QUOTE(Nidulia @ 2013 11 22, 15:26)
Oi tu, Elata:D:D:D
Greitieji anglys, niu gi cukrus, bulkos ir t.t. - kakos visokie

tai aš norėjau pažiūrėti, ko tu ten dar nevalgai

Nes tie "greitieji" yra paprastieji angliavandeniai, kitaip tariant cukrūs (tiek mono-, tiek polisacharidai). Šiuos angliavandenius organizmas iškart įsisavina ir naudoja energijai. Visiškai nevalgydami vaisių, medaus ir kitų saldžių dalykėlių, mes paprastųjų/"greitųjų" angliavandenių negauname. Bet...
Angliavandeniai būna dviejų rūšių: cukrūs ir krakmolai (
starches). Krakmolai yra sudėtiniai angliavandeniai, taigi bulvės, duona papuola būtent į šitą kategoriją. Juos organizmas norėdamas panaudoti energijai, turi pasiversti į gliukozę, todėl jie šiek tiek lėčiau įsisavinami. Dabartinės bulkos ir visokie plikyti ryžiai yra tiek apdirbti, kad organizmui beveik netenka nieko dirbti, kad jie pavirstų gliukoze (ne taip, kaip tarkim su
čielu grūdu, kurį reikia skrandžiui ilgai apdirbinėti, kol suskaidomas), todėl mes jų nevartojame ir dėl šios priežasties - nes kam mus tie milžiniški kiekiai gliukozės.
Tačiau krakmolai nėra blogai iš esmės. Kaip ir angliavandeniai nėra blogi iš esmės. Tiesiog reikia rinktis tinkamus šaltinius, kaip tai darome su riebalais. Rinkdamiesi tinkamas šaknines daržoves galime gauti pakankamai
sudėtingųjų/"lėtųjų" angliavandenių: moliūgai, ropės, burokėliai, morkos, pastarnokai ir kt.