Įkraunama...
Įkraunama...

Gryno oro paieškos

QUOTE(vylabusle @ 2013 11 12, 23:47)
Aš rengiuosi net šilčiau nei aplinkiniai, bet nėra tokių pirštinių, su kuriom, pvz, žiemą nenušalčiau rankų (dėviu paprastai dvejas poras kumštinių - megztas ir odines su kailiu). Taigi, tinkamos aprangos teorija nelabai... Kojos, rankos mano visada šąla. Spėju, mama persistengė, mane grūdindama  ax.gif

Yra alternatyvių mantrų? smile.gif


Labai nuo daug ko priklauso tam tikro oro toleravimas - medžiagų apykaitos, skydliaukės veiklos ir t.t. Yra žmonių, kurie geriau toleruoja karštį nei šaltį ir atvirkščiai..

Aš asmeniškai geriau toleruoju šaltį nei karštį, tad man didesnė kančia grynam ore būti būtent vasarą. Tada aš "aukojuos" būdama visą dieną gamtoje, važiuodama prie ežerų. Būtų mano valia, tai eičiau į kiemą tik saulei leidžiantis biggrin.gif Bet šiaip žinoma labai paisau patarimų grynam ore būti ne saulės piko metu, o anskti rytą ir popietinėmis valandomis.

Nors ir neblogai toleruoju šaltį, bet tai nereiškia, kad jo nejaučiu ir kad man jis patinka. Ne, ir jaučiu, ir nepatinka biggrin.gif Šaltu metu eidama į lauką rengiuos pūkinį paltą, visada velkuos termo marškinėlius ir termo kelnes po įprastais rūbais (ne storais ir ne šiltais, nes prisikūtoti nesveikai irgi - blogai). Viską susipirkau su aukštais termo indeksais - http://www.siltoskojos.lt/ ir "Audime". Nes vaikštau daug ir kaip sakiau - baisiausiu oru.
(tik jei kas susidomės, tai iškart sakau, tamprių pirkti neapsimoka - šviečiasi ir po pirmo skalbimo žiauriai nusiburbuliavo. O ilgos kojinės tokio storio, kad batų reikia dviem dydžiais didesnių. Namuose puikios, bet kai reik į kiemą eiti, tai vyras pradeda juokaut, kad gali batus paskolint doh.gif )
Tik kepurė ir pirštinės - iš "Columbia", bet irgi būtent termo kategorijos.

Vaikui svarbu kokybiškas kombinezonas (kol lopšiniam vežimuke), kai pereisim į sportinuką, tai turiu kokybišką vokelį.

O dėl mantrų, tame ir bėda, kad turėsite atrasti savąją...kažin ar svetimos padės, jei nemylite atvėsus orams to "gryno oro" ir gamtos. Galų gale, gal kažkiek pasiaukosite, o gal nuspręsite, kad tai daryti neverta ir ieškosit savų alternatyvų - migdymo balkone ir pan. O gal tiesiog visą žiemą būsite šiltuose namuose ir nuraminsit savigraužą šokoladu su cinamonine arbata. Argi tai blogai?

Nerasit jokių formulių ir įtikinimų dėl gryno oro mieste..nebent tik iš savos patirties tai suprasite ax.gif

Pvz. mane įtikina vien tai, kad mano astma serganti duktė daug geriau jaučiasi kvėpuodama "miesto oru" nei kambario. Nors namie turime ne vieną tūkstantį Lt kainavusį galingą oro valytuvą-jonizatorių (ir ozonatorių), tad kambarį galiu paversti tyro oro oaze..nes oras net kvepia mišku ar jūra cool.gif .
Įtikina ir per vaikų auginimo patirtį išgyventi laringitai, kai vaikas dūsta, bet užtenka jį susukt visą dūstantį ir karščiuojantį į antklodę ir išnešt kad ir į įstiklintą balkoną ir jau geriau..nekalbu apie "gryną orą", kai išeini trumpam į kiemą.

Aišku būna situacijų, kai gyventojams pranešama, jog geriau likti namie, nes ore kietųjų dalelių tarša per didelė ir lėtinėmis kvėpavimo ligomis sergantiems žmonėms tokie pasivaikščiojimai yra sveikatos "peilis".

