Įkraunama...
Įkraunama...

Endometriozė

user posted image

Simptomai

* Skausmas šlapinantis
* Kraujas šlapime
* Skausmingos mėnesinės
* Skausmingas tuštinimasis mėnesinių metu
* Nevaisingumas
* Gausios mėnesinės
* „Šokoladinės” išskyros kelias dienas prieš mėnesines ir po jų
* Nereguliarios mėnesinės
* Maudžiantis skausmas pilvo apačioje
* Skausmingi lytiniai santykiai
* Dubens skausmas

Atsiradimo priežastys

Tai nuo moteriškų lytinių hormonų priklausanti liga. Ligos priežastys nėra visiškai aiškios. Vyrauja kelios teorijos, aiškinančios jos atsiradimą.

Realiausia yra implantacinė teorija, kuri teigia, kad dėl įvairių priežasčių per mėnesines dalis atsisluoksniuojančios gimdos gleivinės ląstelių iš gimdos ertmės su krauju pro kiaušintakius patenka į pilvo ertmę ir implantuojasi kiaušidėse, kiaušintakiuose, gimdos raiščiuose, pilvaplėvėje, ant plonųjų ir storųjų žarnų.
Pagal kitą – embrioninę teoriją endometriozė atsiranda dėl įvairių pokyčių embrioniniu vystymosi laikotarpiu.
Trečioji – metaplazijos teorija teigia, kad endometriozės židiniai atsiranda tada, kai pilvaplėvė ir kiti audiniai, veikiami hormonų estrogenų, uždegimo metu susidarančių medžiagų prostaglandinų, mechaninių traumų, virsta audiniais, panašiais į gimdos gleivinę.
Didžiulę reikšmę endometriozės išsivystymui turi genetinis polinkis ir paveldimumas: jeigu artimiausios giminės (motina, seserys) serga endometrioze, tai rizika susirgti šia liga padidėja 7 kartus.
Visos moterys, sergančios endometrioze, turi imuninės sistemos defektų: sumažėja natūralių imuninių ląstelių – žudikų – aktyvumas, todėl organizmas nebeįstengia apsivalyti nuo gimdos gleivinės ląstelių, mėnesinių metu patekusių į pilvo ertmę, ir jų nesunaikina. Endometriozė traktuojama kaip autoimuninė bendra viso organizmo liga, kurios pagrindas – dideli imuninės sistemos pokyčiai.

Komplikacijos

1. Endometrioidinės kiaušidžių cistos gali plyšti, sukeldamos pavojingą gyvybei vidinį kraujavimą.
2. Endometriozė beveik visada sukelia nevaisingumą.
3. Endometriozės židiniai, kur jie bebūtų, gali suvėžėti (kai kurie šaltiniai teigia, kad NE)
4. Kitos komplikacijos priklauso nuo to, kokiuose organuose yra naujieji endometriozės židiniai:
Jeigu endometriozės židiniai yra žarnyne, virškinamajame trakte, bus pilvo skausmas, skausmingas tuštinimasis, kraujavimas iš tiesiosios žarnos, besikartojantys vidurių užkietėjimai.
Jeigu pažeisti šlapimo takai, vargina inkstų diegliai – aštrus skausmas juosmenyje, plintantis žemyn į tarpvietę, kirkšnis ir tos pusės šlaunį, šlapime atsiranda kraujo priemaiša.
5. Esant endometriozės židiniams plaučiuose ir bronchuose, periodiškai atsikosima krauju mėnesinių metu, gali būti gausesnis kraujavimas iš kvėpavimo takų.
6. Stuburo kanale ir nugaros smegenų dangaluose esantys endometriozės židiniai gali sukelti kraujavimą po voratinkliniu smegenų dangalu.
7. Kraujavimas iš šlapimo organų ir tiesiosios žarnos bei skausmingas tuštinimasis, sergant endometrioze, pasitaiko gana dažnai.
Medikamentinis/Chirurginis gydymasEndometriozės gydymas priklauso nuo ligos sunkumo, moters amžiaus ir sukeliamų simptomų. Gydymas yra kompleksinis – operacinis ir medikamentinis.
Būtina koreguoti nervų sistemos sutrikimus, vengti stresinių situacijų, psichoemocinių traumų, didelių fizinių perkrovų, reguliuoti darbo ir poilsio režimą, vartoti organizmą stiprinančius multivitaminus.

