Įkraunama...
Įkraunama...

Ankstyva menopauzė ir klimaksas

Sveikos,
peržiūrėjau forumą ir matau, kad temose, kurios liečia moters sveikatą nėra dar vienos labai aktualios temos - tai ne menopauzė ar klimaksas, kurie ateina, kaip neišvengiamas dalykas vyresniame amžiuje, bet yra tikrai ne vienas pavyzdys, kai tokios bėdos ir organizmo pokyčiai aplanko moterį visai netikėtai, sulaukus vos 30 -35-40 metų.
Labai norėčiau, kad jei yra jaunų moterų, kurios tai patyrė, pasidalintumėte savo pirmųjų simptomų požymiais, kokie jie buvo, kiek laiko tęsėsi, kaip nuo to keitėsi jūsų kasdienybė ir gyvenimo kokybė ir kaip gyvenate su tuo šiandien...o gal jau viskas praeity biggrin.gif O gal žinote ar bent numanote kas tai galėjo įtakoti?

Premenopauzė - tai laikotarpis, kai pasireiškia pirmieji pamažu senkančios kiaušidžių funkcijos požymiai. Jai būdinga mėnesinių ciklo sutrikimai, sutrumpėjęs, rečiau užsitęsęs, mėnesinių ciklas, bet mėnesinės cikliškos. Vėliau perimenopauzės laikotarpiu šio cikliškumo dažniausiai nebūna. Šis terminas dažnai vartojamas nevienareikšmiškai: 1-2 metų laikotarpiui iki menopauzės arba visam reprodukciniam laikotarpiui iki menopauzės (3-8 metams) apibūdinti.

Perimenopauzė - tai laikotarpis nuo ankstyvųjų menopauzės simptomų iki 12 mėn. po mėnesinių pabaigos (iki visiško mėnesinių išnykimo), kada pasireiškia endokrinologinių, biologinių ir klinikinių artėjančios menopauzės požymių.

Natūrali menopauzė - tai visiška mėnesinių pabaiga dėl išnykusios folikulinės kiaušidžių sistemos funkcijos. Ji nustatoma retrospektyviai, praėjus 12 mėn. nuo paskutinių mėnesinių, kai nenustatoma kitų fiziologinių ar patologinių mėnesinių nebuvimo priežasčių. Menopauzė pasireiškia 42-58 m. (dažnausiai 45-54 m.) amžiaus moterims. Jei kraujavimas iš gimdos pasirodo praėjus metams po reguliarių mėnesinių pabaigos, reikėtų kreiptis į gydytoją - tai greičiausiai ne mėnesinės, o ligos simptomas.

Klimakterinis laikotarpis (klimaksas) - tai pereinamasis moters amžiaus laikotarpis nuo reprodukcinės funkcijos iki visiško nevaisingumo dėl laipsniškai senkančios kiaušidžių funkcijos.

Maždaug 20 proc. moterų klimaksas nesukelia ryškesnių simptomų. Kitais atvejais patologiniai simptomai pasireiškia labai ryškiai. Pagrindinis į šeštąją dešimtį įžengusios moters rūpestis šiais laikais - neleisti, kad ją peranksti sendintų. Moteris turėtų apmąstyti savo gyvenimą ir ieškoti kitų prastos savijautos priežasčių. Baimės priepuoliai, karščio mušimas, nereguliarios mėnesinės, ilgas kraujavimas jų metu gali būti ir ne premenopauzės požymiai, o ilgalaikio streso pasekmė. (http://www.nšpinfo.lt/premenopauze)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo JOGA: 03 gruodžio 2013 - 14:04

Man 42 metai, jau kuri laika kenciu ciklo sutrikimus, nuotaikos "bangavima", labai skausminga krutu tempima beveik visa menesi. Tempimas toks stiprus, kad prisiliest prie krutu negaliu, miegant ir verciantis ant sono net pabundu is skausmo, jei prispaudziu kruti arba ant jos atsigulu, miegu su sportine lemenele. Padidejes apetitas, ciklas visiskai issiderines - tai nesergu kelis menesius, tai tada sergu puse menesio, bet ne taip kaip visada, o labai negausiai, bet 15 dienu. Arba susergu po 18 dienu, bet taip gausiai, kaip dar gevenime nera buve.. Jei nesergu du menesius, tai per ta laika priaugu 2 kg, jei nesergu 3 menesius - tai +3, deja, susirgus, tie kg nedingsta. Taip per pastaruosius 1.5 metu priaugau 9kg. 

