Įkraunama...
Įkraunama...

Arbūzai, melionai, moliūgai, cukinijos.Ruošiamės:)


Arbūzai, melionai, moliūgai, cukinijos..

saintlina iliustruoja smile.gif 5,8 kg.

user posted image

,,Arbūzas – didelė ir naudinga uoga.Antioksidantų skrynelė. Raudoname arbūzo minkštime yra didžiausias kiekis vieno iš stipriausio natūralaus antioksidanto – likopeno, kuris sumažina tikimybę susirgti vėžiu, stiprina imuninę sistemą, skatina ląstelių atsinaujinimą, saugo nuo širdies ligų.

Afrodiziakas. Arbūzuose, ypač geltonuosiuose, gausu citrulino, aminorūgšties ir antioksidanto. Citrulinas atpalaiduoja kraujagysles ir didina ištvermingumą.

Vitaminų šaltinis. Arbūzuose gausu vitaminų A, C ir B6. Vitaminas C ir betakarotenas (vitaminas A) saugo mūsų organizmą nuo ligas sukeliančių molekulių, o B grupės vitaminai neleidžia užplūsti chroniškam nuovargiui, gerina bendrą organizmo tonusą, didina darbingumą.

Mažai kalorijų. Saldu, gardu ir visai nekaloringa. 1 stiklinė arbūzo minkštimo neturi nė 50 kcal. Arbūzai turi daug virškinimą skatinančios ląstelienos, mangano, kuris padeda greičiau deginti riebalus. Kadangi arbūzuose gausu sveikųjų angliavandenių ir fruktozės, jie malšina saldumynų norą, o magnis gerina nuotaiką ir teikia energijos. Tikra trokštančiųjų sulieknėti svajonė!

Saldus vanduo. 92 procentus arbūzo sudaro vanduo. Taigi gardus kąsnelis ne tik numalšins alkį, bet ir apsaugos organizmą nuo dehidratacijos, efektyviai drėkins odą iš vidaus. Dėl šlapimą varančių savybių arbūzo rekomenduojama valgyti sergant inkstų, šlapimo takų ligomis.''

user posted image

Melione yra didžiulis fermentų kiekis, kurie puikiai įsisavinami žarnyne, padeda normalizuoti jo veiklą. Melioną, kaip vaistus, galima vartoti, esant betkokiems virškinimo sutrikimams. Gydytojai rekomenduoja vartoti melioną sergant įvairiomis kepenų ligomis, o taip pat esant inkstų ir šlapimo pūslės akmenligei. Be to, melionas padidina hemoglobino kiekį bei sustiprina imunitetą, raminančiai veikia nervų sistemą, pagerina Jūsų išvaizdą.

Liaudies medicinoje melionas dažnai rekomenduojamas, esant išsekimui ir mažakraujystei. Melionas yra ypač naudingas tiems, kas serga vidurių užkietėjimu. Nuo senų laikų gydytojų nuomone, melionas greitai įsisavinamas, naudingas kūnui, naudingas nuo vandenligės ir geltos. Nuo seno melionas laikomas gera, išsamaus veikimo organizmo valymo priemone: jis buvo valgomas skrandžio – žarnyno trakto ir šlapimtakių sistemos išvalymui, o vartojamas išoriškai – odos valymui nuo inkštirų, strazdanų ir pigmentinių dėmių.''

user posted image

,,Ryškiaspalvis kvepiantis moliūgas, o ypač - gardžiai kvepiantis jo minkštimas, gausus vitaminų. Yra jame ir askorbino, ir B grupės vitaminų, vitaminų A bei E, taip pat vitamino K.
Dėl reto vitamino T gausos moliūgą galima laikyti puikiu garnyru prie kiaulienos, jautienos ir kitų riebių patiekalų, nes būtent vitaminas T gerina “sunkaus” maisto pasisavinimą ir neleidžia kauptis riebalams. Be to, moliūguose geležies yra daugiausiai iš visų daržovių. Tokiu pačiu poveikiu pasižymi ir moliūgų sėklos.''

