Įkraunama...
Įkraunama...

Arbūzai, melionai, moliūgai, cukinijos...

Arbūzai, melionai, moliūgai, cukinijos..

saintlina iliustruoja smile.gif 5,8 kg.

user posted image

,,Arbūzas – didelė ir naudinga uoga.Antioksidantų skrynelė. Raudoname arbūzo minkštime yra didžiausias kiekis vieno iš stipriausio natūralaus antioksidanto – likopeno, kuris sumažina tikimybę susirgti vėžiu, stiprina imuninę sistemą, skatina ląstelių atsinaujinimą, saugo nuo širdies ligų.

Afrodiziakas. Arbūzuose, ypač geltonuosiuose, gausu citrulino, aminorūgšties ir antioksidanto. Citrulinas atpalaiduoja kraujagysles ir didina ištvermingumą.

Vitaminų šaltinis. Arbūzuose gausu vitaminų A, C ir B6. Vitaminas C ir betakarotenas (vitaminas A) saugo mūsų organizmą nuo ligas sukeliančių molekulių, o B grupės vitaminai neleidžia užplūsti chroniškam nuovargiui, gerina bendrą organizmo tonusą, didina darbingumą.

Mažai kalorijų. Saldu, gardu ir visai nekaloringa. 1 stiklinė arbūzo minkštimo neturi nė 50 kcal. Arbūzai turi daug virškinimą skatinančios ląstelienos, mangano, kuris padeda greičiau deginti riebalus. Kadangi arbūzuose gausu sveikųjų angliavandenių ir fruktozės, jie malšina saldumynų norą, o magnis gerina nuotaiką ir teikia energijos. Tikra trokštančiųjų sulieknėti svajonė!

Saldus vanduo. 92 procentus arbūzo sudaro vanduo. Taigi gardus kąsnelis ne tik numalšins alkį, bet ir apsaugos organizmą nuo dehidratacijos, efektyviai drėkins odą iš vidaus. Dėl šlapimą varančių savybių arbūzo rekomenduojama valgyti sergant inkstų, šlapimo takų ligomis.''

user posted image

Melione yra didžiulis fermentų kiekis, kurie puikiai įsisavinami žarnyne, padeda normalizuoti jo veiklą. Melioną, kaip vaistus, galima vartoti, esant betkokiems virškinimo sutrikimams. Gydytojai rekomenduoja vartoti melioną sergant įvairiomis kepenų ligomis, o taip pat esant inkstų ir šlapimo pūslės akmenligei. Be to, melionas padidina hemoglobino kiekį bei sustiprina imunitetą, raminančiai veikia nervų sistemą, pagerina Jūsų išvaizdą.

Liaudies medicinoje melionas dažnai rekomenduojamas, esant išsekimui ir mažakraujystei. Melionas yra ypač naudingas tiems, kas serga vidurių užkietėjimu. Nuo senų laikų gydytojų nuomone, melionas greitai įsisavinamas, naudingas kūnui, naudingas nuo vandenligės ir geltos. Nuo seno melionas laikomas gera, išsamaus veikimo organizmo valymo priemone: jis buvo valgomas skrandžio – žarnyno trakto ir šlapimtakių sistemos išvalymui, o vartojamas išoriškai – odos valymui nuo inkštirų, strazdanų ir pigmentinių dėmių.''

user posted image

,,Ryškiaspalvis kvepiantis moliūgas, o ypač - gardžiai kvepiantis jo minkštimas, gausus vitaminų. Yra jame ir askorbino, ir B grupės vitaminų, vitaminų A bei E, taip pat vitamino K.
Dėl reto vitamino T gausos moliūgą galima laikyti puikiu garnyru prie kiaulienos, jautienos ir kitų riebių patiekalų, nes būtent vitaminas T gerina “sunkaus” maisto pasisavinimą ir neleidžia kauptis riebalams. Be to, moliūguose geležies yra daugiausiai iš visų daržovių. Tokiu pačiu poveikiu pasižymi ir moliūgų sėklos.''

