Įkraunama...
Įkraunama...

Vaismedžiai, vaiskrūmiai

QUOTE(v.vileva @ 2014 03 13, 21:14)
Noriu paklausti apie iš paprasto agrasto padarytą medelį - genėjau jį, kad įgautų medelio pavidalą. Per kelis metus užsiauginau ~1,6 m medelį. Ar galiu tikėtis agrastukų ant jo? Ar taip ir liks jis tik dėl grožio?

Na, nzn ar verta prižiūrėti kelis metus kad suformuoti... Ar ne naudingiau nusipirkti skiepyta ir jau kitais metais uogas ragauti?
Didziausias minusas tokio formavimo, kad po to nuolat augs naujos atzalos is zemes. Skiepinti agrastai buna i auksuotaji serbenta, kuris leidzia mazai atzalu.
Atsakyti
Laba diena,labai reikia patarimo.2011m.pradejom namo statybas ir is kart pasodinom sodeli,4 obelys,2 slyvos,kriause,2 tresnes.Viskas butu gerai,bet norim ta sodeli perkelt i kita vieta,na zodziu persodint.Klausimasjavascript:emoticon(':hm')kaip tai geriausiai padaryti,gal geriau pirkt naujus vaismedzius ir sodinti,ar islosim kazkaip persodine senaji.Patarkit
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo kalbinta: 19 kovo 2014 - 13:12
Persodinti visada galima, tik reikia daugiau pastangu. Jei greitai norite, reikia kasti dideles duobes, ir medi iskelti su kuo daugiau zemiu. Ko gero, reiketu keliu vyru pagalbos iskeliant medi.
Ilgesnis budas, bet garantuotesnis- iskasti aplink medi giloka grioveli, pripilti durpiu. Kitais metais i tas durpes priaugins nauju sakneliu, kasite kiek placiau ir persodinsite i norima vieta. Abiem atvejais nepamirsti gausaus laistymo.
Atsakyti
Laba ,turiu klausimą ar galima fungicidus tokius kaip score, vario sulfatas, karbamidas maišyti su incekticidais kaip actara ar decis? Mano medeliai apsamanoję ar galima geležies sulfatą su kuo nors maišyti? Šiais metais nusprendžiau skelbti karą visiems sodo kenkejams ir grybeliams, nes derlius prastas, viskas apnikę ligom, tai baisu taip karingai nusiteikus nepersūdyti. biggrin.gif Dar vienas klausimukas dėl abrikoso. Pernai gausiai žydejo, daug primezge, augo vaisiai paskui pradėjo kristi pilnai neuzaugę nesunokę ,tai paragauti liko nedaug. Ar jiems ko trūko ar čia kokia liga?Labai aciū.
Atsakyti
abrikosui trūksta kalcio. Pas mane irgi taip buvo. Pernai bėriau dolomitmilčius visiems kaulavaisiams - pirmąkart prisivalgėm sočiai ir abrikosų, ir persikų, ir vyšnių bei slyvų.

O kalbant apie tą apsamanojimą - ar blogai, kai šakelės apsamanojusios? Pas mane serbentai ir agrastai samanoja. Reik kažką daryt ar tai nieko baisaus?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo saintlina: 20 kovo 2014 - 12:58
QUOTE(saintlina @ 2014 03 20, 12:57)
O kalbant apie tą apsamanojimą - ar blogai, kai šakelės apsamanojusios? Pas mane serbentai ir agrastai samanoja. Reik kažką daryt ar tai nieko baisaus?

Man irgi įdomu , ar tai blogai. Kažkur skaičiau, kad samanos ant kamienų atsranda samanos tada, kai švarus oras ir medelis prastai auga. Atseit nešvariam ore kerpės (ar samanos) neauga. Pas mane irgi pasamanojusių medžių (ne vaismedžių) nemažai -ir žilakrūmis ir geltonžiedė sedula ir cidonija. Bet pas mus prasta baisiai žemė . Smėliukas. Tai jie mažai storėja.
Atsakyti
[quote=saintlina,2014 03 20, 13:57]
abrikosui trūksta kalcio. Pas mane irgi taip buvo. Pernai bėriau dolomitmilčius visiems kaulavaisiams - pirmąkart prisivalgėm sočiai ir abrikosų, ir persikų, ir vyšnių bei slyvų.

