Įkraunama...
Įkraunama...

Dujiniai katilai

QUOTE(Verteris @ 2015 03 13, 06:59)
O kokia prasmė? Dujų kaina fiksuota, nuo paros laiko nepriklauso, negi paprasčiausiai negalima nustatyt, pvz, 55C temperatūros ir palaikyt jos automatiškai?

O kam visą laiką palaikyti 55C ? Jei nėra poreikio, tai ir susidelioji laiko programą, kad vanduo būtų šildomas tuo metu, kada tikėtinas suvartojimas.
Pvz, aš pas save, pasidariau, kad 55C turėti ryte ir vakare darbo dienomis, o savaitgaliais visą dieną.
Jei darbo dieną, sugalvoji nueiti į dušą, tai gali būti, kad pritrūksiu karšto vandens (stovi atskiras boileris 150ltr), bet pagal tokį algoritmą susitaupo dujų.
Atsakyti
QUOTE(Raituzas @ 2015 03 13, 08:37)
O kam visą laiką palaikyti 55C ? Jei nėra poreikio, tai ir susidelioji laiko programą, kad vanduo būtų šildomas tuo metu, kada tikėtinas suvartojimas.
Pvz, aš pas save, pasidariau, kad 55C turėti ryte ir vakare darbo dienomis, o savaitgaliais visą dieną.
Jei darbo dieną, sugalvoji nueiti į dušą, tai gali būti, kad pritrūksiu karšto vandens (stovi atskiras boileris 150ltr), bet pagal tokį algoritmą susitaupo dujų.

Sutinku. Tik pastaba - turint 150L boilerį šilumos nuostoliai didesni (didesnis tūris, didesni nuostoliai) + atsitiktiniam suvartojimui dienos metu tokio tūrio pilnai pakanka. 50L boileryje sutaupymas dėl šilumos nuostolių į aplinką mažesnis (o ir tie nuostoliai tai į patalpų šildymą sueina), o atsitiktiniam suvartojimui gali ir neužtekti. Pvz., susirgs vaikas, šeima namie, turi prisimint perjungt dujų katilui režimą ir t.t.

Šiaip geriausia būtų kada vasarą, kai nereik šildymo, pagyvent mėnesį su vienokiu ir kitokiu režimu ir pažiūrėt, kiek tas dujų suvartojimas skiriasi.
Atsakyti
Gal pastebejai ar susitaupo kasnors nuolat laikant nustatyta temperatura ir pagal laiko grafika?
Pas wolfa yra atskira knopke "pasildyk boileri dabar" tokiem nenumatytiems atvejams, aisku tai trunka koki 10-15min..

QUOTE(Raituzas @ 2015 03 13, 08:37)

Atsakyti
Duju kondensacinis katilo pajungimas: boileris ir tik sildomos grindys.

Vakar vienas santechnikas porino kad butina uz dujinio katilo daryt pamaisymo mazga: trieigis voztuvas + papildomas siurblys. Ale katilas tures mazaji rata, o sildymo sistema didiji, kuris bus papildomai apsaugotas nuo per dideliu temperaturu padavimo i grindis.

As kazkaip tuo suabejojau, t.y. ar tikrai reikia dvieju cirkuliaciniu ir pamaisymo (juk katilas geba dirbti zemomis temperaturomis), jei katilo cirkuliacinis siurbliukas ale gudrus (EC).

Raituzas maciau kad pasidares panasiai kaip siulo man santechnikas, taciau veliau komentaruose irgi tuo suabejojes.

***, pas tave irgi sakei yra idetas papildomas cirkuliacinis siurbliukas. O kaip su pamaisymu ar idejo ji papildomai (trieigis voztuvas)?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo VilkasPilkas: 13 kovo 2015 - 12:27
QUOTE(VilkasPilkas @ 2015 03 13, 12:26)

Vakar vienas santechnikas porino kad butina uz dujinio katilo daryt pamaisymo mazga: trieigis voztuvas + papildomas siurblys. Ale katilas tures mazaji rata, o sildymo sistema didiji, kuris bus papildomai apsaugotas nuo per dideliu temperaturu padavimo i grindis.

As kazkaip tuo suabejojau, t.y. ar tikrai reikia dvieju cirkuliaciniu ir pamaisymo (juk katilas geba dirbti zemomis temperaturomis), jei katilo cirkuliacinis siurbliukas ale gudrus (EC).

Raituzas maciau kad pasidares panasiai kaip siulo man santechnikas, taciau veliau komentaruose irgi tuo suabejojes.