user posted image

,,Cukinija beveik neturi kalorijų, bet joje gausu vitaminų C, PP, B, provitamino A, angliavandenių, pektinų, mineralinių druskų – natrio, kalio, vario, magnio, kalcio, geležies, cinko, fosforo ir kt. Cukinijos turi nedaug organinių rūgščių ir skaidulinių medžiagų, todėl jas patartina valgyti sergant skrandžio ir žarnyno ligomis. Dėl švelnių skaidulinių medžiagų cukinijos tinka mažiems vaikams, o dėl mažo cukraus kiekio – sergantiesiems cukralige. Jas labai naudinga valgyti sergant ateroskleroze, kadangi cukinijos padeda iš organizmo pašalinti cholesteriną. Cukinijos taip pat padeda iš organizmo pašalinti gyvsidabrį, šviną, kobaltą, radioaktyvųjį stroncį.
Cukinijos stiprina raumenis ir širdį, spartina medžiagų apykaitos procesus, “suriša” riebalus, padeda pašalinti vidurių užkietėjimus, be to, yra puikus suliesėjimui skirtų dietų komponentas. Jose esantis vitaminas E padeda organizmui nugalėti stresus, suaktyvina fizinį ir protinį darbingumą, sustiprina nervus, smegenis ir suaktyvina baltymų sintezę kiekvienoje ląstelėje.''

Naudingi straipsniai:
Ir Lietuvoje galima užauginti arbūzus!:


Lietuviški arbūzai

apie arbūzus ir ne tik...

D.U.K dėl moliūgų auginimo (YERENA):
YERENA seklu prekyba ar kitokiu platinimu neužsiima

Kada laikas sėti (indeliuose ir daržan)?

Daiginant indeliuose- apie balandžio vidurį, daigeliai išsodinami į pastovią augimo vietą darže apie gegužės vidurį-pabaigą (praėjus šalnų tikimybei). Sėjant tiesiai į dirvą- gegužės antrojoje dalyje.
Kodėl sėklos taip lėtai dygsta ir augalai taip lėtai auga?
Sėklos dygsta prie tam tikrų temperatūrų: esant min +12 C dygsta po 6-8 dienų (daiginant ant radiatoriaus ar virš židinio- daigeliai pasirodo po 2-3 dienų- optimali daiginimo temperatūra +25-27 C). Jei temperatūra ~10 C- augalai nustoja augti, o miršta prie 0 C.

Pelyja pasėtos sėklos. Ką daryti?

Sėklos pelyja dėl to, kad jos išimtos iš vaisiaus buvo blogai praskalautos ir liko slidi plėvelė, kuri išdžiovinus sėklas lengvai lupasi ir girgžda (jos nenuėmus sėklos nedrėgsta, lukštas neminkštėja ir daigelis neturi galimybės prasikalti, o atsidurus sėklai žemėje po kelių dienų aplink ją galima pastebėti pelėsį). Prieš sėjant reiktų tą permatomą girgždančią plėvelę pašalinti patrinus sėklas tarp pirštų.

Ar reikia šias gerybes nuo sraigių saugoti?

Taip, jaunus daigelius reiktų saugoti nuo sraigių- lapus nuvalgo. O vasaros eigoje sraigės moliūgams jau nebebaisios- neliečia.
Ar kryžminasi moliūgai?
Kai kurios moliūgų rūšys kryžminasi su visomis, kai kurios tik savo rūšies ribose. Iš sukryžmintų sėklų kitais metais gali užaugti tos pačios formos, spalvos, dydžio vaisiai, bet minkštimas gali būti vandenigesnis, kinta skonis, sandėliavimo laikas ir pan.

Kodėl reikalingas „dirbtinis apvaisinimas“?

Dirbtinis apvaisinimas reikalingas, kai norima išlaikyti rūšies grynaveisliškumą, bet ir tai negarantuoja, kad įsikišimas duos teigiamų rezultatų.
Kur vyriškas, o kur moteriškas žiedas?
Vyriški žiedai yra tušti, neturi vaisiaus užuomazgų, tiesiog geltonas didelis žiedas ir iš karto kotelis. Žiedo viduje rasite TIK vieną piestelę.
Moteriškas žiedas turi iš karto vaisiaus miniatiūrą (burbuliuką, kamuoliuką, cilindriuką ir pan. priklausomai nuo veislės ir rūšies) po savimi, o tik už jo bus kotelis. Žiedo viduje rasite KELETĄ piestelių sugrupuotų į krūvą.

Kaip apvaisint tuščius žiedus?

