QUOTE(Karusia @ 2013 06 11, 16:11)
Kaip vertinate italų, ispanų, prancūzų mitybos būdą?
Ryte - kava ir koks džiuvėsėlis, na nebent dar ir užteptas džemu, per pietus -salotos, vakare - kievienos lietuviškos 'tobulybės " košmaras - spagečiai (su sūriu, be abejo), kepsniai, sūriai, aišku, daržovės prie jų. ir desertas naktipiečiams kavinėje. prie vyno. (Lietuvoje tokiomis porcijomis nei ledų, nei desertų nepardavinėja).
gerai

tik tiek, kad jei jau maitinates kaip pietiecia, tai perimkit visas ju maitinimosi tradicijas, o ne tik kimst vakarais

net pas pietiecius esminiai dalykai yra rezimas ir aktyvi veikla privalgius. O ir pacio maisto nera ka lygint.
Idomus straipsnis apie ta ju virtuve:
http://www.meniu.lt/...stebuklu-svetur
Panagrinėjus nuodugniau pastebėta, kad skirtingai nei kitų išsivysčiusių šalių žmonės, Viduržemio jūros regiono gyventojai sugeba atsispirti įtempto gyvenimo tempo diktatui ir
neįninka į greitmaistį arba tokius patiekalus, kuriems pagaminti nereikia daug laiko. Jų lėkštėse vis dar apstu daržovių ir šviežiai ruoštų valgių, racione nedaug druskos, o didžiąją dalį suvartojamų riebalų sudaro ne gyvūninės, o augalinės kilmės riebalai.
Visų pirma šiame regione nusistovėjusios tradicijos lemia, kad
žmonės laikosi valgymo režimo: valgo rytą, vidury dienos ir vakare. Įdomu, kad gausiausiai valgoma vakare, tik vakaroja jie ilgiau nei mes ir neina pilnu pilvu miegoti, pastebi specialistė.
Antroji ypatybė regiono gyventojų
racioną daugiausia sudaro grūdinės kultūros, daržovės ir vaisiai. Patiekalai dažniausiai gaminami iš vadinamųjų
kietagrūdžių miltų gaminių, kurie savo sudėtimi vertingesni, turi daugiau skaidulų, o išvirti išlaiko formą ir neištyžta.
Regiono virtuvei būdingi
mėsos patiekalai, tačiau
jos valgoma rečiau nei mes esame pratę: raudonos tik 12 kartus per savaitę, dar porą kartų valgoma baltos mėsos (paukštienos).
Kitomis dienomis maitinamasi daržovių arba jūrų gėrybių patiekalais.
Neįsivaizduojama Viduržemio jūros regiono šalių virtuvė ir be augalinio aliejaus
Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje žmonės aliejų vartoja netinkamai ir jį tiesiog sugadina.
Tyrinėjant pietiečių gyvensenos ypatumus atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad
jiems būdinga daugiau judėti. Negalima sakyti, kad Viduržemio jūros regiono dieta yra vien tik maistas ji susideda ir iš valgymo tradicijų, ir iš fizinio aktyvumo, sako gyd. Gavelienė.
Jeigu vadovėliuose pateikiamą Viduržemio jūros regiono dietai būdingų rekomenduojamų ir vengtinų maisto produktų sąrašą išverstume į lietuvių kalbą, t. y. kišenę, maitintis pagal tokį sąrašą būtų brangu ir gal net vargiai įmanoma. Tačiau išvertus jį į lietuviškus produktus, viskas taptų lengvai įgyvendinama, įsitikinusi gydytoja dietologė.
Tik šiuo atveju į savo mitybą reikėtų perkelti ne pavienius pietietiškos mitybos elementus, o patį maitinimosi principą. Bene didžiausia Viduržemio jūros regiono dietos vertybė, kurią specialistė patartų perimti, yra valgymo režimas.
Tikrai nėra baisu gausiausiai valgyti vakare, juolab kad gyvenimo ritmas tokią tvarką dažniausiai ir sudėlioja. Tik mes, 19 val. pagaliau susirinkę visa šeima namie, valgydami gausią vakarienę jaučiame sąžinės graužatį, kad darome kažką ne taip.
Iš tikrųjų svarbiausia yra tai, ką veikiame po vakarienės. Idealu pavakarieniavus pasivaikščioti juk galima formuoti tokius šeimos įpročius, svarsto pašnekovė.
Papildyta:
QUOTE(Marla @ 2013 06 11, 15:00)
Mano racione
beveik nėra rūkytų mėsos gaminių, baltų miltų gaminių, šokoladukų, saldžių jogurtų, sausainių, šokoladukų, cukraus (kava, arbata), saldžių ir burbuliukų gėrimų, greitų užkandžių ir greitmaisčio, traškučių- pakramtukų,
riebių ir gatavų padažų, riebios mėsos, desertų, uogienių, pyragaičių, saldainiukų, dešrelių...
Kur cia tokia valgykla, kur Jus KASDIEN pietaujat, kad gamina nei riebu, be padazu, riebios mesos ir pan. maista

? Net idomu butu pamatyt savaites meniu.
Ir tas "beveik" toks salyginis zodis. Atsimenat, kazkada snekejom apie 14 kg. virssvori. Tai Jus toki virssvori ivardinot kaip "TIK", o man jau jis butu "NET".
Kiek tas "beveik" nera ? Jus sokolado paragaujat karta per pusmeti, desrytes karta i menesi ir pan.

?