* jei nustatyta I endometriozės stadija, pacientės amžius ties menopauzės riba, nėra ryškių ligos simptomų, ligonė gali būti tik stebima;
*jeigu yra I endometriozės stadija jaunai moteriai arba II-IV endometriozės stadija bet kokio amžiaus moteriai, gydymas yra būtinas. Dažniausiai užtenka laparoskopinio operacinio gydymo būdo, tačiau labai išplitusios endometriozės atveju gali būti atliekama laparotomija ir radikali operacija – kiaušidžių, kiaušintakių ir visos gimdos pašalinimas.
* esant I-II ligos stadijai, jei moteris jauna ir ateityje nori turėti vaikų, tuomet atliekamas operacinis endometriozės židinių pašalinimas, o po to skiriami mažų estrogenų dozių monofaziniai geriamieji kontraceptikai 6-12 mėn. iš eilės. *Šie vaistai taip pat gali būti skiriami ir esant labiau pažengusiai ligai po pravesto 6 mėn. gydymo GnRH agonistais, norint išvengti ligos progresavimo.
*Skiriant progestinus (gestagenus), ligos gydymo efektas didesnis, bet pašaliniai reiškiniai taip pat stipresni. Jaunai moteriai sukeliama dirbtinė menopauzė. Gydoma 3-6 mėn. Papildomai pašaliniams reiškiniams sumažinti skiriamos normalios kasdieninės natūralių estrogenų dozės.
*Antiprogestinai padidina vyriško lytinio hormono testosterono kiekį kraujyje, iki minimumo sumažina estrogenų kiekį kraujyje, nutraukia ciklinius gonadotropinių hormonų kitimus, sukelia endometriozės židinių degeneraciją ir išnykimą.
*GnRH agonistai yra efektyviausi: jiems veikiant pradeda mažiau gamintis gonadotropinų, kiaušidės gamina mažiau lytinių hormonų ir vystosi dirbtinės menopauzės būklė. Šie vaistai purškiami į nosį arba leidžiami injekcijomis į šalia bambos esantį riebalinį paodį. Gydoma ilgiau negu 6 mėn.
*Gydant endometriozę, būtinai skiriami enzimai; jie sumažina sąaugų kiekį ir apsaugo nuo naujų endometriozės židinių atsiradimo.

Stadijos:

I stadija – pilvaplėvėje randami 1-3 cm paviršiniai židiniai, dešinėje kiaušidėje mažesni nei 1cm paviršiniai židiniai ir voratinklinės sąaugos;
II stadija – pilvaplėvėje matomi didesni nei 3 cm ploto gilūs židiniai, dešinėje kiaušidėje mažesni nei 1cm paviršiniai židiniai ir voratinklinės sąaugos, kairėje kiaušidėje mažesni nei 1cm paviršiniai židiniai;
III stadija – pilvaplėvėje didesni nei 3cm ploto paviršiniai ir gilūs židiniai, aplink dešiniąją kiaušidę ir dešinįjį kiaušintakį voratinklinės sąaugos, kairiojoje kiaušidėje 1-3 cm gilūs židiniai, ryškios sąaugos, aplink kairįjį kiaušintakį taip pat ryškios sąaugos, dalinai užakusi užgimdinė įduba;
IV stadija – pilvaplėvėje matomi didesni nei 3cm ploto paviršiniai ir gilūs židiniai, dešinėje ir kairėje kiaušidėje 1-3 cm gilūs židiniai ir ryškios sąaugos, aplink kairįjį kiaušintakį ryškios sąaugos, pilnai užakusi užgimdinė įduba.