Tai kad pernai pirmi metai bėriau dolomitmilčių ir taip vaisius nubarstė gal dar ko trūksta.
Atsakyti
QUOTE(Jurgitele22 @ 2014 03 20, 13:32)
Tai kad pernai pirmi metai bėriau dolomitmilčių ir taip vaisius nubarstė gal dar ko trūksta.

gal vėlai barstėt ir nespėjo įsisavinti?
Papildyta:
QUOTE(amba41 @ 2014 03 20, 13:29)
Pas mane irgi pasamanojusių medžių (ne vaismedžių) nemažai -ir žilakrūmis ir geltonžiedė sedula ir cidonija. Bet pas mus prasta baisiai žemė . Smėliukas. Tai jie mažai storėja.

pas mus irgi smėlis smile.gif
Kažkada Rojaus sodų forume skaičiau, kad apsamanoja nuo šalčio gindamiesi, bet nežinau, ar tai tiesa. Dabar vienas giminė kalba, kad tai liga ir reik būtinai nuvalyti tas kerpes ir fungicidu nupurkšti unsure.gif
Atsakyti
dolomitmilčius pilt visiems kaulavaisiams? vyšnioms, trešnėms, slyvoms taip pat?
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2014 03 20, 15:07)
Kažkada Rojaus sodų forume skaičiau, kad apsamanoja nuo šalčio gindamiesi, bet nežinau, ar tai tiesa. Dabar vienas giminė kalba, kad tai liga ir reik būtinai nuvalyti tas kerpes ir fungicidu nupurkšti  unsure.gif

Svajonių sodų laidoje pasakojo, kad vaismedžiai apsamanoję, nes nepurkšti chemija. Nesakė, kad tai blogai ar gerai. Mano agrastas irgi apsamanojo, bet niekuo neserga, tai ir nepurškiu unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Paladė @ 2014 03 20, 15:13)
dolomitmilčius pilt visiems kaulavaisiams? vyšnioms, trešnėms, slyvoms taip pat?

taip.
Atsakyti
QUOTE(Jurgitele22 @ 2014 03 20, 12:13)
Laba ,turiu klausimą ar galima fungicidus tokius kaip score, vario sulfatas, karbamidas maišyti su incekticidais kaip actara ar decis? Mano medeliai apsamanoję ar galima geležies sulfatą su kuo nors maišyti? Šiais metais nusprendžiau skelbti karą visiems sodo kenkejams ir grybeliams, nes derlius prastas, viskas apnikę ligom, tai baisu taip karingai nusiteikus nepersūdyti. biggrin.gif Dar vienas klausimukas dėl abrikoso. Pernai gausiai žydejo, daug primezge, augo  vaisiai paskui pradėjo kristi pilnai neuzaugę nesunokę ,tai paragauti liko nedaug. Ar jiems ko trūko ar čia kokia liga?Labai aciū.

Šiaip būna parašyta ką galima maišyti ir ko ne informacijos lapelyje peerkant preparatą. Fungicidus galima maišyti su incekticidais, bet vienų fungicidų su kitais ne... kiek pamenu ax.gif . Vario sulfatas, karbamidas bei geležies sulfatai kaip ir ne fungicidai... karbamidas mano suopračiu trąša, vario sulfatas ir geležies sulfatas taip pat dažnai įeina į mikroelementines trąšas. Dėl šitų maišymo nežinau, žinau tik kad bordo skysčio negalima maišyti su incekticidais (bordo skystis iš vario sulfato ir negesintų kalkių).
Persūdyt tikrai galit... pirma obelys ir vyšnios serga ne tom pačiom ligom, tenka skirtingais fungicidais purkšt, o jų maišyt negalima. O dėl kenkėjų - ar tikrai jų dauk? Aš gavau irgi labai neprofesionaliai tvarkytą sodą, iki dabar vargstu... bet kažkaip vat kenkėjų nelabai daug jame. Matyt kadangi nelabai jį kas purškė nusistovėjo pusiausvyra blush2.gif . Tiesa ligos puola, derlius mažas... bet todėl kad valgyt nėr ką tiems vaismedžiams - dirva prasta. taip kad puldami kariauti, nepamirškit pirmoje eilėje pamaitinti. Jai labai užrūkštėjus buvo dirva, galėjo neužtekt dolomitmilčių kiek bėrėt. Galit ir šiemet pabert, ir ne tik jų... galit ir per lapus pamaitint.
dėl samanojimo... medžiai linkę samanoti ir kerpėti, bet pasižiūrėkit ar tai pūvantį medį mėgstanti flora. Jai pūvantį, tada blogai. Šiaip agrastas gali būti apsamanojęs, nes šakos senos, apžėlus žolė, todėl laikosi drėgmė, susidaro palankios sąlygos sąmanoti ir kerpėti. Bet manau čia nieko gero. Kaip taisyklė, sveikos jaunos šakos nesamanoja. Kad ir medeliai dažniausiai apsamanoja tos šakos, kurių metugliai vos pora cm tesiekia.
Atsakyti