***, pas tave irgi sakei yra idetas papildomas cirkuliacinis siurbliukas. O kaip su pamaisymu ar idejo ji papildomai (trieigis voztuvas)?

kas ten pas jus dujine katile su dviem ratais ir siurbliais montuoja?va cia tai geras.busiu dujuose pasijuoksim:)katiline tada iseis kaip granulinio katilo:)))))

Atsakyti
QUOTE(*** @ 2015 03 13, 10:40)
Gal pastebejai ar susitaupo kasnors nuolat laikant nustatyta temperatura ir pagal laiko grafika?
Pas wolfa yra atskira knopke "pasildyk boileri dabar" tokiem nenumatytiems atvejams, aisku tai trunka koki 10-15min..

skaičių dabar neįvardinsiu, bet šiek tiek dujų susitaupo.
Junkers'o katile taip pat yra mygtukas, kuri paspaudus iškart ruošiamas karštas vanduo.
Šiaip boileris nepasakyčiau, kad greitai atvėsta, bet pastebėjau, kad labai greit atvėsta, jei paleidžiu karšto vandens cirkuliacinį siurbliuką. Ji taip pat pakabinęs esu, ant savaitinio taimerio ir paleidžiu suktis tik piko metu.
Beje, gal kas gali paaiškinti, kodėl taimerio laikas pastoviai nusimuša. Jau išbandžiau kelis taimerius (ir brangu ir pigu), bet taimerio laikas, laikui bėgant stipriai "nugrybauja į lankas" ?

Papildyta:
QUOTE(VilkasPilkas @ 2015 03 13, 12:26)

Na man tą patį keli santechnikai sakė, kad vienas katilo cirkuliacinis siurblys grynai grindų šildymui bus užtrožtas, todėl buvo statomas pamaišymo mazgas ir atskiras grindų šildymo cirkuliacinis EC siurbliukas. Tas cirkuliacinis siurbliukas rodo elektros suvartojimą, tai gražu žiūrėti, kaip keičiasi jo sąnaudos priklausomai nuo patalpų atidarytų termopavarų kiekio. Suvartojimą rodo kartais 8W, o kartais ir 30W.
O vat Junkerso cirkuliacinis siurblys yra tikras energijos rijikas, ten stovi paprastas, ne EC siurblys, tai pastoviai "valgo" apie 70W elektros energijos. Jei pirkčiau dabar, tai tik su EC siurbliu imčiau katilą.
Atsakyti
QUOTE(Raituzas @ 2015 03 13, 09:37)

siuolaikiniu boileriu silumos nuostoliai yra juokingai mazi, todel zaisti su tais pakaitinimais manau tikrai neverta, klausimas ar cia dar sutaupai, kai paskui staiga reikia uzkaitinti vandeni, o ne pastoviai po biski palaikyti jo reikiama tempa. Ir rekomenduociau laikyti ne maziau 60C, kad neuzsiveisktu blogoji bakterija.
Bent jau mano boilerio nuostoliai 1,39kW/para t.y. 5 euro centai smile.gif arba 1,5E i men smile.gif

Papildyta:
QUOTE(VilkasPilkas @ 2015 03 13, 13:26)

nzn, nera pas mane jokiu recirkuliaciniu siurbliu ir mazgu, tik katiluke, grindinis sildymas + boileris, viskas veikia puikiai ir ekonomiskai. Beja tas 70W (Ratuizas) tai kai ijungta ant 3 begio, o as laikau ziema 2, dabar 1. Viskas labai paprasta. Be to siurbliukas gi neveikia pastoviai, termopavaru valdymo blokas ji isjungia kai nereikia, pas mane per 7d vidutiniskai vienas kambario termostatas buna sildymo rezime apie 20-25 val. t.y. apie 15% viso laiko. Aisku jie veikia nesinchroniskai tai manau koks 30% gaunas kad veikia siurbliukas. ne kazka cia pritaupysi, o gal ir pralosi prisistates n siurbliu, cia kaip su boilerio temperaturu zaidimais -5 cnt/para smile.gif
Bent jau pas mane trieigis voztuvas stovi paciame katile.
Papildyta:
QUOTE(katilas83 @ 2015 03 13, 21:11)
kas ten pas jus dujine katile su dviem ratais ir siurbliais montuoja?va cia tai geras.busiu dujuose pasijuoksim:)katiline tada iseis kaip granulinio katilo:)))))

Like! smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Raituzas @ 2015 03 13, 09:37)

o kiek pas tave is viso boileriu jei dar atskirai stovi 150ltr? viso 2? kiek viso litru? bent jau man 4 asmenu seimai 150 ltr per akis ir niekada nepritrukom.
Atsakyti
QUOTE(katilas83 @ 2015 03 13, 20:11)

Netingejau ir pavarciau katilu instrukcijas, tai turime stai ka:
Wolf CGB katilas angliskas_pdf, 68 puslapis:
When connecting underfloor heating systems with a demand higher than approx. 13 kW, an additional three-way mixer plus an additional pump will be required.