DAUGIAU INFORMACIJOS APIE ENDO

NAUJOKĖMS PRIMENAM, KAD ENDOMETRIOZĖ DIAGNOZUOJAMA TIK LAPAROSKOPIJOS BŪDU, JOKIU KITU BŪDU JI NERANDAMA

Visoms linkiu kuo greičiau pasiekti savo tikslą

Sena tema
Atsakyti
sveikos merginos, jus susidure su sita liga gal ka patarsit
pasitaiko rudos iskyros trumpai pries menesines, kartais buna diena dvi po ju. gydytoja su echo nemato kazko blogo, mano kad hormonai sutrike... tyriausi pries mazdaug metus irgi del to tepimo ejau, viskas ok sake israse vitaminu ir profilaktiskai zvakuciu mikroflorai.nuo gruodzio buvo dinge menesines ir per pries gera menesi prasidejo rudas tepimas tesesi apie savaite po to susirgau ... menesines buvo lengvos, bet ilgos.. galu gale gryzau i kauna ir uzsiregistravau pas gydytoja, ji mane priims tik po geros savaites, o vel prasidejo rudas tepimas ir tesesi jau savaite.. vos ne tokiais kreusuliukais:/ kaip manote kokiu tyrimu tureciau prasyti gydytojos? lytinio gyvenimo siuo metu negyvenu ar man verta gerti profilaktiskai kt. menesiniu ciklas pastovus nebuvo niekada tada jai menesi ar du ju nebuna labai nepanikuoju nes man taip nuo 13metu ( siuo metu man 27) nejauku kazkaip is gydytojos reikalauti kazkokiu tyrimu nes pyko praita karta kad ieskausi ligu... sako jai diagnoze jau zinai tai ko atejai smile.gif vaiku susilaukus neesu ir neplanuoju kol kas, esu labai jautri ir reguoju i visokius pasikeitimus savo kune juolab dar pernai turejau viena operacija tai bijau kad vel kas nebutu
Atsakyti
QUOTE(ViktorijaKaunas @ 2013 05 22, 15:43)
sveikos merginos, jus susidure su sita liga gal ka patarsit
pasitaiko rudos iskyros trumpai pries menesines, kartais buna diena dvi po ju. gydytoja su echo nemato kazko blogo, mano kad hormonai sutrike...  tyriausi pries mazdaug metus irgi del to tepimo ejau, viskas ok sake israse vitaminu ir profilaktiskai zvakuciu mikroflorai.nuo gruodzio buvo dinge menesines ir per pries gera menesi prasidejo rudas tepimas tesesi apie savaite po to susirgau ... menesines buvo lengvos, bet ilgos.. galu gale gryzau i kauna ir uzsiregistravau pas gydytoja, ji mane priims tik po geros savaites, o vel prasidejo rudas tepimas ir tesesi jau savaite.. vos ne tokiais kreusuliukais:/ kaip manote kokiu tyrimu tureciau prasyti gydytojos? lytinio gyvenimo siuo metu negyvenu ar man verta gerti profilaktiskai kt. menesiniu ciklas pastovus nebuvo niekada tada jai menesi ar du ju nebuna labai nepanikuoju nes man taip nuo 13metu ( siuo metu man 27) nejauku kazkaip is gydytojos reikalauti kazkokiu tyrimu nes pyko praita karta kad ieskausi ligu... sako jai diagnoze jau zinai tai ko atejai smile.gif vaiku susilaukus neesu ir neplanuoju kol kas, esu labai jautri ir reguoju i visokius pasikeitimus savo kune juolab dar pernai turejau viena operacija tai bijau kad vel kas nebutu

