Įkraunama...
Įkraunama...

Vynuogės

QUOTE(marijus123 @ 2015 04 16, 12:33)
Na aš neturėjau vielos ir ištempiau sintetinę virvę  blush2.gif 1-2 metus atlaiko. Aišku viela geriau, o dar geriau rėmas iš armatūros smile.gif

O kaip tą rėmą pasidaryti, nelabai įsivaizduoju kaip turėtų jis atrodyti, gal kokią vaizdinę medžiagą turit... blush2.gif Nes vienai vynuogės jau teks konstruoti atramą, pas mus armatūros nuo statybų likę, svarkę turim, tai vyras sukonstruotų jei pavyzdį matytų.... ax.gif
Atsakyti
QUOTE(rota @ 2015 04 16, 10:35)
Dekui uz komentara 4u.gif
Dar norejau paklausti kokiu atstumu optimalu sodinti vynuoges, kokie atstumai turi buti tarp kuolu ir kokio aukscio kuolu uztenka? cool.gif
Ieskant informacijos internetu del sodinimo, tai raso uztenka 1.5-2m, kitur raso, kad galima ir kas 10 m sodinti doh.gif


Sodinimo atstumai daugiau priklauso nuo planuojamo formavimo budo ir pacios vynuoges augumo. Pradzioje bandem vynuoges formuoti veduokle, dvipeciu kordonu bet galiausiai apsistojom prie vienpecio kordono. Su tokiu formavimu mums paprasciau paruosti vynuoges ziemai, apsaugoti nuo pavasariniu salnu. Su tokiu formavimu didesnio augumo veisles sodinam kas 3 metrus, mazesnio - kas 2 metrus. Tokie atstumai leidzia pilnai apkrauti vynuoges ju nesutankinant, kad geriau vynuoges vedintusi, tada ir ligos maziau puola - pavyksta issiversti be cheminiu fungicidu. Vynuoges sodinam ~30 metru ilgio eilemis. Eiliu galuose ibetonuolam metalinius stulpus o viduryje ikalam dar 2 - 3 medinius. Stulpu ilgis nuo zemes pavirsiaus gaunasi apie 1,8, jei ilgesni - rankos pavargsta tvirtinant uglius prie virsutines vielos. Apacioje itempinejam viela, prie jos tvirtinam metuglius is kuriu auga siumeciai ugliai. Auksciau naudojam kabeli skirta kompiuteriniam tinklui. Jis su minkstu apvalkalu ir prie jo paristi jauni ugliukai maziau pasizeidzia puciant vejui nei priristi prie vielos.
Livija sodinsim tik siemet, mazai ka galiu apie ja papasakoti. Teko ja matyti augancia lauke Rieseje, tiek vaizdas, tiek skonis isimintini. Kuri veisle labiausiai pasiteisino? - Pernai metais savo derlingumu nustebino Selivan ir besekle Zaporozskij - antrais metais po pasodinimo sugebejo sunokinti po 2 kg uogu ir tai teko didziaja dali ziedynu nuskabyti, kad neperkrauti. Uogu skoniu isimine Galbena nou, Swenson red, Dovga. Zinoma, jos turi ir savus minusus pav. Dovga ir Zaporoskij nokdamos uogos linke trukineti po lietaus, Selivan kekes labai tankios ir daznai uogos pasigauna puvini, Swenson red prastai mezga uogas jei zydejimo metu nepalankus orai.
Atsakyti
QUOTE(R&B @ 2015 04 17, 09:06)
O kaip tą rėmą pasidaryti, nelabai įsivaizduoju kaip turėtų jis atrodyti, gal kokią vaizdinę medžiagą turit...  blush2.gif  Nes vienai vynuogės jau teks konstruoti atramą, pas mus armatūros nuo statybų likę, svarkę turim, tai vyras sukonstruotų jei pavyzdį matytų....  ax.gif