user posted image

,,Cukinija beveik neturi kalorijų, bet joje gausu vitaminų C, PP, B, provitamino A, angliavandenių, pektinų, mineralinių druskų – natrio, kalio, vario, magnio, kalcio, geležies, cinko, fosforo ir kt. Cukinijos turi nedaug organinių rūgščių ir skaidulinių medžiagų, todėl jas patartina valgyti sergant skrandžio ir žarnyno ligomis. Dėl švelnių skaidulinių medžiagų cukinijos tinka mažiems vaikams, o dėl mažo cukraus kiekio – sergantiesiems cukralige. Jas labai naudinga valgyti sergant ateroskleroze, kadangi cukinijos padeda iš organizmo pašalinti cholesteriną. Cukinijos taip pat padeda iš organizmo pašalinti gyvsidabrį, šviną, kobaltą, radioaktyvųjį stroncį.
Cukinijos stiprina raumenis ir širdį, spartina medžiagų apykaitos procesus, “suriša” riebalus, padeda pašalinti vidurių užkietėjimus, be to, yra puikus suliesėjimui skirtų dietų komponentas. Jose esantis vitaminas E padeda organizmui nugalėti stresus, suaktyvina fizinį ir protinį darbingumą, sustiprina nervus, smegenis ir suaktyvina baltymų sintezę kiekvienoje ląstelėje.''

Naudingi straipsniai:
Ir Lietuvoje galima užauginti arbūzus!:


Lietuviški arbūzai

apie arbūzus ir ne tik...

D.U.K dėl moliūgų auginimo (YERENA):

Kada laikas sėti (indeliuose ir daržan)?

Daiginant indeliuose- apie balandžio vidurį, daigeliai išsodinami į pastovią augimo vietą darže apie gegužės vidurį-pabaigą (praėjus šalnų tikimybei). Sėjant tiesiai į dirvą- gegužės antrojoje dalyje.
Kodėl sėklos taip lėtai dygsta ir augalai taip lėtai auga?
Sėklos dygsta prie tam tikrų temperatūrų: esant min +12 C dygsta po 6-8 dienų (daiginant ant radiatoriaus ar virš židinio- daigeliai pasirodo po 2-3 dienų- optimali daiginimo temperatūra +25-27 C). Jei temperatūra ~10 C- augalai nustoja augti, o miršta prie 0 C.

Pelyja pasėtos sėklos. Ką daryti?

Sėklos pelyja dėl to, kad jos išimtos iš vaisiaus buvo blogai praskalautos ir liko slidi plėvelė, kuri išdžiovinus sėklas lengvai lupasi ir girgžda (jos nenuėmus sėklos nedrėgsta, lukštas neminkštėja ir daigelis neturi galimybės prasikalti, o atsidurus sėklai žemėje po kelių dienų aplink ją galima pastebėti pelėsį). Prieš sėjant reiktų tą permatomą girgždančią plėvelę pašalinti patrinus sėklas tarp pirštų.

Ar reikia šias gerybes nuo sraigių saugoti?

Taip, jaunus daigelius reiktų saugoti nuo sraigių- lapus nuvalgo. O vasaros eigoje sraigės moliūgams jau nebebaisios- neliečia.
Ar kryžminasi moliūgai?
Kai kurios moliūgų rūšys kryžminasi su visomis, kai kurios tik savo rūšies ribose. Iš sukryžmintų sėklų kitais metais gali užaugti tos pačios formos, spalvos, dydžio vaisiai, bet minkštimas gali būti vandenigesnis, kinta skonis, sandėliavimo laikas ir pan.

Kodėl reikalingas „dirbtinis apvaisinimas“?

Dirbtinis apvaisinimas reikalingas, kai norima išlaikyti rūšies grynaveisliškumą, bet ir tai negarantuoja, kad įsikišimas duos teigiamų rezultatų.
Kur vyriškas, o kur moteriškas žiedas?
Vyriški žiedai yra tušti, neturi vaisiaus užuomazgų, tiesiog geltonas didelis žiedas ir iš karto kotelis. Žiedo viduje rasite TIK vieną piestelę.
Moteriškas žiedas turi iš karto vaisiaus miniatiūrą (burbuliuką, kamuoliuką, cilindriuką ir pan. priklausomai nuo veislės ir rūšies) po savimi, o tik už jo bus kotelis. Žiedo viduje rasite KELETĄ piestelių sugrupuotų į krūvą.

Kaip apvaisint tuščius žiedus?

Surandate 3-5 vyriškus žiedus, nulupate geltonus jų "žiedlapius", paliekant tik piesteles ant koto. Surandate moterišką žiedą, kuris tuoj tuoj pradės žydėti ir kuri norite apvaisinti- praskleidžiate jį, paruoštomis vyriškomis piestelėmis pamakaluojate moteriško žiedo viduje, prisiliečiant prie moteriškos piestelės, "uždarote" moterišką žiedą, vyriškus metate lauk ir laukiate rezultato- po kelių dienų užuomazga turėtų didėti. Galima naudotis teptuku ar ausų krapštukais- surenkate žiedadulkes iš 3-5 vyriškų žiedų ir pamakaluojate teptuku su tuo mišiniu moteriškame žiede.

