Įkraunama...
Įkraunama...

Mūsų turtingas ir nuostabus daržas

Bendraujam toliau 4u.gif

Sena 22 tema

user posted image

Gal kas turit susikonspektavusios mamų rekomenduojamų daržovių sėklų sąrašiuką. Būtų šaunu matyti pirmame puslapiuke ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Para: 21 spalio 2013 - 20:18
4u.gif

Tasai sąrašas būtų daromas nebent veikt visai nebūtų ką. Skirtingi dirvožemiai, skirtingos sąlygos, vartotojų skoniai ir kas pas vieną super, pas kitą bus visiškas niekaliukas. Todėl jau pačių bandymo keliu savus sąrašus darytis turim mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Otaip @ 2013 10 21, 15:50)
Lapus, mulčą, užmetu tiek, kad dar geras sprindis poro žalumos matos.

Oho kiek tuos porus tada reikia užkapstyt blink.gif Pas mani jie aukšti,tai pustrečio sprindžio reiks apverst lapais ir durpėm g.gif Tiesa,labai patenkinta šiemet porais Bandit-tokie kaip parduotuviniai ir valgomos dalies daug,o Columbus dvigubai plonesni užaugo.
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2013 10 21, 18:49)
pas mane durpė kur kas lengvesnė nei smėliukas, kol kas nesudygo.

P.S.  Joks ten pas tave ne černobylis, kurmiai šikinyką pasidarę ties česnakais ir tiek  biggrin.gif

ner ten sitos nelaimes- ner. vat tikra tiesa, kad kurmiai nesiknisa kur geoterminio kolektorius., o pas mane jis po darzu palaidotas. uztatai po gelynus, kur ner slanga isvedziota- varo tik daina doh.gif
dar vienas klausimas- esu jau daug kartu cia klaususi, bet niekad negavau atsakymo: ka daryti jei veik visa sakniavaisiu derliu sukapoja ivairus kirminai? morkos, bulves ridikeliai, svogunai- ketvirti metai mano triusas veltui. jokie sideratai nepadeda, situacija tik blogeja- siemet net visus porus surijo. kuo toliau- tuo liudniau. verysad.gif
Atsakyti
Gal pas jus spraksiu dar labai daug jei buvo pries tai pieva? Nes morkiniai kirminai bulviu lyg ir nekapoja, pries spraksius nezinau ka, bet reikia stengtis svariai isravet, nelaikyt piktzoliu ir per kelis metus tie spraksiai savaime isnyks, tiesa dar reikia kalkinti dirva. Morkas as dengiu nuo pat pasejimo agroplevele ir kirminai ju nepASIEKIA, o RIdikelius tao sprages eda.
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2013 10 22, 09:14)
ner ten sitos nelaimes- ner. vat tikra tiesa, kad kurmiai nesiknisa kur geoterminio kolektorius., o pas mane jis po darzu palaidotas. uztatai po gelynus, kur ner slanga isvedziota- varo tik daina doh.gif
dar vienas klausimas- esu jau daug kartu cia klaususi, bet niekad negavau atsakymo: ka daryti jei veik visa sakniavaisiu derliu sukapoja ivairus kirminai? morkos, bulves ridikeliai, svogunai- ketvirti metai mano triusas veltui. jokie sideratai nepadeda, situacija tik blogeja- siemet net visus porus surijo. kuo toliau- tuo liudniau. verysad.gif

