QUOTE(Monteverte @ 2014 10 19, 10:29)
Nepirkciau ten papilu, zinau ivairios neigiamos patirties

Pilnai sutinku, ten belekas beleką pardavinėja, todėl iš Ebay perku retais atvejais ir pasiskaičius atsiliepimus
QUOTE(given444 @ 2014 10 17, 19:35)
o kukuruzai, soros? jos irgi turetu buti begliuteniai... <...>
Abu begliuteniai. Kiek aš suprantu, tai tik kviečiai, rugiai ir miežiai natūraliai turi savyje gliuteno, tik tiek, kad šiuos javus plačiai naudoja įvairių produktų gamyboje, tai daug ko tenka privengti. Pavyzdžiui, manų kruopos pagrinde gaminamos iš kviečių, nors galima rasti gluten-free manų pagamintų iš ryžių, arba makaronai, dauguma turi gluteno, bet kaip Montaverte sako, yra ir begliutenių iš kukurūzų, ryžių miltų. Tas pats alus iš gliuteninių javų gaminamas.
Gaila, kad lietuviškai nėra daug info šia tema, bet angliškai į valias galima prisiskaityti. Taip sakant goolge is my friend

Įmesiu kelis linkus pasiskaitymui. Čia pavardyta kas turi gluteno, kas ne, ko vengti, ko ne:
http://www.mayoclini...t-20048530?pg=1Čia trumpas DUK pateikiamas. Sako, kad gluten free miltai gan greitai genda. Geriau laikyti uždaram inde šaldytuve, taip galiojimas laikysis apie 5 mėnesius. Plius visokiems kepiniams nepakanka turėti tik vienos rūšies miltų. Praktiškai būtinybė sumaišyti bent dvi rūšis.
http://glutenfreemom...st-flour-blend/Šiek tiek aprašyta kam kokie miltai galimi panaudoti:
http://xgfx.org/the-...rd/xgfx-pantry/Miltų sumaišymo varinatai ir rekomendacijos kepiniams:
http://www.forkandbe...en-free-flours/Kartais gal ir gerai kažką išsikepti, kai norisi ko miltinio, bet aš nežinau... Va, kepiau tas bandeles, tai pusę išmečiau. Ar aš jau nuo tų miltų gan atpratus, bet nesinorėjo man jų valgyti ir viskas. Gal dvi suvalgiau, dar MB šiek tiek apdorojo. Nors ten ir skonio labai ypatingo nebuvo...
Kas mane džiugina, kad dideliuose prekybos centruose atsiranda nemaži gluten-free skyriukai, kurie iš dalies gali patenkinti poreikius ir apsaugoti nuo begalės miltų rūšių įsigyjimo ir ekprerimentų. Šiuo metu turiu griukų, ryžių, burnočio miltų, bulvių, kukurūzų krakmolo, gluten-free avižų, tai manau daugiau smarkiai ir nesiplėsiu.
Dar žiauriai geru receptu pasidalinsiu. Bent man tai labai patiko
Ingridientai:
1 didelė morka (orginaliam recepte nurodo 2-3) sutarkuota;
1/2 a.š. kokoso arba alyvuogių aliejaus;
1 poras, supjaustytas žiedukais;
3 susmulkintos česnako skiltelės;
1 sauja šparagų supjaustytų po 2-3cm
1 puodukas žirnių (aš naudojau iš skardinės, recepte nurodo šaldytus arba šviežius)
Džiovintų pomidorų pesto:
1 česnako skiltelė;
3/4 puoduko šviežio baziliko;
1⁄4 puoduko džiovintų pomidorų iš stiklainiuko su aliejumi;
3 a.š su kaupu linų sėklų (recepte nurodo 1/4 puoduko kanapių sėklų);
1 v.š. šviežių citrinų sulčių;
4 v.š. vandens (recepte 2v.š alyvuogių aliejaus ir 1v.š. vandens)
1/4 a.š druskos
Pesto gamyba:
Smulkytą česnaką, baziliką, pomidorus sudėjau į grinder'į ir sumaliau. Tada sudėjau likusius indridientus ir vėl permaliau.
Pagrindinis:
Apkepti česnaką su porais (3-4min).
Sudėti šparagus ir kepti dar 8min.
Sudėti žirnelius ir šiek tiek pakepti kol sušils.
Sudėti pesto ir gerai permaišyti, pakepti kol sušils.
Trakuotas mokras pakloti lėkštėje ir ant viršus uždėti keptuvės skanumą.
Labai skanu

Orginalus receptas:
http://ohsheglows.co...asta-primavera/