Įkraunama...
Įkraunama...

Depresija

Depresija – tai ne tik bloga nuotaika ar nusiminimas, tai kūno ir sielos liga,kuri diena iš dienos veikia mintis,jausmus, fizinę sveikatą ir elgseną.Depresiją gali sukelti staigus stresas,nelaimės, o kartais ji ištinka tada, kai gyvenimas klostosi gerai. Depresijos apimti žmonės netenka susidomėjimo tais dalykais, kurie anksčiau buvo malonūs. Jie nebegali bet prisiversti eiti į darbą, jaučiasi kalti ir nepilnaverčiai. Kartais kenčiantieji nuo depresijos ima galvoti apie mirtį ir savižudybę.
Priežastys
Genetiniai veiksniai - paveldėjimas.
Kai kurios tam tikro organizmo ypatybės (pavyzdžiui, neuromediatorių - noradrenalino, serotonino kiekis, išsiskyrimas).
Gyvenamosios aplinkos veiksniai.
Įvairios ligos, apsinuodijimas kai kuriomis medžiagomis
Psichologinės ir socialinės problemos.
Paprastai susideda daugelis iš išvardintų priežasčių. Pavyzdžiui, vien psichologinis stresas retai sukelia depresiją. Kartu dažnai būna ir paveldėjimas, ir organizmo ypatumai, ir dar kelios priežastys.
Depresijos pagrindas - tai serotonino ir noradrenalino apykaitos sutrikimas, tiksliau, jų sumažėjimas.

Požymiai

Beveik visais atvejais pasireiškia tokie depresijos požymiai: sumažėjusi dėmesio koncentracija, kaltės jausmas, sumažėjęs pasitikėjimas savimi, pesimistinės mintys apie ateitį, savižudiškos mintys ar veiksmai, miego ir apetito sutrikimai.

Pagrindinės depresijos formos (depresijos tipai)
1. Didžioji depresija. Ji pasireiškia tokiais požymiais:
Prislėgta, liūdna nuotaika. Kartais, ypač vaikams - irzli nuotaika. Tokia nuotaika būna didžiąją dienos dalį, beveik kasdien.
Sumažėję interesai ir pasitenkinimas bet kokia veikla.
Svorio pokyčiai - sumažėjimas ar padidėjimas.
miego sutrikimai - mieguistumas arba nemiga.
Kasdieninis nuovargis.
Nepaaiškinamas arba kliedesinis kaltės jausmas, savęs nuvertinimas.
Sumažėjusi dėmesio koncentracija, kūrybiškumas.
Savižudiškos mintys ir ketinimai, kartais - mėginimas žudytis.

2. Somatinio tipo depresija. Šiai depresijos formai būdingesni organizmo pokyčiai, kurie kartais painiojami su organine patologija:
Sumažėję interesai ir pasitenkinimas.
Ankstesnis nubudimas rytais (dviem valandom ir daugiau).
Susilpnėjusi reakcija į įvairius išgyvenimus.
Požymiai sunkesni rytais.
Apetito sumažėjimas ir svorio kritimas.
Lytinio aktyvumo sutrikimas.
Širdies ritmo sutrikimai, skausmas širdies plote, nerimas, mirties baimė (vadinamoji kardialinė depresijos forma).
Galvos skausmas, baimė išprotėti, nerimas - cefalginė depresija.
Virškinamojo trakto sutrikimai, vidurių užkietėjimai, pilvo skausmai, liežuvio skausmas - abdominalinė depresijos forma.

3. Melancholinio tipo depresija. Jai būdingi šie simptomai:
Interesų ir pasitenkinimo įvairia veikla sumažėjimas (būtinas požymis).
Silpna ir nepakankama reakcija į malonius dirgiklius (būtinas požymis).
Kiti, nebūtini simptomai: liūdna nuotaika, ryškesnė rytais, ankstesnis nubudimas rytais, apetito sumažėjimas ir svorio kritimas, nepagrįstas kaltės jausmas.