Kokie išgraužimai, pakenkimai? Vabalai gal ne įvairūs, gal kolorado Jei tokie stamboki išgraužimai bulvėse, burokėliuose tai tikėtina, kad koloradas pasidarbavo. Kurmių trūksta biggrin.gif . Bet kad svogūnus graužtų koloradas, tai nemanau. Matyt ten jau kitokie. O gal galas svogūno papūna ir kirmėliukai atsiranda? Nuo to irgi yra priemonių - pelenų karštas šarmas kai tai matosi ant laiškų ir nuėmimas derliaus tinkamu laiku. Tiksliau, kada laiškai nulinko , bet svogūnai nepradėjo lysti gilyn.
Gal geoterminis kaltas dėl palankių sąlygų kenkėjams.
Atsakyti
svogūnus paprastai puola svogūninės muselės, kurių kirminai ne tik laiškus, bet ir paties svogūno dugnelį pakenkia. Morkas paprastai - morkinės muselės. Bet kad visa tai n+1 kartų apkalbėta. Nenorim chemijos ar žaidimo su šarmais, karštais viralais tusintis darže, keičiam sodinimo vietą, taikom priešsėlius ir kuo didesnė augalų įvairovė šalia, kas išblaško vabzdžius. Tikrai ne vieną kartą kalbėta buvo 4u.gif

Ridikėliams ne visi sideratai tinka, priešsėliai. Daaaaug kartų buvo atsakyta tongue.gif
Atsakyti
QUOTE(rytorasa @ 2013 10 22, 08:55)
Eisiu pažiūrėti, ar mano česnakai nesudygo..  g.gif

QUOTE(saintlina @ 2013 10 22, 09:06)
jei ili šiol nebuvo sudygę, dabar jau neturėtų. Bent jau jeigu aš būčiau česnakas, tokiu oru tikrai nenorėčiau makaulės kišt lauk.

Pažiūrėjau. Nesudygo... schmoll.gif Tai jau tikrai, kad lauke šalta ir nemalonu ir ne tik česnakams... brrr...user posted image
Atsakyti
QUOTE(Venta9 @ 2013 10 22, 10:59)
Gal pas jus spraksiu dar labai daug jei buvo pries tai pieva? Nes morkiniai kirminai bulviu lyg ir nekapoja, pries spraksius nezinau ka, bet reikia stengtis svariai isravet, nelaikyt piktzoliu ir per kelis metus tie spraksiai savaime isnyks, tiesa dar reikia kalkinti dirva. Morkas as dengiu nuo pat pasejimo agroplevele ir kirminai ju nepASIEKIA, o RIdikelius tao sprages eda.

didele dalis spargsiu, b et darzas dirbamas jau penkti metai. ju kaip nemazeja taip nemazeja g.gif

QUOTE(Gaudvilė @ 2013 10 22, 12:20)
svogūnus paprastai puola svogūninės muselės, kurių kirminai ne tik laiškus, bet ir paties svogūno dugnelį pakenkia. Morkas paprastai - morkinės muselės. Bet kad visa tai n+1 kartų apkalbėta. Nenorim chemijos ar žaidimo su šarmais, karštais viralais tusintis darže, keičiam sodinimo vietą, taikom priešsėlius ir kuo didesnė augalų įvairovė šalia, kas išblaško vabzdžius. Tikrai ne vieną kartą kalbėta buvo  4u.gif

Ridikėliams ne visi sideratai tinka, priešsėliai. Daaaaug kartų buvo atsakyta  tongue.gif

nezinau kas puola morkas. visos jos suvarpytos sugriauztos juodais tuneliukais. ir kas blogiausia- nuemus derliu tie kirminai morkose toliau savo darba dirba- nesilaiko man jos. svogunus pastoviai sueda kazkokie balti kirminai- jie dirvozemyje gyvena ir priena dzykus. siti siemet mano porus suede i skutelius- tik kosele is viso lisves liko- neturiu net ka nukasti. bulves juodai susaudytos- ten geltoni kirminai sedi. ridikelius eda dar kitokie- ploni, mazi ir balti. kiekviena rudeni darzas apsejamas garstyciom, visu lisviu krastuose- serenciai. jau neismanau ka daryti. nes tiek darbo kasmet ir viskas veltui doh.gif
Atsakyti
Ok, pakartosiu dar kartą verysad.gif Ridikėliams priešsėliu negali būti garstyčios ir jokie kiti kryžmažiedžiai ( kopūstai, špinatai ir pnš.). Garstyčios kaip tik prikviečia tuos pačius kenkėjus ridikėliams.

