, tariatės dėl gėlių. Rekomenduoju rinktis gėles pas pardavėjus atskiru užsakymu, pasirūpinate, drabužiais, batais....renkatės kryžių, užrašus ant ktyžiaus, vainikų.
11. Gedulingi pietūs....aš nedariau, buvo nesupratusių tokio mano sprendimo, bet dėl visiško nusivarymo man tie pietūs buvo ne tai, kad ne į temą...pagalvokit ar pakelsit valgymą, aš negalėjau....gerai, kai tokį klausimą galit perkelt kam kitam ant pečių..ir nedalyvaut, jei kas....
12. Manykit, kad susitvarkėt....transportas, nepamirškit katafalko ir busiuko svečiams, jei ką....

Brangiausia kapinių vieta, salės nuoma plius transportas ir gėlės, jei norėsit papuošt aplink karstą...tikrai verta....mes išleidom gėlėm daug....bet nesigailiu...taip jauku buvo, šilta, pagarbu....ne gėlėse esmė aišku, bet turi magijos....
Atsakyti
QUOTE(pelėdžiukas @ 2015 10 20, 00:37)

Praktiškai tikrai taip..daug lakstymo ir rūpesčių.
Mes radom žmogų negyvą, ryte. Tiksli mirties priežasties nežinoma, tik numanoma pagal greitosios medikų įtarimus. Kvietėm greitąją, atvyko, konstatavo mirtį, supildė kažkokią formą, patys pranešė policijai. Atvyko 2 pareigūnai, miręs žmogus buvo ir liestas, ir kitaip paguldytas nei suradus, bet nieko per daug neklausinėjo, supildė kažkokią formą patys, dėl skrodimo klausė mūsų pačių noro.
Su policijos pažyma reikėjo vykti į polikliniką ir šeimos gydytoja išdavė medicininę mirties formą, su ta forma iškart vykom į civilinės metrikacijos biurą, ten gavom mirties liudijimą. Su mirties liudijimu vykom į laidojimo firmą, kuri iškviesta išsivežė mirusįjį.
Laidojimo pašalpą galima pasiimti per pusę metų, tad kreipėmės gerokai vėliau po laidotuvių (galima popierius sutvarkyti soc.paramos centre arba SoDroje).
Aišku su kapinėm dėl vietos išpirkimo ir laidojimo dar tvarkėm reikalus.
O visa kita - tik finansų ir norų klausimas.
Pirmą šarvojimo vakarą griežė smuiku, antrą dieną samdėm "giedotojas" (bet ne raudotojas ir šiurpintojas, ieškojom ir rinkomės "aukštesnio lygio"), kurios vyko ir į kapines, darėm ir gedulingus pietus (greičiau jau buvo vakarienė) restorane.
Ėmėm autobusiuką gėlėms ir vainikams, katafalką jau tik karstui limuzino klasės, o žmonės susikooperavom lengvosiomis mašinomis.
Atsakyti

Sveikos mielosios,

o kaip yra dėl tos pašalpos ir kas įeina į tą kainą. Jeigu vėlionio noras iš morgo tiesiai į kapines - kieno sąskaita vežama, kas atlieka šias paslaugas. Taip pat kas veža iš mirties vietos į morgą? Kur galima gauti išsamesnės informacijos. Nes pasisakymai yra gan seni.

Labai ačiū iš anksto

Atsakyti

Laba, atsakymai senoki, bet niekas nepasikeitę, bet kiek man žinoma. Jūs pasirenkat laidojimo paslaugas teikiančią įmonę ir , kaip rašėm anksčiau, jie per porą valandų turi atvažiuoti ir pasiimti kūną. Jei nebuvo prieš tai kalbos su policija dėl skrodimo. Jei skrodimas-policija rūpinasi kūno paėmimu į morgą, jei be skrodimo ir policija pretenzijų į mirties faktą neišsakė vietoj, jūs laisvi paskambint bet kokiem laidojimo namam, kur norėsite šarvoti ir jie paims kūną. Jie pristatys kūną į morgą ir ten jį laikys kiek jūs norėsite, nes už tai mokėsite kaip už bet kokią kitą paslaugą. Už laikymą morge reikia mokėti, dėl to dabar dažnai žmonės neišlaukia tos trečios dienos, o laidoti nusprendžia kad ir sekančią dieną...Jei, kaip sakėt, velionio noras, kad iš morgo, tiesiai į kapines be šarvojimo, tai apie tai ir tariatės su laidojimo paslaugas teikiančias įmone, ten jau visi klausimai su jais:karstas, įkapės, gėlės, vežimas į kokias kapines, taip pat ir dėl vietos kapinėse galite klausti jų arba pavažinėti į vietas, kur norėtumėt laidoti, jei vietos dar neturite. Jei turite, tai belieka sutarti už kiek ir kokių paslaugų iš laidojimo įmonės, kuriai pastikėjot kūną norėsit. Dėl pašalpos laidojimui, tai ji yra tiesiog laidojimo pašalpa ir ji yra riboto dydžio, berods 390 eur buvo prieš 3 metus...Mums buvo paprasčiausia, kad laidojimo namai paskaičiavo mūsų pageidavimų bendrą sumą ir mes pasirašėm sutikimą, kad jie pasiimtų pašalpą, jie ja ir sumažino tą bendrą sumą visų išlaidų per juos. Norėjom daug ko: karsto, morge dar 1 dienos papildomai laikymo, kostiumo ir kt. smulkmenų, nešikų, duobkasių ir t.t.. Duobkasiam reikėjo mokėti atskirai įrankas, dėl to neįtraukė į bendrą sąskaitą berods...

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pelėdžiukas: 19 kovo 2018 - 20:56
o ar dabar yra nuolaida ,mirus neįgaliam asmeniui,kurį globoja kaimynai?dėkui
Atsakyti
QUOTE(pavardene @ 2019 12 12, 16:33)
o ar dabar yra nuolaida ,mirus neįgaliam asmeniui,kurį globoja kaimynai?dėkui


Kam nuolaida?

Laidotuves kainuoja nebrangiai, jei velionis vezamas kremuoti. Kremavimo nuolaida, jei sutinki, kad kremuos ne tau patogiu laiku o laike paros, kada bus laisva. APie 30 procentu
Atsakyti

Palaidojau savaitgali mama. Olandu g. laidojimai viska sutvarke - isminusavo pasalpa pasalpa is bendros sumos, karsta, rubus, kryziu, sale, katafalka, vezejus, nesejus, duobes kasima, balzamavima, geles uzsakiau vietoje, gavau kunigo tel nr ir gedulingu pietu lankstinuka. Liko nuvaziuoti i kapus leidimo ir viskas. Po triju val buvo pasarvota, kita diena laidojom. Paslaugomis likom labai patenkinti. As geliu tik viena krepeseli pirkau ir uzteko, zvakes, nuotrauka ieina i sales nuoma. Kambariuke buvo vienkartiniai indai, saldytuvas, arbatinukas, vandens aparatas. Kambariuko butinai reikia jeigu atvyksta zmoniu is kito miesto, ar ilgesni ilges buna, nes saleje saltoka, bent arbatos ejo zmones atsigerti, ir siaip trumpai pabendrauti puiki vieta. Man buvo kiles klausimas ar tikrai reikia balzamavimo, nes anksciau kai laidojom kita artimaji tai to nedareme. Bet tikrai reikejo, visai kitas vaizdas nei kad matem paskutinikart ligonineje. As pataupiau gelems toje vietoje ir man ju tikrai netruko, visi kas ejo atnese ju daug.

Atsakyti