Įkraunama...
Įkraunama...

Citrusiniai augalai

Mano citrinmedis ( kalamandinas) mirsta cry.gif cry.gif cry.gif Nezinau kaip man ji gelbeti. Vaisiai jau tokie minksti kabo blink.gif lapai ruduoja ir krenta, kiti raitosi g.gif nezinau net ka ir daryt. Turiu ji labai neseniai gal koks 1,5 menesio. Laikau sauletoj vietoj, purskiu, laistau su trasom specialiom. Kas jam gali nepatikti ? O gal jau laikas tuos vaisius nuimti? Juk jie amzinai ir nekabos, o ir medeliui gal lengviau bus. Tu vaisiu net 11 ant nedidelio meduoko. Nezinau kaip jau ji globot, net biskuti ir nervas ima blush2.gif
Atsakyti
maniskiui kalamondinui jau 5 menesiai, kartais ir jis mane pagasdina smile.gif
kadangi daznai vazineju, tai teko net menesiui palikti vyrui. O vyrui taip isejo, kad ir reikejo menesiui i kita miesta isvaziuoti, tai jis mano kalamondina kaimynam paliko. Gryztu, o mano kalamondinas visas zydi, grazuolis toks, issigandau galvoju ar cia gerai, o tai pas mane namie, pradejo dziuti lapeliai. gal priprato buti daug laistomas, nes kaimyne sake karta i savaite gausiai palaistydavo, o as kiekviena diena ar tai kas antra po biski. Bet gyvena jis mano grazuoliukas, vaisius vis augina, dabar vel visas zydi ax.gif
tai papasakosiu ka dariau ji nusipirkus 4u.gif pradziai tai usipirkau zemiu tinkanciui citrusimiams augalams, po menesio persodinau ir biski apskabiau saknis doh.gif (vazono naujo neturejau o jo saknys jau nelabai ir tilpo tai teko skabyti). Na o trasom tai palaistau, gal kas menesi. Stovi pas mane jis sviesoje, kur ilgiausiai buna saulute, bet ne atviroje sauleje, nes pastebejau langa atidarius ir palikus ji kaitroje, lapeliai vysta, tai nusprendziau taip nebedaryti, o be je jei tik langa palieku ilgam praverta, tai ziurek jau kokia "muse" ar kas tai apgriauzia lapeliu, galvojau, gal kokie kenkejai, bet uzdarius langa tokiu dalyku nevyksta, tai nusprendziau, kad kazkam kalamondinas labai skaniai kvepia ir pritraukia visokius skrajunus g.gif pas maniski nepameluosiu, bet apie kokia 40 vaisiu ir dar apie 10 nauju ziedu. Tiesa, laistau kiekviena diena po 120 ml kazkur, kartais pamirstu kiekviena diena, tai kas antra tik biski daugiau. na ir kartais dulkes nuo lapeliu unuplautu istacius i vonia po lengvo duso srovele. Tiesa, kai parsiveziau is parduotuves 3lagai ilgos sakos uzaugo, tai biski apkarpiau jas, nes kazkaip tai negraziai atrodo.
Tik va reikia jau maniskiui didesnio vazono, o tai pro apacia saknys kyso doh.gif nu bet niekur grazaus nerandu biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Chenelle @ 2007 09 01, 09:59)
Mano citrinmedis ( kalamandinas) mirsta  cry.gif  cry.gif  cry.gif Nezinau kaip man ji gelbeti. Vaisiai jau tokie minksti kabo  blink.gif  lapai ruduoja ir krenta, kiti raitosi  g.gif  nezinau net ka ir daryt. Turiu ji labai neseniai gal koks 1,5 menesio. Laikau sauletoj vietoj, purskiu, laistau su trasom specialiom. Kas jam gali nepatikti ? O gal jau laikas tuos vaisius nuimti? Juk jie amzinai ir nekabos, o ir medeliui gal lengviau bus. Tu vaisiu net 11 ant nedidelio meduoko. Nezinau kaip jau ji globot, net biskuti ir nervas ima  blush2.gif

