Įkraunama...
Įkraunama...

Veganiškas gyvenimo būdas ;)

QUOTE(given444 @ 2014 10 14, 20:48)
sveikos darsyk...

Norejau tik pastebeti, kad labai dziaugiuosi cia atradusi Sarlatanes kakavinio pyrago recepta...ieskojau Vegetaru temoje ir jo neradau.... pasirodo jis buvo cia.
man labai netinka sladzios bulves - vienu negaliu valgyti; tuo isitikinau ne karta; jos man tiesiog per saaldzios, bet tikiuosi i si recepta jos sueis.
Tikiuos dar sia savaite pasigaminti si pyraga.
Aciu tau darsyk, Sarlate  wub.gif  essen.gif  friends.gif


Nėra už ką, Given, bi tik mačytų. cool.gif Apskritai tame orginalaus recepto blog'e labai neblogų patiekalų yra. Jau ne vieną valgį gaminau essen.gif Dar vienas, ne senas atradimas šis blog'as:

http://blog.fatfreev...om/recipe-index

QUOTE(Monteverte @ 2014 10 14, 21:37)
Kelionėse manau niekaip neišveganaučiau, tik vegetarizmas, o jo galima surasti jau praktiškai.

Bet manau vistiek nesigaili Kanarų mirksiukas.gif


Nesigailiu, apskritai atostogos, tai geros buvo. 28 kepino, vitaminą D gėriau į save kiek tik galėjau bo saulės dabar iki kitos vasaros turbūt nebematysiu biggrin.gif
Atsakyti
ojei.... wub.gif wub.gif ACIU ACIU...KOKIE faini blogai....
na va, pasiteisino zinios, kad visi aliejai - nereikalingas balastas (labiau paskaicius gluten-free bloga), isskyrus kokosa...


as tai darysiu ir raw ir kepta kakavini varianta 4u.gif

Pasidalink, ka gaminsi naujo 4u.gif




Atsakyti
Aš pastebiu, kad vis mažiau, ir mažiau aliejų benaudoju. Kad ir kokius svogūnus, jei kepinu, tai kelis šaukštus vandens įvarau geriau ir be aliejaus. Tik reiktų keptuvę geresnę įsigyti, nes maniškė jau atgyvenus.

Aha, tas raw kakavinukas irgi skaniai atrodo. Pranešk kaip gausis. Galėtų ir daugiau kas receptais ir atradimais pasidalyti 4u.gif

Šiandien kepiau gluten-free veganiškas bandutes. Pirmas toks kepimas, tai nelabai turiu su kuo palyginti, bet maniškis sakė "beskonės" biggrin.gif Iš dalies pritariu, dabar pagalvojau, kad reikėjo kokių kmynų įvaryti, tai būtų geriau buvę. Ir šiaip kaip visada prisicirkinau aš su tom bandutėm. Kulinarija ir aš nelabai derinasi. biggrin.gif

3 puodukai šilto vandens
1 1/2 puoduko rudų ryžių miltų
1 1/2 puoduko grikių miltų
8 v.š. psyllium seed husk powder (Nežinau kaip išversti. Psyllium yra Azijoje augantis augalas, tai čia to augalo sėklų lukštų milteliai. Skaičiau, kad jie turi daug skaidulų ir labai gerina žarnyno veiklą, o šiame recepte atlieka gliuteno paskirtį ir sulipina ingridientus)
2 v.š. sausų mielių
1 a.š. druskos

Pirma, psyllium seed husk powder sumaišyti su vandeniu, tada įberti mieles su druska bei permaišyti ir tada supilti miltus ir išminkyti tešlą.

Mano nuotykiai: Tą husk powder užpyliau su pokarščiu vandeniu, dėl to viską sutraukė gumulais, kurių net blenderis nesugebėjo panaikinti, tai visą laiką rinkau gumuliukus iš tešlos. Apskritai, iš tų miltelių su vandeniu gavosi labai sunkiai "įdirbama" tešla, kaip kokie tiršti tepetų klijai doh.gif

Išminkius tešlą, šiltai pastatyti 30min, kol kiek pakils, tada formuoti rutuliukus ir paklojus kepimo popierių kepti 30-40 min 200 laipsnių orkaitėje. Palaukti kol atvės, tada valgyti.

user posted image

Orginalus receptas:
http://www.gluten-fr...read-rolls.html

Tada nusprendžiau, kad reikia kažko prie bandelių, tai pagaminau lęšių-grybų "burgerius".