Surandate 3-5 vyriškus žiedus, nulupate geltonus jų "žiedlapius", paliekant tik piesteles ant koto. Surandate moterišką žiedą, kuris tuoj tuoj pradės žydėti ir kuri norite apvaisinti- praskleidžiate jį, paruoštomis vyriškomis piestelėmis pamakaluojate moteriško žiedo viduje, prisiliečiant prie moteriškos piestelės, "uždarote" moterišką žiedą, vyriškus metate lauk ir laukiate rezultato- po kelių dienų užuomazga turėtų didėti. Galima naudotis teptuku ar ausų krapštukais- surenkate žiedadulkes iš 3-5 vyriškų žiedų ir pamakaluojate teptuku su tuo mišiniu moteriškame žiede.

Kodėl užsimezgę vaisiai pradeda pūti?

Pūti pradeda, nes dar peržydėjęs žiedas nenukrito ir jame laikosi lietaus vanduo. Pabandykite kai tik peržydi moteriški žiedai, ATSARGIAI (nenulaužiant vaisiaus nuo krūmo kartu su žiedu) nuskabyti juos- turėtų situacija pagerėti. Būtina sąlyga- vaisius turi būti "apvaisintas"- savo darbą turėjo atlikti vabaliukai arba Jūs pati, pasinaudojus teptuku ar ausų krapštukais.
Taip pat dažniausiai, bet ne visada (iš savo patirties galiu pasakyti, kad lietingomis vasaromis tai įvyksta kur kas dažniau), pirmosios užuomazgos yra atmetamos pačio augalo.

Kam ir kada skabyti augalų viršūnes?

Viršūnės yra pjaunamos apie liepos antrą pusę-pabaigą. Kaip tik viršūnių naikinimas skatina augalus auginti didesnius jau užmegztus vaisius. Kas iš to, jei užuomazgų keliolika, bet pats augalas neišgali išmaitinti? To pasekoje moliūgai būna smulkesni, bet jų daugiau (tinka tiems, kam rūpi kiekybė, bet ne kokybė), pilnai nesunokę per sezoną.

Kiek moliūgų leisti užmegt?

Jei auginate gigantus po virš 100 kg- paliekate auginti tik 2 vnt (vienas atsargai, jei su tuo pagrindiniu kažkas atsitinka). Jei labai smulkučiai (kiekvieno svoris ~100-200 g)- jie mezga kaip pašėlę, tai palieku apie 10 vnt.
Kokius moliūgėlius auginat tik sėkliukėms?
Miranda, Junona, Olga, Kakai.

Ar visi moliūgai (net dekoratyviniai) yra valgomi?

Visi moliūgai yra valgomi, tik subrendę dekoratyviniai yra labai kieti ir pasitaiko karčių vnt.

Ar moliūgams baisios šalnos?

Moliūgams baisios šalnos, net sunokusiems milžinams su stora žieve. Pradžioje nieko nesimato, po kažkiek laiko moliūgas "įgauna mėlynę", ta vieta ima ruduoti ir minkštėti (kaip obuoliai), drėksta ir prasideda puvimo procesas.

Kada moliūgas sunokęs?

1. moliūgo kotelis turi būti sumedėjęs;
2. jei odelė kieta (nagu neprasispaudžia)- moliūgas sunokęs ir tinkamas sandėliavimui.
Kaip teisingai moliūgus paruošti žiemai?
1. renkant moliūgus, palikti kuo ilgesnį kotelį (idealu nupjauti ties susijungimu su virkščia);
2. po derliaus surinkimo gerai "pašildyti ir padžiovinti" apie savaitę saulėtoje atviroje vietoje (tiktų pvz. pavėsinė, kad kristų tiesioginiai saulės spinduliai, atvira pastogė- svarbi sąlyga- kad lietus nedrėkintų vaisių, bet BŪTINAI kad saulė juos apšviestų).