Kodėl užsimezgę vaisiai pradeda pūti?

Pūti pradeda, nes dar peržydėjęs žiedas nenukrito ir jame laikosi lietaus vanduo. Pabandykite kai tik peržydi moteriški žiedai, ATSARGIAI (nenulaužiant vaisiaus nuo krūmo kartu su žiedu) nuskabyti juos- turėtų situacija pagerėti. Būtina sąlyga- vaisius turi būti "apvaisintas"- savo darbą turėjo atlikti vabaliukai arba Jūs pati, pasinaudojus teptuku ar ausų krapštukais.
Taip pat dažniausiai, bet ne visada (iš savo patirties galiu pasakyti, kad lietingomis vasaromis tai įvyksta kur kas dažniau), pirmosios užuomazgos yra atmetamos pačio augalo.

Kam ir kada skabyti augalų viršūnes?

Viršūnės yra pjaunamos apie liepos antrą pusę-pabaigą. Kaip tik viršūnių naikinimas skatina augalus auginti didesnius jau užmegztus vaisius. Kas iš to, jei užuomazgų keliolika, bet pats augalas neišgali išmaitinti? To pasekoje moliūgai būna smulkesni, bet jų daugiau (tinka tiems, kam rūpi kiekybė, bet ne kokybė), pilnai nesunokę per sezoną.

Kiek moliūgų leisti užmegt?

Jei auginate gigantus po virš 100 kg- paliekate auginti tik 2 vnt (vienas atsargai, jei su tuo pagrindiniu kažkas atsitinka). Jei labai smulkučiai (kiekvieno svoris ~100-200 g)- jie mezga kaip pašėlę, tai palieku apie 10 vnt.
Kokius moliūgėlius auginat tik sėkliukėms?
Miranda, Junona, Olga, Kakai.

Ar visi moliūgai (net dekoratyviniai) yra valgomi?

Visi moliūgai yra valgomi, tik subrendę dekoratyviniai yra labai kieti ir pasitaiko karčių vnt.

Ar moliūgams baisios šalnos?

Moliūgams baisios šalnos, net sunokusiems milžinams su stora žieve. Pradžioje nieko nesimato, po kažkiek laiko moliūgas "įgauna mėlynę", ta vieta ima ruduoti ir minkštėti (kaip obuoliai), drėksta ir prasideda puvimo procesas.

Kada moliūgas sunokęs?

1. moliūgo kotelis turi būti sumedėjęs;
2. jei odelė kieta (nagu neprasispaudžia)- moliūgas sunokęs ir tinkamas sandėliavimui.
Kaip teisingai moliūgus paruošti žiemai?
1. renkant moliūgus, palikti kuo ilgesnį kotelį (idealu nupjauti ties susijungimu su virkščia);
2. po derliaus surinkimo gerai "pašildyti ir padžiovinti" apie savaitę saulėtoje atviroje vietoje (tiktų pvz. pavėsinė, kad kristų tiesioginiai saulės spinduliai, atvira pastogė- svarbi sąlyga- kad lietus nedrėkintų vaisių, bet BŪTINAI kad saulė juos apšviestų).

Kokios sandėliavimo sąlygos reikalingos moliūgams?
Trumpiausiai išsilaiko šaltame ir drėgname rūsyje- pradeda pūti. Kai patalpoje ~20 C ir daugiau- moliūgai pradeda džiūti-raukšlėjasi odelė. Idealiausias variantas, kai patalpa yra sausa, bet šaltoka, apie 12 C- taip moliūgus išlaikome ir iki gegužės.
Viskas dar priklauso nuo moliūgo rūšies, odelės storio, sunokimo laipsnio (jei moliūgas nuskintas dar nesunokęs, vargu ar ilgai išsilaikys...)
Kodėl moliūgo viduje dygsta sėklos?
Daigeliai moliūgo viduje atsiranda tada, kai jie yra laikomoje gan šiltoje patalpoje.

