Įkraunama...
Įkraunama...

Pomidorų mylėtojos ir augintojos

QUOTE(TomaKa @ 2014 05 11, 19:35)
Padekit naujokems:
pernai auginom pomidorus agurkus lauke, siemet toje vietoje siltnamis.
Taciau pernai buvo uzpuole ligos: rudavo lapai ir vaisiai.
Kaip to isvengti siemet: gal pries sodinima galima kazkokiom naturaliom priemonem zeme laistyti? ar dar kas? g.gif

jei siltnamis dabar visai tuscias, dar spesit sieros saske isdumyt :ax:deja,jeigu jame kas ors auga-nudegins dumai
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo GONZIKAS117: 11 gegužės 2014 - 18:39
QUOTE(Modeen @ 2014 05 11, 14:26)
nebent lauke auginant leisi visas pažastis augti, tai turėsi didelį pomidorų krūmą su keliolika viršūnių. bet jam tada ir žemės gero kvadratinio metro reikia, vazone skurs.

Sakyčiau, dar viena "miesto legenda" - lauke auginamų negenėjimas. Aišku, kvailioti galima visaip, bet kaip bežiūrėsi - kuo daugiau ūglių, tuo vėlesnis derėjimas, tuo pačiu, tuo didesnė tikimybė nesulaukti derliaus išvis.
Atsakyti
QUOTE(TomaKa @ 2014 05 11, 18:35)
Padekit naujokems:
Kaip to isvengti siemet: gal pries sodinima galima kazkokiom naturaliom priemonem zeme laistyti? ar dar kas? g.gif

Galima pabandyt palaistyt cesnaku nuoviru, po kiek laiko dilgyniu raugu. Dilgynes kaip reikiant turetu but paraugintos... minimum 2 savaites, gal padetu.
As maciau gampre.lt pardavineja spec laistymo sistemas pomidorams. Ten slanga su skylutem arba bedasi tokie smeigtukai i zeme is kuriu lasa. 10 metru siltnamiui apytikriai gaunasi slangos su iranga 200 plius dar jeigu reikia visokie valdymo reikalai (gali uzsukti, kad laistytu tam tikrom dienom tam tikrom valandom tam tikra laika) tas valdiklis berods dar 100lt. Nu ir dar gali pajungt prie vandentiekio arba gali pajungt prie kubilo su vandeniu. Kubila irgi galima pas juos nupirkt, nesidomejau kiek kainuoja. Bet jie rodosi pardavineja ne savo gamybos, bet kazkokios lietuvaiciu kitos firmos sistemas, gal tiesiai butu keliais litais pigiau, bet gal ir ne.... As tai dar nenusprendziau, ar esu pasiryzusi investuoti kiek nors daugiau negu siltnamio pirkimas. Gal man ir laistytuvais bus gerai smile.gif Bet paziurekit, jeigu kazkam labai reikia. Beto gali ju paklaust kaip ka daryt ir suderint savo poreikiams.
Slangos su kapiliarais buna pirkt senukuose, bet siuo momentu rodosi bent Vilniuje nera. Lenkijoj tokios slangos yra, jeigu kas nors apsipirkinet vazineja. Bet ten nepaklausi, kiek kaip ir kas... Reikia jau zinot, ka perki ir kiek reikia. Manau, kad butu pigiau negu Senukuose.
Atsakyti
QUOTE(gatu @ 2014 05 11, 09:09)
a) parekomenduokite kokią vyšninių pomidoriukų veislę, kuri gausiai derėtų ir būtų skani, ir kur jos įsigyti?
B ) kokia žemė jiems tinka? kaip paruošti vazonus?
c) turiu žuvų miltų trąšų - ar jos nekenkia valgančiųjų sveikatai (turime mažą vaiką)?
d) ar tinka tręšimui perpūvęs galvijų mėšlas, dilgėlių, kiaušinių lukštų raugintas vanduo ?

a) žiūrint, kas yra skanu mirksiukas.gif Jei nieko baisaus džiunglės, tai tada vienareikšmiškai Black chery, jei norisi mažiukų, tai aztekas, vilma, venus, gražiai atrodo ir super derlingi bajaja, bet ji rūgštesnė. Yra ir svyrančių Thom red ir Thom yellow. Skonio nežinau, abu šiais metais auginsiu. Tik žinau, kad super derlingi. Sėti gi jau nepasėsite, o ką rasite iš daigų, tai tą ir pamėginkite.
cool.gif man patinka senukuose su galvijų mėšlu. Aš net jo į duobutę šiltnamyje dedu.
c) labiausiai kenkia žmogui valgyti mirksiukas.gif Aš tai praitais metais nieko į vazoną nedėjau, tik žemė buvo su tuo mėšlu. Paskui buvau porą kartų nupurškus su pieno tirpalu. O žuvies miltai gi ne cheminės trąšos, jos gaminamos iš žuvų atliekų. mirksiukas.gif
d) mirkalų visokių galite rasti raugų temoje wink.gif