Kokios sandėliavimo sąlygos reikalingos moliūgams?
Trumpiausiai išsilaiko šaltame ir drėgname rūsyje- pradeda pūti. Kai patalpoje ~20 C ir daugiau- moliūgai pradeda džiūti-raukšlėjasi odelė. Idealiausias variantas, kai patalpa yra sausa, bet šaltoka, apie 12 C- taip moliūgus išlaikome ir iki gegužės.
Viskas dar priklauso nuo moliūgo rūšies, odelės storio, sunokimo laipsnio (jei moliūgas nuskintas dar nesunokęs, vargu ar ilgai išsilaikys...)
Kodėl moliūgo viduje dygsta sėklos?
Daigeliai moliūgo viduje atsiranda tada, kai jie yra laikomoje gan šiltoje patalpoje.

Moliūgų sandėliavimas pagal veisles

Table King Acorn (ir kitos acornu seimos veisles, Sweet dumpling, Festival ir pan.)- geriausias skonines savybes įgauna 2-3sav nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama per 3men.
Delicata - geriausias skonines savybes įgauna 2-3sav nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama per 3men.
Jumbo Pink Banana - geriausias skonines savybes įgauna 3-4men nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki kito sezono.
Musk de Provence -geriausias skonines savybes įgauna 3-4men nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki kovo-balandžio men.
Hubbard - geriausios skonines savybes įgauna 3-4men nuo nurinkimo. Tinkamai sandeliuojant galima išlaikyti kelis metus.
Ushiki Kuri - geriausias skonines savybes įgauna 2-3sav nuo nurinkimo. Išlaikyti galima iki kito sezono.
Big Max, Melonowa Zolta, Bambino , Danka Polka, Rouge vif D'Etampes  ir visi kiti parodiniai milžinai- galima ragauti iš karto nuo nurinkimo. Suvartoti (daugiausiai ir dažniausiai sultims) rekomenduojama iki Naujųjų.
Waltham Butternut - geriausias skonines savybes įgauna ~ 1mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ kovo mėn.
Marina di Chioggia - geriausias skonines savybes įgauna ~ 2 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ gegužės mėn.
Lunga di Napoli - geriausias skonines savybes įgauna apie 1 men nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki kovo balandzio men.
Burgess Buttercup- geriausias skonines savybes įgauna ~ mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ birželio-liepos mėn.
Australian Butter- geriausias skonines savybes įgauna ~ 2 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ kovo mėn.
Triamble (Tristar)- geriausias skonines savybes įgauna ~ 3 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki kito derliaus (išlaikyti galima ir du metus).
Jarrahdale- geriausias skonines savybes įgauna ~ 2 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ vasario- kovo mėn.
Baby Bear- geriausias skonines savybes įgauna ~ 1 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ sausio mėn.
Small Sugar- geriausias skonines savybes įgauna ~ 1 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ kovo mėn.
Jack O'Lantern, Howdeen ir kt. Halloween'iniai- ragauti galima iš karto nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki Naujų.
Pastaba - moliūgų sandėliavimo trukmė priklauso nuo laikymo sąlygų!

Moliūgai virtuvėje

Sultims - melonowa zolta, big max ir atlantic giant (šitie užauga milžinais), rouge vif d'etampes, pink jumbo banana ir kiti bananiniai, muscade de province, visus aliejinius (tuos, kurių sėklos be lukštų- sėklas išimate, o minkštimą spaudžiate) ir pan.
Šviežiam vartojimui- visi acornai (nu gal išskyrus baltąji- thelma sanders, nes skoniu ir konsistencija primena saldintą bulvę), delicata, butternut'ai, sweet meat, sweet mama, crown prince ir pan.
Sriuboms- butternut'ai, hokkaido, kabocha tipo
Troškiniaims- butternut'ai, hokkaido, marina di chioggia, black futsu, triamble, jarrahdale, australian butter minkštimą 1:1 maišiau į bulvių košę (labai patiko), burgess buttercup (uk labai populiarus), hubbard'ai.

Jų didenybės ARBŪZAI

Arbūzų sėjimas


Sėjimui imamos sveikiausių ir saldžiausių vaisių sėklos.
Balandžio pabaigoje - gegužės pirmosiomis dienomis sėklas užmerkite kalio permanganato tirpale. Po paros tirpalą nupilkite ir perplaukite virintu drungnu vandeniu. Uždenkite sėklas šlapia medžiagos skiaute ir palikite dygti ne žemesnėje kaip +20° C temperatūroje. Būkite kantrūs - vieni daigeliai pasirodo po kelių dienų, kiti - po dviejų savaičių ar net dar vėliau. Todėl, kasdien perplaudami arbūzus dengiančią skiautelę, atrinkite dygstančias sėklas ir sodinkite į vazonėlius.
Žemė vazonėliuose turi būti puri, nesukritusi. Geriausiai tinka daržo žemės - lapinės ir durpių mišinys.