Depresija skirstoma į lengvą, vidutinio sunkumo ir sunkią. Kartais sunki depresija gali turėti psichozės simptomų - kliedesių, haliucinacijų.

Gydymas

Depresijos gydymas priklauso nuo depresijos formos, paciento amžiaus ir pageidavimų. Atsižvelgiama ir į gretutines ligas. Depresijos - tai sunkiai pagydoma liga, dažnai galimi jos atkryčiai (tai liga visam gyvenimui). Dažnai siekiama ne išgydyti depresiją (tai retai įmanoma), bet pasiekti ligos remisiją (požymių išnykimas).

Vaistai nuo depresijos

Antidepresantai (gydymas jais ilgas; juos reikia vartoti net kai depresijos požymiai praeina. Visiška ligos remisija pasireiškia nei anksčiau nei po 6 mėnesių antidepresantų vartojimo).
Psichoterapija. Dažnai tai - pagalbinis metodas. Jis reikalauja daug laiko ir paciento pasiryžimo, tačiau įdėjus pastangų - labai efektyvus.
Kiti metodai (labiau pagalbiniai): magnetiniai, elektriniai gydymo metodai, miego ribojimas, šviesos terapija.

Kodėl depresiją būtina gydyti?

Anksti pradėjus gydymą, pacientas pasveiksta, liga neprogresuoja ir nepereina į lėtinė formą.
Depresinį ligonį dažnai kamuoja mintys apie savižudybę. Negydant, ligai paūmėjus, didėja nusižudymo rizika. Būklei gerėjant, šios mintys išnyksta. Tačiau neretai pagerėjus būklei nuo antidepresantų ligoniai žudosi( sustiprėja fiziška, kai tuo tarpu mintys apie savižudybę neišnyksta).
Negydant depresijos padidėja ligos pasikartojimo tikimybė. Kas antram pacientui po pirmo depresijos epizodo būna antras. Ketvirto epizodo rizika( po trijų) – apie 90%.
Negydant depresijos sumažėja gyvenimo kokybė, krenta darbingumas, kenčia šeima.

Ar Jums pažįstami šie simptomai?
-pastoviai prislėgta nuotaika, negatyvios mintys
-nėra jėgų ir motyvacijos atlikti net paprasčiausius buities darbus
-nieks negali priversti Jus nuoširdžiai nusišypsoti
-ateityje nebus nieko gero
-pastovus dirglumas, nervingumas
-nuolat jaučiamas silpnumas, greitas nuovargis
-nemiga arba miegas nesuteikia poilsio
-sunku priimti sprendimus, nėra pasitikėjimo savimi
-visiška apatija

Artimieji ir draugai nesupranta, jiems atrodo kad mes mažai stengiamės arba tiesiog nenorime kovoti. Bet jie nesuvokia kad:
-mes skaitom knygas, straipsnius -bet tai nepadeda
-vartojam įvairius vaistus, jų kombinacijas-bet tai būna neefektyvu ir kartais net pavojinga
Viso šito pasekoje galima sulaukti trumpalaikio pagerėjimo, bet dažniausiai gyvenimas vėl sugrįžta į įprastas depresijos vagas.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo fucked-up: 11 gruodžio 2013 - 15:11
QUOTE(gėlių darželis @ 2013 12 11, 15:00)
Bet tai pareklamavo mūsų temą. Dabar rinksis čia svečiai pasižiūrėt, kas čia tokio siaubingai baisaus, kad net atskira tema apie tas baisybes sukurta smile.gif

reik verslumo pasimokyt, galima kokius vitaminus ar triusikus su užrašu "I'm depressed" stumdyt bigsmile.gif

FU, einu paprašysiu, kad maniškę ištrintų, bo aš irgi atidariau temą smile.gif
Atsakyti
Palik. Sunaudosim
Papildyta:
QUOTE(Pinot noir @ 2013 12 11, 15:49)
Buvau abstuuulbus vakar.
Gal Pirlim buvo teisi tiesiai šviesiai įvardindama?