Tepliojimai panasus I endometrioze. Gal pagerk kontracepkes jei dar neplanuoji vaiku, siek tiek uzmigdo endo. Tai pat siulau pagert ginekol tableciu, man padejo pastoti su 4 endo stadija. Bet twpliojimua irgi sumazino. As pirkau safora.lt. sekmes 4u.gif
Atsakyti
Taskeli, kiek laiko gerei Ginekol iki nestuke.gif ? Ir kodel manai, kad buten jos padejo pastoti ax.gif ?
As kazkada geriau, bet tik 1 pakuote, paskui numeciau ta reikala (buvo uzplaukus viena is tu 'nera - ir nereikia vaiku' nuotaiku doh.gif ) ....
Atsakyti
turetu teplioti is tu sokoladiniu cistu, nes saugos pacios vargu ar kraujuotu, juolab jos pilvuko viduje :/ nemanau kad echoskopu neiziurima cista sukeltu toki dideli tepima nes tenka iklotus naudoti ... esu pasimetus :/ dar nuo to tepimo bjaurus perstejimas isimete... schmoll.gif kita sav pas gydytoja einu tikiuosi dar ir nesusirgsiu tuo metu doctor.gif
esu ejus ir privaciai i kabineta pries kelis metus irgi del prasidejusio tepimo (kazkaip susisviete kad privati gydytoja bus geresne, bet baigesi ikyria papildu ir kontraceptiku grudimo politka) , po atliktu tyrimu pasake kad endometrioze sukelia dalybe kitu nusiskundimu ne tik tepimus (tada nustate kad tepe po 4men nebuvusiu menesiniu ir veliau sustvarke viskas)... jai budinga stiprus skausmai. man per dienas pilva skauda ir nemenkai pirma- antra dienele swoon.gif , bet uztenka puses tabletes, kad numalsintu nemalonius pojucius or vel bunu darbinga, tai daktares norma toks skausmas yra normos ribose.. beje gal kraujo tyrimai ka nors pasufleruoja sitoje srityje?
labai nerimauju kad tokie patepliojimai ir menesiniu dingimai atsilieps kai planuosiu vaikucius. ir dabar noreciau vaikelio, bet pries metus uztikau drauga su kita ir nuo to laiko esu vienisa, bijau vel taip nudegti, nes darbe net emiau laisvu ant kiek nervai buvo pakrike verysad.gif meile akla ir jai ji vienpuse gerokai kala i makaule angel_sadangel.gif ...
Atsakyti
Viktorija- jei atsirades dar ir perstejimo tarpvieteje jausmas tai galbut tepliojimas yra infekcijos rodmuo..Reiketu ir tepineli pasidaryti, jei infekcija nepasitvirtins tai tuomet gal hormonu tyrimus..Galbut del stresu, itampos sutriko hormonu pusiausvyra..Ar nenukrito svoris?- tai ypac isbalansuoja hormonus.. O pas ka lankaisi? Nes geriausiai butu kreiptis pas ginekologa, kuris ne tik bruka kontraceptikus ir papildus, o bando aiskintis priezastis.
Atsakyti
QUOTE(rence* @ 2013 05 23, 15:15)
Viktorija- jei atsirades dar ir perstejimo tarpvieteje jausmas tai galbut tepliojimas yra infekcijos rodmuo..Reiketu ir tepineli pasidaryti, jei infekcija nepasitvirtins tai tuomet gal hormonu tyrimus..Galbut del stresu, itampos sutriko hormonu pusiausvyra..Ar nenukrito svoris?- tai ypac isbalansuoja hormonus.. O pas ka lankaisi? Nes geriausiai butu kreiptis pas ginekologa, kuris ne tik bruka kontraceptikus ir papildus, o bando aiskintis priezastis.

sveika, lankausi savo gydytoja poliklinikoje, ji dar dirba ir gimdymo namuose, kiek esu skaicius atsiliepimai geri apie ja. buvau nuejus privaciai tik karta.. bet pamaciau kad skirtumo tarp poliklinikos ir privataus kabineto ner tai nebemetau lituku wink.gif
poliklinikoje gydytoja tai nebruka vaistu. kontraceptikus yra israsiusi tik karta dar kai man buvo 16m nes buvo prasidejas gausus kraujavimas, kuris truko virs savaites ir ne negalvojo mazet!
na tepinelio prasysiu, bet perstejimas prasidejo jau po tepliojimo .. tai manai ji sukele tos isskyros nemalonios :/
na del itampos tai taip pastaruoju metu be valerijono neuzmiegu gal tai tikrai itakojo.. beje svoris ne krito o augo sad.gif bet cia gal del to kad nebesinori niekur eiti is namu ir nieko matyti, o mieliau pramiegoti savaitgalius...
Atsakyti
QUOTE(ViktorijaKaunas @ 2013 05 23, 17:59)
na tepinelio prasysiu, bet perstejimas prasidejo jau po tepliojimo .. tai manai ji sukele tos isskyros nemalonios :/
na del itampos tai taip pastaruoju metu be valerijono neuzmiegu gal tai tikrai itakojo.. beje svoris ne krito o augo sad.gif bet cia gal del to kad nebesinori niekur eiti is namu ir nieko matyti, o mieliau pramiegoti savaitgalius...