Sodinimas į lauką

Gegužės paskutinėmis - birželio pirmosiomis dienomis, kai jau išaugę 2-3 tikrieji arbūzų lapai, sodinkite daigus į lauką, bet būtinai sulaukite tikrojo pastovaus atšilimo, nebijodami, kad jie peraugs. Augimvietė turi būti apsaugota nuo šiaurinio vėjo, šilta. Sodinti reikia į 1,2 m pločio ežios vidurį 1,5 m atstumais, ne tankiau. Jeigu daigus susodinsite per tankiai, užaugę vaisiai bus nedideli. Žemė turi būti puri: tinka smėlis, juodžemis, priemolis, bet ne durpinė, ne molis. Durpinėje žemėje augančius arbūzus puola ligos ir jie gali sunykti.
Prieš suariant ežias, rekomenduojama pabarstyti jas trąšų mišiniu: 1 dalis amonio salietros, 2 dalys superfosfato ir 1 dalis kalio sulfato.

Kaip ši daržovė prižiūrima

Žemę, kurioje auga arbūzai, ravėkite ir purenkite. Šakų skabyti nereikia, tik į tarpežius tįstančias virkščias permeskite į ežios vidurį.
Laistykite, tik tuomet jei labai sausa, bet ne dažniau kaip kartą per savaitę. Arbūzai nepakenčia kasdieninio laistymo. Laistant stenkitės, kad vanduo nepatektų ant lapų, nes tuomet arbūzus gali pradėti pulti grybinės ligos.

Derliaus nuėmimas

Patyrę arbūzų augintojai pastebi, kad jei gerai auga agurkai, tai tais pačiais metais ir lauke auginami arbūzai užaugs. Arbūzus taip pat galima auginti ir šiltnamyje ar inspektuose, kur jie paprastai gerai auga ir dera bet kuriais metais.
Pirmieji vaisiai prinoksta ne anksčiau kaip liepos viduryje ar pabaigoje. Pagrindinis derliuus sunoksta rugpjūtį. Vienas daigas dažniausiai išaugina 1, kartais 2-3 vaisius. Jie gali sverti nuo 1 iki 7 kg.
Sunokimo laipsnis nustamomas pabeldžiant ar sprigtelint. Sunokusių vaisių daug duslesnis garsas, o žalių skambesnis. Sunokusių vaisių apačia gelsva, o žalių balta.
Rudenį, pašalus ar nudžiūvus lapams, nesunokusius užaugusius arbūzus galima baigti nokinti šiltoje sausoje patalpoje.
Atsakyti
QUOTE(Ausma @ 2014 01 05, 13:07)
Aš taip pat turiu šiek tiek atliekamų Sniegių sėklų. Labai dėkinga Saintlinai, kuri pernai pavasarį jomis pasidalino. Iš vieno arbūziuko imtos labai gražios, tamsios. O iš kito šiek tiek dėmėtos. Tai noriu atsiklausti žinovių, ar iš jų kas nors bus g.gif Nors tas arbūzas buvo labai skanus, bet sėklos, matyt, nespėjo pilnai subręsti.

Pas mane irgi buvo tokių šviesiai rudų, paskui džiūstant patamsėjo ir tapo dėmėtos. O gal iškart buvo dėmėtos, nepamenu. Tik žinau, kad džiūstant tamsėjo. Pasėjau patikrinimui, kai išdžiovinau. Puikiai dygo. Manau jei dygsta , tai ir tvarkoj, jau subrendę. Šiek tiek paauginau ir iškeliavo į puvinį, nes tai buvo rugsėjo mėn.
Atsakyti
QUOTE(amba41 @ 2014 01 05, 21:20)
Pas mane irgi buvo tokių šviesiai rudų, paskui džiūstant patamsėjo ir tapo dėmėtos. O gal iškart buvo dėmėtos, nepamenu. Tik žinau, kad džiūstant tamsėjo. Pasėjau patikrinimui, kai išdžiovinau. Puikiai dygo. Manau jei dygsta , tai ir tvarkoj, jau subrendę. Šiek tiek paauginau ir iškeliavo į puvinį, nes tai buvo rugsėjo mėn.

