Septinta diena: Naples Vesuvio Pompei Roma
Taigi mūsų kelionė eina į pabaigą ir paskutinę dieną pries skrydį mes paskyrėme vėlgi traukiniams ☺

Kelionė prasideda 05.40 regioniniu traukiniu (patikėkit pigiau buvo trigubai), tačiau jau vien įlipus į traukinį išsigandome publikos. Vien apskurę bomžiukai, alkoholiu dvokiantys valkatos na ir aišku.. turistai ☺
Bet mes kažkaip ne prabangos ieškojome, o kad kuo pigiau nusigabent iki Napolio. Ten atvykome apie 9.30 ryte jei gerai pamenu. Iškart bėgome ieškoti autobuso į Vezuvijų, nes pagalvojom, jog geriau pirma kopti, o paksui po griuvėsius trankytis.
Aišku jokio autobuso neradome, o policininkai vieninteliai geriečiai Napolyje nusiuntė mus į traukinuką vietinį. Šiaip mums buvo šokas toje stotyje, kiek miestų aplankėme buvo tikrai gražūs, tvarkingi ir tos šiukšlės, smarvė ir tt. tebuvo mitas. Tačiau Napolis jas sulaužė...
Kažkokia sumaištis tvyro mieste, mašinos važiuoja kur nori ir kaip nori, žiūrėk kad einant per perėją tavęs nesuvažinėtų, nes jiems nesvarbu kas ten eina, vaikas, suaugęs ar invalidas. Kažkoks bardakas ir šiukšlynas aplink stotį, žmonės irgi tokie visi na pasakysiu gražiai žemiausio sluoksnio bent iš pirmo žvilgsnio, o jaunimas primenu lietuviškuosius marozus.
Anyway, kadangi nerandam autobuso, imam traukinuką iki Pompėjos. Kaina vienam gal 2-3. Mes kažkaip biški pasimetę buvom, tai netyčia įlipom ne į tą traukinį. Tada vietinis mielas žmogus sako jūs turbūt ne čia važiuojat, parodė žemėlapy mūsų liniją, pasakė išlipti kitoj stotelėj ir sulaukt reikiamo traukinio. Jis gan greit atvažiavo, tačiau buvo sausakimšas. Teko gerą pusvalandį stovėt, o kvėpuot ten nėra kuo.
Tik išlipus apspito gidai siūlantys keliones.. kur tik nori

Mes aišku vis dar norėjome į Vezuvijų pirmiau, tad nuėjom pirkti bilieto iš kasos, nes vietiniais nepasitikėjome. Taigi už kelione į Vezuvijų sumokam 22 žmogui (pasiruoškit, čia buvo brangiausia diena iš visų).

Taigi įsodina mus į autobusą, kuris lekia nežmonišku greičiu, gidė garsiai rėkia ir pasakoja istoriją apie Vezuvijų ir šiek tiek Pompėją. Durys atlapos, o ta ant krašto baisu, kad neišlėktų

Kelionė trunka apie 15min ir mus užveža į maždaug 200m aukštį kur persėdam į kitą autobusą.

Nak ą pasakojo manau galima pasiskaityt internete, bet mes to NEPADARĖM tad buvo labai įdomu sužinoti, kad kai 79m. Buvo palaidota Pompėja ir Herrculi... (miestelis uostas šalia) tai buvo ne Vezuvijaus darbas, o kito ugnikalnio, kuris buvo 3000m aukščio ir išsiveržės sprogo. Tik vėliau po kažkiek metų tarp to senojo ugnikalnio liekanų buvo atrastas Vezuvijus, t.y. tai buvo du ugnikalniai vienas kitame. Šiaip Vezuvijus išsiveržia kas 40 metų tačiau dabar jau nuo 1941 metų jis miega ir visi laukia ir tikisi blogiausio. Visi miestelėnai gyvena ant lagaminų ir pas juos palei duris visuomet sukrauti krepšiai evakuacijai. 1941 metais žuvo tik 20 žmonių, kurie savo noru nusprendė pasilinkti kadangi buvo labai seni ir nenorėjo palikti savo namų.

Tai va tiek įdomios istorijos per penkioliką minučių ir mes keičiame autobusą, kuris turi afigenus amortizatorius ir kiekvienam keleiviui saugos diržus, juk kilsim į 1200m aukštį. Kelias raizgės, raizgės, bet užkilom. Aš asmeniškai ne pirmą sykį kalnuose, nors pirmą tokiam aukštyje, bet man nesijautė slėgio ir neužgulė ausų. Buvo kas turėjo šią bėdą. Atvykus gavom valandą laiko apeiti visą Vezuvijų. Palipt ten dar irgi buvo kur... Buvo trys stovyklavietės, buvo ir gidai, kurie nieko įdomaus nepapasakojo. Buvo parduotuvėlės ir kavinukės, bet kainos labai didelės.