Tikiuosi, Yerena nesupyks, įdėsiu dar jos aprašymą kam kokie moliūgai tinka, kad nereiktų jai šitiek kartų kartoti:

Sultims - melonowa zolta, big max ir atlantic giant (šitie užauga milžinais), rouge vif d'etampes, pink jumbo banana ir kiti bananiniai, muscade de province, visus aliejinius (tuos, kurių sėklos be lukštų- sėklas išimate, o minkštimą spaudžiate) ir pan.
Šviežiam vartojimui- visi acornai (nu gal išskyrus baltąji- thelma sanders, nes skoniu ir konsistencija primena saldintą bulvę), delicata, butternut'ai, sweet meat, sweet mama, crown prince ir pan.
Sriuboms- butternut'ai, hokkaido, kabocha tipo
Troškiniaims- butternut'ai, hokkaido, marina di chioggia, black futsu, triamble, jarrahdale, australian butter minkštimą 1:1 maišiau į bulvių košę (labai patiko), burgess buttercup (uk labai populiarus), hubbard'ai.

Jų didenybės ARBŪZAI

Arbūzų sėjimas


Sėjimui imamos sveikiausių ir saldžiausių vaisių sėklos.
Balandžio pabaigoje - gegužės pirmosiomis dienomis sėklas užmerkite kalio permanganato tirpale. Po paros tirpalą nupilkite ir perplaukite virintu drungnu vandeniu. Uždenkite sėklas šlapia medžiagos skiaute ir palikite dygti ne žemesnėje kaip +20° C temperatūroje. Būkite kantrūs - vieni daigeliai pasirodo po kelių dienų, kiti - po dviejų savaičių ar net dar vėliau. Todėl, kasdien perplaudami arbūzus dengiančią skiautelę, atrinkite dygstančias sėklas ir sodinkite į vazonėlius.
Žemė vazonėliuose turi būti puri, nesukritusi. Geriausiai tinka daržo žemės - lapinės ir durpių mišinys.

Sodinimas į lauką

Gegužės paskutinėmis - birželio pirmosiomis dienomis, kai jau išaugę 2-3 tikrieji arbūzų lapai, sodinkite daigus į lauką, bet būtinai sulaukite tikrojo pastovaus atšilimo, nebijodami, kad jie peraugs. Augimvietė turi būti apsaugota nuo šiaurinio vėjo, šilta. Sodinti reikia į 1,2 m pločio ežios vidurį 1,5 m atstumais, ne tankiau. Jeigu daigus susodinsite per tankiai, užaugę vaisiai bus nedideli. Žemė turi būti puri: tinka smėlis, juodžemis, priemolis, bet ne durpinė, ne molis. Durpinėje žemėje augančius arbūzus puola ligos ir jie gali sunykti.
Prieš suariant ežias, rekomenduojama pabarstyti jas trąšų mišiniu: 1 dalis amonio salietros, 2 dalys superfosfato ir 1 dalis kalio sulfato.

Kaip ši daržovė prižiūrima

Žemę, kurioje auga arbūzai, ravėkite ir purenkite. Šakų skabyti nereikia, tik į tarpežius tįstančias virkščias permeskite į ežios vidurį.
Laistykite, tik tuomet jei labai sausa, bet ne dažniau kaip kartą per savaitę. Arbūzai nepakenčia kasdieninio laistymo. Laistant stenkitės, kad vanduo nepatektų ant lapų, nes tuomet arbūzus gali pradėti pulti grybinės ligos.

Derliaus nuėmimas

Patyrę arbūzų augintojai pastebi, kad jei gerai auga agurkai, tai tais pačiais metais ir lauke auginami arbūzai užaugs. Arbūzus taip pat galima auginti ir šiltnamyje ar inspektuose, kur jie paprastai gerai auga ir dera bet kuriais metais.
Pirmieji vaisiai prinoksta ne anksčiau kaip liepos viduryje ar pabaigoje. Pagrindinis derliuus sunoksta rugpjūtį. Vienas daigas dažniausiai išaugina 1, kartais 2-3 vaisius. Jie gali sverti nuo 1 iki 7 kg.
Sunokimo laipsnis nustamomas pabeldžiant ar sprigtelint. Sunokusių vaisių daug duslesnis garsas, o žalių skambesnis. Sunokusių vaisių apačia gelsva, o žalių balta.
Rudenį, pašalus ar nudžiūvus lapams, nesunokusius užaugusius arbūzus galima baigti nokinti šiltoje sausoje patalpoje (šaltoje supūva).