Ziuriu, cia mudvi pasikalbam, bet gal ir kitiems bus naudinga.. Del maksties infekciju tai vis tik nevisuomet buna tie akivaizdus pozymiai, kartais tik tepinelyje atranda, kad padidejes leukocitu kiekis..Svarbu kaip atrodo isskyros- ar pasikeitusi konsistencija, spalva, kvapas (nors jei istisai teplioja tai sunku sita pastebeti). Be to, gydytoja apziuros metu pamato maksties ir gimdos kaklelio tam tikrus pokycius. Na, as neesu gydytoja, cia tik tokie pamastymai (pati vargstu su ivairiomis ginekologinemis bedomis). Ir siaip nebijok su gydytoja kalbet, issakyk savo abejones ir pastebejimus..
Atsakyti
QUOTE(rence* @ 2013 05 23, 17:57)
Ziuriu, cia mudvi pasikalbam, bet gal ir kitiems bus naudinga.. Del maksties infekciju tai vis tik nevisuomet buna tie akivaizdus pozymiai, kartais tik tepinelyje atranda, kad padidejes leukocitu kiekis..Svarbu kaip atrodo isskyros- ar pasikeitusi konsistencija, spalva, kvapas (nors jei istisai teplioja tai sunku sita pastebeti). Be to, gydytoja apziuros metu pamato maksties ir gimdos kaklelio tam tikrus pokycius. Na, as neesu gydytoja, cia tik tokie pamastymai (pati vargstu su ivairiomis ginekologinemis bedomis). Ir siaip nebijok su gydytoja kalbet, issakyk savo abejones ir pastebejimus..

na tepliojimas man tesesi nuo 15 dienos.. prasidejo lb svelniai vos vos rausva ant wc popieriaus blush-anim-cl.gif bet veliau eme eiti kresuliukai vos ne juodi, nera jie dideli blush-anim-cl.gif .. menesinem taip ir nesusirgau tik eme persteti, savijauta nepasikeite nei pykina nei skauda tik nervai kaip ant adatu del to kas darosi... pas gydytoja nueinu kiekviena pavasari, tik si susivelinau del komandiruotes i tolima sali. tik mastau kokiu tyrimus be tepinelio ir echo daro galiu prasyti gydytojos, nes mano nuomone, tai tikrai nera normalu. pernai geriau daug antibiotiku, po to teko ir raminamuju gerti, turejau ir operacija ir narkoze ir kitu blogumu.. gal kas organizme sustreikavo ... o gal del to kad metus laiko celibatas ax.gif
Atsakyti
QUOTE(ViktorijaKaunas @ 2013 05 23, 19:54)
na tepliojimas man tesesi nuo 15 dienos.. prasidejo lb svelniai vos vos rausva ant wc popieriaus  blush-anim-cl.gif bet veliau eme eiti kresuliukai vos ne juodi, nera jie dideli blush-anim-cl.gif .. menesinem taip ir nesusirgau tik eme persteti, savijauta nepasikeite nei pykina nei skauda tik nervai kaip ant adatu del to kas darosi... pas gydytoja nueinu kiekviena pavasari, tik si susivelinau del komandiruotes i tolima sali. tik mastau kokiu tyrimus be tepinelio ir echo daro galiu prasyti gydytojos, nes mano nuomone, tai tikrai nera normalu.  pernai geriau daug antibiotiku, po to teko ir raminamuju gerti, turejau ir operacija ir narkoze ir kitu blogumu.. gal kas organizme sustreikavo ... o gal del to kad metus laiko celibatas ax.gif 

Jeigu galima aš įsiterpsiu į pokalbį 4u.gif pas mane irgi prasidėdavo tepliojimai nuo 15-17 ciklo dienos ir tepliodavo taip iki mmm..tai tada aš tyriausi progesteroną ir pas mane jo buvo nepakankamai ir skyrė duphaston'ą. Bet mano atveju jis padėjo tik 2 mėn 4u.gif
Atsakyti
sveikutes, man susidare toks vaizdas kad cia ne tepimas, o vos ne visos menesines.. man nes gan gausu... o del duphaston esu ji gerus kai bandene reguliuoti cikla kazkada... toks vaizdas kad ji nuo visu gin. ligu siulo rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(ViktorijaKaunas @ 2013 05 24, 12:14)
sveikutes, man susidare toks vaizdas kad cia ne tepimas, o vos ne visos menesines.. man nes gan gausu... o del duphaston esu ji gerus kai bandene reguliuoti cikla kazkada... toks vaizdas kad ji nuo visu gin. ligu siulo rolleyes.gif

nu jo, man irgi "prireguliavo" tiek su juo, kad kiaušidės padidėjusios buvo ir visokių kitų blogybių buvo blink.gif
Atsakyti