2 a.š. chia sėklų
3 v.š. šilto vandens
1 vidutinio dydžio svogūnas
170g grybų
3 česnako skiltelės
2 puodukai jau išvirtų lęšių (rudų ar žalių)
1/3 puoduko gluten-free avižų miltų ar smulkių dribsnių
2 v.š. kukurūzų krakmolo
1 v.š. tamari sojos padažo
1 v.š. pomidorų pastos
1/2 a.š. rūkytos paprikos
1/2 a.š. druskos
Pipirų

Chia užpilti vandeniu ir atidėti į šoną.
Maisto procesoriumi gerai susmulkinti grybus, susmulkinti česnaką.
Apkepti susmulkintą svogūną su keliais šaukštais vandens, įdėti česnaką, grybus ir dar porą minučių pakepti.
Į procesorių sudėti lęšius ir keptuvės turinį. Persmulkinti viską kol susimaišys, tada sudėti likusius ingridientus, vėl "perprocesinti". Palikti 15min pastovėti.
Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi, suformuoti kotletukus ir kepti 190C temperatūroje 30min.

Man tešla gavosi kažkodėl gerokai per skysta, dėjau daugiau avižų dirbsnių.

Mini burgeriai galutiniam variante:
user posted image

Orginalus receptas:
http://blog.fatfreev...om-burgers.html

Brangusis suvalgė pirma tris. Kiek vėliau dar dviejų paprašė. Aišku adaptavosi pagal save ir dasidėjo majonezo, o vėliau ir sūrio doh.gif

O aš tiegiog lėkštėje valgiau su daržovėm. smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Šarlatanė: 16 spalio 2014 - 23:11
o kur gauti tu psyliium seed husk powder?
sveikuose produktuose yra? g.gif





p.s. tai kaip suprantu - grikiai, ryziai , avizos - yra be gliuteno? (skaiciau, kad pas mus juos apdoroja su kvieciais kartu, taigi toks nesvarus procesas gaunasi ir kazkiek to glitimo pedsaku siuose gruduose lieka....) bet gal ne taip baisu, kaip valgyti cielus kviecius.....
Atsakyti
QUOTE(given444 @ 2014 10 17, 08:59)
o kur gauti tu psyliium seed husk powder?
sveikuose produktuose yra?  g.gif
p.s. tai kaip suprantu - grikiai, ryziai , avizos - yra be gliuteno? (skaiciau, kad pas mus juos apdoroja su kvieciais kartu, taigi toks nesvarus procesas gaunasi ir kazkiek to glitimo pedsaku siuose gruduose lieka....) bet gal ne taip baisu, kaip valgyti cielus kviecius.....


Psyllium husk powder iš Ebay pirkau. Nežinau kokiose parduotuvėse galima rasti.

Aha, grikiai, ryžiai, avižos natūraliai yra begliuteniai. Su grikiais ir ryžiais viskas OK, bet va su avižom bėda. Dažniausiai tos avižos prekybos centruose be ženkliuko gluten-free ir nėra klasifikuojamos kaip begliutenės, nes kaip sakai procese būna "apkrėčiamos" gliutenu (auga primaišytos kartu su gliuteniniais javais, apdorojant, sumalant susimaišo ir t.t.). Aš turiu nusipirkusi avižas, kur parašyta gluten-free, ale apsaugotos turėjo būti nuo "užsikrėtimo" unsure.gif
Atsakyti
o kukuruzai, soros? jos irgi turetu buti begliuteniai...


siaip tuomet labai daug miltu galetum pasidaryti, jei negali gyventi - zmogus - be pyragu, blynu. aisku, zirniu miltaI PYRAGAMS netiks. bet riesutu miltai (puikiai - tik kad brangu). kokosu miltai - taip pat. na, o visokie kukurziniai, grikiniai, avizos - tuomet eina i trasa.