Tarkim įkalate ar įbetonuojate į žemę du stulpus 2-3metrų atstumu į žemę, kad iš žemės kyšotų 2 m. ir tarp jų horizontaliai, vienodais tarpais privirinate 4-5 armatūros galus. Ir viskas smile.gif Labai paprasta. Ir ilgaamžis sprendimas.
Atsakyti
QUOTE(marijus123 @ 2015 04 17, 00:18)
Idealios veislė turbūt dar nėra: vienos labiau skanios, kitos atsparesnės šalčiui, kitos ligoms, kitos didelės ir gražios, dar kitos be kauliukų... kad viskas kas geriausia būtų vienoje super veislėje - taip nėra.
Svarbu apsispręsti kas JUMS svarbu, kokios savybės. Ir pagal tai rinktis.
Kas labiausiai pasiteisino - negaliu atsakyti. Dabar daug tikrai gerų veislių tinkamų mūsų klimatui. Tačiau aš ypatingus sentimentus jaučiu Palangai - tokia paprasta, nereikli veislė, o uogų skonis subtilus, truputį į žemuogių pusę - parduotuvėje tokių nenusipirksi. Bet čia gal tik man taip, nes labai seniai šią veislę turiu...


Nemazai itakos vynuogems daro ir vieta, mikroklimatas, prieziura, galu gale kiekvieno is musu skirtingi skoniai. Stai Jums, Marijau, ipatingus sentimentus kelia Palanga o mes jai suteikem paskutine proga pasitaisyti. Jei ir siemet bus pas ja tarsi surugusios uogos skonis - teks jos atsisakyti.
Atsakyti

P.s. Tik dabar pamačiau, kad gaja271 labai išsamiai atsakė smile.gif
mano aprašytas variantas - skirtas vienam vynmedžiui. jei vynuogės auga prie sienos, galima visą rėmą virinti iš armatūros ir tiesiog atremti jį į sieną - tada nereikia vamzdžių. Na bet čia, kaip bet kokiems vijokliniams augalams...
Papildyta:
QUOTE(gaja271 @ 2015 04 17, 09:37)
Nemazai itakos vynuogems daro ir vieta, mikroklimatas, prieziura, galu gale kiekvieno is musu skirtingi skoniai. Stai Jums, Marijau, ipatingus sentimentus kelia Palanga o mes jai suteikem paskutine proga pasitaisyti. Jei ir siemet bus pas ja tarsi surugusios uogos skonis - teks jos atsisakyti.


Oho, o kuriuo metu ji pas Jus surūgsta? čia jau po šalnų, ar tik prisirpusi?
Skonis galėtų sugesti tik miltligei stipriai paveikus uogas. Gal mes skirtingas Palangas turime biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(marijus123 @ 2015 04 17, 08:26)
Tarkim įkalate ar įbetonuojate į žemę du stulpus 2-3metrų atstumu į žemę, kad iš žemės kyšotų 2 m. ir tarp jų horizontaliai, vienodais tarpais privirinate 4-5 armatūros galus. Ir viskas smile.gif Labai paprasta. Ir ilgaamžis sprendimas.

Supratau, vietoj virvės ar vielos - armatūra thumbup.gif . Ačiū 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(marijus123 @ 2015 04 17, 09:46)
P.s. Tik dabar pamačiau, kad gaja271 labai išsamiai atsakė smile.gif
mano aprašytas variantas - skirtas vienam vynmedžiui. jei vynuogės auga prie sienos, galima visą rėmą virinti iš armatūros ir tiesiog atremti jį į sieną - tada nereikia vamzdžių. Na bet čia, kaip bet kokiems vijokliniams augalams...
Papildyta:
Oho, o kuriuo metu ji pas Jus surūgsta? čia jau po šalnų, ar tik prisirpusi?
Skonis galėtų sugesti tik miltligei stipriai paveikus uogas. Gal mes skirtingas Palangas turime biggrin.gif


Auginant namo kieme viena kita vynuogyte, suvirintas ir nudazytas remas atrodys kur kas estetiskiau.
Atsakyti
gaja271 - Jūs vynuogyną darote profesionaliai. Jei daryčiau didelį vynuogyną - daryčiau lygiai taip pat smile.gif
Tik man labai smalsu, ką darysite su tonomis vynuogių? tikrai nesuvalgysite tiek smile.gif vynui? pardavimui? jei ne paslaptis aišku.
Atsakyti
QUOTE(gaja271 @ 2015 04 17, 08:37)
Nemazai itakos vynuogems daro ir vieta, mikroklimatas, prieziura, galu gale kiekvieno is musu skirtingi skoniai.

