Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, IX tema, ir vėl pavasaris

QUOTE(vi_ @ 2014 09 15, 12:12)
Kad pastarąsias pasodinti, reikėjo iškasti bobutinę karpažolę. Stiervoznas augaliukas, reik pasakyti... Čiut apgalėjau. Pernai pasodintas 10 stiebų sodinukas per metus padidėjo iki nesuskaičiuojamo stiebų skaičiaus. 1.5 m skersmens apskritimo plote buvo užgulti ir nuspausti visi kaimynai. Šaknys pas augaliuką nuožmios ir drūtos – eina giliai ir toli į šonus (kaimynai apvalgyti buvo paršiškai...).

ania? unsure.gif as isudziau siemet i savo gelynus kokias 8 karpazoles doh.gif spalvotasias. speju bus ta pati g.gif
siuo metu labai graziai rausta ju lapai. sunku isivaizduot, kad tas grozis gali but roks agresyvus unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2014 09 15, 12:48)
ania? unsure.gif  as isudziau siemet i savo gelynus kokias 8 karpazoles doh.gif  spalvotasias. speju bus ta pati g.gif
siuo metu labai graziai rausta ju lapai. sunku isivaizduot, kad tas grozis gali but roks agresyvus unsure.gif

spalvotosios tikrai galingos, bet ne agresyvaus plėtimosi, o užimamo ploto prasme. pas mane tik viena, bet išsikėtus plačiai, kai ką nuspaudus, ant kai ko užsilipus, bet tikrai rausiu lauk, nes kiek jau metų ji pas mane, rugpjūtį ji mane ima nervint, nes kažkaip išgula, jei ne šis etapas, tai ji man net labai tiktų, bet kai gėlyno pats gražumas rugpjūtį, tai ji jau per daug man per nervus groja, ir vietos gaila.
Papildyta:
vi_, ale gražėja vis ta jūsų pieva, žolės ima matytis, bus gražu, jau dabar gražu, bet kai viskas įsiaugs wub.gif , kokios melvenės paskutinėje foto kairėje?
Atsakyti
Kas per augalo rūšis ,,bobutinis"? Vilniaus, Kauno ar Klaipėdos turgų asortimentas turbūt skiriasi? Viename Lietuvos krašte vienos geriau auga, kitam - kitos.
Tai kaip atrodo ta Euphorbia bobutensis?
Kokia hortenzija vadinama ,,bobutine" taip ir neišsiaiškinau. Turbūt jos skirstomos ne pagal vietovę, o pagal augintojos amžių: supermamos ,,bobutinėmis" vadina didžialapes, o supertetos - šviesiąsias. Kadangi mūsų laikais visi turėjo šviesiųjų ir jas sodino visuomeninėse erdvėse, kaip nereiklius augalus, tai save priskiriu ,,ciocių" kartai.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2014 09 15, 13:12)
Neradau tokių foto, kurios aiškiai padėtų suvokti, kas, kur ir kaip.

Labai gražu 4u.gif o kaip gėlyno kraštus prižiūrit? Ten tiesiog akmenukų pripilta, ar dar kas nors padaryta, kad lengviau būtų prižiūrėti?
Atsakyti
Daisoja, turbūt dauguma bobutiniais vadina tuos augalus, kurių galima rasti nuo seno auginamuose gėlynuose, pas mano bobutę augo ir šilokai ir hortenzijos ir t.t. veislių neiašku kokių, o ir dabar turguje pardavinėja, taip pat be pavadinimų smile.gif, todėl ir bobutiniai smile.gif. šilokas tai spėju kažkuris iš puošniųjų, hortenzija- šviesioji, o karpažole bobutine aš vadinčiau tą, kuri be galo agresyvi ir nuo seno mūsuose pažįstama- kiparisinė Euphorbia cyparissias, bet vi_ turbūt kitą karpažolę taip pavadino.
Atsakyti
QUOTE(Daisoja @ 2014 09 15, 14:27)
Kas per augalo rūšis ,,bobutinis"?