QUOTE(saulute32 @ 2014 05 11, 14:46)
aha,o aprasymas toks idomus sakkyciau biggrin.gif

Ankstyva, aukštaūgė, balkonuose auginama veislė. Vaisiai apvalūs, smulkūs, labai skanūs, sveria 15-20 gramų.
Auginami balkonuose, žiemos soduose, šiltnamiuose. Šios veislės pomidorus nesudėtinga auginti - kero nereikia rišti, galima negenėti....

Geriausiai kai jie pasirodė, buvo parašyta, kad tai žemaūgiai. Paskui praitais metais pakeitė, kad ne žemaūgiai, bet toliau ir patingėjo pakeisti. doh.gif

QUOTE(saulute32 @ 2014 05 11, 19:30)
as du i siltnami ikisau unsure.gif o jie lauke auga? gal i lauka kelt viena jei jau tokie milzinai jie g.gif  biggrin.gif

Puikiai auga lauke. Auginau kaip vynuoges. Dviem stiebais ir formavau kaip T raidę. Pasiteisino. Lauke jie derėjo geriau nei balkone ar šiltnamyje. Šiemet visą vynuogyną pasiruošusi sodinti. wub.gif
Atsakyti
QUOTE(gatu @ 2014 05 11, 13:21)
labai ačiū už rekomendaciją, tų ir ieškosiu.
o vienam daug žemių reikia? galvoju viename dideliame kvadratiniame vazone
35(diametras)x30(aukštis)  kiek sodinti - keturis ar tris daigelius.

ar reikia kopetėlių jam?

Aš tai Black Cherry vazone neauginčiau, jis tikrai aukštas ir bus nepatogu, ypač auginant pirmą kartą.

O kokius pomidorus jūs labiau mėgstat? Aš tai jūsų vietoje kaip pirmiems metams paeksperimentuoti rinkčiausi standartinius parduotuvėse siūlomus: Vilma, Aztec, Balcony Star, Venus, Tumbling Tom.

Juos auginti galima maždaug 5 litrų vazonuose. Jūsų nupasakotame vazone (gal ne taip supratau išmatavimus? ) tikrai 4 netilps.

QUOTE(*Aukse* @ 2014 05 11, 14:50)
Laba,

Apsvieksite mane, kas turite laistymo sistemas silnamiuose, kokias turite ir ar turi kas savadarbe? Bandem mes mandrai daryti. Nuo backos pajungem, vyras sugreziojo slangoje skyles, bet galas siltnamio negauna vistiek vandens, ar nuo vandentiekio pajunk ar nuo backos.  Sakau, gal kur beda toje slangoje? Reikia tos spec? Kur jos nusipirkti galima???

mes pirkom iš Farmgarden visą sistemą. O ten neturi kažkokia pompa ar koks biesas statytis kad paduotų tą vandenį?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ptashka: 11 gegužės 2014 - 19:14
QUOTE(TomaKa @ 2014 05 11, 19:35)
Padekit naujokems:

QUOTE(GONZIKAS117 @ 2014 05 11, 19:38)
jei siltnamis dabar visai tuscias, dar spesit sieros saske isdumyt :ax:deja,jeigu jame kas ors auga-nudegins dumai

Vario arbata galima palaistyti žemę: vario sulfato tirpalu (10 l : 20 g šaukštas), 1 kvadratiniam metrui panaudojama 1,5 litro tirpalo. Bet paskui dar kokią gerą savaitę nesodinčiau nieko.
Atsakyti
QUOTE(jautiena @ 2014 05 11, 10:06)
o koks jusu siltnamio remas? musu kai buvo poli+metaliniu (aliuminiu) remu, tai labai rasojo, bet pernai perstate i su masyviu mediniu remu ir polikarbonatu 6mm, tai daug maziau rasoja, daigai slapi nebuna  g.gif

