Įkraunama...
Įkraunama...

Torūnės meduoliai, Olštyno boba

QUOTE(Sesupe @ 2014 04 07, 15:52)
Ačiū už nuoširdų pasakojimą  4u.gif 
Man Torūnė vienas iš gražiausių Lenkijos miestų, labai patiko thumbup.gif
Buvome prieš keletą metų. Man taip pat kilo klausimas "Kodėl būtent Torūnėje tiek daug varlių, ką jos reiškia. Gal koks miesto simbolis ar pan?"  g.gif
Iki šiol neradau atsakymo. Gal kas iš forumiečių žinos atsakymą ir pasidalins...

Prašom 4u.gif . O dėl varliukų, turėsim ,,žinovo" sulaukti biggrin.gif
Atsakyti
Ateina ,,žinovas,, biggrin.gif

Varlės yra viso labo legendos dalis. Man regis buvo įdėta 1914m. bronzinės skulptūros su smuikininku ir varlėmis nuotrauka. Ji geriausiai atspindi legendą, o po miestą išsibarsčiusios varlytės yra tarsi tęsinys.

Nemoku gražiai pasakoti, aš jums trumpai, drūtai parašysiu smile.gif Pagal legendą viduramžių Torūnėje priviso labai daug varlių. Žmonėms tokios kaimynės nepatiko, jie burbėjo burbėjo, kentė kentė, kol galiausiai baigės kantrybė ir reikalas pakrybo link valdžios keitimo. Burmistras persigando dėl savo kėdės ir ėmės veiksmų, paskelbė, kad leis vesti savo dukrą tam jaunuoliui, kuris išvaduos miestą nuo varlių. Buvo daug norinčių, bet niekam taip ir nepavyko pasiekti tikslo. Galiausiai atsirado smuikininkas, kuris pareiškė lengvai atsikratysiantis varlių. Visi pasijuokė, pasukiojo pirštus ir čia pat liko nustebinti. Kai tik smuikininkas pradėjo griežti, aplink jį iš visų pakampių ėmėsi rinktis varlės, kai jaunuolis pradėjo eiti, jos sekė iš paskos. Šitokiu būdu jis jas nuvedė į užmiestį, prie pelkių, nustojus grot muzikai jos ir išsibarstė po pelkynus. Smuikininkas grįžo į miestą, kur jo laukė džiūgaujanti minia ir ne toks džiūgaujantis burmistras. Savo pažadą jis visgi tęsėjo ir netrukus buvo iškeltos vestuvės. Na ir paskui ilgai ir laimingai smile.gif

Atsakyti
QUOTE(Akra @ 2014 04 11, 19:10)
Ateina ,,žinovas,,  biggrin.gif

Varlės yra viso labo legendos dalis. Man regis buvo įdėta 1914m.  bronzinės skulptūros su smuikininku ir varlėmis nuotrauka. Ji geriausiai atspindi legendą, o po miestą išsibarsčiusios varlytės yra tarsi tęsinys.

Nemoku gražiai pasakoti, aš jums trumpai, drūtai parašysiu smile.gif Pagal legendą viduramžių Torūnėje priviso labai daug varlių. Žmonėms tokios kaimynės nepatiko, jie burbėjo burbėjo, kentė kentė, kol galiausiai baigės kantrybė ir reikalas pakrybo link valdžios keitimo. Burmistras persigando dėl savo kėdės ir ėmės veiksmų, paskelbė, kad leis vesti savo dukrą tam jaunuoliui, kuris išvaduos miestą nuo varlių. Buvo daug norinčių, bet niekam taip ir nepavyko pasiekti tikslo. Galiausiai atsirado smuikininkas, kuris pareiškė lengvai atsikratysiantis varlių. Visi pasijuokė, pasukiojo pirštus ir čia pat liko nustebinti. Kai tik smuikininkas pradėjo griežti, aplink jį iš visų pakampių ėmėsi rinktis varlės, kai jaunuolis pradėjo eiti, jos sekė iš paskos. Šitokiu būdu jis jas nuvedė į užmiestį, prie pelkių, nustojus grot muzikai jos ir išsibarstė po pelkynus. Smuikininkas grįžo į miestą, kur jo laukė džiūgaujanti minia ir ne toks džiūgaujantis burmistras. Savo pažadą jis visgi tęsėjo ir netrukus buvo iškeltos vestuvės. Na ir paskui ilgai ir laimingai smile.gif

Dėkojam, Akra. 4u.gif Labai graži istorija. Ir puikiai papasakojai thumbup.gif .Taip yra nuotrauka, kurioje muzikantas, o aplinkui varlės, kaip fontano dalys.
Atsakyti
QUOTE(dansak @ 2014 04 11, 21:28)
Dėkojam, Akra. 4u.gif Labai graži istorija. Ir puikiai papasakojai thumbup.gif .Taip yra nuotrauka, kurioje muzikantas, o aplinkui varlės, kaip fontano dalys.