Sveikos hi.gif,

jungiuosi ir aš į jūsų būrį bigsmile.gif
Chanelle, mano meduką irgi tokios pat bėdos kankina ir ne tik. Vaisiaus jau nė vieno, nors pastebėjau, kai reguliariai buvo lasitomas - jie "sutvirtėdavo", nebebuvo tokie minkšti. Praėjau tą etapą, kai lapukai irgi buvo susisukę, rudavo, krito labai.
Taigi, savo meduką gavau dovanų vasario mėnesį. Gražiai auga prie virtrininių langų, tad nei šilumos, nei saulutės jam netrūksta. Bet mano medį puola kažkokie gyviai. Bandžiau ieškoti info, deja. Sakau, gal kuri jūsų susidūrėte ir pavyks pagelebėti? Puola kažkokie balti padarai " a la amarai". Protingoj gėlių knygoj skaičiau, jog taip nuo kalkingo H2O būna, bet pas mus stovi vandens minkštinimo filtras, taigi versija netinkama. Pirmą sykį puolė gegužės mėnesį, kai gražiai žydėti medukas pradėjo, aš jį tuomet Daciu nupurškiau (kaimynė kaip sykis turėjo "atravos pasigaminus savo gėlėm lotuliukas.gif ), tai rezultate dingo ir vabalai ir žiedai doh.gif verysad.gif Vabalai, deja dingo trumpam blink.gif . Tuomet išskaičiau, jog reikia medį prausti: purkškiau "iš šlangos", laikiau lauke - vėl vabalai dingo. Tada medis atsigavo, daug naujų lapelių išleido smile.gif Ir ką gi, šiandien žiūriu, jog ant naujųjų lapelių VĖL tos baltos ūsuotos zarazos laipioja cry.gif cry.gif cry.gif
Gelbėkit, ką daryti? Ar ūkinio muilo tirpalu kas bandėte pukšti/plauti?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo avectra: 03 rugsėjo 2007 - 08:17
Nelabai aishku, kas ten per kenkejai pas tave...nors, kiek suprantu, ne skydamariai, tai galima truchyt kaip iprastinius amarus ar pan.
As savo citrusinius (isskyrus viena) iki/ nuo +8C laikau balkone, (patyriau, kad jiems taip geriausia) tai jie man dazhnokai kokiu smaru/voratinkliniu erkuciu pasigauna. Bandziau muila, bandziau spec aliejinius purshkalus, nekenkiancius nei augalui, nei bitems ar zmonems,- nelabai padeda schmoll.gif Man geriausia nupurkshti paprastu buitiniu purshkalu skirtu skraidantiems vabzdziams naikinti (musems, uodams, etc. Tik tiek, kad 'nukanda' jaunus lapelius ir zhiedus, paskui jaunus uglius tenka nukirpt. Galima, siaip, purkshti i dideli plastikini maisha ir i ji ikishus augala palaikyt koki pusvalandi,- gyviai irgi ishnyksta (po keliu dienu pakartot reiketu tik), o augalas nenukencia....tik ash tingiu taip terliotis dazhniausiai... kadangi turiu 5 citrusus, tai labai nedrebu del vienos-kitos shakeles tongue.gif
o vaisiai tai niekada nera suminkshteje unsure.gif buna, suminksteja vienas-kitas ir nukrenta, bet tai naturalu, nes medis tokios gausybes primegztu negali ishaugint.
Ar cia jau prinoke ir kelis menesius pastoveje minksteja-krenta? g.gif Jei taip, tai irgi normalu...amzinai juk nekabos... unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(avectra @ 2007 09 03, 08:13)
Sveikos hi.gif,