Nuotaiku svyravimas, apetitas, krutu tempimas - visa tai kaip per PMS...bet esme tame, kad menesines taip ir neateina, o jautiesi taip, lyg jos jau rytoj ateis. 

Mano ginekologe klause ar ner karscio bangu, tai ju dar ner..tai ji nieko man ir nesiulo. Tik kai kraujavau pirma karta labai ilgai norejo skirti hormonu, bet as pasakiau, kad ir taip jau priaugu svorio, bijau dar labiau jo priaugti..tai ji tik rankomis skecioja..tipo "ka padarysi".. O juk daryti kazka reikia! Po jos pasiulymo daugiau isvis pas ja nebeinu. Gal galite pasiulyti gera gydytoja, kuri/is puikiai orientuojasi skiraint terapija moteriai ankstyvios menopauzes laikotarpy? Kurio pacientes nekencia prie visa ko dar ir nutukimo problema, kurios yra laimingos, nekencia skausmu ir nepatiria diskomforto. Kelios mano drauges man siule perkentet "juk tai gamta" - sake jos, o as sakau, kad viduramziai praejo, pagalba moteriai turi buti teikiama ir naudojant modernius metodus.. 

Daug keliauju, matau lieknas 40ties, 50ties metu uzsenietes..o kai griztu namo, matau apsileidusias ir nelaimingas moteris, jau seniai numojusias ant saves ranka, nors dar visai jaunas 50metes. Gal skiriasi gydymo metodai "ten" ir "cia", nors ir esame "vaistu vergai", bet kazkaip galne tais vaistais mus seria..O gal reikia nueit pas profesionalu gydytoja. Jau nebezinau ka daryt..prisipazinsiu.

Kiek zinau, uzsieny moterims prasidejus menopauzei, skiriami ivairus maisto papildai, atstatyti kazkokiu elementu pusiausvyra, del ko ir ivyksta nuotaiku svyravimas..man gydytoja nepasiule nieko. Ji net nesidomejo nuotaika ar kitais pozymiais..jai tik kazkodel "karscio bangos" rupi, kai man ju dar nera. 

Kaip kitoms sekasi, ka vartojate, pas ka einate?...jei geras specialistas, tai miestas nesvarbu, visada galima nuvaziuot, Lietuva maza.

Atsakyti
Neseniai buvau pas ginekologe profilaktiskai, ji apziurejo mano kiausides echoskopu, sake tureciau paskubeti su vaikais (dabar turiu viena), nes kiausineliu mazokai. Sake, is reprodukciniu organu vaizdo duotu man arti 40. O man dar tik 30...
Po to prisiminiau, ka kasdienybeje pastebejau - siek tiek padidejes plaukuotumas, beveik visiskai isnykes libido, paspartejes odos senejimas, suvyriskejes charakteris. Visa tai yra moterisku hormonu trukumo pasekmes.
Dar tik darausi hormonu tyrimus, eisiu pas gydytoja pakartotinai, bet neramina sie dalykai. Vaiku tureti nelabai planavau, bet susenti anksciau laiko tikrai nesinori. unsure.gif Tiesa, su menstruacijom viskas kaip ir gerai. Gal kiek maziau gausesnes, bet reguliarios, trukme normali.
Atsakyti
Siandien buvau pas savo seimos gydytoja, jisake,kad iki 50 metu klimaksas yra ankstyvas ir problemos gali buti kitur, jei tokios yra, bet ne klimaksas. Reikia kreiptisi ginekologa ir ieskot priezasciu, kodel kiausydes maziau aktyvios, kodel tas ar anas, o ne nurasyti visko ant klimakso. Bet vat kur issitirt, kai ginekologai netikrina, o siulo arba iskart hormonus, arba gimdyt?!
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Viktute: 03 spalio 2017 - 19:18
Sveikos

Man irgi jau 44 ir prasidejo.... sutriko menesines ir tepliojimai bele kada ir karstis musa nakti... nuejau pas gine tai rado cistas ant kiausidziu... laukiu vel vizito ir gydymo...
Atsakyti

Būtet. Gali žemen mirti. Viso ko priežastis KLIMAKSAS... Man 44. Jau 1.5 metų nebėra menstruacijų. Šiuo metu didžiausia bėda karščio bangos. Gal yra kas gali pasakyti kuo jas sumažinti?