Pritariu, kad labai graži legenda. 4u.gif

Ko savarankiškai keliaujant man trūksta - tai tokių legendų ir pasakojimų, kurių pilna būdavo keliaujant su agentūromis. Pačiai kažkaip neišeina susirasti... blush2.gif
Bet gi dėl to negrįšiu prie agentūrų. smile.gif
Atsakyti
Ačiū už legendą 4u.gif , smagu sužinoti apie miestą kuriame buvai wub.gif

QUOTE(linole @ 2014 04 11, 20:42)
Pritariu, kad labai graži legenda.  4u.gif

Ko savarankiškai keliaujant man trūksta - tai tokių legendų ir pasakojimų, kurių pilna būdavo keliaujant su agentūromis. Pačiai kažkaip neišeina susirasti...  blush2.gif
Bet gi dėl to negrįšiu prie agentūrų.  smile.gif

pritariu, legendų sunku pačiam rasti... bet agentūrų irgi nesinori, net ir suvokus, kad dag informacijos taip ir nesužinai.... blush2.gif
Atsakyti
Linole ir vidiga, aš galiu vykti ir su agentūromis (žinoma apie laisvę čia nutylima lotuliukas.gif ). Bet man vieną kartą papuolė vykti su gide doh.gif doh.gif doh.gif . Netikslumas rėžė ausis, kolegė tik po nosimi bambėjo lotuliukas.gif , o aš garsiai informacija dalinausi. Pakvietė prie mikrofono, kad papasakočiau ir atsidėkojo, padovanojo lankstinukų bei klausė iš kur žinau. Tylėjau, kaip kareivis schmoll.gif . Aš ruošiu namų darbus ir toje vietoje buvau turbūt 5 kartą cool.gif .
Atsakyti
Dar radau legendą, kuria tiesiog negaliu nepasidalinti, apie meduolius ir.....lietuvaites 4u.gif Ši legenda yra apie patį populiariausią meduolį - Katarzynka. Yra sugalvota labai daug legendu, pati pagrindinė žinoma ne apie lietuvaites, bet egzistuoja ir mums aktualesnė versija ax.gif Taigi, gal kas dar tik ruošias į Torunę, tai galės šeimynai bevalgant papasakoti smile.gif

Ši legenda mus perkelia į kunigaikščio Konrado Mazovieckio valdymo laikus. Pasikvietė jis į savo žemes kryžiuočius, o anie sumanė užkariauti aplinkines žemes ir skleisti krikščioniškąjį tikėjimą. Pirmieji taikinyje buvo prūsai, o po to atėjo ir mūsų pagonių eilė. Po Lietuvoje vykusio mūšio kryžiuočiai paėmė į nelaisvę keletą lietuvaičių. Iš pradžių jos buvo kalinamos kalėjime, tačiau netrukus kryžiuočiai nusprendė, kad per daug vargo su tokia politika ir išsiuntė jas į Torunę. Visų pirma merginos buvo pakrikštytos, o 1312 m. joms buvo pastatytas šv. Benedikto vienuolynas. Taip jos patapo vienuolėmis ir viskuo aprūpintos gyveno. Kadangi apie viską buvo pagalvota ir dėl nieko nereikėjo sukt galvos, vienuolės buvo labai dėkingos ir visą savo laisvą laiką skyrė kulinarijai. Ilgainiui susiformavo tradicija kiekvieną mėnesį kviestis kryžiuočius ypatingai vakarienei.
Ir štai per vieną tokią vakarienę buvo atneštas visiškai nematytas patiekalas. Jį iš ruginių miltų, medaus ir prieskonių gamino sesė Katažyna ( na taip labai lietuviška... net pakeist nėr kuo, lai būna Katrė smile.gif ). Tarp daugybės formų labiausiai svečių dėmesį patraukė meduolis su šešiais sujungtais medalionais. Visi pradėjo sukt galvas kaip pavadint šį skanų ir įdomų meduolį. Nuspręsta pagerbt kepėją ir duot jos vardą.
Na, o kryžiuočiai laikui bėgant ir silpo ir įdomesnių reikalų turėjo, seserys galiausiai liko be finansinės paramos ir turėjo kažkaip tai apsirūpinti. Prisiminti skanieji meduoliai, nuspręsta juos pardavinėt ir taip užsidirbt vienuolyno išlaikymui. Torūnės pirkliai labai noriai pirko katažynkas ir vežė ne tik į aplinkinius miestus, bet ir į kitas šalis. Taip kalbos apie Torūnės ,,katažynkas,, pasklido po visą pasaulį.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Akra: 12 balandžio 2014 - 20:19
Na, Akra, esi šaunuolė 4u.gif . Negirdėjau ir šios legendos. Graži 4u.gif . Dėkoju,kad pasidalinai. Kai Linolė važiuos į Torūnę, bus tikra legendų žinovė. thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(dansak @ 2014 04 12, 22:50)
Kai Linolė važiuos į Torūnę, bus tikra legendų žinovė. thumbup.gif

Žinovė tai kaip ten, bet kad gerą gidą kelionei turėsiu, tai faktas. thumbup.gif drinks_cheers.gif 4u.gif
Atsakyti
O kas yra "Olštyno boba?"? smile.gif
Atsakyti
Gal dansak turėjo omenyje akmenines skulptūras, kurias lenkai vadina ,,baba pruska,, ( prūsiška boba ). Jų galima rasti ne tik prie Olštyno pilies.

http://pl.wikipedia....ki/Baby_pruskie
Atsakyti
QUOTE(Akra @ 2014 05 01, 17:33)
Gal dansak turėjo omenyje akmenines skulptūras, kurias lenkai vadina ,,baba pruska,, ( prūsiška boba ). Jų galima rasti ne tik prie Olštyno pilies.

http://pl.wikipedia....ki/Baby_pruskie

Tikrai nesiginčiju, o labai džiaugiuosi, kad ši informacija pagilino žinias. Apie ,, bobas'', kažkur kažkada doh.gif tik buvau skaičiusi. Dėkoju 4u.gif
Atsakyti