esme tik kad - kukuruzai labai kietina. Ruutta dariusi - ji zino. turbut reiktu paeksperimentuoti, kokie miltai tinka kokiems dalykams. tarkim, kukuruzai tinka traskiems paplociams/blynams; grikiai ir pan. bandelems. gal cia Ruutta galetu mums parusiuoti?
nes as neturiu kantrybes eksperimentuoti - gaila maisto ir pinigu metymo. o gal nete jau yra viskas kazkur suskirstyta?
dar esu girdejus ne viena atsiliepima kad kynva daugeliui ziauriai neskani. vadinasi, desertams ji atkristu. g.gif
Atsakyti
QUOTE(Šarlatanė @ 2014 10 17, 11:11)
Psyllium husk powder iš Ebay pirkau. Nežinau kokiose parduotuvėse galima rasti.

Nepirkciau ten papilu, zinau ivairios neigiamos patirties ax.gif
Papildyta:
QUOTE(Šarlatanė @ 2014 10 17, 11:11)
Aha, grikiai, ryžiai, avižos natūraliai yra begliuteniai. Su grikiais ir ryžiais viskas OK, bet va su avižom bėda. Dažniausiai tos avižos prekybos centruose be ženkliuko gluten-free ir nėra klasifikuojamos kaip begliutenės, nes kaip sakai procese būna "apkrėčiamos" gliutenu (auga primaišytos kartu su gliuteniniais javais, apdorojant, sumalant susimaišo ir t.t.). Aš turiu nusipirkusi avižas, kur parašyta gluten-free, ale apsaugotos turėjo būti nuo "užsikrėtimo"  unsure.gif

Kukuruzu spagetti irgi be gliuteno
Atsakyti
QUOTE(Monteverte @ 2014 10 19, 10:29)
Nepirkciau ten papilu, zinau ivairios neigiamos patirties ax.gif


Pilnai sutinku, ten belekas beleką pardavinėja, todėl iš Ebay perku retais atvejais ir pasiskaičius atsiliepimus unsure.gif

QUOTE(given444 @ 2014 10 17, 19:35)
o kukuruzai, soros? jos irgi turetu buti begliuteniai... <...>


Abu begliuteniai. Kiek aš suprantu, tai tik kviečiai, rugiai ir miežiai natūraliai turi savyje gliuteno, tik tiek, kad šiuos javus plačiai naudoja įvairių produktų gamyboje, tai daug ko tenka privengti. Pavyzdžiui, manų kruopos pagrinde gaminamos iš kviečių, nors galima rasti gluten-free manų pagamintų iš ryžių, arba makaronai, dauguma turi gluteno, bet kaip Montaverte sako, yra ir begliutenių iš kukurūzų, ryžių miltų. Tas pats alus iš gliuteninių javų gaminamas. drinks_cheers.gif
Gaila, kad lietuviškai nėra daug info šia tema, bet angliškai į valias galima prisiskaityti. Taip sakant goolge is my friend biggrin.gif

Įmesiu kelis linkus pasiskaitymui. Čia pavardyta kas turi gluteno, kas ne, ko vengti, ko ne:

http://www.mayoclini...t-20048530?pg=1

Čia trumpas DUK pateikiamas. Sako, kad gluten free miltai gan greitai genda. Geriau laikyti uždaram inde šaldytuve, taip galiojimas laikysis apie 5 mėnesius. Plius visokiems kepiniams nepakanka turėti tik vienos rūšies miltų. Praktiškai būtinybė sumaišyti bent dvi rūšis.

http://glutenfreemom...st-flour-blend/

Šiek tiek aprašyta kam kokie miltai galimi panaudoti:

http://xgfx.org/the-...rd/xgfx-pantry/

Miltų sumaišymo varinatai ir rekomendacijos kepiniams:

http://www.forkandbe...en-free-flours/

Kartais gal ir gerai kažką išsikepti, kai norisi ko miltinio, bet aš nežinau... Va, kepiau tas bandeles, tai pusę išmečiau. Ar aš jau nuo tų miltų gan atpratus, bet nesinorėjo man jų valgyti ir viskas. Gal dvi suvalgiau, dar MB šiek tiek apdorojo. Nors ten ir skonio labai ypatingo nebuvo...
Kas mane džiugina, kad dideliuose prekybos centruose atsiranda nemaži gluten-free skyriukai, kurie iš dalies gali patenkinti poreikius ir apsaugoti nuo begalės miltų rūšių įsigyjimo ir ekprerimentų. Šiuo metu turiu griukų, ryžių, burnočio miltų, bulvių, kukurūzų krakmolo, gluten-free avižų, tai manau daugiau smarkiai ir nesiplėsiu. g.gif