Sena Tema
Atsakyti
Nuėjau šiandien į schatelig parduotuvę ir užmačiau moliūgų sėklų crown prince ir muscat de provance. Bet kaina po 15 Lt blink.gif čia normalu? iš užsienio ne pigiau? ten lygtais po 6 sėklikes supakuota. Pagalvojau kad muskatinių noriu pabandyt kitais metais. Ir šiaip kiekį moliūgų mažinsiu, užteks kokių 3-4 daigelių. Šiais metais truputį persistengiau. O va arbūzų tai didinsiu.........
Vakar prapjoviau savo sniegių, tai pasvėrėm buvo 7,7 kg blink.gif šiandien gal jau įveiksim mes jį......... gražus su plona žievele.
Atsakyti
QUOTE(Avijacija @ 2013 08 20, 17:56)
Nuėjau šiandien į schatelig parduotuvę ir užmačiau moliūgų sėklų crown prince ir muscat de provance. Bet kaina po 15 Lt  blink.gif  čia normalu? iš užsienio ne pigiau? ten lygtais po 6 sėklikes supakuota.

http://stores.ebay.c...d=p4634.c0.m322
Iš čia siunčiausi. Daigios. Na o kaina- 20 sėklų Crown Prince 0.99 Euro. Atsiuntimas neatsimenu, bet mokejaui už visas siunčiamas ir lab nedaug.
Atsakyti
QUOTE(Avijacija @ 2013 08 20, 18:56)
Nuėjau šiandien į schatelig parduotuvę ir užmačiau moliūgų sėklų crown prince ir muscat de provance. Bet kaina po 15 Lt  blink.gif  čia normalu? iš užsienio ne pigiau? ten lygtais po 6 sėklikes supakuota. Pagalvojau kad muskatinių noriu pabandyt kitais metais. Ir šiaip kiekį moliūgų mažinsiu, užteks kokių 3-4 daigelių. Šiais metais truputį persistengiau. O va arbūzų tai didinsiu.........
Vakar prapjoviau savo sniegių, tai pasvėrėm buvo 7,7 kg  blink.gif  šiandien gal jau įveiksim mes jį......... gražus su plona žievele.

super!!!!!


saunuole augintoja

musu didziausias ana diena 7 lygiai kilogramai
Atsakyti
QUOTE(Avijacija @ 2013 08 20, 18:56)
Nuėjau šiandien į schatelig parduotuvę ir užmačiau moliūgų sėklų crown prince ir muscat de provance. Bet kaina po 15 Lt  blink.gif  čia normalu? iš užsienio ne pigiau? ten lygtais po 6 sėklikes supakuota. Pagalvojau kad muskatinių noriu pabandyt kitais metais...

Tikrai nenormalu, kažkada šia tema išsakiau savo nuomone, kad moliūgas- ne prabangos prekė, kad kelios sėklos kainuotų 15 Lt. Pirkau iš jų kadaise pakelį su 5 sėklom, iš kurių buvo tik 2 sveikos doh.gif
Iš ebay pigiau, bet ir čia, LT, galima įsigyti muskatinių- Waltham Butternut, Muscade de Provence, Lunga di Napoli.
Atsakyti
QUOTE(Lerikyte @ 2013 08 21, 21:37)
super!!!!!
saunuole augintoja

musu didziausias ana diena 7 lygiai kilogramai


tai kad mažai aš ten prisidėjau prie to auginimo. Nes ne šalia mano namų, tai į mėnesį 1-2 kartus aplankydavau. Tik nuravėdavau ir vsio. Iš pat ptradžių vieną kartą lengvu rauginto mėšlo tirpaliuku perliejau ir paskui kažkokiom universaliom. Kai pradėjo vesti vaisius, tai nė nebetręšiau. Na mulčiavau iš pat pradžių, hnes kai taip retai būnu tai žolės būtų man ten arbūzus apėję. Tai nė nežinau. Gal naujoko sėkmė čia buvo. Tris dienas valgėm arbūzą lotuliukas.gif bet tai kaip ramu, mažius valgo ir negaila, tegu kemša kiek telpa. Nes va delfy straipsnis apie melionus ir viršytas chemijos normas. Manau ir arbūzuose tas pats būtų...... jei tik patikrintų.
Atsakyti
QUOTE(Avijacija @ 2013 08 22, 09:04)
...bet tai kaip ramu, mažius valgo ir negaila, tegu kemša kiek telpa. Nes va delfy straipsnis apie melionus ir viršytas chemijos normas. Manau ir arbūzuose tas pats būtų...... jei tik patikrintų.