Nu taip, tikrai aliuminis remas + polikarbonatas. Ir ka daret? Ismetet aliuminio karkasa????? Koks siaubas, man vyras pasukinetu pirsta prie smilkinio jeigu sumanyciau ismesti aliuminio karkasa ir pasakyciau jam kad reikia statyt medini. Pernai kaimynas paskaiciavo kiek kainuotu medinis siltnamis su polikarbonatu ir gavom kaina didesne uz aliuminio. Tada pamanem, kad aliuminis visgi amzinas, nes medis puva ir aisku pasirinkom aliumini.
Hmmm, bet kaip cia taip gaunasi, kad aliuminis kazkuom kaltas gali buti del rasojimo.... Nu gerai, pabandysiu tikrai maziau laistyt. Kol kas galiu nebent mulca isnest i lauka kol gerokai pradzius dregme. Nors mulcio storis pas mane labai nedidelis, bet visvien neprisideda. 3-4 kartai per vasara, tai ziauriai mazai....
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zydinti_gele: 11 gegužės 2014 - 19:13
QUOTE(TomaKa @ 2014 05 11, 18:35)
Padekit naujokems:

Jeigu lauke auginami agurkai ir pomidorai (dar neaišku, kas) sirgo neaišku kuo - geriausia nedaryti nieko. Nes dabar bandot gydyt nežinia ką. Maždaug, jei pernai buvo sloga - tai šįmet skiriam plataus spektro antibiotikus.
Atsakyti
TomaKa, aš irgi sakyčiau nedaryti nieko. O jau auginimo eigoj stenkitės laistyti protingai, kuo daugiau vėdinti, nesusodinti pomidorų per tankiai - žodžiu, sudaryti tokias sąlygas, kad ligoms atsirasti jo būtų nepalankios.
Atsakyti
QUOTE(zydinti_gele @ 2014 05 11, 19:09)
Nu taip, tikrai aliuminis remas + polikarbonatas. Ir ka daret? Ismetet aliuminio karkasa????? Koks siaubas, man vyras pasukinetu pirsta prie smilkinio jeigu sumanyciau ismesti aliuminio karkasa ir pasakyciau jam kad reikia statyt medini. Pernai kaimynas paskaiciavo kiek kainuotu medinis siltnamis su polikarbonatu ir gavom kaina didesne uz aliuminio. Tada pamanem, kad aliuminis visgi amzinas, nes medis puva ir aisku pasirinkom aliumini.
Hmmm, bet kaip cia taip gaunasi, kad aliuminis kazkuom kaltas gali buti del rasojimo.... Nu gerai, pabandysiu tikrai maziau laistyt. Kol kas galiu nebent mulca isnest i lauka kol gerokai pradzius dregme. Nors mulcio storis pas mane labai nedidelis, bet visvien neprisideda. 3-4 kartai per vasara, tai ziauriai mazai....

Rasojimas yra drėgmės pasekmė (ne šiltnamio konstrukcijų ar dar kažko). Drėgmė priklauso nuo dirvožemio ir išpilamo vandens. Gal padėtų laistymo sumažinimas. Jeigu labai drėgna žemė - mulčiavimas ir vėdinimas.
Mano šiltnamis stovi tokioj vietoj, kad pomidorų galima vidutinę vasarą išvis nelaistyti - tokia jau vieta. Užvakar sodinau pomidorus - žemė lipo prie kastuvėlio, buvo galima kaip iš molio figūrėles lipdyti. Rytais, net jei abu šiltnamio galai atviri - lapai kaip po dušo. Pirmais metai maras labai anksti sugraužė, pernai mulčiavau - beveik iki rugsėjo pratempiau. Yra, kaip yra, skirtingos sąlygos, ne viską galima pagal save pasidaryti, tenka prisitaikyti.
Atsakyti
QUOTE(saulute32 @ 2014 05 11, 18:30)
tai pasakyk kada juos reikia rist,nes assiemet pirma kart auginu pomidorus, tai irgi nezinau biggrin.gif

Kai black cheriai pradės virst į šonus, tada ir rišt lotuliukas.gif O jei rimtai, tai pas mane šiuo metu daigeliai tvirti, drūti, dar įsodinti truputėlį giliau, tai stabiliai jaučiasi ir be virvių kolkas, šiuo metu jie kažkur dviejų sprindžių dydžio, bet black cherry pirmūnas - trijų sprindžių, šiek tiek pajudinus, laisvai linguoja, tai jį jau rišiu. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(zydinti_gele @ 2014 05 11, 20:09)
... 3-4 kartai per vasara, tai ziauriai mazai....

manyčiau, kad prieš tai narė norėjo pasakyti "per mėnesį". gal g.gif
Atsakyti