Kai prieš 2 metus gavom sėklų iš paties a.a. selekcininko, pas mane jos buvo ne vienodos, vienos tamsios, kitos dėmėtos. Skirtumo nepastebėjau auginant.
Atsakyti
QUOTE(vasarema @ 2014 01 06, 08:20)
Kai prieš 2 metus gavom sėklų iš paties a.a. selekcininko, pas mane jos buvo ne vienodos, vienos tamsios, kitos dėmėtos. Skirtumo nepastebėjau auginant.

Aha atsiminiau ir aš , kad buvo tikrai ne visos tamsios. tada net minties nebuvo, kad jos nepilnavertės.
Atsakyti
Matuke aš iš tos tešlos darau kaip rašė yerena. Šiek tiek minkštoka, bet ilgai neverdu. Ir na nieko........ 4u.gif moliūgėliai bent jau naudojasi. nužiūrėjau iš estų melionų, kaži kaip jie ten.........
Atsakyti
QUOTE(matuke @ 2014 01 06, 10:22)
Man su ja vir5inius daryt labai patiko, bet isvirusi ji man per minksta buvo...
Beje paskutini UK apipjoviau ir laikau szldytuve, man jie apie gruodzio viduri pradejo rodyti nepasitenkinimo zenklus, as dar juos auginot, kaip jums sandeliuojasi?

Šie virtinukai yra labai greit gaminami ir labai greit išverda, per porą min, tereikia, kad išplauktų į paviršių (šaldytus reiktų ilgiau pavirti): įdaras juk tinkamas ir taip valgyti. Vasaros metu labai skanu su mėlynėmis (netrintomis, tiesiog užpildyti virtinukus šviežiomis uogomis), vyšniomis ir tiekti su pašildyta grietinėle su vanile.
Dėl Kuri- sausų moliūgų gedimo greitis yra labai mažas. Taip, atsiranda dėmė, bet ji labai lėtai ir tik paviršiumi plinta. Vakare įdėsiu Burgess Buttercup nuotrauką. Gedimą prie kotelio (taškelį) pastebėjau gruodžio pirmoje dalyje. O kadangi buvo įvairiausių išvažiavimų, o tuo labiau artėjo Šventės- nebuvo kada ir nebuvo planuose kažką gaminti iš moliūgų. Taigi, aš jį planuoju gaminti arba savaitgaliui, arba apie kitos savaitės vidurį. Įdėsiu vėl nuotrauką palyginimui ir pjūvį.
Sausų moliūgų net neliečiu, kur kas blogesnė padėtis būna su vandeningais, jie genda vos ne žiūrint į juos verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(vasarema @ 2014 01 06, 08:20)
Kai prieš 2 metus gavom sėklų iš paties a.a. selekcininko, pas mane jos buvo ne vienodos, vienos tamsios, kitos dėmėtos. Skirtumo nepastebėjau auginant.


tai jei tokių ir iš jo gavot, tada ir aš žinosiu, kad viskas su tom sėklom gerai smile.gif Nes man davė tik tamsias sėkliukes, ir du metus irgi tik tamsios užderėjo. Buvau jau sunerimus, kad gal pasikryžmint bandė (nors pati kitokių neauginu, bet nežinau, ką koks kaimynas augina).