Na galiu pasakyti atsivėrę vaizdai pribloškia. Mums pasitaikė rūkas, tai prastai matėsi, tačiau giedrą dieną manau išvis įspūdinga. Matosi visas Napolis nežmoniško dydžio, Capri sala, ir tas Herrcul... kur po išsiveržimo dar prasitęsi miestas 10km į jūrą. Prisirinkom ugnikalninių akmenukų ir leidomės žemyn, laiko taip kaip tik užteko. Šiaip patarčiau šiaip kelionei pasirinkti tinkamą, uždarą avalynę, nes kojos bus dulkinos.
Tuomet vėl autobusu parvežė mus žemyn ir paleido ten pat kur paėmė, gidė rekomendavo šeimyninį restoranėlį mažom kainom, nes patarė prieš einant į Pompėją pasistiprint (ačiū už šį gerą patarimą, to reikėjo) ir aišku pasinaudojom pasiūlymu.
Maistas skanus, valgiau spaggethi su jūros gėrybėmis. Tikrai skanu ir nebrangu buvo. Pasistiprinę ir prisipildę vandens bonkas lekiam į Pompėją. Pirmas blynas, kad pamiršau pasą, o ten nuolaida EU jaunimui 5.5 tik įėjimas, o šiaip net 11. Na bet su ISIC prasisuku. Vienas pardavėjas nepardavė, bet užtad kitas greitai ☺

Gavom žemėlapį, kuris atsiprašant bevertis na ir ką pradėjom blūdinti po griuvėsius. Pirmas pusvalandis tai visai įdomu, gražu, tačiau vėliau tai tapo kančia. Labirintai, vien apgriuvę namai, nėra jokios info, nesupranti ką ir kur matai, na vien žo.. Eiti čia reikai arba su gerais gidais arba turėt nusipirkus knygutes. Bet šiaip na vistiek buvo įdomu pastovėt ant tos pražūtingos žemės.

Taigi Pompėjoje praleidome 2,5h tuomet jau nusprendėme judėti link Napolio, buvo gal kokia 16h, o 20h mums traukinys. Taigi atvykom vėl į centrinę stotį ir vėl pilnutėliu traukiniu ir ką.. vėl tas pats išgastis ir šokas.
Tad mes priėmėm lengviausią sprendimą ir susiradom arčiausiai ir padoriausiai atrodančią kavinę ir ten apturėjom skanią paskutinę vakarienę. Paragavau toks Napolietiškos picos ir dar makaronų (vėl) ir išgėrėm daaaaug vyno naminio. O toliau kelias namo į Romą ir ryte į oro uostą.
Papildomai:
Ai vieną dieną Romoje prie Borgeso pilies mes irgi užkibom ant apgavikų kabliuko. Pribėgo indas ir kiša man tris rožes ir pasakoja kokia aš neapsakomai graži. Aš jį veju ir sakau neimsiu ir nemokėsiu tau, tas sako čia nemokamai. Na vienu žodžiu po ilgoko pasistumdymo jis įgrūda man tris tas raudonas rožytes, puskei irgi įkišą vieną. Aš toliau einu nesustoju ir fotiku, o tas vejasi mane ir riša ant rankos iš siūlų susuktą apyranką ir poriną apie laimę ir gėrį man. AŠ toliau einu nestoju, jis tą patį padaro mano pusseserei. Galiausiai pribėga prie manęs ir tyliai šnabžda give me small money now. Sakau NO. Tas tada sako atiduok gėles

ir pasiėmė gėles iš mūsų. Dar paklausiau ar siūlų neatiduot, sakė turėkit.

Tai va nešiojom kaip draugystės apyrankes kol nusiskalbė.
Kas dar. Nusipirkau magnetuką vaikštant po Romos gatvėles už 1. Ta parduotuvė buvo kažkur einant nuo Spanish setps, nebuvo šalia daug lankytinų vietų, tad ir kainos mažos. Taip pat oro uoste pirkau už 11, 0.7l talpos Limoncello, jų tradicinio gėrimo. Daugiau lauktuvių kaip ir nevežiau. ☺
O šiaip rekomenduoju visur skanaut vynus ir žinoma kuo įvairesnį ir geresnį maistą
Pasiskaitykite kuo daugiau apie miestus prieš vykstant, but įdomiau. Taip pat mes nesilankėme beveik jokiuose muziejuose, tad sutaupėm šiek tiek pinigų. Tam nebūtume turėję laiko, nes ir taip kelionė buvo intensyvi ir varginanti. Diena be traukinių ir nakvynių atsiėjo maždaug po 50.