Atsakyti
O ka sako gydytojai? Nieko neisraso?
As dar su karscio bangom lyg ir nesusiduriau..neatsibundu nakti nuo ju. Bet jau susiduriau, kad ispradziu padaro mokama kraujo tyrima del menopauzes, o tik tada paziuri echoskopu,kad kiausydes cistomis apaugusios del ko ir stringa ju veikla.
Bijau pradet gert hormonus, matau tas vargses isstambejusias moteris, bet gal kokius maisto papildus gert, gal kazkaip maisto raciona koreguot..sito mano gydytoja nepataria, jos verdiktas - hormonai. Noriu dar pas kanors kreiptis, gal yra neblogu menopauzes specialistu Vilniuje? Negirdejote?
Atsakyti
QUOTE(petugni @ 2017 11 03, 13:37)
<p>Būtet. Gali žemen mirti. Viso ko priežastis KLIMAKSAS... Man 44. Jau 1.5 metų nebėra menstruacijų. Šiuo metu didžiausia bėda karščio bangos. Gal yra kas gali pasakyti kuo jas sumažinti?</p>


As ir vargstu su tom bangom nakties metu. Buna naktu, kad kelis kartus prabundu kaip is vandens istraukta. Pizama keiciu... diena maziau uzeina. Man 47. Dar menstruacijos yra, bet tokios nereguliarios. Laukiu nesulaukiu kada visai baigsim. Gausios jos pas mane unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Viktute @ 2017 11 08, 11:56)
O ka sako gydytojai? Nieko neisraso?
As dar su karscio bangom lyg ir nesusiduriau..neatsibundu nakti nuo ju. Bet jau susiduriau, kad ispradziu padaro mokama kraujo tyrima del menopauzes, o tik tada paziuri echoskopu,kad kiausydes cistomis apaugusios del ko ir stringa ju veikla.
Bijau pradet gert hormonus, matau tas vargses isstambejusias moteris, bet gal kokius maisto papildus gert, gal kazkaip maisto raciona koreguot..sito mano gydytoja nepataria, jos verdiktas - hormonai. Noriu dar pas kanors kreiptis, gal yra neblogu menopauzes specialistu Vilniuje? Negirdejote?

Kiek skaiciau, mot hormonams padeda linu semenys, abrikosai, lesiai, zensenis ir t.t. Aisku cia naturalios priemones ir ju poveikis nera milziniskas ir isvis neaisku, ar yra.
Man sake ilsetis, nestresuot, bet kiek cia ilsetis reikia, kad viskas atsistatytu g.gif
Atsakyti
Ilsetis ir nestresuot - tai vaistas nuo visu ligu, bet ar igyvendinamas?? Lengviausias budas yra tai pasakyti ir palikti viska paciento atsakomybeje nei tikrai gydyti. Jau net nebeinu pas savo ginekologe, nes nematau prasmes..
Atsakyti
QUOTE(Viktute @ 2017 12 24, 12:32)
Ilsetis ir nestresuot - tai vaistas nuo visu ligu, bet ar igyvendinamas?? Lengviausias budas yra tai pasakyti ir palikti viska paciento atsakomybeje nei tikrai gydyti. Jau net nebeinu pas savo ginekologe, nes nematau prasmes..

As turiu pagrindo tiketi tokia priezastimi. Turejau ilga stresini laiko tarpa. Bet jis baigesi, o pasekmes liko. Idomu, kiek reikia to nestresinio gyvenimo, kad viskas griztu. Kad visai nesinervuot,tai aisku neimanoma, bet as galvoju, jeigu tas stresas neatsiliepia miegui, mitybai, nereikia griebtis raminamu, tai cia kaip ir normalu.
Eisiu po nauju darytis pakartotinai tyrimu, jeigu nebus geriau, gal bandysiu pas koki kita gyd. Tik nezinau kur eiti? g.gif
Atsakyti

Labas,o ar nebuvo kam sirdies virpejimu 🤔

Atsakyti