Jei apie manuosius šilokus, tai Sedum telephium arba Sedum spectabile g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 15 rugsėjo 2014 - 15:18
QUOTE(jot.ka @ 2014 09 15, 10:01)
Vobla, pas mane gėlyno plačiausia vieta irgi gal 4-5 metrai. ... aš už masyvius plotus smile.gif

Ačiū už atsakymą, nereikės rašyti smile.gif Tikrai -- tokius gėlynus reikia ravėti tik pirmais metais, po to -- viena kita leisgyvė piktžolė (ko napasakysi apie braškių lysves mad.gif )
Atsakyti
Daisoja, savąją karpažolę bobutine vadinu todėl, kad sodybos svečiai ją atvežė iš daržo ir negalėjo nusakyti jos rūšies. Be to, ji neišlaiko stačios formos, o tai mano manymu yra prasčiokiškumo (archajiškumo) savybė. Nors šiaip jos lapų faktūra dabartinėje stadijoje man patinka, todėl jos šmotas yra perneštas į kitą augalyną. Lai būna ten. Tačiau esu pasiryžusi pažaboti jos išgulimą lanku. Nežinau, kas iš to išeis.

jot.ka, tos dvi vėduoklės tai jau 3 metų melsvosios melvenės 'Heidebraut'. Kas dėl augalyno grožio, tai 70% jo grožio šiose foto visgi nulemia... tekanti saulė, kuri savo spindulių padažymais užtušuoja masę trukumų. Geriausiai foto matomas pusiasalis, mano manymu, po truputį įgauna trokštamą pavidalą, nors jame dar reikia nemažai pataisymų: išmesti 2 iš 3 kraujalakes, pastumdyti smailiažiedžius lendrūnus ir rūgtis, rasti foną matronoms. Be to, nežinau kaip viskas atrodys kitais metais, kai/jei atsigaus rūgtys ir juodulis astras. Ar tik neteks astrą kelti kitur... Ir dar noriu jūsų paklausti, kaip jums atrodytų matronų dešinėje priešais nendrinę melvenę įtupdyta katžolė Walker‘s Low? Šiaip jau matronos su katžole vizualiai draugaujasi (gelsva-lapės/kotės melsvės Variegata, manau irgi neiškristų iš kompanijos), tačiau bendrame kontekste, ar nesigaus persūdymas deriniais? Per daug visko?

Aurora80, su tais augalyno atskyrimais nuo vejos pas mane visaip gaunasi. Yra prašmatnūs akmenų rėmai/takeliai. Jie reikalauja bais daug laiko ir darbo. sad.gif Ateityje, kai augalynas įgaus pastovią formą, planuoju tokį parėminimą pratęsti, bet ne visam augalynui, o tik ten, kur to reikės akiai. O šiaip, kai netingiu, įkasu plastikinę juostą, tačiau taip, kad veik nekyšotų iš žemės. Vejos lindimą į augalyną tai gerai stabdo, nors gudruolės kraujažolės visgi bando ir sugeba perlipti nematomą ribą. Kai tingiu, nieko nedarau, iki pamatau įžūlų žolių skverbimąsi augalynan. Tada kasu, kaip internetas pamokė, 45 laipsnių ir 6 cm gylio griovius. Nuo žolių atakų tai padeda, žoliapjovei patinka, deja, yra 1 minusas – jie bijo lietaus ir kurmių, tad gynybos liniją tenka nuolatos stebėti ir atnaujinti. Po kelių atnaujinimų vis dažniau pagalvoju apie plastikinę juostą... sad.gif Bet gal aš tuos griovius kažkaip ne taip darau? Kas pasakys?

Atsakyti
Belenkokio astro „žydėjimas“

user posted image

Šiaip jau, manau, kad tikro žydėjimo ukvatą jiems kiek atmušė vasaros karščiai su sausra. Bet jau žiedų prisikrovę tai o-joj kiek... Sprogimas bus!
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 17 rugsėjo 2014 - 21:08
QUOTE(vi_ @ 2014 09 17, 20:51)

Šiaip jau, manau, kad tikro žydėjimo ukvatą jiems kiek atmušė vasaros karščiai su sausra. Bet jau žiedų prisikrovę tai o-joj kiek... Sprogimas bus!