Moliūgus kokius augint kitais metais jau net nebežinau. Pasidžiaugiau Uchiki Kuri, o jie ėmė ir nusaldėjo doh.gif Moliūgų visokių pilnas ūkis, o valgyt kaip tai man jų vistiek nesinori. Gal Hubardus kelis pasisėsiu ir užteks.
Atsakyti
Hubarda viena perpjoviau perpus pries Kaledas, paragavau riekele saldus, skanus ir padovanojau Kaledu proga, man dar vienas liko velesnem progom, kitamet tikrai auginsiu.
Atsakyti
Tuomet labai džiugu, kad su tomis dėmėtomis sėklomis viskas gerai smile.gif Nors, man atrodo, pats a.a. Nedzveckas yra sakęs, kad veislė dar iki galo neišgryninta. Nes pas mane net patys arbūzai buvo skirtingos išvaizdos. Vienas daigas augino visiškai tamsiai žalius arbūzus, du labai šviesius, su tamsiomis siauromis juostomis ir kiti tamsius su šviesiomis juostomis. Sėklas rinkau būtent iš jų, nes jie buvo skaniausi biggrin.gif
Iš moliūgų man labai pasiteisino Muscade de Provence, ypač šviežiam vartojimui. Labai skanios sultys, salotos, o ir šiaip pagraužt vietoj obuolio biggrin.gif Būtinai auginsiu. Tik galėtų užaugti mažesni ax.gif Uchiki Kuri man irgi skaniausi žali, tas riešuto prieskonis labai essen.gif Patiekaluose su mėsa man per daug išryškėja jų krakmolingumas. Tam geriau Butternutas. Bet žalias jis man visai nevalgomas ir žadėto riešutų prieskonio jame nejaučiu schmoll.gif Net čia šiek tiek išpeikta Miranda man visai patiko. Skoniu labai priminė cukiniją. Tai galvoju, gal kitais metais mažiau cukinijų sodinti, o daugiau Mirandų, nes geriau laikosi žiemą, o išimtos sėklos sunyksta net nespėję gerai išdžiūti biggrin.gif Dar eilės laukia Sweet Mama, ir bus išragauti visi praėjusio derliaus moliūgai.
Atsakyti
Yerena, viskas aisku su ta tesla. As dariau su mesos idaru, tai paviriau ilgiau, kokias 5 min nuo iskilimo, gal ir pasijuto kad "per ilgai"
Ar Buttercup irgi saldumo tokio kaip ir Uchiki Kuri? Ieskociau alternatyvos UK , kad netaptu saldus g.gif
Atsakyti
ar galima arbuzus auginti tame paciame siltnamyje su pomidorais? t.y. jiems po kojom?
Atsakyti
QUOTE(Ausma @ 2014 01 06, 13:46)
...Uchiki Kuri man irgi skaniausi žali, tas riešuto prieskonis labai  essen.gif Patiekaluose su mėsa man per daug išryškėja jų krakmolingumas. Tam geriau Butternutas. Bet žalias jis man visai nevalgomas ir žadėto riešutų prieskonio jame nejaučiu schmoll.gif Net čia šiek tiek išpeikta Miranda man visai patiko. Skoniu labai priminė cukiniją. Tai galvoju, gal kitais metais mažiau cukinijų sodinti, o daugiau Mirandų, nes geriau laikosi žiemą...

Patiekalai su mėsa būna skirtingi- vienus reikia tirštinti, kitų- ne. Tai pirmuoju atveju kaip tik tinka krakmolingos veislės, antru- skanios, traškios, sultingos ir išlaikančios savo formą.
O kodėl Butternutas nevalgomas ir be žadėto riešutų prieskonio? Gal per anksti prapjovėte?
Miranda tikrai galėtų būti alternatyva cukinijai žiemos mėnesiais, tik bėda tame, kad kai pradeda pūti- tai labai greitai ir dideliais kiekiais unsure.gif

QUOTE(matuke @ 2014 01 06, 15:13)
Yerena, viskas aisku su ta tesla. As dariau su mesos idaru, tai paviriau ilgiau, kokias 5 min nuo iskilimo, gal ir pasijuto kad "per ilgai"
Ar Buttercup irgi saldumo tokio kaip ir Uchiki Kuri? Ieskociau alternatyvos UK , kad  netaptu saldus  g.gif

Ši tešla netinka žaliems įdarams bei tokiems, kurie vėliau tampa kietais. Nes įdomūs pojūčiai atsiranda valgant- burnoje tirpstantis tešlos apvalkalėlis ir kietas gumulas viduje...
Mes Kuri nevalgome žalio, jis per sausas ir "miltuotas". Tas pats ir su Buttercup. Juos sunaudoju troškiniuose, sriubose bei apkepuose, įdaruose. Jei norisi sausoko ir nesaldėjančio- bandykite Marina.

Beje, su" kaštonų sezonu" mūsų parduotuvėse pradėjome gaminti moliūgų sriubų variacijas su jais- pažįstami atskirų produktų skoniai, bet kartu, viename valgyje- vėl atradimas essen.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo yerena: 06 sausio 2014 - 20:22