O ana visada teisi biggrin.gif
Kaip ir aš rolleyes.gif biggrin.gif
Nu ok, aš tik kartais...

Norit bajerį papasakosiu? rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(fucked-up @ 2013 12 11, 15:17)
Palik. Sunaudosim
Papildyta:

O ana visada teisi  biggrin.gif
Kaip ir aš  rolleyes.gif  biggrin.gif
Nu ok, aš tik kartais...

Norit bajerį papasakosiu? rolleyes.gif

dzin, parašiau, kad ištrintų, nesimaišys po kojom.

norit smile.gif
Atsakyti
Nu va- kopinta, klaidų netaisiau ir neberedaguosiu.
Neturiu kada.

Aj prie to pacio- dariau testus vakar tuos.
Nu pavyzdiniai.
Žodinį-loginį iš 30 tik 12 teisingai
Iš matematinio, kur vien procentai beveik (kurių aš ne bum bum)- 2 teisingai iš 18!!!!
Turbūt galiu nebe varyt į konkursą unsure.gif

Tai va:
Primeskit.
Šian ryte isriedam siaip ne taip iš lovos issikutene. Aš velkuosi, maža apačioje jau tulike.
Dungt dungt dungt...
Bl galvoju maža tulike duris dauzo, durniuoja norėdama mane apgaut kad kazkas beldžiasi 
Ji man- kazkas beldžiasi!!!!!
Aš- aik tik- čia gi tu!
Ji- neaaa, ne aš!
Lipu į apačią, pro langą matau mentu maske.
Bl.
Atidarau- mentai. Trys.
Aš su triusikais.
Sako- čia jus gyvenat, jūsų namas? Ar dar kas nors yra namie?
Sakau- nu aš...Nea, mes tik dvi va.
(kinkos vos ne dreba. Galvoju ryškiai ką su maske prisidirbau, o gal kur ką pavogiau?)
Sako- galim pašnekėt ?
Sakau- nu aišku galim, tik palaukit, kelnes uzsimausiu.

Siaip ne taip randu kelnes.
Ileidziu.
Sugužėjo visi trys
Sako- gautas pranešimas, kad auginamos, platinamos kanapes.
Oo klinkt oO ir vėl klinkt.
Tada lyg nusijuokiau, sakau feel free to look around.
Nu nuvare į viršų, kitas liko rasyt.
Susirašė mano duomenis.
Tie greit nulipo. Sako- loads of rubbish(tipo pranešimas, bet tiko ir apibudinimui kas viršuje pas mane daros, ypač vienam kambary- sąvartynas)
Nu pasirasiau.
Dar paklausiau, ar būtent mes buvom nurodyti.
Numykė kad 'they think is this area'
Bet aiskiai "area" buvo mūsų namas, nes iš mūsų išėję isvare. Nejo nei pas kaimyne nei kitur.
Mes gi ne vienkiemyje gyvenam..

Vnž.
Bet keista, kad kazkas būtent ant mūsų pranešė.
Nes nebais kam čia yra..
Nors aišku, ką čia žinosi..
Gal kas ant bajerio sumąste.
Dzin.

Mažai kaip tik kaip pvz pateikiau 
Sakau matai?
Ir ant mūsų, suaugusiu 'stukacina' skundžiasi
Na ir kas?
Nėra nei ko bijot nei per gyvent
Lai eina ir tikrina
Pasakai tiesa, parodai, kad neturi ką slėpti
Ir viskas
Taip ir mkloj.