kad norą žydėt astrams atmušė karšta vasara ir aš taip manau, o dėl būsimo sprogimo tai nesu tokia optimistė, vistiek ir šalnos reik manyt ne už kalnų, o dar jei lietus ilgėliau užsibus, kaži ar spės žiedai pilnai išsiskleist. peržiūrėjau 2012 metų foto, tai tokiu pat metu jau ir rykštenė ir ''Little Carlow' žydėjo http://public.fotki....30-2.html#media

parodau kaip dabar atrodo mano astrai

aster oblongifolius 'October skies'
user posted image

aster 'Purple Dome'
user posted image

aster 'Little Carlow'
user posted image

šiemet tirščiausiai žydi saulainės 'Rubby Tuesday'
user posted image

vi_, dėl jūsų klausimo apie foną 'Matronoms' ir katžolę. iš žolių rinkčiausi šluotsmilgę, o dėl katžolės nesu tikra ar ji būtina, jei yra mintis ją atkartoti per kelis pusiasalius ar net per visus, tai gal. bet iš esmės aš jos nepasigedau.
Atsakyti
jot.ka, maniškiams astrams iki jūsiškių toli dar.... Praėjusio savaitgalio naujienos: 'Little Carlow' dar net nefotografatinuotoje stadijoje – 10-20 žiedelių, gi 'Vasterival' teišspaudė 1 žiedelį, bet abudu astriukai dar bais rrrruošiasi prasprogti... Gal ir gerai, - jei šalnos nesutrukdys, bus gražaus žydėjimo vėlyvesnį rudenį. Užtat ankstyvesnieji astrai 'Lutetia' ir ‘Brilliant’ jau nuo rugpjūčio pradžios sukuria rimtus spalvinius plėmus, įžiūrimus iš toli. Visgi pas mane jie vis dar neparodo to, ką gali, o jau treti metai kaip stengiasi...

Kitos naujienos – rūgtys. Kol kas labai neblogai rodosi 3 naujokėlės rūgtys, bet „ančiukus“ gal geriau, nors sako rudenį, bet šiuo atveju, pavasarį skaičiuoti. Tik tiek pasakysiu – visų 4 turimų rūgčių spalvos skiriasi ir visos šiuo metu žydi it pasiutusios. Bet parodysiu tik baltukę, nors apniūkęs savaitgalis visiškai netiko fotografavimui:

user posted image

Beje, iki šio žydi ir Sanguisorba canadensis. Gera savybė. Prisiminiau, nes ji baltukės rūgties kaimynė, gi kitos jos giminaitės jau senokai nupušo.

Šiandien perskaičiau jūsų mintis, už kurias ačiū, dėl matronų fono ir dešiniųjų jų kaimynų. Sekmadienį už matronų (t.y. jųjų fone) pirmai pradžiai pasodinau 1 'Schottland' šluotsmilgę (dar bus 3). Pati sumąsčiau, kad barzdūnai (sporobolusai) būtų sunkiai čia įžiūrimi visgi. Nors labai juos myliu, nerandu jiems tinkamos rolės - visgi jie man labiau tinka artimam žiūrėjimui. Arba jų turėtų būti labai daug. Kas dėl dešiniųjų kaimynių, tai jo - čia atsikartojimų klausimas. Bent jau bandau tai daryti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 22 rugsėjo 2014 - 22:32
Sveikos merginos.
Ifigenijos gėlynai - puikūs:)
neįsivaizduoju, kaip per dvi savaites imt taip ir viską užsodint - kiek pinigų ir nugaros skausmo įdėta:)
bet rezultatas - nuostabus, tikrai.

aš savo gėlynus kuriu lėčiau, kol kas aprėpiu tik priekinį gėlyną, šiek tiek pradėtas šoninis ir dar visai svarstymų/atmetinėjimų stadijoje galinis namo gėlynas.

kadangi didžiąją dalį augalų susodinau tik šį pavasarį, tai plačių vaizdų kol kas parodyti nelabai galiu.

gražesnio bendro vaizdo tikiuosi ateinantį pavasarį.

stilių rinkausi daugiau angliško sodo, negu olandiškos bangos, bet kol kas visas procesas dar tik prasidėjęs, tai nežinau iki ko prieisiu. Tiesiog bijau kol kas prasidėti su žolėmis, nes jau ir taip pavasarį beveik išravėjau savo pennisetum, palaikius ją varpučiu:)

taigi, pasirodau su keletu vaizdų.
žinau, kad augalai susodinti per tankiai, bet tikslas buvo vienu šūviu nušaut kelis zuikius - kurti gėlyną, stebėt kaip realiai auga augalai ir pasidauginti norimų.

Geranorišką kritiką priimu:)

1 foto

2 foto

3 foto

4 foto

5 foto

o astrų aš irgi prisisodinau iš širdies, tai kol kas jau nuo rugsėjo pradžios džiugina Mira , pradeda Violetta . Vasterival kol kas tik brandina pumpurus
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo taburete: 23 rugsėjo 2014 - 10:45