Muselės nevalgo nei svogūnų, nei morkų, jos tik kiaušinius deda ir vėliau iš jų išsiritę kirminai jau daro savo juodą darbą. Muselės skraido vidutiniškai du kartus per sezoną, 20-50cm aukštyje. Užtenka aptverti kiek aukštesniu tankiu tinkliuku ir muselės nepasieks tikslo. Profilaktika galima užsiimt anksčiau, nei pradeda muselės skraidyt ir kol dar kiaušinių nepridėjusios.

Beje, serenčiai daugiau dirvą turi apsaugoti, bet tuo pačiu, juos labai mėgsta baltukai ir kt. 'drugiai', kurių vikšrai ( žali, juodi, dryžuoti, plaukuoti) jau niamnioja daržoves. Ir serenčių šaknų srityje išskiriančios medžiagos kaip tik pritraukia kirmėles ir jas tarsi apsvaigina.
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2013 10 22, 14:25)
Ok, pakartosiu dar kartą  verysad.gif Ridikėliams priešsėliu negali būti garstyčios ir jokie kiti kryžmažiedžiai ( kopūstai, špinatai ir pnš.). Garstyčios kaip tik prikviečia tuos pačius kenkėjus ridikėliams.
Muselės nevalgo nei svogūnų, nei morkų, jos tik kiaušinius deda ir vėliau iš jų išsiritę kirminai jau daro savo juodą darbą. Muselės skraido vidutiniškai du kartus per sezoną, 20-50cm aukštyje. Užtenka aptverti kiek aukštesniu tankiu tinkliuku ir muselės nepasieks tikslo. Profilaktika galima užsiimt anksčiau, nei pradeda muselės skraidyt ir kol dar kiaušinių nepridėjusios.

Beje, serenčiai daugiau dirvą turi apsaugoti, bet tuo pačiu, juos labai mėgsta baltukai ir kt. 'drugiai', kurių vikšrai ( žali, juodi, dryžuoti, plaukuoti) jau niamnioja daržoves. Ir serenčių šaknų srityje išskiriančios medžiagos kaip tik pritraukia kirmėles ir jas tarsi apsvaigina.

dekui 4u.gif kazkiek aiskiau.
bet nesuprantu kodel musu dirva tokia kirminuota g.gif gal tikrai reikia gausiai kalkiu pilt g.gif kazkaip buvau skaicius, kad tai naujai idirbtos zemes bedos, bet panasu, kad ne tik negereja, o ir blogeja... g.gif siemet pirmi metai nearsime darzo traktoriumi, kasam kaip sodininkai- kastuveliu, tai idirbis nebus toks gilus kaip plugo... unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2013 10 22, 14:25)

Gaudvile 4u.gif ačiū už tiek info. Pagaliau gavau patvirtinimą, nors ir nelabai džiugus jis doh.gif - šiemet brokolius sodinau per kelias vietas, geriausion žemėn kliuvusius daigus dar apsodinau serenčiais, nes pagalvojau, kad gal abiem kultūrom užteks medžiagų (nes turiu ir nelabai smagią patirtį, kur serenčiai stipriai nustelbė, sumažino šalia augusių daržovių maisto atsargas doh.gif ). taigis, tiek kopūstai, tiek serenčiai bujojo vienodai gražiai, kol nesupuolė... regis visos gyvenvietės drugiai su tuntu kirmėliukų pasekmėj verysad.gif . Teko pjaut lauk tuos kopūstus, nes rinkti juos buvo beviltiška - tiesiog visiškai suvarpyti lapai su dešimtimis kirmėlaičių ant kiekvieno kiekvieno.. . O tie, kurie buvo sodinti kitur, be serenčių draugijos apsikirmėliavo tik vos vos, užtekdavo ranka nukrėsti vikšrus(augo be kitų augalų draugijos). O sklypas mūsų nedidelis, skiria lysves vos 15-20 metrų, tai vat ir sukau galvą kaip čia taip g.gif
Atsakyti