Viskas priklauso nuo situacijos.
Gyvenant nuosavam name, statytam žinant iš kokių medžiagų, su protu ir meile, gal ir kambariuose galima rasti sveikatos. Gyvenant daugiabutyje, kambariai alsuoja formaldehidais ir kt. medžiagom vien dėl staybinių ir apdailos medžiagų, turint dujinę viryklę namie - vėlgi formaldehidai, azoto dioksidas ir t.t.

Paskaitykit kelis pirmus sakinius kad ir šioje nuorodoje: http://www.asu.lt/nm...cijabioa/11.htm

"Oro kokybė bute

Oro taršos šaltinius būtų galima suskirstyti į keletą grupių:
- Išoriniai šaltiniai (žiedadulkės, dulkės, sporos, pramoniniai teršalai, automobilių išmetamosios dujos, buitinių atliekų konteinerių kvapai, dirvožemio radonas, statybinių medžiagų ar vandens, skilimo produktai iš vietos kanalizacijos sistemos, pesticidai).
- Šildymas, vėdinimas, oro kondicionavimas (dulkės, purvas ortakiuose, mikroorganizmai, esantys drėkintuvuose, gyvatukuose, vandentiekio sistemoje, oro kondicionieriuose, netvarkingas cheminių medžiagų laikymas ir saugojimas, lakiųjų organinių medžiagų, tirpiklių garavimas iš aplinkos, ozonas).
- Žmonių veikla (rūkymas, maisto kepimas, kūno kvapai, kosmetika, patalpų kūrenimas, valymo ir dezinfekcijos medžiagos, dezodorantai, dulkės, lakiosios organinės medžiagos, gyvūnų plaukai ir sekretas).
- Statybinės ir apdailos medžiagos (kilimai, užuolaidos, nauji baldai, asbestas).
- Drėgmė, pelėsiai, grybeliai, mikroorganizmai.
- Atsitiktiniai taršos šaltiniai (gaisrai, cheminių medžiagų išsiliejimas,
suodžiai). "


Apibendrinant - aš tikrai nemanau, kad patalpų oras grynesnis negu miesto oras. Visgi atmosfera neturi lubų ir sienų..
Tas mane ir veja iš namų pasivaikščiojimams ax.gif
Atsakyti
Nu siek tiek padeda si tema, padeda. Siandien su suneliu klausomes lietaus barbenimo lovoj, bet ryt lusim laukan :-) zada saulytes
Atsakyti
man apskritai eit pasivaikščiot be tikslo sunku. Lengviau išsiruošt į lauką kai turiu reikalą smile.gif
Šian ėjau pirkt dantų pastos biggrin.gif nuėjau iki vaistinės, žinoma ne artimiausios, paskui namo tiesiai per aplink, padariau didelį ratą ir spėjo prabėgt valandos smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Vitulka @ 2013 11 13, 19:12)
man apskritai eit pasivaikščiot be tikslo sunku. Lengviau išsiruošt į lauką kai turiu reikalą smile.gif
Šian ėjau pirkt dantų pastos biggrin.gif nuėjau iki vaistinės, žinoma ne artimiausios, paskui namo tiesiai per aplink, padariau didelį ratą ir spėjo prabėgt valandos  smile.gif


man irgi geriau būtų su tikslu, bet vaikas pamiega tik kol vežimas juda. tenka be tikslo apsieit doh.gif
Atsakyti
Mes taip pat prisigalvojam visokių reikalų kaip pvz. į kepyklele bulkuciu, parduotuvę ar vaistinė. Dar ejom į darželį užsirašyti eilės smile.gif bet kuo toliau tuo sunkiau tų reikalų sekasi prisigalvoti. Tik tiek, kad man patinka vaikščioti ilgus atstumus, bet nekenčiu lietuviško oro :-/
Atsakyti
Išaugo vaikas šitą problemą smile.gif Jam 10 mėnesių, tipena, už rankyčių prilaikomas, tad neimu kokio vežimo, keliaujam tiesiai į smėlio dėžę, ant sūpynių ir pan. Kadangi lauke niekad gerai bemiegojo, dabar vedu gerai išsimuegojusį, pažindytą, žvalų smile.gif Ir labai smagu abiem! Vaikštome du kartus per dieną po 1 val. smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vylabusle: 13 birželio 2014 - 23:25