jungiuosi ir aš į jūsų būrį  bigsmile.gif
Chanelle, mano meduką irgi tokios pat bėdos kankina ir ne tik. Vaisiaus jau nė vieno, nors pastebėjau, kai reguliariai buvo lasitomas - jie "sutvirtėdavo", nebebuvo tokie minkšti. Praėjau tą etapą, kai lapukai irgi buvo susisukę, rudavo, krito labai.
Taigi, savo meduką gavau dovanų vasario mėnesį. Gražiai auga prie virtrininių langų, tad nei šilumos, nei saulutės jam netrūksta. Bet mano medį puola kažkokie gyviai. Bandžiau ieškoti info, deja. Sakau, gal kuri jūsų susidūrėte ir pavyks pagelebėti? Puola kažkokie balti padarai " a la amarai". Protingoj gėlių knygoj skaičiau, jog taip nuo kalkingo H2O būna, bet pas mus stovi vandens minkštinimo filtras, taigi versija netinkama. Pirmą sykį puolė gegužės mėnesį, kai gražiai žydėti medukas pradėjo, aš jį tuomet Daciu nupurškiau (kaimynė kaip sykis turėjo "atravos pasigaminus savo gėlėm  lotuliukas.gif ), tai rezultate dingo ir vabalai ir žiedai  doh.gif  verysad.gif Vabalai, deja dingo trumpam  blink.gif .  Tuomet išskaičiau, jog reikia medį prausti: purkškiau "iš šlangos", laikiau lauke - vėl vabalai dingo. Tada medis atsigavo, daug naujų lapelių išleido  smile.gif  Ir ką gi, šiandien žiūriu, jog ant naujųjų lapelių VĖL tos baltos ūsuotos zarazos laipioja  cry.gif  cry.gif  cry.gif
Gelbėkit, ką daryti? Ar ūkinio muilo tirpalu kas bandėte pukšti/plauti?

Turiu laiko tai paaiškinsiu dar kartą smile.gif
Panašu, kad miltuotasis skydamaris. Jei negaila 25 litų -- paieškok Florisimos gėlių parduotuvėse Schultz firmos purkštuko nuo kenkėjų (bus parašyta, kad nuo skydamarių, erkučių) ir nupurkšk atsakingai 2 kartus su 10 dienų pertrauka (nenuodingas žmonėms, bet vistik geriau tai daryti kur laiptinėj). Jei pinigų gaila arba purkštuko negausi nueik į Senukus ir nupirk Actara -- pasidaryk pagal instrukciją tirpalą ir nupurkšk bei gerai palaistyk (? nežinau tiksliai bet atrodo, kad užtenka vieno karto). Atsargiai -- Actara nuodinga.
Atsakyti
aga jau turbut net ir pernoke. Bet vis tiek gaila medelio matau, kad jam kazkas negerai verysad.gif bijau vieta keisti, kad is viso nenumirtu sad.gif
O del tu vabaliuku. Tai kai nusipirkau buvau radus 2- lapa sau laimingi grauze. Tokie balti . Maziukai maziukai. O kai sutraiskiau tai orandzinis idaras blush2.gif . Bet daugiau ir nepuole...
Papildyta:
Beje kaip daznai jus laistote? daug vandens pilat ?
Atsakyti
QUOTE(ifigenija @ 2007 09 03, 14:03)
Jei pinigų gaila arba purkštuko negausi nueik į Senukus ir nupirk Actara -- pasidaryk pagal instrukciją tirpalą ir nupurkšk bei gerai palaistyk (? nežinau tiksliai bet atrodo, kad užtenka vieno karto). Atsargiai -- Actara nuodinga.