Dar žiauriai geru receptu pasidalinsiu. Bent man tai labai patiko bigsmile.gif

Ingridientai:
1 didelė morka (orginaliam recepte nurodo 2-3) sutarkuota;
1/2 a.š. kokoso arba alyvuogių aliejaus;
1 poras, supjaustytas žiedukais;
3 susmulkintos česnako skiltelės;
1 sauja šparagų supjaustytų po 2-3cm
1 puodukas žirnių (aš naudojau iš skardinės, recepte nurodo šaldytus arba šviežius)

Džiovintų pomidorų pesto:
1 česnako skiltelė;
3/4 puoduko šviežio baziliko;
1⁄4 puoduko džiovintų pomidorų iš stiklainiuko su aliejumi;
3 a.š su kaupu linų sėklų (recepte nurodo 1/4 puoduko kanapių sėklų);
1 v.š. šviežių citrinų sulčių;
4 v.š. vandens (recepte 2v.š alyvuogių aliejaus ir 1v.š. vandens)
1/4 a.š druskos

Pesto gamyba:
Smulkytą česnaką, baziliką, pomidorus sudėjau į grinder'į ir sumaliau. Tada sudėjau likusius indridientus ir vėl permaliau.

Pagrindinis:
Apkepti česnaką su porais (3-4min).
Sudėti šparagus ir kepti dar 8min.
Sudėti žirnelius ir šiek tiek pakepti kol sušils.
Sudėti pesto ir gerai permaišyti, pakepti kol sušils.
Trakuotas mokras pakloti lėkštėje ir ant viršus uždėti keptuvės skanumą.

Labai skanu essen.gif

user posted image

Orginalus receptas:
http://ohsheglows.co...asta-primavera/

Atsakyti
Sveikos,
aš tai matyt kažkokia nenormali, bet pastebėjau ant savęs dėl žalio maisto, kad mano organizmui labaiu patinka ne žalias biggrin.gif Dabar rudenį daug geriau jaučiuosi ir kažkaip virškinimas geresnis, kai nebėra visų tų salotlapių ir valgau virtų morkų, burokėlių, brokolių ir t.t. bei labaiu rauginti kopūstai eina. Įdealus variantas maišyti, pvz virtas morkas su kokiu Iceberg ir pvz su kalafioru. Nu skrandis mano džiaugiasi, virškina puikiai. Tuo tarpu pvz žalių tarkuotų morkų salotas iki vakaro jaučiu... Kai atsibosta žali obuoliai tai išsikepu orkaitėj - irgi labai gerai virškina, skanu. Jau nekalbu apie patroškintas cukinijas, moliūgus, ar moliūgų sriubą. Nežinau, kas čia, gal po vasaros tie lapai ir žalumynai užknisę, o gal priklausau tai kategorijai žmonių, kurie, esu skaičius, prastai toleruoja žalią maistą g.gif Vienu žodžiu pasidaviau aš kuo daugiau žalio maisto racione laikyti, nebesistengiu, kažkaip ne man. Aišku valgau tų visų iceberg, pekinų, kalafiorų žalių, na to, ko šiuo metu galima gauti, pilnas balkonas obuolių, bet rudeninės daržovės virtos eina

P.S. Ar yra žmonių skaitančių tik vegetarų ar tik veganų temą, o ne abi? Jei ne - tai gal jungiam jas vėl abi į vieną?
Atsakyti
sveikos, cia pica be surio is Pizzaland'o , kiek zinau padas irgi veganiskas.
user posted image
Atsakyti
QUOTE(Ruutta @ 2014 10 30, 09:51)

P.S. Ar yra žmonių skaitančių tik vegetarų ar tik veganų temą, o ne abi? Jei ne - tai gal jungiam jas vėl abi į vieną?

Aš skaitau abi ir už jungimą smile.gif
Atsakyti
su pasauline veganų diena jus mirksiukas.gif 4u.gif
Atsakyti