drinks_cheers.gif Aš pernai neseniai pasodintos Canadice vieną kekę buvau pasilikus paragavimui - labai smalsu buvo sužinot ar skani blush2.gif Tai paragavus nusivyliau - buvo rūgšti. Bet nurašiau tai savo kaltei.... Dar gal kažkiek įtakojo atvėsęs rugpjūtis... Buvau neapskabius ūglių, ta kekė kabojo pasislėpus po lapais - nematydamas saulės doh.gif gal todėl ir odelės spalva nebuvo nusidažius taip kaip kad internete nuotraukose matyti, o turėjo vos vos rausvumo. Šiemet reiks geriau pasirūpinti blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(marijus123 @ 2015 04 17, 09:55)
gaja271 - Jūs vynuogyną darote profesionaliai. Jei daryčiau didelį vynuogyną - daryčiau lygiai taip pat smile.gif
Tik man labai smalsu, ką darysite su tonomis vynuogių? tikrai nesuvalgysite tiek smile.gif  vynui? pardavimui? jei ne paslaptis aišku.


Iki profesionalumo mum labai toli, labiau tinka megeju - ligoniu apibudinimas smile.gif
Vynuogynelis labai jaunas dar, siemet penkti metai prasidejo pirmoms 7-ioms pasodintoms vynuogytems, tad vynuogiu pertekliaus tikrai nejauciam. Pirmasias ragaut pradedam rugpjucio pirmomis dienomis ir iki rugsejo nemazai nemazai suvalgo seimyna bei uzsuke sveciai, is besekliu darom razinas. Kol kas nelieka net ziemai sultims. Kai derliai bus didesni - spausim sultis, labai norisi ismokti ir vyno pasidaryti. Kitaip tariant, tikrai bus kur padeti smile.gif

O del Palangos, jei neklystu, pernai apie ja diskutavom. O toks skonis juntamas visa laika, nuo uogu nokimo pradzios iki salnu. Ir cia tikrai ne miltligiu darbas. Kad tai palanga irgi neabejoju. Stai nuotraukos: https://www.facebook.../...e=3

https://www.facebook.../...e=3

Matyt nemoku jos priziuret, jog taip gaunasi smile.gif arba, kaip sakytu ukrainieciai, papuole pas mus prastas Palangos klonas smile.gif

Papildyta:
QUOTE(R&B @ 2015 04 17, 10:11)
drinks_cheers.gif Aš pernai neseniai pasodintos Canadice vieną kekę buvau pasilikus paragavimui - labai smalsu buvo sužinot ar skani  blush2.gif Tai paragavus nusivyliau - buvo rūgšti. Bet nurašiau tai savo kaltei.... Dar gal kažkiek įtakojo atvėsęs rugpjūtis... Buvau neapskabius ūglių, ta kekė kabojo pasislėpus po lapais - nematydamas saulės  doh.gif gal todėl ir odelės spalva nebuvo nusidažius taip kaip kad internete nuotraukose matyti, o turėjo vos vos rausvumo. Šiemet reiks geriau pasirūpinti  blush2.gif


Ne patys geriausi metai buvo vynuogems pernai. Stiprios salnos geguzes viduryje, saltas ir lietingas birzelis. Kiek stebejom, visa birzelio menesi vynuoges sedejo lyg ibestos, nei augo, zydejimas irgi labai vangus buvo. Stai ir susivelino uogu nokimas. Pernai Canadice uogos pas mus sunoko rugsejo 20. Taigi ir pas Jus bus viskas thumbup.gif , tik neperkraukit ugliais ir uogu kekemis. O is signalines kekes negalima spresti apie vynuoge, uzaugins stiprias saknis, sukaups daugiametes medienos ir reikalai pasitaisys i geraja puse
Atsakyti
Kad nustatyti kurios veislės skanios, kurios neskanios - reikia daryti susitikimus rudeniop ir ragauti, ragauti... smile.gif Ir tada sužinotume ar blogai auginta, ar blogas klonas, ar valgytojų skonis skirtingas smile.gif
Atsakyti
QUOTE(marijus123 @ 2015 04 17, 11:04)
Kad nustatyti kurios veislės skanios, kurios neskanios - reikia daryti susitikimus rudeniop ir ragauti, ragauti... smile.gif Ir tada sužinotume ar blogai auginta, ar blogas klonas, ar valgytojų skonis skirtingas smile.gif


Tikrai taip!!!. O kas skanu, kiekvienas turi pats atsakyti i si klausima. Del sios priezasties, renkantis viena kita vynuogyte pasisodinti sau, siulau pirmiau uzsukti pas tuos kurie augina, paragauti ir tada nuspresti ar ji tinka. Auginanciu Lietuvoje vynuoges yra tikrai nemazai.
Atsakyti