Nes ji vkr išsigando kas reiks su mokytoju šnekėti papasakoti kas įvyko.
Vnž.
Atsakyti
QUOTE(fucked-up @ 2013 12 11, 15:36)
Šian ryte isriedam siaip ne taip iš lovos issikutene. Aš velkuosi, maža apačioje jau tulike.

lotuliukas.gif nėra komentarų biggrin.gif
bet Tu dar sugebėjai naudinga linkme pasukti ir vaikui nupasakoti iš tos kitos puses biggrin.gif
Atsakyti
Nu. Rimtai be komentų.
Maža klausia- kas yra kanapės?

Šiaip reikėjo juos pravyt iki kada gryšiu nuvedus mažą į mklą.
Alia nu...l

Kaimyne sako - peršikai turbūt kaip reikia, galvojai, kad B kažkas, nes tryse jie atvaro pranešt apie nelaimes, žūtį.
Krč.
Atsakyti
oooooo. nu nu. geras čia. doh.gif "geras". doh.gif tai ir nepapasakojai kur slepi, šaunuolė. tongue.gif

ką tik gavau komplimentą, kad atrodau, kaip iš biuro "nutrūkusi styga". ar kaip darbuotojas, ar kaip klientas nepasakė. mažu paklaust. g.gif bet tai blyn. užsidėjau patį puošniausią pūstą nėriniuotą sijoną (gaila, kad nudrengtas jau gerokai), tai pavydi turbūt. unsure.gif

Atsakyti
QUOTE(gėlių darželis @ 2013 12 11, 15:42)
Yoda tai šokiravo. Negi tikrai taip būna.
Tikiuosi į teismą nepaduos už persekiojimą ir jos "juokų" nesupratimą.

Ta pati pagalvojau, bet pabijojau rasyt..
Negali zinot, gal gausim visos saukimus i tarptautini Hagos teisma uz internetini terorizma pasauliniu mastu.. unsure.gif

QUOTE(Pinot noir @ 2013 12 11, 15:49)
Gal Pirlim buvo teisi tiesiai šviesiai įvardindama?

Aha! brunette.gif Deja, is patirties.. Teko gyvai su pora panasiu susidurt..

Vis ta pati taktika: garsiai verkti kad skriauuuude, pamirstant savo pacios veiksmus, priezasti del kurios kilo tokia reakcija.

O priedo, depresikes, nu ka is ju noret.. Ligones, jautruoles, linksmas zmogus joms kelia vezi.. Nors pati linksma ir optimiste kaip po bonkes degtines. Ale svarbu linksma... rolleyes.gif

Bet panasu kad nesiseka vargsytei dzedaju armijos pries mumis burt... Greitu metu, jauciu, teks anai mautis legendini Gaidzio zieda... rolleyes.gif

FU, koks pedagoginis rytas! Proga paaiskint mazai apie policijos funkcijas, apie kanapiu sudeti ir paskirti.. Neeiline diena! biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pirlimpimpim: 11 gruodžio 2013 - 18:30
Šėlsme, kažkaip labai gražiai įsivaizduoju sijoną rolleyes.gif

Pirliau, joa... Pravesiu aš jai biggrin.gif

Gana ten Yodą развликать
Lai ji ten sau burzgia ant savo šluotos, kanapinės matyt biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(fucked-up @ 2013 12 11, 21:48)
Gana ten Yodą развликать
Lai ji ten sau burzgia ant savo šluotos, kanapinės matyt  biggrin.gif

O matėt kokį skundą ant mūsų parašė į pasiūlymus ir pageidavimus. Panašu kad Hagos teismas artėja smile.gif
Tikiuosi moderatorė teisingai supras, kad čia vieno "keisto" žmogaus šou vyksta ir tiek.
Atsakyti
Aš kažkaip maniau, kad įmanoma dar kažkaip susitart garbingai, bet matau kad tas pats kas su pliku pešiotis.

Mano mmm užstrigo kažkur, matyt stresas savo daro. Tikiuosi čia tik TIEK. Nes dviejų juostelių tikrai nelaukiu.
Atsakyti