Dabar "kokybiskas" vertimas i LT kalba lietuviskas_pdf, 5 puslapis smile.gif

Trumpai, remiantis Wolf katilu instrukcija ir esant grindiniam sildymui >=13 kw reiktu pamaisymo ir atskiro siurblio.

Katilas83 jus praktikuojantis santechnikas ar tiesiog vadybininkas ? smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Raituzas @ 2015 03 17, 10:07)
...
O vat Junkerso cirkuliacinis siurblys yra tikras energijos rijikas, ten stovi paprastas, ne EC siurblys, tai pastoviai "valgo" apie 70W elektros energijos. Jei pirkčiau dabar, tai tik su EC siurbliu imčiau katilą.
...

Junkers atstovai minejo kad jau visiems modeliams galima paiimti su EC siurbliu net ir pigiausiam Smart uz papildomai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo VilkasPilkas: 17 kovo 2015 - 11:29
QUOTE(VilkasPilkas @ 2015 03 17, 12:29)

Trumpai, remiantis Wolf katilu instrukcija ir esant grindiniam sildymui >=13 kw reiktu pamaisymo ir atskiro siurblio.

Papildyta:

Junkers atstovai minejo kad jau visiems modeliams galima paiimti su EC siurbliu net ir pigiausiam Smart uz papildomai.

Reikia ar nereikia papildomo kontūro priklauso nuo šildomų grindų ploto (dažniausiai reikia). Tiksliau priklauso nuo didžiausio kontūro kilpos ilgio ir reikiamos bendros grindų šildymo galios. Nuo didžiausio kontūro kilpos ilgio priklauso kokį slėgį turi sukelti siurblys (siurblių slėgis dažniausiai matuojamas barais arba metrais). Nuo bendros grindų šildymo galios priklauso kokį vandens kiekį siurblys turi prapūsti per šildymo kontūrus (siurblių srautas dažniausiai matuojams m3/h arba l/h). Esant didesniam šildomam plotui reikalingas papildomas našesnis šildymo siurblys. Katilo kontūras nuo grindų šildymo kontūro atskiriami per trieigį vožtuvą, hidraulinį indą arba akumuliacinę talpą. Kiekvienas iš šių atskirimo būdų turi savo pliusus ir minusus. Pas "Tėtį" nėra didelis šildymo plotas, todėl jam ko gero tiko katilo vidinis siurblys. Grindiniam šildymui reikia mažo slėgio ir didelio srauto. Radijatoriniam šildymui atvirkščiai- didelio slėgio ir mažo srauto. Dujinio katilo siurblys sukelia didelį slėgį ir sąlyginai mažą srautą, todėl radijatoriniam šildymui dažniausiai nereikia papildomo siurblio, o grindiniam reikia.

>> Katilas83. Siūlau pasidomėti kas yra kavitacija. Prie kokių sąlygų siurblys kavituoja ir kokios to pasekmės. Kai išsiaiškinsi, padidės patenkintų klientų ratas.
Atsakyti
QUOTE(VilkasPilkas @ 2015 03 17, 12:29)

Dabar "kokybiskas" vertimas i LT kalba lietuviskas_pdf, 5 puslapis smile.gif

Papildyta:

Šiame manuale yra pateikti trijų greičio siurblio "3-jų galingumo lygmenų siurblio liekamasis padavimo aukštis" ir EC siurblio "Moduliuojamo galingumo siurblio užtikrinamas liekamasis padavimo aukštis".
Pvz. mano namuko grindų šildomas plotas 243m2. Reikiama šildymo galia 14kW (prie lauko -25C). Siurblio reikia tokio kuris prie 0.12bar / 120mbar / 1.2metro pūstų 2.45m3/h / 2450l/h, todėl remiantis pateiktu grafiku matosi, kad šio Wolfo vidinis siurblys man būtų per mažas.
Atsakyti
Aš stačiau pamaišymo mazgą ir siurblį, bet tik dėl to, kad antram aukšte šildymas radiatorinis, ir jiems reikia aukštesnės temp. termofikato, nei grindims.
Atsakyti
QUOTE(Nitronetas @ 2015 03 17, 14:32)
Aš stačiau pamaišymo mazgą ir siurblį, bet tik dėl to, kad antram aukšte šildymas radiatorinis, ir jiems reikia aukštesnės temp. termofikato, nei grindims.

pas mane 110kv, visur grindinis sildymas, nereikejo jokiu mazgu ir siurbliu.
Atsakyti