QUOTE(Radmile @ 2014 01 10, 23:51)
. Randu įdomių dalykų pvz apie žalią mėsą .
tarkim, gyvūnai, kurie minta žalia mėsa neserga degeneracinėmis ligomis, ko nepasakysi apie naminius-šunys, katės- viom žmonijos ligom serga- nes minta pagrinde termiškai apdorota mėsa
Juk paleo principas ir yra - valgyti zalia arba labai silpnai termiskai apdorota baltyma, kad butumem sveiki, kaip tie mesaedziai vilkai:) Stai kodel visas internetas rekia, kad mesa yra blogis, kad tai lavoniena, kad tyrimai rodo............ Tai juk tyrimus ir daro su zmonemis, kurie vartoja perkepta/pervirta, sugadinta, su suirusiu baltymu ir amino rugstimis ta mesa, todel tyrimai ir nemeluoja, kad tai blogis. Va cia ir yra visa paleo esme, tai gi, dviracio neisradote, kad baltymas (perkaitintas) yra blogis:). Ne mesa yra didziausias blogis, o sugadinta mėsa yra sunkiausiai virškinamas maistas ir blogis.
Gyvulinis baltymas, paprastais zodziais kalbant, issivynioja keleta minuciu pakaitinus (Max. iki 10 min) Laikas, priklausomai nuo baltymo gali svyruoti nuo 2 iki 10 min.
Kaitinanat ilgiau baltymas vel susivynioja, bet jau negriztamai. O tokia mesyte virskinti daug sunkiau ir naudos is jos kaip is ozio pieno
Cia nukopinau silverio aprasytas mesos apdorojimo fazes:
Terminio poveikio baltymui seka
1.Baltymas išsivynioja (grįžtamai) mėsa minkštėja
2.Pradeda skilti aminorūgštys
3.Keičiasi baltymo molekulės savybės
4.Baltymas nesulaiko vandens
5.Natūralioji baltymo struktūra suyra
6.Susidaro naujos jungtys
7.Baltymas susisuka (negrįžtamai) mėsa kietėja
8.Ilgai kaitinant, skyla vis daugiau aminorūgščių
9.Baltymas praranda gebėjimą išlaikyti savo aukštesnes struktūras mėsa minkštėja
Mėsą reikia valgyti pirmame antrame žingsnyje, tačiau dauguma mūsų ją valgo devintame. Ji gal tada ir minkšta, bet deja ne tokia minkšta ir sultinga, kapi valgant pirmame. O dar geriau visai nekaitinti