Arbūzuose ir vynuogėse daugiausiai kenksmingų medžiagų.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo yerena: 22 rugpjūčio 2013 - 08:19
Maximoje jau pasirode siu metu moliugu derlius. Bet apziurejau, odele minksta, virkscia visa zalia sultinga, net neapdziuvusi , ar cia nuo veisles priklauso kad vartojami moliugai ir nebrandinti ?
Yerena, as nuskyniau kelis Sweet dumpling, nes ir skura buvo kieta ir virkscios sumedejusios. Viena prapjoviau tai be jokio saldumo jis buvo, kaip eiline cukinija ant skonio. Kada jie savo skonines savybes atskleidzia?
Atsakyti
Sveikos, labai labai dekoju Lerikytei uz seklytes, tokiu kosmosu kaip jus cia visos 7kg nepasiekem ir nepasieksim siemet smile.gif bandysim kita meta to siekti smile.gif
Papildyta:
user posted image
Papildyta:
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vijoleta20: 22 rugpjūčio 2013 - 10:20
QUOTE(matuke @ 2013 08 22, 10:57)
Maximoje jau pasirode siu metu moliugu derlius. Bet apziurejau, odele minksta, virkscia visa zalia sultinga, net neapdziuvusi , ar cia nuo veisles priklauso kad vartojami moliugai ir nebrandinti ?
Yerena, as nuskyniau kelis Sweet dumpling, nes ir skura buvo kieta ir virkscios sumedejusios. Viena prapjoviau tai be jokio saldumo jis buvo, kaip eiline cukinija ant skonio. Kada jie savo skonines savybes atskleidzia?

Nepriklauso, tiesiog anksčiau laiko yra renkamas derlius ir tiek. Įsigijus tokį moliūgą, neišlaikysite jo iki pavasario, nes supus arba išdžius. O dabartinis jo skonis- kaip cukinijos- nekoks.
Dėl Sweet Dumpling- o kam dabar nuskynėte? Jei sandėliavimui- dar per anksti- dar per šilta patalpose. Aš renku derlių prieš šalnas, nesvarbu, kad kotelis sumedėjęs jau seniai, dar liepos pabaigoj, tegul gerina skonines savybes ant krūmo, o ne pintinėje ar po stalu (milžinų atveju). Sweet Dumpling priklauso acorn'ų šeimai, jų skoninės savybės ryškėja po 3-4 savaičių sandėliavimo (~spalį-lapkritį) mirksiukas.gif
Atsakyti
Mamai buvau davusi Delicata sėklų. Prieš kelias diena nuvažiavau, sako -nupjoviau kelis moliūgus, kur tu sėklų davei, tai vaje, koks kietas, neskanus, kur juos dėti reikia... Sakau, kam pjovei, juk dar ne laikas. Kada atsiskleidžia Delicatos skoninės savybės?

O jau mano Lunga di Napoli koookie... blink.gif Jau pati niekaip neparnešiu, reikės MB pagalbos prašyti... bigsmile.gif Vaje, kur aš juos tokius sandėliuosiu, gerai, kad tik du yra... biggrin.gif Kiek juos laikyti galima, kada skaniausi ir kam labiausiai tinka?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rytorasa: 22 rugpjūčio 2013 - 11:00
QUOTE(rytorasa @ 2013 08 22, 11:57)
Mamai buvau davusi Delicata sėklų. Prieš kelias diena nuvažiavau, sako -nupjoviau kelis moliūgus, kur tu sėklų davei, tai vaje, koks kietas, neskanus, kur juos dėti reikia... Sakau, kam pjovei, juk dar ne laikas. Kada atsiskleidžia Delicatos skoninės savybės?

O jau mano Lunga di Napoli koookie...Vaje, kur aš juos tokius sandėliuosiu, gerai, kad tik du yra...  biggrin.gif Kiek juos laikyti galima, kada skaniausi ir kam labiausiai tinka?

Taip, odelė kieta, aš jos nelupu, Delicata kepu su sviestu ir ruduoju cukrumi orkaitėje. Arba valgome žalius, supjaustytus reikelėmis po gero mėnesio sandėliavimo.
Lunga di Napoli- muskatiniai- sėklos viename gale (platesniame), o kitas- vien tankus, kvapnus, tamsiai oranžinis, saldokas minkštimas. Gaminu sriubą, valgome žalius, darau suktinukus su feta (labai tinkamas "riekių" skersmuo). O sandėliavimui labai tinka palangė, ant jos greičiau įgaus tą terakotos spalvą. Beje, su laiku minkštimas sausėja ir įgauna tą "plaukuotumą". Aš juos sunaudoju iki Naujųjų, nes laikui bėgant sėklų lizdas tampa vis didesniu skanaus minkštimo sąskaita blush2.gif
Atsakyti