Vieno karto tikrai per mažai. Nugalabysi tik gyvus parazitus, o kiaušiniai tai liks. Iš jų išsiris kita vada ir jie toliau sėkmingai grauš augalą. Todėl reikia po savaitės dar kartelį pakartoti procedūrą. Aš dar dėl visa ko ir trečią kartą pakartočiau cool.gif .
O dėl atskiedimo instrukcijos mastau.gif ... Juk kambarinių augalų nevalgom, tai galima daryti ir stipresnį tirpalą. Išbandyta hihihi.gif .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo VUL: 03 rugsėjo 2007 - 13:19
Uups, Ifigenija ir VUL, labai labai ačiū už patarimus. Bandysiu purkšti minėtom tručyznom thumbup.gif (vardan gražaus medžio LT negaila) . Man tik va įdomu nuo ko tos zarazos atsiranda? doh.gif

Vaisiai senieji nukrito, kaip minėjau nuo kovo vien tik pas mane kabėjo. Naujų deja nėra schmoll.gif , bo aš žydėjimo metu nuo tų bjaurasčių medelį gelbėjau, tai ir žiedų daugiau nebebuvo cry.gif

Norėjau įkelti zarazos nuotrauką, bet fotikas tike nepritraukia. Baltas toks vabaliukas, ilgais ūsais (netgi gražus lotuliukas.gif )
Atsakyti
Turiu kelerių metų mandarino medelį išaugintą iš sėklos. Pavasarį planuoju skiepyti. Susižavėjau citrusais ir norėčiau įsigyti daugiau wub.gif Perskaičiau visą temą ir viskas daugmaž aišku dėl priežiūros, tik vat iškilo toks gal ir kvailas klausimėlis dėl laistymo blush2.gif Ar galima laistyti geriamu vandeniu iš 5l talpos butelių? Jei ne, tai kokiu? Vandentiekio vanduo labai kalkėtas, ant lapų ir žemės lieka baltų dėmių verysad.gif
Atsakyti
Gal galite padėti doh.gif Gal kas žino kaip vadinasi mano augalėlis ir ką daryti, kad jis žydėtų ir augintų vaisius. Jis iš suvalgytos sėklos, jam kokie 5 metai. Kas du metai žiemą numeta lapus, pavasary vėl atauga naujiuser posted image
Atsakyti
QUOTE(Jilly @ 2007 09 13, 14:05)
Turiu kelerių metų mandarino medelį išaugintą iš sėklos. Pavasarį planuoju skiepyti. Susižavėjau citrusais ir norėčiau įsigyti daugiau  wub.gif  Perskaičiau visą temą ir viskas daugmaž aišku dėl priežiūros, tik vat iškilo toks gal ir kvailas klausimėlis dėl laistymo  blush2.gif  Ar galima laistyti geriamu vandeniu iš 5l talpos butelių? Jei ne, tai kokiu? Vandentiekio vanduo labai kalkėtas, ant lapų ir žemės lieka baltų dėmių  verysad.gif

gali ir tuo ish buteliu... tik nepamirshk treshti karts nuo karto.
Kalketu vandeniu geriau laistyt ish virshaus, tada jis nuseda ant virshaus ir shaknim taip nekenkia. Jei zheme vazone rugshti ir kasmet persodinesi, neturetu but labai baisu ir tas kalketas vanduo unsure.gif

QUOTE(jusda @ 2007 09 14, 07:10)
Gal galite padėti  doh.gif  Gal kas žino kaip vadinasi mano augalėlis ir ką daryti, kad jis žydėtų ir augintų vaisius. Jis iš suvalgytos sėklos, jam kokie 5 metai. Kas du metai žiemą numeta lapus, pavasary vėl atauga nauji

vadinasi citrus, smulkiau nelabai aishku...arba citrina arba apelsinmedis...bent man atrodo. Mandarinas butu smulkesnis. Prazhydint pavyktu tik iskiepijus. Nebent tai citrina, tada gali nutikt, kad kadanors prazhys unsure.gif
Siaip, matosi, kad jam pas tave salygos nelabai tinka...lapai blyshkus,- arba per zhema temperatura, arba truksta gelezhies unsure.gif treshi?
Atsakyti
Bet kokie lapai dideli ir forma grazi medelio smile.gif
Atsakyti